Inventaris van het archief van Rudolf Müller. Fotonegatieven.

Archive

Name: Rudolf Müller. Fotonegatieven.

Period: 1940 - 1948

Inventoried scope: 0,32 linear meters

Archive repository: CegeSoma - Study Centre War and Society

Heading : Iconographic collections, multimedia, photographs, audiovisual media and websites

Inventory

Authors: Desmet, Gertjan

Year of publication: 2022

Code of the inventory: INV 2

...

Archiefvormer

Naam

Müller, Rudolf
Andere naam
: Müller-Schönhausen, Rudolf (pseudoniem)

Geschiedenis

Rudolf Friedrich Wilhelm Müller (1) werd geboren op 3 november 1893 in het stadje Schönhausen aan de Elbe, als oudste zoon van meester kleermaker Gustav Carl Müller en Louise Kluë (2).
Hij volgde les aan de Gewerbliche Fortbildungsschule te Stendal en werkte daarna in fotografie-ateliers in Staßfurt en Magdeburg. In die periode begon Müller zelf avondlessen fotografie te volgen. Met succes, want hij kon de daaropvolgende jaren aan de slag bij fotografen in Magdeburg, Potsdam, Recklinghausen en Genève.
Op 10 augustus 1914 meldde Müller zich, net als zijn broers, als oorlogsvrijwilliger. Hij werd ingedeeld bij het Reserve-Jäger-Bataillon 15 en ingezet aan het front in Frankrijk (o.a. bij de Hartmannswillerkopfin de Vogezen) en in Vlaanderen (o.a. in Diksmuide) (3), waar hij eind oktober 1914 gewond werd aan de linkerarm en daarop moest verzorgd worden in het Kriegslazarett te Gent en het Reservelazarett te München-Gladbach (4). In 1917 liep hij een tweede verwonding op aan het front in Macedonië (5).
Na de oorlog ging Müller studeren aan de (toenmalige) Lehr- und Versuchsanstalt für Photographie, Chemigraphie, Lichtdruck und Gravüre te München (september 1920 - juli 1921), en beëindigde daar zijn traject met een Diplom des Ersten Preises (6). Hij werkte een tijd bij een atelier in Den Haag maar keerde al snel terug naar Duitsland: Müller werd er immers toegelaten tot de Meisterklasse van 1922-1923 van voornoemde academie uit München (intussen verveld tot Staatliche Höhere Fachschule für Phototechnik), en behaalde er zijn diploma met onderscheiding. Hij zette onder de naam Rudolf Müller-Schönhausen (7) zijn carrière als fotograaf verder in Duitsland (Berlijn, Keulen, Tegernsee, Mörs) en Oostenrijk (Wenen, Graz). In 1927 werd Müller benoemd als docent aan zijn vroegere alma mater (opnieuw hernoemd, ditmaal tot Bayerische Staatslehranstalt für Lichtbildwesen), waar hij het komende decennium les zou geven.
Begin mei 1938 huwde Müller de fotografe (en zijn oud-studente) Erika Anna Maria Gebhard uit Böhmisch-Trübau. Ze kregen vier kinderen: Peter, Timm, Katrin en Teresa. Rond die tijd installeerde het gezin Müller-Gebhard zich in Berlijn, waar Müller als zelfstandig fotograaf begon te werken.
In München was Rudolf Müller op 1 mei 1933 lid geworden van de NSDAP (8). In april 1934 had hij zich ook aangesloten bij de Nationalsozialistischer Lehrerbund (9). Binnen de Nazi-partij was Müller Blockleiter. In Berlijn werkte Müller als freelance fotograaf voor de SA, getuige daarvan de fotoboeken Köpfe aus der Gefolgschaft des Führers: Alte Kämpfer (1937) en Kampfgeist der SA (1938).
In september 1940 kreeg Müller de opdracht van het Oberkommando der Wehrmacht (OKW) om een luxe-fotoboek te maken met portretten van officieren, gelegerd in bezet Frankrijk en België, die gedecoreerd waren met het prestigieuze Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes. Dit werk was bedoeld als geschenk voor hoogwaardigheidsbekleders. Van september 1940 tot 1943 maakte Müller als Sonderführer (10) daartoe een aantal dienstreizen van Duitsland naar België en bezet Frankrijk (met tussenstops in Nederland). Het OKW had hem voorzien van een Ford V8-dienstwagen, voldoende brandstofbonnen, een chauffeur en technisch assistent, alsook de vereiste toelatingen en officiële bewijzen. De Ritterkreuzträger - waaronder generaals als von Kluge, von Seydlitz, von Manstein, Dönitz, Kesselring, von Choltitz, ... - te pakken krijgen voor een portret bleek immers verre van eenvoudig.
Het project werd door de kerende Duitse oorlogskansen vroegtijdig stopgezet, en Müller werd rond vijftigjarige leeftijd opnieuw onder de wapens geroepen. Vanaf 1942 diende hij achtereenvolgens bij de 1. Kompanie Propaganda-Ersatz-Abteilung (1942), de 4.Propaganda-Ausbildungs-Kompanie Propaganda-Ersatz-Abteilung (1942-1943), de Marsch-Kompanie Landesschützen-Ersatz-und-Ausbildungs-Bataillon 11 (1943-1944), de Stamm-Kompanie Landesschützen-Ersatz-und-Ausbildungs-Bataillon 11 (1944) en de Stamm-Kompanie Grenadier-Ersatz-Bataillon 487, Quedlinburg (1944-1945?). Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zou Müller krijgsgevangen gemaakt zijn door het Amerikaanse leger en geïnterneerd zijn in Bad Kreuznach, één van de beruchte Rheinwiesenlager.
Na zijn vrijlating keerde hij terug naar zijn gezin in Schönhausen, dat zich nu in de Sovjet-bezettingszone bevond. Hij oefende er zijn beroep uit als zelfstandig fotograaf, tot in 1948 de Bayerische Staatslehranstalt für Photographie (zijn oude hogeschool) Müller opnieuw contacteerde en hem een lesopdracht gaf in de vakgroepen Portret en Gestaltung. Hij doceerde aan de hogeschool tot zijn pensioen in 1959. Müller ging met zijn gezin in Lugano (Zwitserland) wonen, maar keerde wegens gezondheidsproblemen terug naar München. Daar overleed hij op 1 september 1968 in een rusthuis (11).

Archief

Geschiedenis

Eind 1945 werden de afdrukken en negatieven, gemaakt door Müller in het kader van zijn officiële opdracht, verbrand in de kachel van zijn woonst in Schönhausen uit angst voor represailles door de Sovjetoverheden. Dat bleek een terechte vrees, want op 23 december werd bij de familie Müller inderdaad een huiszoeking uitgevoerd (12). De negatieven van privé-foto's, door Müller genomen voor eigen rekening gedurende zijn reizen, bleven wel bewaard. De foto's van oorlogsmonumenten en toeristische shots, artistieke beelden en familieportretten vormden immers minder compromitterend materiaal. Het zijn deze negatieven die aan het Rijksarchief werden geschonken en in voorliggende inventaris beschreven zijn.

Verwerving

De hier beschreven stukken werden op 7 januari 2020 geschonken door Peter Müller, de oudste zoon van de archiefvormer. De aanwinst werd ingeschreven onder acquisitienummer 2020-01.

Inhoud

Dit bestand bevat uitsluitend privé-foto's gemaakt door Rudolf Müller: zoals reeds aangegeven werd zijn professionele output, gecreëerd in opdracht van het OKW, vlak na de Tweede Wereldoorlog vernietigd. De meeste van de hier beschreven beelden werden door Müller genomen gedurende zijn reizen tussen Duitsland en bezet Frankrijk en België, en meer bepaald in de periode september 1940-1942. In totaal gaat het om 133 omslagen met negatieven, goed voor meer dan 4500 beelden.
De beelden zijn wat onderwerp betreft in te delen in een aantal groepen. In de eerste plaats figureren in de foto's de steden en landschappen die Müller doorkruist heeft, van de vlakke polders en landbouwgebieden in West-Vlaanderen, de Normandische en Bretoense kust, het mondaine Paris tot de heuvels van de Elzas en de stadjes langs de Romantische Straße van Zuid-Duitsland (13). De aantrekkingskracht van de Franse en Belgische steden is duidelijk merkbaar, getuige de vele foto's van Paris maar ook, al zij het in veel mindere mate, van Brussel en Gent. Ten tweede moeten we de vele foto's vermelden die de oorlogsveteraan Müller nam van de in Frankrijk en België alomtegenwoordige monumenten, gedenktekens, begraafplaatsen en slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Een derde thematische groep heeft betrekking op de avonturen van het reisgezelschap zelf - het raadplegen van een wegenkaart, de eindeloze autowegen, een picknick met wijn en stokbrood, bezoekjes aan Duitse soldaten. De strikt militaire aspecten van de Tweede Wereldoorlog komen eerder zijdelings aan bod (zie bijvoorbeeld foto's van neergestorte vliegtuigen, uitgebrande tanks en achtergelaten materieel). Dat Müller als kunstenaar en docent fotografie onderweg ook heel wat abstracte, artistieke shots heeft gemaakt hoeft uiteraard niet te verbazen. Ten slotte vermelden we nog dat ruwweg een vierde van de hier beschreven omslagen negatieven bevatten van portretten en huiselijke scènes. Het gaat deels om familiefoto's in strikte zin, maar ook om studies van het menselijk lichaam, van het spel tussen licht en schaduw, enz.
Abstractie makend van het evidente, strikt documentaire belang van de beelden, schuilt de historische waarde van dit bestand volgens ons voornamelijk in twee aspecten. Vooreerst vormen de beelden een soort beeldverslag van de dienstreizen van een Duits propagandafotograaf. Ze documenteren het leven 'onderweg' van Müller en zijn metgezellen. Ze geven bijgevolg, en eerder uitzonderlijk, een blik achter de schermen van de oorlogspropaganda - meer nog, de fotograaf vormt geregeld zélf het onderwerp. Even belangrijk is, ten tweede, de vaststelling dat het hier niet om afdrukken (positieven) maar om negatieven gaat. We kunnen bijgevolg nagaan hoe Müller als fotograaf conceptueel en technisch tewerk ging - hoe hij zijn beelden nam, hoe hij zijn cadrage en focus bijstelde, welke onderwerpen en details hem interesseerden, enzovoort. Doordat we over de ruwe beelden beschikken in plaats van de daaruit geselecteerde en gedistilleerde werken, wordt het met andere woorden mogelijk om ook Müllers artistieke proces te bestuderen.

Taal en schrift van de documenten

De omslagen dragen aantekeningen opgesteld in het Duitse Sütterlin-handschrift.

Selecties en vernietigingen

Er werd naar aanleiding van de ontsluiting van dit bestand geen bijkomende selectie of vernietiging uitgevoerd.
De reeks fotonegatieven zelf is niet volledig. De negatieven met "strikt familiale" foto's werden uit het bestand verwijderd en door de schenker bijgehouden (14). Op basis van de nummers op de omslagen met negatieven leiden we af dat de omslagen nrs. 1-100, 187, 203, 206, 216-218, 220-224, 227-228, 230, 232, 239-241, 248, 250 en 252 ontbreken en op moment van schrijven dus nog door Peter Müller worden bewaard.

Ordening

De oorspronkelijke ordening van de reeks is behouden. De archiefvormer heeft de reeks omslagen met negatieven immers zelf genummerd en grosso modo in chronologische volgorde geklasseerd (15). De volgorde van de negatieven in een omslag werd waar nodig hersteld. De beschrijvingen in voorliggende inventaris werden opgesteld naar aanleiding van de inventarisering, en zijn dus niet eigentijds. Bij de meeste omslagen konden, door een grondige inhoudelijke analyse van de afgebeelde gebouwen, monumenten, personen enz., de plaats en het onderwerp exact of bij benadering bepaald worden. De omslagen met negatieven van foto's van het gezin, de familieleden, vrienden en/of kennissen van Müller vormen een uitzondering op deze regel.

Voorwaarden voor de raadpleging

De fotonegatieven waarop herkenbare personen staan afgebeeld die mogelijk nog in leven kunnen zijn, zijn niet vrij raadpleegbaar, conform de wetgeving inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Minder dan 100 jaar na geboortejaar kunnen ze enkel geraadpleegd worden door de betrokken persoon of mits diens uitdrukkelijke en schriftelijke toelating. Raadpleging van deze stukken door derden vereist de toestemming van de Algemeen Rijksarchivaris of zijn gemachtigde, evenals het ondertekenen van een onderzoeksverklaring. Meer dan 100 jaar na de geboortedatum van de betrokken personen zijn alle stukken vrij raadpleegbaar.
De overige fotonegatieven zijn vrij raadpleegbaar.
De stukken beschreven in deze inventaris kunnen uitsluitend geraadpleegd worden onder de vorm van een digitale kopie.

Voorwaarden voor de reproductie

Voor de reproductie van archiefstukken gelden de voorwaarden en tarieven van toepassing in het Rijksarchief (16).
De intellectuele eigendomsrechten zijn niet aan het Rijksarchief overgedragen en blijven bij de schenker berusten. Reproductie is echter toegestaan, mits melding aan de schenker. Zijn contactgegevens kunnen bij het CegeSoma worden opgevraagd (cegesoma@arch.be).

Fysieke kenmerken en technische vereisten

Dit bestand bevat uitsluitend honderden 35mm filmstroken met telkens een zestal zwart-wit kleinbeeld negatieven (formaat 24 x 36 mm). De door Müller-Schönhausen gehanteerde camera('s) en parameters, en de gevolgde ontwikkelingsprocédés van de negatieven zijn niet gekend.
De fotonegatieven zelf kunnen omwille van de kwetsbare aard van dit type drager niet meer geconsulteerd worden. Een digitale kopie van de negatieven - bewerkt zodat de positieve beelden zichtbaar zijn - staat echter ter beschikking van de gebruiker, via de zoekrobot van het Rijksarchief (17).

Toegangen

Deze inventaris vervangt een plaatsingslijst opgemaakt naar aanleiding van de schenking (18).

Documenten met een verwante inhoud

Rond 1959, naar aanleiding van zijn pensioen en daaropvolgende emigratie naar Zwitserland, heeft Rudolf Müller zelf een grondige selectie doorgevoerd in zijn archief, en daarbij de stukken vernietigd die hem op dat moment niet belangrijk meer leken (19). Peter Müller, de schenker van dit bestand, bewaart echter nog een aantal archiefstukken gevormd door zijn vader. Het gaat, naast de reeds vermelde omslagen met fotonegatieven die niet aan het Rijksarchief zijn geschonken, onder andere om uittreksels van de burgerlijke stand, verklaringen in verband met zijn tewerkstelling, een demobilisatie-attest, enz. Peter Müller bezit eveneens enkele brieven geschreven door Rudolf Müller, met daarbij als bijlage autobiografische bespiegelingen over diens leven en werk (in totaal vijfentwintig bladzijden).
Het Münchner Stadtmuseum bewaart een dertigtal foto's (portretten, stads- en plattelandsscènes maar ook abstracte beelden) van de hand van Müller-Schönhausen. Eén van deze beelden maakte overigens deel uit van de tentoonstelling Lehrjahre-Lichtjahre: die Münchner Fotoschule 1900-2000. (20)
Het zgn. Fotogramm-Archiv HeyneNeusüss, bewaard in het Zentrum für Kunst und Medien te Karlsruhe, bevat eveneens een werk van Müller-Schönhausen (21).

Bibliografie


14-18: un récit inédit de la guerre dévoilé par le fils d'un combattant
in La Libre Belgique, 28 september 2014.

Beschrijvingsbeheer

De definitieve verpakking, ordening en beschrijving (met inbegrip van de inleiding) is uitgevoerd door Gertjan Desmet in de periode november 2021 - augustus 2022.
De digitalisering van de stukken (incl. bewerking en kwaliteitscontrole) gebeurde door Somaya Bounekoub, Isabelle Sampieri en Anne Chardonnens (januari 2020 - augustus 2022).
Deze inventaris is conform de ISAD(G)-beschrijvingsstandaard.

Télécharger l'inventaire publié- Download de gepubliceerde inventaris

Lijst van uitgegeven werk van Rudolf Müller

Rudolf Müller was (co-)auteur van:
BAYER E. en MÜLLER-SCHÖNHAUSEN R., Ursprung, Wesen und Formen der Leibeserzeihung (Kampfschriften der Obersten SA.-Führung, volume 8), München, Zentralverlag der NSDAP Franz Eher Nachfolger, 1938.
MÜLLER-SCHÖNHAUSEN R., Verstärkung durch Farmerschen Abschwächer in SPÖRL H., Photographisches Rezept-Buch, Halle, Wilhelm Knapp, 1935.
MÜLLER-SCHÖNHAUSEN R., Köpfe aus der Gefolgschaft des Führers: alte Kämpfer, München, F. Bruckmann, 1937.
MÜLLER-SCHÖNHAUSEN R. en LUTZE, V., Kampfgeist der SA, München, F. Bruckmann, 1938.
Werk van Müller werd gepubliceerd in verschillende tijdschriften, waaronder Deutsche Meisteraufnahmen, Foto-Camera en Foto-Prisma, alsook in de volgende werken:
Das Deutsche Lichtbild: Jahresschau 1931
, Berlin, Robert & Bruno Schultz, 1931.
RITTLINGER H., Das Aktfoto: Problem und Praxis, Düsseldorf, Wilhelm Knapp, 1960.
ZENTNER K. en LOHSE B., Europa-Camera, Frankfurt am Main, Verlagshaus Frankfurter Societäts-Druckerei, 1951.

 1Nr. 101. Foto's genomen in Nederland, vnl. van het platteland en de waterwegen; een vernielde brug; Nederlandse huizen. [1940?]1 omslag
 2Nr. 102. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van militaire vestingwerken; de Monuments aux Morts de la Grande Guerre te Sarcelles en te Chantilly; anti-Britse propaganda-affiches; recente Franse en Duitse soldatengraven. [1940?]1 omslag
 3Nr. 103. Foto's genomen in België en Frankrijk, vnl. van het monument bij het fort van Loncin; wrakken van geallieerde vliegtuigen; het monument Vers la Victoire te Tourcoing; het Monument voor tijdens de oorlog gesneuvelde vliegeniers en luchtschippers te Brussel; (mogelijk) de haven van Sotteville-lès-Rouen. [1940?]1 omslag
 4Nr. 104. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de kades van de Seine en de Jardin des Tuileries te Paris; plattelandsscènes; het Viaduc d'Eauplet; de ruïnes van Rouen; (mogelijk) de haven van Sotteville-lès-Rouen. [1940?]1 omslag
 5Nr. 105. Foto's genomen in Frankrijk (regio Noord-Frankrijk), vnl. van de autowegen langs het platteland; verwoeste Britse tanks; een recent Frans soldatengraf. [1940?]1 omslag
 6Nr. 106. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van straatscènes in Melun (en mogelijk andere voorsteden van Paris); de Jardins des Champs Elysées, het standbeeld van Georges Clemenceau, de Pont des Invalides te Paris. [1940?]1 omslag
 7Nr. 107. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van (mogelijk) de haven van Sotteville-lès-Rouen; de Noord-Franse landschappen en dorpjes langs Route Nationale n°182 (waaronder La Fontaine); Normandische rotswoningen. [1940?]1 omslag
 8Nr. 108. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de autowegen langs het platteland; de lokale bevolking; de ruïnes van een niet nader geïdentificeerd Noord-Frans stadje; recente Duitse soldatengraven; de ruïnes van Amiens. [1940?]1 omslag
 9Nr. 109. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van het Normandische platteland en haar inwoners; het Monument de la Reconnaissance Belge en de Atlantische kust bij Le Havre. [1940?]1 omslag
 10Nr. 110. Foto's genomen in Paris, vnl. van de Eiffeltoren, Champs de Mars en omgeving, de Arc de Triomphe, de Tombe du Soldat inconnu. [1940?]1 omslag
 11Nr. 111. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van Normandische woningen en plattelandsscènes; het Monument du Latham 47 en de ruïnes van Caudebec-en-Caux (o.a. de église Notre-Dame); Duitse versterkingen aan de Atlantische kust. [1940?]1 omslag
 12Nr. 112. Foto's genomen in Frankrijk en Duitsland, vnl. van rurale landschappen en plattelandsscènes. [1940-1941?]1 omslag
 13Nr. 113. Foto's genomen in België, vnl. van (wellicht) een bezoek aan een kennis van Müller; het monument ter ere van Antoine Fonck te Thimister-Clermont; het fort van Battice; de landschappen in de omgeving van Thimister- Clermont en Chaineux; het stadsleven in de buurt van de Mechelsestraat te Brussel alsook de Anspachfontein. [1940-1941?]1 omslag
 14Nr. 114. Foto's genomen in Nederland, vnl. van bevroren waterwegen; windmolens; een kolonne Duitse militairen aan het Koningsplein in Amsterdam; een Duits militair vliegveld; NSB-propaganda-affiches; villa's (mogelijk in de omgeving van Bikbergen-Huizen). [1941]1 omslag
 15Nr. 115. Foto's vermoedelijk genomen in België (regio Thimister-Clermont), vnl. van besneeuwde landschappen; (wellicht) een bezoek aan een kennis van Müller. [1940-1941?]1 omslag
 16Nr. 116. Foto's genomen in België, vnl. van het monument ter ere van de Franse Fusiliers Marins te Melle; de Korenlei, Graslei en Predikherenlei, het Emile Braunplein en Geraard De Duivelhof te Gent; het Ehrenfriedhof Melle nr. 233 te Kwatrecht-Melle; verwoeste huizen rond de Zeebergbrug te Aalst. [1940-1941?]1 omslag
 17Nr. 117. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van het Monument Infanterieregiment Ostfr. Nr. 78 te Osnabrück; huizen in het oude stadsgedeelte van Osnabrück; monumenten ter herdenking aan de Eerste Wereldoorlog te Lübbecke en Nettelstedt. [1940-1941?]1 omslag
 18Nr. 118. Foto's genomen in België, vnl. van het Friedhof Roggeveld te Esen (met de beeldengroep TrauerndesElternpaar van Käthe Kollwitz); een Duitse veldkeuken; het monument ter ere van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog op de hoek van de Van Eycklei en Rubenslei te Antwerpen. [1941?]1 omslag
 19Nr. 119. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van spoorwegen, treinen en landschappen wellicht in de regio Niedersachsen; het Denkmal für den Ersten Weltkrieg am 164er Ring te Hameln; het Kriegerdenkmal am Galgenberg te Hildesheim. [1941?]1 omslag
 20Nr. 120. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de monuments aux morts te Armentières en te Flêtre; winterlandschappen en besneeuwde dorpen en stadjes (wellicht in de regio Frans- Vlaanderen). [1941?]1 omslag
 21Nr. 121. Foto's genomen in Frankrijk vnl. van pro-Duitse propaganda-affiches; het Monument aux Morts 1914-1918 te Bellicourt; het monument ter ere van Jehan Boulongne te Douai; het monument aux morts te Faumont; het Monument aux morts de 14-18 te Pont-à-Marcq; een kolonne Duitse militairen op de fiets; plattelandsscènes. [1941- 1942?]1 omslag
 22Nr. 122. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de verwoestingen in Beauvais; de Tombe du Soldat inconnu, een Duitse militaire fanfare op de Avenue des Champs- Élysées, de Eiffeltoren, vissers langs de oevers van de Seine en andere stadsscènes in Paris. [1941-1942?]1 omslag
 23Nr. 123. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van het monument aux morts te Arras; Le flambeau de la paix en het Mémorial de la compagnie Nazdar, alsook het Tsjechoslovaaks kerkhof te Neuville-Saint-Vaast; het À la Gloire de la division Barbot en monument aux morts te Souchez; het standbeeld ter ere van Paul Maistre en de nécropole van Notre-Dame-de-Lorette te Ablain-Saint-Nazaire. [1941-1942?]1 omslag
 24Nr. 124. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van verwoeste voertuigen; het Canadian National Vimy Memorial te Givenchy-en-Gohelle; het monument aux morts te Saint-André-lez-Lille; een Duitse troepenkolonne. [1941-1942?]1 omslag
 25Nr. 125. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van restanten van bunkers uit de Eerste Wereldoorlog; Britse soldatengraven; het Heldenfriedhof te Wicres; verwoeste Franse pantserwagens (o.a. type AMC Schneider P 16). [1941-1942?]1 omslag
 26Nr. 126. Foto's genomen in België, vnl. van de Duitse militaire begraafplaats en het Canadees gedenkteken The Brooding Soldier te Langemark-Poelkapelle. [1941-1942?]1 omslag
 27Nr. 127. Foto's genomen in Frankrijk en België, vnl. van officieren van de Luftwaffe; straatventers; het Deutscher Kriegerfriedhof nr. 59 Gheluwe-Koelberg te Wervik. [1941-1942?]1 omslag
 28Nr. 128. Foto's wellicht genomen in Frankrijk of Duitsland, vnl. van sneeuwlandschappen; een bezoek bij kennissen. [1941-1942?]1 omslag
 29Nr. 129. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van het Deutscher Soldatenfriedhof Maison Blanche te Neuville-Saint-Vaast; pro-Duitse propaganda-affiches; de monuments aux morts te Coulonvillers en Beauval; plattelandsscènes. [1940?]1 omslag
 30Nr. 130. Foto's genomen in België, vnl. van straatscènes (vb. venters, marktkramers, sandwichmannen, rijen klanten bij een slagerij), horecagelegenheden en de Grote Markt te Brussel; treinen en trams. [1941-1942?]1 omslag
 31Nr. 131. Foto's mogelijk genomen in Frankrijk (regio Noord-Frankrijk), vnl. van een niet nader geïdentificeerde begraafplaats met Duits militair monument; overstroomde en bevroren velden. [1941-1942?]1 omslag
 32Nr. 132. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de waterwegen rond Calais of Dunkerque; een muurschildering in een club voor Duitse militairen (of mogelijk een Soldatenheim); het monument aux morts te Oye-Plage; de Place Jean Bart met standbeeld van Jean Bart, het standbeeld van Jean-Baptiste Trystram, de ruïnes van de stad en haven van Dunkerque. [1940-1941?]1 omslag
 33Nr. 133. Foto's genomen in België, vnl. in een club voor Duitse militairen (of mogelijk een Soldatenheim); de vernielingen aan de kust en in de haven van Oostende. [1940?]1 omslag
 34Nr. 134. Foto's genomen in België, vnl. van een Brits soldatengraf; het landschap in de omgeving van Diksmuide; de IJzertoren, Grote Markt en omliggende straten van Diksmuide. [1941-1942?]1 omslag
 35Nr. 135. Betreft foto's genomen in Frankrijk, vnl. van een troep Duitse militairen; het monument ter ere van Louise de Bettignies en het monument aux morts te Lille; het monument aux morts te Lens; het Canadian National Vimy Memorial te Givenchy-en-Gohelle; restanten van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. [1940-1941?]1 omslag
 36Nr. 136. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van vernielde spoor- en wegeninfrastructuur; het dorpje Vron; de Collégiale Saint-Vulfran, het monument ter ere van Amédée Courbet alsook de verwoestingen te Abbeville; een Duits soldatengraf; het monument aux morts te Airaines; depannage van Müllers vastgelopen dienstauto door Duitse militairen. [1940?]1 omslag
 37Nr. 137. Foto's genomen in Paris, vnl. van schilders aan de oevers van de Seine, een antiekhandel in de rue Viollet le Duc, cabaret-acts en danseressen, een Duitse militaire fanfare aan de Arc de Triomphe, het verkeer rond de Arc de Triomphe. [1940-1942]1 omslag
 38Nr. 138. Foto's genomen in België of Nederland, en in Frankrijk, vnl. van een niet nader geïdentificeerde kerk (in België of Nederland); een restaurant of club voor Duitse militairen; een bijeenkomst van Duitse militairen van de Wehrmacht en Luftwaffe. [1940-1942]1 omslag
 39Nr. 139. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van het Monument aux morts de 1870 te Dunkerque; waterwegen en het platteland in de omgeving van Dunkerque; verwoeste en achtergelaten voertuigen en schroot. [1940?]1 omslag
 40Nr. 140. Foto's waarschijnlijk genomen in Duitsland en mogelijk ook Frankrijk, vnl. van Duitse militairen die een schilderij tonen; spoor- en waterwegen; het monument ter ere van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog te Schüttorf. [1940-1942]1 omslag
 41Nr. 141. Foto's genomen in België, vnl. van bunkers uit de Eerste Wereldoorlog; het Deutsche Kriegerfriedhofn°84 Zillebeke-Kantientje, het Hooge Crater Cemetery, de Menenpoort, de Grote Markt en ruïnes van de Lakenhalle te Ieper. [1940-1942]1 omslag
 42Nr. 142. Foto's wellicht genomen in Duitsland, vermoedelijk van familie, vrienden en/of kennissen. [1940-1942]1 omslag
 43Nr. 143. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van een SA-propaganda-affiche; een niet nader geïdentificeerde streek en stad; alsook van vermoedelijke familie, vrienden en/of kennissen. [1940-1942]1 omslag
 44Nr. 144. Foto's genomen in Würzburg, vnl. van de Frankoniabrunnen, de Würzburger Residenz (incl. beelden in de tuinen van dit paleis?), de Festung Marienberg, en de Alte Mainbrücke. [1940-1942]1 omslag
 45Nr. 145. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van de (tuinen van de?) WürzburgerResidenz te Würzburg; Beierse wijngaarden; het Kriegerdenkmal te Ochsenfurt; het Plönlein en andere gebouwen uit de oude stad van Rothenburg ob der Tauber. [1940-1942]1 omslag
 46Nr. 146. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van de oude binnenstad, de St.-Georgsbrunnen, de Klingentor, de Alte Burg en Burgtor, en andere bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber; zichten op een meander (mogelijk van de Tauber). [1940-1942]1 omslag
 47Nr. 147. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van een riviervallei (mogelijk van de Neckar); het Schloss Heidelberg en zichten op de stad Heidelberg; het Schloss Bruchsal (te Bruchsal) alsook de standbeelden in de tuinen van dit slot. [1940-1942]1 omslag
 48Nr. 148. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van het Schloss Bruchsal en haar tuinen; de lentelandschappen vermoedelijk in de streek tussen Bruchsal en Strasbourg. [1940-1942]1 omslag
 49Nr. 149. Foto's genomen in Duitsland en Frankrijk, vnl. van lentelandschappen vermoedelijk in de streek tussen Bruchsal en Strasbourg; de Place de la République (incl. het monument aux morts), de binnenstad en de Notre-Dame kathedraal te Strasbourg. [1940-1942]1 omslag
 50Nr. 150. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van het platteland in de omgeving van de Hartmannswillerkopf; de nécropole nationale du Silberloch te Wattwiller; de restanten van het slagveld uit de Eerste Wereldoorlog op de Hartmannswillerkopf. [1940-1942]1 omslag
 51Nr. 151. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van inwoners van de dorpen rond de Hartmannswillerkopf; (vermoedelijk) de nécropole nationale du Silberloch te Wattwiller; een rots met gedenkplaten op de Hartmannswillerkopf. [1940-1942]1 omslag
 52Nr. 152. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de abdij van Murbach; restanten van het slagveld uit de Eerste Wereldoorlog; de omgeving rond Aspach-le-Bas; een picknick aan de kant van de weg; het oorlogsmonument te Charmes. [1940-1942]1 omslag
 53Nr. 153. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de omgeving rond Toul (incl. de Saint-Étienne-kathedraal); de Soldat du Droit ter ere van André Thome, de Nécropole nationale de Fleury-devant-Douaumont, het Fort de Douaumont (met o.a. de herdenkingsplaat ter ere van het régiment d'infanterie colonialedu Maroc) en de restanten van het slagveld rond dit fort te Fleury-devant-Douaumont. [1940-1942]1 omslag
 54Nr. 154. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de Nécropole nationale de Fleury-devant-Douaumont, het monument Le lion blessé ter ere van de 130ste divisie van het Franse leger, de restanten van het slagveld rond Douaumont; de Porte Saint-Paul (met het monument La Défense), het Monument aux Défenseurs de Verdun, het Monument aux morts et aux enfants de Verdun, werkzaamheden aan een verwoeste brug over de Maas (wellicht bij de Porte Chaussée) alsook het medaillon ter ere van Charles Mangin te Verdun. [1940-1942]1 omslag
 55Nr. 155. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van (vermoedelijk) de omgeving rond Toul; het Monument à la Victoire et aux Soldats de Verdun, de Porte Chaussée alsook het Monument Maginot te Verdun; Duitse militairen; een neergestort Brits vliegtuig; landbouwscènes; bruggen over de Maas; het standbeeld van Georges Clemenceau te Paris. [1940-1942]1 omslag
 56Nr. 156. Foto's genomen in Paris, vnl. van de Avenue des Champs Elysées, de Arc de Triomphe, de Tombe du Soldat inconnu, het Monument aux Volontaires américains, de Eiffeltoren, de Place Vauban (met Dôme des Invalides en het standbeeld ter ere van Marie Emile Fayolle), de Pont Alexandre III. [1940-1942]1 omslag
 57Nr. 157. Foto's genomen in Paris, vnl. van een onderhoud van Müller met een Duitse officier, het schilderij Hofsgrund am Schauinsland door Julius Heffner, een rommelmarkt, de Notre Dame de Paris, boekverkopers langs de Seine, het standbeeld van Georges Clemenceau. [1940-1942]1 omslag
 58Nr. 158. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de tombe van Napoleon I en van Ferdinand Foch te Paris; het bezoek van een groep Duitse militairen aan het paleis van Versailles; een onderhoud van Müller met een Duitse officier. [1940-1942]1 omslag
 59Nr. 159. Foto's genomen in Paris, vnl. van enkele militairen van de Luftwaffe, van de Colonne Vendôme, de Moulin Rouge, verkopers van schilderijen, La Madeleine, de Place de la Concorde en Fontaines de la Concorde, een optocht van Duitse militairen op de Avenue desChamps Elysées, de oevers van de Seine. [1940-1942]1 omslag
 60Nr. 160. Foto's genomen in Paris, vnl. van het standbeeld ter ere van koning Albert I aan de Cours la Reine, de Pont Alexandre III, het uitzicht vanop de Eiffeltoren, de tombe van Ferdinand Foch. [1940-1942]1 omslag
 61Nr. 161. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de gevels van de cabarets Chat Noir en L'Enfer - Le Ciel, het uitzicht op de hoofdstad gezien vanop een dak, de Seine en de Obélisque op de Place de la Concorde te Paris; Duitse militairen van de Luftwaffe. [1940-1942]1 omslag
 62Nr. 162. Foto's genomen in Paris, vnl. van een antiekhandel in de rue Viollet le Duc, Duitse militairen van de Luftwaffe, de gevel van de cabarets Chat Noir en L'Enfer - Le Ciel, en de (standbeelden in de) Jardin des Tuileries. [1940-1942]1 omslag
 63Nr. 163. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van Duitse militairen van de Luftwaffe; de verwoestingen in Compiègne, het standbeeld ter ere van François Otenin, het standbeeld ter ere van Ferdinand Foch in de Clairière de l'Armistice te Compiègne. [1940?]1 omslag
 64Nr. 164. Foto's genomen in Frankrijk (regio Noord-Frankrijk), vnl. van een plechtige begrafenisceremonie voor militairen van de Luftwaffe; een achtergelaten Franse tank (type B1); een picknick langs de weg; Duitse soldatengraven; een weide. [1940?]1 omslag
 65Nr. 165. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van een plechtige begrafenisceremonie voor militairen van de Luftwaffe; de verwoestingen rond (wellicht) Compiègne en het monument aux morts aan de égliseSaint-Jacques te Compiègne. [1940?]1 omslag
 66Nr. 166. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van het Normandische platteland en haar bewoners; zicht op (waarschijnlijk) Saint-Lô; een Soldatenheim; het Chateau de Balleroy te Balleroy-sur-Drôme. [1940?]1 omslag
 67Nr. 167. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van een niet nader geïdentificeerd stadje; het Normandische platteland; depannage door Duitse militairen; het Monument aux morts de 1914-1918 te Valognes. [1940?]1 omslag
 68Nr. 168. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van Normandische stranden en vissers; kust- en plattelandsdorpjes en hun bewoners; een picknick van Müllers team langs de weg. [1941?]1 omslag
 69Nr. 169. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de stranden en rotskusten nabij Saint-Malo; de haven en het Monuments aux morts de 1914-1918 te Saint-Malo. [1941?]1 omslag
 70Nr. 170. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van Duitse militairen; de veerboot tussen Saint-Servan en Dinard; het Hotel Printania te Dinard; de Pont Saint-Hubert en de Rance; het zicht op het Chateau de Saint Malo (gezien vanop de Plage du Sillon) en de stranden rond Saint-Malo; Bretoense plattelandswoningen en hun bewoners. [1941?]1 omslag
 71Nr. 171. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de Atlantische kust rond Saint-Malo; Duitse militairen (o.a. in gezelschap van Franse koloniale militairen); het Bretoense platteland en haar inwoners. [1941?]1 omslag
 72Nr. 172. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de pont transbordeur te Nantes; het Bretoense platteland en haar inwoners. [1941?]1 omslag
 73Nr. 173. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van niet nader geïdentificeerde stadjes in Bretagne; Duitse militairen; het Bretoense platteland en haar inwoners; een Duitse admiraal (mogelijk Rolf Carls). [1941?]1 omslag
 74Nr. 174. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van het platteland en de Atlantische kust, mogelijk nabij de haven van La Rochelle. [1941?]1 omslag
 75Nr. 175. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de Atlantische kust, mogelijk nabij de haven van La Rochelle; vissersboten en andere scènes in de oude haven en de straten van La Rochelle; een Duitse militair; een pont transbordeur, wellicht te Rochefort. [1941?]1 omslag
 76Nr. 176. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de Porte de Bourgogne te Bordeaux; het platteland rond Bordeaux; Duitse militairen, hoge officieren en schepen van de Kriegsmarine. [1941?]1 omslag
 77Nr. 177. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van het platteland (en haar inwoners) wellicht in de omgeving van Bordeaux of Royan; vissersbootjes; wijngaarden. [1941?]1 omslag
 78Nr. 178. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van Duitse militairen; het platteland rond Bordeaux; de toegang tot het zgn. Negerviertel, de Place des Quinconces met het Monument aux Girondins, de haven alsook de Pont de Pierre te Bordeaux; de demarcatielijn met Vichy-Frankrijk. [1941]1 omslag
 79Nr. 179. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van de Atlantische kust; het monument aux morts, de Port des Pêcheurs en de toeristische stranden van Biarritz; de omgeving van Biarritz. [1941]1 omslag
 80Nr. 180. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van plattelandsstadjes (wellicht in Frans Baskenland); Duitse militairen; het platteland in de omgeving rond Bordeaux; de Pont de Pierre, de Place des Quinconces, de Colonnes rostrales, het Monument aux Girondins te Bordeaux. [1941]1 omslag
 81Nr. 181. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. het platteland en de Atlantische kust (wellicht in de streek rond Bordeaux); vissers; de Pont de Térénez en Pont Albert- Louppe; Duitse militairen. [1941]1 omslag
 82Nr. 182. Foto's genomen in Frankrijk en België, vnl. van de kust nabij Cap Blanc-Nez en (het zicht op) de gedenknaald ter ere van de Dover Patrol; Duitse militairen van de Luftwaffe; Luftwaffe-piloot Josef 'Pips' Priller en zijn Messerschmitt Bf 109 E-7 "Jutta" van het Jagdgeschwader 26 (wellicht in de omgeving van Audembert); Hotel Normandië te Koksijde; het Albert I-monument te Nieuwpoort; de Belgische Noordzeekust. [1941]1 omslag
 83Nr. 183. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van Duitse militairen; het Mémorial de la Grande Guerre, de basiliek alsook het Monument au comte de Chambord te Sainte-Anne-d'Auray; het platteland en dorpjes in de omgeving van Quimper; zicht op Quimper. [1940-1942]1 omslag
 84Nr. 184. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van Bretoense plattelandswoningen en hun bewoners; zicht op een haven; megalietenvelden (wellicht te Carnac). [1940-1942]1 omslag
 85Nr. 185. Foto's genomen in Frankrijk, vnl. van Duitse militairen; het platteland en de inwoners van Frans Baskenland (o.a. Bidarray); wijngaarden. [1940-1942]1 omslag
 86Nr. 186. Foto's genomen in België of Frankrijk, vnl. van Duitse militairen en administratief personeel. [1940-1942]1 omslag
 87Nr. 188. Foto's genomen in België en Frankrijk, vnl. van de waterwegen en autowegen nabij Diksmuide; de Grote Markt te Diksmuide (met standbeeld van Jacques de Dixmude); de Grote Markt en Menenpoort te Ieper; het platteland rond Beselare; het monument aux morts te Lille; Duitse militairen. [1940-1942]1 omslag
 88Nr. 189. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van rurale landschappen (wellicht in de streek rond Trier); bruggen over de Moesel; de Porta Nigra, de Simeonstift alsook de ruïnes van de Kaiserthermen te Trier. [1940-1942]1 omslag
 89Nr. 190. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van de ruïnes van de Kaiserthermen, de Porta Nigra, de Dom St. Peter, het amfitheater alsook het Kurfürstliches Palais te Trier; bruggen over de Moesel; wijngaarden en het platteland rond Trier. [1940-1942]1 omslag
 90Nr. 191. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van wijngaarden en plattelandsdorpen aan de Moesel in de streek rond Wintrich. [1940-1942]1 omslag
 91Nr. 192. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van Bernkastel-Kues, alsook de wijngaarden en de onmiddellijke omgeving van dit stadje. [1940-1942]1 omslag
 92Nr. 193. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van het landschap langs de oevers van de Moesel en de Rijn; het kasteel Pfalzgrafenstein te Kaub; de Mäuseturm te Bingen am Rhein; de Deutsches Eck te Koblenz. [1940-1942]1 omslag
 93Nr. 194. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van niet nader geïdentificeerde dorpjes alsook van plattelandsscènes in het Rheinland-Pfalz of in Hessen. [1940-1942]1 omslag
 94Nr. 195. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van de bossen en heuvels in de omgeving van Schierke; de Elbe nabij Magdeburg; een Poolse dwangarbeider. [1940-1942]1 omslag
 95Nr. 196. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van twee niet nader geïdentificeerde stadjes; plattelandsscènes. [1940-1942]1 omslag
 96Nr. 197. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van de binnenstad van Tangermünde met onder meer de St. Stephanskirche, de Elbtor en de Neustädter Tor. [1940-1942]1 omslag
 97Nr. 198. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van de binnenstad van Tangermünde met onder meer het Rathaus, de Eulenturm, de St. Stephanskirche, de Elbtor en de stadsmuren. [1940-1942]1 omslag
 98Nr. 199. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van heidelandschappen, wellicht rond Lüneburg; van plattelandsscènes; traditionele plattelandshuizen van Niedersachsen. [1940-1942]1 omslag
 99Nr. 200. Foto's genomen in Duitsland, o.a. van heidelandschappen, wellicht rond Lüneburg; het stadsplein Am Sande te Lüneburg; huizen aan de waterkant van Hamburg; traditionele plattelandshuizen van Niedersachsen; een etentje met vrienden. [1940-1942]1 omslag
 100Nr. 201. (Portret)foto's van familie, vrienden en/of kennissen, waarschijnlijk genomen in Duitsland. [na 1945]1 omslag
 101Nr. 202. (Portret)foto's van familie, vrienden en/of kennissen, alsook portretten van mannelijke naaktmodellen, waarschijnlijk genomen in Duitsland. [na 1945?]1 omslag
 102Nr. 204. (Portret)foto's, waarschijnlijk genomen in Duitsland, van familie, vrienden en/of kennissen, alsook van een bruiloft. [na 1945?]1 omslag
 103Nr. 205. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van het Neues Rathaus en de Frauenkirche in München, alsook eerder artistieke beelden en (portret)foto's van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 104Nr. 207. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het platteland alsook van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag
 105Nr. 208. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van Müller zelf en van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag
 106Nr. 209. Foto's genomen in Duitsland (regio Niedersachsen, mogelijk in de omgeving van Bunde) en Nederland (wellicht in de omgeving van Groningen), vnl. van plattelands- en dorpsscènes; waterwegen; boten; Nederlandse huizen. [1940-1942]1 omslag
 107Nr. 210. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 108Nr. 211. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's, vnl. van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen, alsook portretten van mannelijke naaktmodellen. [na 1945?]1 omslag
 109Nr. 212. Foto's genomen in Duitsland, vnl. van plattelandsscènes en (portret)foto's van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 110Nr. 213. Waarschijnlijk in Duitsland genomen foto's, vnl. van plattelands- en dorpsscènes. [na 1945?]1 omslag
 111Nr. 214. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's, vnl. van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 112Nr. 215. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 113Nr. 219. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's, vnl. klasfoto's en foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 114Nr. 225. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van Müller zelf, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 115Nr. 226. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van familie, vrienden en/of kennissen. [1945?]1 omslag
 116Nr. 229. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [1945]1 omslag
 117Nr. 231. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag
 118Nr. 233. In Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag
 119Nr. 234. In Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen, alsook foto's van een bijeenkomst van de afdeling Schönhausen van de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands. [na 1946]1 omslag
 120Nr. 235. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag
 121Nr. 236. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag
 122Nr. 237. Waarschijnlijk in Duitsland genomen foto's van plattelandsscènes alsook (portret)foto's van het gezin-Müller, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 123Nr. 238. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 124Nr. 242. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 125Nr. 243. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 126Nr. 244. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 127Nr. 245. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's vnl. van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag
 128Nr. 246. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen, en van Sovjetsoldaten. [na 1945]1 omslag
 129Nr. 247. Waarschijnlijk in Duitsland genomen foto's vnl. van een bruiloft alsook (portret)foto's van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag
 130Nr. 249. Waarschijnlijk in Duitsland genomen foto's vnl. van een bruiloft, van landschappen alsook (portret)foto's van het gezin-Müller en familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 131Nr. 251. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's waarschijnlijk van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945?]1 omslag
 132Nr. 253. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van het gezin-Müller, van familie, vrienden en/of kennissen, en van Sovjetsoldaten. [na 1945]1 omslag
 133Nr. 254. Waarschijnlijk in Duitsland genomen (portret)foto's van Müller alsook van zijn gezin en van familie, vrienden en/of kennissen. [na 1945]1 omslag