Name: CegeSoma. Verzameling 'Dagboeken en manuscripten'. Aanwinsten 1969-2018.
Period: 1891 - 2018
Inventoried scope: 24 linear meters
Archive repository: CegeSoma - Study Centre War and Society
Heading : Collections of manuscripts and other heterogeneous collections
Authors: Desmet, Gertjan
Year of publication: 2024
Code of the inventory: INV6
Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën. Operationele Directie 4. Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij
Parallelle naam: Archives générales du Royaume et Archives de l'État dans les Provinces. Direction Opérationnelle 4. Centre d'Études et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines
Acroniem: CegeSoma, CEGESOMA
Vroegere namen:
Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (1969-1997);
NSGWOII (1969-1997);
Centre de Recherches et d'Études historiques de la Seconde Guerre mondiale (1969-1997);
CREHSGM (1969-1997);
Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (1997-2015)
SOMA (1997-2015)
Centre d'Études et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines (1997-2015)
CEGES (1997-2015)
De oprichting van een onderzoeks- en documentatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog liet in België, in tegenstelling tot Nederland en Frankrijk, relatief lang op zich wachten. De Bevrijding oogstte geen bekrachtiging, laat staan versterking van een 'Belgische natie', integendeel. Karakteristieke politieke aspecten van het naoorlogse België - de naschokken van de Koningskwestie, de positionering van het Verzet en collaboratiemilieus, de grote levensbeschouwelijke conflicten van de jaren 1950 - verhinderden de (in andere landen quasi vanzelfsprekende) creatie van een nationaal oorlogsmuseum. De zwakke vertegenwoordiging van de contemporanistiek in de Belgische historiografische traditie vormt een bijkomende verklaring. (1) Het huidige CegeSoma kende vanaf eind jaren 1940 echter wel een aantal geestelijke voorouders.
In mei 1945 mondde een tijdens de bezetting door ULB-geschiedkundige Suzanne Tassier geformuleerd project uit in de oprichting, door de overheid, van een Belgisch Museum van den Wereldoorlog (Musée belge de la Guerre Mondiale). (2) Om politiek-strategische redenen lag de focus toen uitdrukkelijk op beide wereldoorlogen. Wegens gebrek aan financiële middelen kwam het ondanks alle inspanningen echter nooit tot het beoogde museum met bijhorende bibliotheek en documentatiecentrum. In juli 1953 werd het initiatief formeel ten grave gedragen (hoewel het KB dat dit moest bekrachtigen nooit effectief is gepubliceerd). (3)
Enkele jaren later, in 1961, zag het Centrum voor de Geschiedenis van de Twee Wereldoorlogen (Centre National d'Histoire des deux Guerres mondiales) het levenslicht. (4) In dit geval ging het om een private instelling opgericht door historicus Jacques Willequet. De vzw was opgevat als opvolger van de Société d'Études des Deux Guerres Mondiales, een organisatie gecreëerd in 1959 door André Puttemans (met Willequet als secretaris-generaal) en verbonden met de historische dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Société had als voornaamste doel de verzameling van archief en documentatie. Vanaf 1964 kreeg het Centrum voor de Geschiedenis van de Twee Wereldoorlogen een financiering van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (onder de naam Nationaal Centrum voor Wetenschappelijke Navorsing op het Gebied der Geschiedenis van Wereldoorlogen I en II) en kon het drie historici tewerkstellen: Jean Dujardin, José Gotovitch en Lucia Rymenans. (5) De reële impact van dit 'centrum-Willequet' bleef evenwel beperkt.
Twee incidenten gelieerd aan de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog - en de 'repressie' van die collaboratie - worden traditioneel aangeduid als katalysator voor de uiteindelijke stichting van een volwaardig onderzoekscentrum. In 1963 milderde toenmalig minister van Justitie Piet Vermeylen artikel 123sexies van het Strafwetboek, op basis waarvan sommige collaborateurs levenslang bepaalde burgerlijke en politieke rechten verloren, om een Belgische veroordeling door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te vermijden. Om deze bittere pil voor verzetsmilieus te vergulden, beloofde de minister steun voor een geschiedenis van de wereldoorlog (met daarin een voorname rol voor het Verzet), uit te voeren door een nog nader te bepalen structuur. Nadat echter Robert Verbelen, de vroegere chef van het Veiligheidskorps van DeVlag, in 1965 in Oostenrijk werd vrijgesproken voor moord op verzetsstrijders tijdens de oorlog - een gebrekkige voorbereiding van het Belgisch gerecht zou daarvoor de oorzaak geweest zijn - zorgde de publieke verontwaardiging voor een doorbraak. (6) De regering dwong het Contactcomité voor Vaderlandslievende Verenigingen (één van de koepels van verzetsorganisaties) en het 'centrum-Willequet', die op gespannen voet stonden, rond de tafel. (7) Eind 1967 werd uiteindelijk een formule voorgesteld waarin alle betrokken partijen zich konden vinden.
De institutionele geschiedenis van het huidige Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij - Centre d'Études et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines (CegeSoma) begint officieel in 1968, met de formele oprichting van een 'autonoom' Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (NSGWOII) / Centre de Recherches et d'Études Historiques de la Seconde Guerre mondiale (CREHSGM) bij het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, en als dusdanig onder voogdij van het toen nog unitaire Ministerie van Nationale Opvoeding. (8) Het oude Centrum voor de Geschiedenis van de Twee Wereldoorlogen (het 'centrum-Willequet') werd in oktober 1968 ontbonden. (9)
Het NSGWOII kon pas vanaf medio 1969 echt de werkzaamheden starten, dankzij de hulp van het Rijksarchief en de Université Libre de Bruxelles, die het Centrum tijdens haar beginperiode leningen verstrekten voor o.a. de wedden van het personeel en budget voor meubilair en allerhande materiaal. (10) Directeur Jean Vanwelkenhuyzen, gekozen als consensusfiguur (11), ging met een ploeg van vijf vaste historici (Herman Balthazar, Jean Dujardin, José Gotovitch, Willem Meyers en Frans Selleslagh) en vier 'vrije navorsers' (Albert De Jonghe, Jean Fosty, Georges Hautecler en Paul-Ernest Joset) aan de slag. Uitvalsbasis van het nieuwe centrum was een pand in de Jozef II-straat in Brussel. (12) Door het Rijksarchief overgebrachte bestanden (onder meer uit het toenmalige hulpdepot te Saint-Hubert) vormden de basis van de archief-, bibliotheek- en documentatiecollecties van het Centrum. (13)
Het statuut en bij uitbreiding de werking van het NSGWOII bleef gedurende meer dan vijfenveertig jaar precair. Als concrete regelgevende basis voor haar oprichting had men immers uitdrukkelijk gesteund op het KB van 20 april 1965 betreffende het statuut der wetenschappelijke inrichtingen van de Staat. Art. 10 van dit KB maakte het mogelijk om deze instellingen bijkomende opdrachten te geven die geen deel uitmaakten van hun kerntaken. (14) Omwille van de evidente thematische verwantschap werd het Rijksarchief belast met het Centrum. Als emanatie van art. 10 van het KB van 1965 had het NSGWOII een publiekrechtelijk statuut, als 'zelfstandig onderdeel' van een (nationale) wetenschappelijke instelling: vandaar de ietwat cryptische bepaling dat het Centrum "bij" het Rijksarchief werd opgericht. De 'moederinstelling' fungeerde jarenlang nagenoeg exclusief als boekhoudkundig vehikel voor het ontvangen en ter beschikking stellen van de jaarlijkse subsidies aan het Centrum. (15) Vanaf midden 1989 werd deze jaarlijkse toelage niet meer aan het Rijksarchief toegekend, maar aan de zgn. Groepering Documentatie van de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI), om van daaruit te worden overgeboekt naar het Centrum. (16)
Als kleine semi-autonome instelling was het NSGWOII erg kwetsbaar voor de effecten van gewijzigde politieke machtsverhoudingen en communautaire belangen. (17) De financiering in het bijzonder werd decennialang door grote onzekerheid gekenmerkt: het Centrum was afhankelijk van jaarlijks toegekende subsidies (cfr. supra) en bijkomende middelen moesten worden bijeengesprokkeld via allerhande kanalen: het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, toelagen van de Nationale Loterij, projectsubsidies, enzoverder. (18) Deze situatie leidde doorheen de jaren tot een groot personeelsverloop, in het bijzonder van wetenschappers tewerkgesteld op kortlopende projecten, in de tijd beperkte onderzoeksprogramma's (vb. IUAP, BRAIN) of externe en internationale partnerschappen (vb. European Holocaust Research Infrastructure).
De instelling zelf moest meermaals een nieuw onderkomen zoeken in Brussel. Het Centrum bevond zich aanvankelijk in de Jozef II-straat (1969-1971), aan het Leuvenseplein (1971-1993), in de zgn. Résidence Palace in de Wetstraat (1993-2003) om ten slotte een deel van de gerenoveerde voormalige hoofdzetel van verzekeraar La Prévoyance Sociale aan de Luchtvaartsquare in Anderlecht in te nemen (2003-heden). (19) Een extern depot aan de Belgradostraat in Vorst was in gebruik van 2012 tot 2021.
Het NSGWOII viel aanvankelijk onder het Ministerie van Onderwijs en Nationale Opvoeding (1969-1989). Als gevolg van de stapsgewijze federalisering van België (in het bijzonder de vierde staatshervorming van 1993) kregen de opeenvolgende ministers en staatssecretarissen die bevoegd waren voor het beheer van de overgebleven FWI de voogdij over het Centrum. Gaandeweg werd de instelling daarbij steeds verregaander ingebed in het administratieve raamwerk van de FWI, binnen de federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden (DWTC) en vanaf 2002 haar opvolger, de programmatorische overheidsdienst 'Wetenschapsbeleid' (POD Wetenschapsbeleid of BELSPO).
Het NSGWOII vervelde in 1997 tot het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) / Centre d'Études et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines (CEGES). (20) De instelling maakte toen al samen met het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek van België deel uit van de zgn. Groepering Documentatie van de FWI. (21) In 2000 werd de instelling ingedeeld bij de zgn. Pool Documentatie van de FWI. (22) De daarbij ingevoerde controlemechanismen en administratieve procedures werden door het NSGWOII - niet in het minst door toenmalig directeur Gotovitch, oudgediende van het 'centrum-Willequet' (23) - ervaren als een inperking van de zo gekoesterde onafhankelijkheid, ook al bekleedde de instelling, in principe een 'onderdeel' van het Rijksarchief, de facto een vrij autonome positie binnen de FWI. (24)
Een formele verankering in het Rijksarchief, als volwaardig gespecialiseerde afdeling, werd uitdrukkelijk vooropgesteld in de Programmawet van 2002. (25) Het duurde echter nog tot 2016 vooraleer deze integratie effectief werd geïmplementeerd. (26) Sindsdien vormt het Cegesoma de vierde operationele directie van het Rijksarchief.
Het NSGWOII had oorspronkelijk een dubbele opdracht gekregen, nl. (1) "alle nodige maatregelen te treffen voor het inventoriëren, bewaren en excerperen van de documenten of archiefstukken welke betrekking hebben op de tweede wereldoorlog, zijn voorgeschiedenis en zijn gevolgen" en (2) "de wetenschappelijke studie [te organiseren] van de tweede wereldoorlog onder al zijn aspecten, ten einde de taak te vergemakkelijken van al wie de geschiedenis van deze gebeurtenissen wil kennen, bestuderen of erover wil schrijven". (27)
De missie van het Centrum werd met de statutenwijziging van 1997 enigszins verruimd. Het CegeSoma had nu als uitdrukkelijke taak om (1) archiefstukken en "originele documenten" te verzamelen inzake de Tweede Wereldoorlog met inbegrip van zijn "antecedenten en zijn gevolgen", (2) haar collectie inzake "de studie van oorlog en hedendaagse maatschappij" ter beschikking te stellen van het publiek, (3) het historisch onderzoek te bevorderen en (4) op dat vlak een internationale, coördinerende rol spelen, bijvoorbeeld binnen het Internationaal comité voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het CegeSoma werd daarbij geacht de archiefwet te respecteren en haar werking af te stemmen op die van de universiteiten en van andere onderzoekscentra (en sinds 2000 ook van de andere FWI). (28)
Hoewel het verwervingsbeleid van het CegeSoma in principe beperkt bleef tot de Tweede Wereldoorlog, liet de statutaire vermelding van "de studie van oorlog en hedendaagse maatschappij" toch een duidelijke opening naar een breder onderzoeksveld. Het was de bekroning van voorzichtige pogingen, sinds de jaren 1980, om uit het strakke keurslijf van de wereldoorlog te treden. (29) Tot een volwaardig instituut voor eigentijdse geschiedenis kwam het niet, maar het Centrum breidde vanaf 1997 haar actieterrein wel uit naar ruwweg de periode 1914-1960. Onder de directie van Rudi Van Doorslaer werd zelfs de ambitie geformuleerd om "een Belgisch kenniscentrum te zijn voor de geschiedenis van de grote politieke, sociale en culturele conflicten en breukmomenten van de XXste eeuw". (30) In deze periode begon men, onder meer in het kielzog van onderzoeksprojecten, archieven en documentatie te verzamelen in verband met de Belgische kolonisering van Centraal Afrika, naoorlogse migratie, enzoverder.
Sinds 1 januari 2016 is het CegeSoma geïntegreerd in het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën. Haar onderzoeksterrein werd in het operationeel plan voor de periode 2018-2021 terug duidelijker begrensd, door een heroriëntering op "20ste eeuwse conflictgeschiedenis met een nadruk op de beide Wereldoorlogen (en hun nasleep) en de Koude Oorlog". (31) Het huidige mission statement van de instelling luidt: "Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij is het Belgisch expertisecentrum met betrekking tot de twintigste-eeuwse conflictgeschiedenis. [...] Onze inhoudelijke prioriteit ligt bij de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, inclusief hun voorgeschiedenis en oorzaken, hun impact en gevolgen op de lange termijn, de collectieve herinnering en het maatschappelijke debat over deze erfenis. Onze kerntaken zijn wetenschappelijk onderzoek, publieksgeschiedenis, documentatie en digitalisering". (32)
Vandaag ontplooit het CegeSoma binnen het Rijksarchief een aantal activiteiten die specifiek zijn. In de eerste plaats is het CegeSoma een onderzoekscentrum. Fundamenteel historisch onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening wordt uitgevoerd door de vaste equipe. Traditioneel kent het Centrum haar 'navorsers' een grote vrijheid toe op inhoudelijk en methodologisch vlak. Het systeem van het zgn. wetenschappelijk verlof (in voege tot de integratie in het Rijksarchief), waarbij de historici arbeidstijd konden benutten voor eigen onderzoek, was hiervan een exponent. (33) Publicaties door de wetenschappers van het Centrum hadden daarbij een reële impact, niet alleen op de Belgische historiografie maar ook op het maatschappelijke debat. Daarnaast werd en wordt het CegeSoma, doorgaans door overheden of vanuit de wetgevende macht, verzocht om op ad-hoc basis specifieke thema's of historische gebeurtenissen te bestuderen. Voorbeelden bij uitstek van dit soort onderzoek-op-bestelling zijn onder meer de studies met betrekking tot de verantwoordelijkheid van de Belgische overheden bij de Jodenvervolging (34) en inzake de rol van de NMBS bij de deportatie van Joden, politieke gevangenen en verplicht tewerkgestelden. (35) Belangrijk te vermelden is dat de wetenschappers in het kader van hun research ook doelbewust bronnen voor de studie van de wereldoorlogen hebben gecreëerd - bijvoorbeeld door het organiseren van enquêtes bij overheidsadministraties, actoren uit het middenveld en specifieke doelgroepen. Het Centrum speelde in België overigens een pioniersrol inzake de creatie van orale bronnen: daarvan getuigen de ettelijke honderden interviews afgenomen door de onderzoekers sinds eind jaren 1960. (36)
Naast het onderzoek stricto sensu omvatten de historisch-wetenschappelijke activiteiten van het CegeSoma onder meer de organisatie van colloquia, workshops, lezingen en debatten; het inrichten van onderzoeksseminaries en werkcolleges in samenwerking met de Belgische universiteiten (sinds 1983); het promoten van licentiaats- en masterscripties over de kernthema's van het Centrum; coördinatie van of deelname aan academische onderzoeksprojecten; inhoudelijke betrokkenheid bij televisie- en radioprogramma's (vb. De Nieuwe Orde, Jours de Guerre) of publiekshistorische initiatieven (vb. musea, tijdelijke tentoonstellingen); enzoverder.
Ten tweede zette het CegeSoma zich sinds haar ontstaan in om - alleen of samen met andere instellingen - de geschiedschrijving van de hedendaagse periode te faciliteren en te valoriseren, op alle denkbare manieren. Het Centrum publiceerde lange tijd een eigen wetenschappelijk tijdschrift met een focus op de periode rond de beide wereldoorlogen: de Bijdragen tot de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog - Cahiers d'Histoire de la Seconde Guerre Mondiale (1970-1995) en de latere Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis - Cahiers d'histoire du temps présent (1996-2011). In 2011 kwam het tot een fusie met het toenmalige Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis - Revue belge d'Histoire contemporaine (1969-2011). Sindsdien is het CegeSoma verantwoordelijk voor de redactie van de huidige incarnatie van dit tijdschrift, het Journal of Belgian History. (37)Het Centrum was verder van bij haar ontstaan betrokken bij het Internationaal Comité voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog - Comité international d'Histoire de la Deuxième Guerre mondiale. Directeur Jean Vanwelkenhuyzen was tussen 1975 en 1987 de algemeen secretaris en vervolgens voorzitter van deze organisatie; vaste wetenschapper Chantal Kesteloot vervult sinds 2010 de functie van secretaris. (38)
Ten slotte is het CegeSoma sinds haar oprichting verantwoordelijk voor het beheer van eigen archief-, bibliotheek- en documentatiecollecties. De instelling verwerft en bewaart archieven van particuliere personen en privaatrechtelijke organisaties, alsook documentatiebestanden - op moment van schrijven goed voor ongeveer 1600 s.m. De bibliotheek van het CegeSoma is wat haar onderzoeksdomeinen betreft bijzonder goed gestoffeerd; ze telt op dit moment naast ruim 70000 monografieën een aanzienlijke hoeveelheid tijdschriften, naslagwerken, brochures, vlugschriften, kranten, sluik- en clandestiene bladen en knipselcollecties. Ook in het Belgische archieflandschap is de instelling uniek: de meeste nog overgebleven archieven van verzetsgroepen (en hun naoorlogse emanaties) worden er immers bewaard. Het CegeSoma was begin jaren 2000 een pionier inzake digitale ontsluiting en terbeschikkingstelling van haar collecties, met de ingebruikname van de Pallas-catalogus en de digitalisering van haar omvangrijke verzameling foto's (geconstrueerd rond een deel van de archieven van persagentschap SIPHO). (39)
Van bij het ontstaan van de instelling moest een evenwicht gezocht worden tussen het beheer van de 'documentatie' en geschiedschrijving. (40) De facto verschoof de focus vanaf begin jaren 1990 naar wetenschappelijk onderzoek en later ook naar eerder publiekhistorische taken, en nam het collectiebeheer een ondergeschikte plaats in. (41) De collectieverantwoordelijken waren vanaf het begin overigens academisch gevormde historici zonder formele opleiding in de archivistiek of bibliotheekwetenschap, die "al doende" hun rol van archivaris en bibliothecaris invulden. (42) In de door de instelling betrokken gebouwen bevonden zich bovendien geen ruimtes geschikt voor de correcte conservering van archieven. De spanning tussen collectiebeheer en onderzoek leidde in het verleden tot discussies binnen de instelling en het wetenschappelijk comité (43) - discussies die in essentie voortvloeiden uit het ambigue statuut van het NSGWOII. Moest men zich in de eerste plaats profileren als archiefinstelling (en gespecialiseerde afdeling van het Rijksarchief), of diende het collectiebeleid toch vooral ten dienste te staan van de eigen onderzoeksagenda? De universiteiten, vertegenwoordigd in het wetenschappelijke comité, waren niet altijd voorstander van een te autonoom onderzoekscentrum buiten de academische structuren. Deze context, waarin het Centrum het gevoel had steeds de eigen autonomie te moeten verdedigen, droeg bij tot een veronderstelde noodzaak tot competitie met het Rijksarchief, en determineerde ook het particuliere collectiebeleid van de instelling.
De bestuursorganen en structuur van het Centrum zijn vanaf haar oprichting tot de integratie in het Rijksarchief in 2016 grotendeels ongewijzigd gebleven.
Het NSGWOII viel aanvankelijk onder de voogdij van beide Ministers van Nationale Opvoeding, en daarna de minister bevoegd voor de nationale (vervolgens federale) wetenschappelijke instellingen. Een Wetenschappelijk Comité (vanaf 2000 'Wetenschappelijke commissie') (44)bepaalde in principe de inhoud en uitvoering van het onderzoeksprogramma. (45) Vanaf de statutenwijziging van 1997 fungeerde dit comité eveneens als jury bij de aanwerving van wetenschappelijk personeel en hield het toezicht op de begroting en jaarrekening. (46) Het Wetenschappelijk Comité werd aanvankelijk voorgezeten door de voogdijminister(s). De Algemeen Rijksarchivaris en de directeur van het Centrum maakten er eveneens deel van uit. Wat de overige leden betreft, was dit orgaan aanvankelijk paritair samengesteld: zes (vanaf 1971 acht) "deskundigen in de hedendaagse geschiedenis", in de praktijk universiteitsprofessoren, en twee inspecteurs geschiedenis belichaamden het academische- en onderwijsveld; acht persoonlijkheden (vanaf 1971 tien) "uit de meest representatieve vaderlandslievende organisaties" vertegenwoordigden het Verzet. Uit deze zestien (vanaf 1971 twintig) vertegenwoordigers kozen de Ministers van Nationale Opvoeding twee ondervoorzitters. (47) Afgevaardigden van bepaalde ministeries konden eveneens aan de vergaderingen deelnemen (zij het met raadgevende stem). (48) Het MB van 1997 hervormde ook de samenstelling van het Wetenschappelijk Comité, met als meest opvallende wijziging de afwezigheid van vertegenwoordigers van het patriottische 'middenveld'. In het op taalpariteit gebaseerde comité zetelden voortaan de directeur van het Centrum, een Nederlandstalig en Franstalig lid van het wetenschappelijk personeel, acht universiteitsprofessoren, een professor van de Koninklijke Militaire School, de Algemeen Rijksarchivaris en de Hoofdconservator van de Koninklijke Bibliotheek, alsook twee personen gekozen omwille van hun expertise in een bepaald door het Centrum behandeld onderwerp. Uit dit panel (grotendeels voorgedragen voor de directeur) koos de minister een voorzitter en ondervoorzitter. (49)
Bij de integratie in het Rijksarchief in 2016 werd de Wetenschappelijke commissie omgevormd tot een 'gespecialiseerd wetenschappelijk comité'. (50) Dit comité adviseert de Directieraad van het Rijksarchief inzake wetenschappelijke kwesties gelieerd aan de activiteiten van het CegeSoma. (51)
In 1970 werd een Bureau samengesteld dat de werklast van het Wetenschappelijk Comité moest verlichten o.a. door administratieve taken over te nemen en vergaderingen voor te bereiden. (52) Het Bureau bestond uit de voorzitters, ondervoorzitters, de directeur en telkens twee vertegenwoordigers uit resp. de academische wereld en de vaderlandslievende organisaties. (53) In het MB van 1997 werd dit orgaan formeel gedefinieerd als bestaande uit tenminste de voorzitter en ondervoorzitter van het Wetenschappelijk Comité, de directeur, de Algemeen Rijksarchivaris en de Hoofdconservator van de Koninklijke Bibliotheek. (54) Het Bureau lijkt (formeel) te hebben gefunctioneerd tot ca. 2000. (55)
De functie van directeur werd in het MB van 1967 weliswaar vermeld maar niet concreet ingevuld - dat gebeurde pas informeel in 1970, in overleg met de bevoegde ministers, en formeel in 1971. (56) Afgezien van zijn wetenschappelijke activiteiten leidt de directeur het personeel en is hij verantwoordelijk voor het administratief beheer en het dagelijks bestuur van de instelling. Deze functie werd achtereenvolgens bekleed door Jean Vanwelkenhuyzen (1969-1989), José Gotovitch (1989-1991, waarnemend, en 1991-2005), Rudi Van Doorslaer (2005-2016), Dirk Martin (2016, waarnemend) en Nico Wouters (sinds 2016). Sinds 2005 kon hij vervangen worden door het oudste wetenschappelijke personeelslid met de hoogste graad. (57)
In 2000 werden de beheersorganen (de Wetenschappelijke commissie en de directeur) naar analogie met de andere FWI (58) aangevuld met een eigen 'Beheerscomité' bestaande uit de leden van de beheerscommissie van de Pool Documentatie, de directeur, de voorzitter van de Wetenschappelijke commissie en de rekenplichtige van het Centrum en (sinds 2005) het oudste wetenschappelijke personeelslid met de hoogste graad van een verschillende taalrol als de directeur. (59) Sinds 2016 valt het CegeSoma onder het Beheerscomité van het Rijksarchief.
De wettelijk vastgelegde (permanente) wetenschappelijke equipe van het NSGWOII bestond aanvankelijk uit zes personen: de directeur en vijf zgn. 'navorsers'. (60) Al in 1971 werd het effectief verhoogd naar negen vaste onderzoekers, naast de directeur. (61) Deze bezetting bleef ongewijzigd tot 2016. Sinds de integratie in het Rijksarchief is het aantal permanente wetenschappers niet meer wettelijk voorgeschreven, maar geldt voor het CegeSoma de globale personeelsplanning van de instelling. Op moment van schrijven zijn de huidige negen vaste wetenschappers nagenoeg allemaal statutair benoemd als federale ambtenaren. Overigens bestond ook het team permanente onderzoekers sinds het ontstaan van het Centrum in hoofdzaak uit mannen.
Rond midden 2005 werd door toenmalig directeur Van Doorslaer een 'wetenschappelijke staf' in het leven geroepen. Dit informele orgaan is verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van de dagelijkse werking en vooral de wetenschappelijke activiteiten van het CegeSoma: onderzoek, collectiebeheer, publiekswerking, communicatie, enzoverder. Tot de integratie in het Rijksarchief was de 'staf' beperkt in omvang: ze bestond uit een aantal vaste 'navorsers' aangeduid door de directeur. Vandaag bestaat de 'staf' naast de directeur uit alle permanente wetenschappers, alsook vertegenwoordigers van het administratief en tijdelijk wetenschappelijk personeel.
Naast het team van vaste wetenschappers werkte een veel groter aantal tijdelijke onderzoekers bij het CegeSoma: voornamelijk op projectbasis, in het kader van internationale programma's (vb. European Holocaust Research Infrastructure) of in bijzondere statuten (vb. het FEDTwin-programma). Het administratief en technisch personeel van het CegeSoma staat in voor de digitalisering, de leeszaalwerking, het secretariaat, de boekhouding, het onthaal en het onderhoud.
In het verleden werden onverwachte besparingen of structureel karige budgetten deels opgevangen door beroep te doen op gewetensbezwaarden, werklozen, Bijzondere Tijdelijke Kaders of vrijwilligers. (62) De vrijwilligerswerking van het CegeSoma, minstens deels uit noodzaak ontstaan, is doorheen de jaren kenmerkend geworden voor de instelling. Decennialang namen vrijwilligers naast ondersteunende taken ook wetenschappelijke en administratieve taken op zich, zoals het ontsluiten van archieven, invoer van metadata in de Pallas-catalogus, digitalisering van collecties, vertaling van teksten, enzoverder. Een eerste echt collectief vrijwilligersproject met betrekking tot archieven over het Verzet ('Wikibase Resistance') ging van start in 2021. Het CegeSoma ontvangt ten slotte elk jaar verschillende buitenlandse stagiairs en vrijwilligers, onder meer van Aktion Sühnezeichen Friedensdienste, een in oorsprong Duitse evangelische organisatie. (63)
Hoewel ze strikt genomen institutioneel geen deel uitmaakt van het CegeSoma, vermelden we voor de volledigheid nog de vzw De Vrienden van het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij / Les Amis du Centre d'Études et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines. Deze vzw, opgericht in 1991, stelt zich tot doel om de activiteiten van het Centrum te promoten. (64) De Vrienden organiseren onder meer excursies naar erfgoedsites en musea, boekvoorstellingen, filmavonden, lezingen en debatten, enzoverder. Sinds de jaren 1990 zijn via publieke subsidies toegekend aan deze vzw overigens een aantal personeelsleden aangeworven om bepaalde wetenschappelijke, technische en ondersteunende taken uit te voeren.
Gezien de bijzonder gevarieerde herkomst van de archiefstukken en documentatie in deze verzameling hoeft het niet te verbazen dat ook hun geschiedenis heel divers en gefragmenteerd is.
Wat de stukken van particuliere herkomst betreft, beschikken we doorgaans niet over informatie betreffende de vroegere eigenaars, bewaaromstandigheden, eventuele hiaten, uitgevoerde selectie, enzoverder.
De stukken gevormd door het CegeSoma en haar voorgangers (cfr. onderdeel II van deze toegang) zijn daarentegen steeds bewaard door de instelling zelf: grotendeels in de kantoren van de vaste en tijdelijke medewerkers en directie, en waarschijnlijk ook in de opslagruimtes van de collecties.
Over de ontstaansgeschiedenis van deze collectie in haar geheel valt iets meer te vertellen. Al in het eerste nummer van de Mededelingen van het toenmalige NSGWOII wordt de oprichting van "een speciaal fonds" voor dagboeken vermeld, met een uitdrukkelijke verwijzing naar een gelijkaardige collectie in het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam. (65) Toenmalig assistent en latere directeur José Gotovitch staat aangeduid als verantwoordelijke voor de collectie die bekend werd onder haar referentie 'JP', voor "journaux personnels". Waarschijnlijk werd begin 1999 het ordeningsplan van de CegeSoma-collecties, tot dan enigszins volgens de Franse traditie opgedeeld in 'reeksen' (séries), grondig omgegooid. De archief- en documentaire bestanden kregen nu een code met prefix 'AA', terwijl de journaux personnels aangevraagd moesten worden op basis van een referentie beginnend met 'AB'.
Hoewel het ongetwijfeld de bedoeling was om een coherente verzameling dagboeken te creëren, is deze collectie nagenoeg van bij aanvang een uitermate heterogene "restreeks" geworden. (66) Het specifieke profiel van het wetenschappelijke personeel, het ontbreken van een beleid voor het intellectuele beheer van een dergelijk collectietype alsook van duidelijke selectiecriteria leidden ertoe dat losse archiefstukken, publicaties, efemera en documentatie waarvoor men niet onmiddellijk een andere oplossing vond, in de verzameling 'dagboeken' werden geklasseerd. Bovendien is men van bij aanvang begonnen met de extractie van stukken uit archieven om ze in de collectie 'dagboeken' te klasseren, omwille van hun inhoudelijke of vormelijke kenmerken. Dat gebeurde niet alleen met privaatrechtelijke archieven. Het vroegere eerste item in de collectie - 'JP' of 'AB' 1, het huidige nummer 1378 - bestaat immers helemaal niet uit een dagboek maar uit aantekeningen van Gotovitch in verband met een gesprek met een arts uit Ogy: met andere woorden, archief van het CegeSoma zelf.
Deze praktijk bleef in essentie bestaan tot midden 2018, toen in het kader van de migratie naar het SAM-collectiebeheersysteem van het Rijksarchief de verdere invoer in de Pallas-catalogeersoftwarewerd stopgezet en de collectie werd afgesloten.
De verwervingshistoriek van de hier beschreven stukken is, zoals te verwachten in een dergelijke heterogene collectie, eerder complex en gefragmenteerd.
In haar geheel is deze verzameling samengesteld door het CegeSoma, van 1969 tot en met ongeveer midden 2018. We wijzen de lezer door naar de concordans achteraan waar per inventarisnummer, en indien mogelijk, eveneens staat vermeld wie de stukken heeft overgemaakt en wanneer.
Inzake herkomst en acquisitiecontext van de afzonderlijke bestanddelen zijn een aantal grote lijnen te onderscheiden. Ten eerste zijn de meeste stukken het resultaat van de dagdagelijkse verwervingspraktijk van het CegeSoma. Het gaat dus om documenten overgemaakt aan het Centrum, voornamelijk door particuliere personen en privaatrechtelijke entiteiten (vb. verenigingen, bedrijven) en soms zelfs publiekrechtelijke instellingen (in het bijzonder de Radiodiffusion-télévision belge, émissions françaises). In de overgrote meerderheid van de gevallen gebeurde dit op informele basis: zonder formele schenkingsverklaring of bewaargevingsovereenkomst, of met hoogstens een begeleidende brief. We kunnen er wellicht van uitgaan dat het hier grotendeels gaat om giften, waar het CegeSoma zoniet de jure dan wel de factoeigenaar van is. Slechts een aantal stukken werden uitdrukkelijk en formeel geschonken of in bewaring gegeven.
Een tweede groep kent een gelijkaardige herkomst: het gaat om allerlei documenten gevormd door personen waarvan reeds archieven door het CegeSoma wordt bewaard. De collectiebeheerders hebben indertijd bepaalde stukken uit deze grotere archiefbestanden gelicht - net zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde voor foto's of audiovisuele dragers - en bestempeld als "journal personnel". Zo staan in de plaatsingslijst van de onderzoeksdocumentatie van Carlos Van Louwe uitdrukkelijk bepaalde in kleine oplage verspreide publicaties aangemerkt als zijnde "geventileerd naar de afd. Dagboeken (AB)". (67)
Een laatste groep documenten werd gevormd door het NSGWOII en haar rechtsopvolgers; het betreft de stukken beschreven in onderdeel II van deze inventaris. Deze documenten werden indertijd uit de (semi)dynamische archieven van de instelling gehaald en ondergebracht in de verzameling, op basis van puur inhoudelijke criteria. Het gaat immers grotendeels om ingekomen brieven, vaak met bijlagen, waarin de afzender een bepaalde zelf (of door een derde) beleefde gebeurtenis beschrijft. We kunnen in dergelijke gevallen niet werkelijk spreken van 'verwervingen', aangezien het gaat om archief gevormd door het Centrum. In publicaties en interne werkinstrumenten werd in dat verband vaak gesproken over zgn. "interne overdrachten". (68)
In het belang van de gebruiker is het vooreerst van kapitaal belang te benadrukken dat deze collectie niet alle dagboeken, memoires, 'manuscripten' en gelijkaardige redactionele vormen bevat die vandaag door het CegeSoma bewaard worden. Het betreft hier een sui generis-verzameling, tot stand gekomen in een welbepaalde institutionele context en vanuit een specifieke collectiepraktijk (cfr. supra).
Deze verzameling bevat zowel archiefstukken (69) als documentatie. (70) Het geheel is opgedeeld in vier grote onderdelen.
Een eerste onderdeel bestaat uit archiefstukken gevormd door particuliere personen en zgn. corporate bodies (verenigingen, instellingen, bedrijven, ...) en is opgedeeld in vier subcategorieën: (1) dagboeken, (2) memoires en relazen, (3) geschriften en (4) overige archiefstukken:
(1) Dagboeken zijn, per definitie, (71) eigentijds aan de gebeurtenissen die ze beschrijven. Ze zijn in de eerste persoon enkelvoud of meervoud opgesteld. Gezien de periode waarin ze tot stand kwamen, zijn de exemplaren in deze collectie doorgaans met de hand geschreven (of toch in elk geval de originelen). Dagboeken hebben boven alles een strikt persoonlijke finaliteit en worden niet a priori geschreven voor een publiek of met het oog op een uitgave. Een eerder specifieke vorm zijn zgn. velddagboeken waarin iemand in de uitoefening van een ambt of beroep een (vaak becommentarieerd) overzicht maakt van de gebeurtenissen tijdens een dienstreis, zending, militaire campagne, enzoverder. Iets meer dan 300 inventarisnummers in voorliggende toegang vallen onder de categorie 'dagboeken'. In de meeste gevallen gaat het om kopies (fotokopies, digitale kopies, afschriften, transcripties) van dagboeken geschreven door burgers, militairen en ambtenaren.
(2) Memoires en relaxen (72) zijn niet gelijktijdig opgesteld met de gebeurtenissen waarover ze getuigen. In het geval van memoires zitten er per definitie vaak decennia tussen de redactie en de beschreven feiten. Het doel van dit soort stukken is getuigen voor een bepaald publiek - het eigen gezin, familieleden en kennissen, een groep van peers, de maatschappij in brede zin - over (een selectie van) al dan niet opzienbarende, dramatische of uitzonderlijke evenementen. Waar memoires algemener van aard zijn, en doorgaans langere periodes en bredere thema's behandelen, zijn relazen eerder gefocust op een specifieke, strakker in de tijd begrensde gebeurtenis of situatie. De collectie bevat ongeveer 500 inventarisnummers in deze categorie. Het gaat grotendeels om stukken opgesteld vanaf de jaren 1970.
(3) Een derde subcategorie binnen het eerste onderdeel van deze inventaris zijn de geschriften. De generieke naam impliceert een erg brede waaier aan literaire vormen. Belangrijk om aan te stippen is dat hier voorlopige ontwikkelingsstadia van een tekst beschreven zijn en niet de eigenlijke publicaties. Deze subcategorie wordt gedomineerd door geschriften met een historiografische inslag: we noteren meer dan 200 artikels, studies, recensies, polemische teksten, onderzoeksvoorstellen enzoverder die verband houden met een of ander aspect van de geschiedenis van de twintigste eeuw in het algemeen en de geschiedenis van beide wereldoorlogen in België in het bijzonder. Hun auteurs zijn zowel professionele geschiedkundigen en academici als genealogen, amateur- en gelegenheidsonderzoekers. Dergelijke geschriften zijn opgesteld met als doel een bijdrage te leveren aan het wetenschappelijk onderzoek, deel te nemen aan het geschiedkundig debat en/of historische kennis te verspreiden. Een tweede belangrijke groep geschriften zijn de teksten die we als 'journalistiek en essayistiek' hebben gecategoriseerd (een kleine 40 inventarisnummers). Naast eerder klassiek journalistiek werk bevinden zich hierin allerhande teksten die niet alleen een beleidsvraagstuk, religieuze doctrine, potentiële maatschappijordening, ... bespreken maar er ook uitdrukkelijk een standpunt ten opzichte van innemen. Het doel is hier, met andere woorden, niet alleen informeren maar ook overtuigen. Ten slotte noteren we nog allerhande literaire en artistieke werken, zoals gedichten, romans, liedjes, scenario's, theaterstukken, enzoverder. Hier spelen bovenal esthetische motieven. Ongeveer 40 inventarisnummers vallen in deze categorie.
(4) De vierde en laatste subcategorie bestaat uit een erg heterogene groep losse archiefstukken, gevormd door personen maar ook door privaatrechtelijke organisaties en zelfs openbare instellingen. In tegenstelling tot de hierboven vermelde dagboeken, memoires, relazen en geschriften hadden deze stukken (in eerste instantie) geen strikt persoonlijk of publiek doel. Ze vervulden hoofdzakelijk administratieve functies: een getuigenis afleggen à décharge in het kader van een gerechtelijk onderzoek, een aanvraag tot erkenning als politiek gevangene staven, corresponderen met familie en vrienden, een documentaire maken, ... Het gaat bijgevolg om erg uiteenlopende redactionele vormen zoals briefwisseling, aantekeningen, verslagen, teksten van toespraken, kasboeken, nota's en memoranda, verklaringen, dossiers, enzoverder. Deze brede categorie beslaat bijna 300 inventarisnummers.
Het tweede grote onderdeel van deze verzameling 'Dagboeken en manuscripten' bestaat uit archief gevormd door het NSGWOII en haar rechtsopvolgers. Het betreft in totaal ongeveer 150 inventarisnummers. Gedurende de periode 1969-2018 had men de gewoonte om belangrijk of interessant genoeg geachte reeksen, dossiers of individuele stukken fysiek uit de instellingsarchieven te verwijderen en naar de archiefcollectie over te hevelen, om ze aan te kunnen bieden voor raadpleging. De hier beschreven briefwisseling, dossiers en documentatie werden indertijd in deze collectie geïntegreerd omdat ze meestal gegevens bevatten over persoonlijke ervaringen tijdens de wereldoorlogen. De briefwisseling onder nrs. 1335-1376 is een goed voorbeeld: het gaat doorgaans om ingekomen brieven waarin de correspondent verhaalt over diens belevenissen als burger, lid van het Verzet, militair, ...
Een belangrijke opmerking bij de onderdelen I en II - archief gevormd door particulieren en archief gevormd door het Centrum - is dat het hier gaat om gedecontextualiseerde archiefstukken. Niettegenstaande dit eigen is aan manuscripten- en dagboekencollecties, en hoewel sommige stukken vergezeld zijn van aantekeningen, foto's, losse documenten enzoverder, moet de gebruiker in het achterhoofd houden dat het eigenlijk losse stukken betreft die uit hun oorspronkelijke context (vb. de persoonsarchieven van de auteur, een familiearchief, archieven van een vereniging) zijn gehaald. Ook wat de door het CegeSoma gevormde stukken betreft, is het essentieel te beseffen dat de stukken die indertijd naar deze collectie zijn overgebracht eigenlijk thuishoren in het instellingsarchief. Dit betekent, bijvoorbeeld, dat wie een volledig beeld wenst te krijgen van hoe men met het publiek correspondeerde ook de (veel omvangrijkere) reeksen 'analoge' en digital born-briefwisseling van het Centrum moet raadplegen. (73)
Documentatie vormt een derde grote onderdeel van deze collectie. Ook hier gaat het om een bijzonder heterogeen ensemble: we noteren uittreksels uit boeken en tijdschriften, knipsel- en onderwerpsmappen, grijze literatuur, ... Deze stukken zijn ooit samengebracht (vooraleer ze aan het CegeSoma zijn overgemaakt) omdat ze het hun verzamelaar mogelijk maakten om zich over een bepaald thema te informeren of omdat ze als bron fungeerden voor bijvoorbeeld een artikel of stamboomonderzoek. Ongeveer 100 inventarisnummers behoren tot deze categorie.
In het vierde en laatste onderdeel bevindt zich uitsluitend gepubliceerd materiaal. In principe horen dergelijke stukken beter thuis in een bibliotheekcollectie maar pragmatiek was hier het ordewoord. Overigens moet ook de term 'publicatie' pragmatisch opgevat worden. Dit onderdeel bevat naast een kleinere hoeveelheid brochures, vlugschriften, tentoonstellingsfolders, ... hoofdzakelijk al dan niet in eigen beheer uitgegeven werken. Het betreft daarbij zowel memoires van verzetslui, soldaten, gevluchte burgers en voormalige krijgs- en politieke gevangenen als genealogieën, geschiedkundige werken en allerlei studies met een eerder lokaal karakter. Bijna 600 inventarisnummers vallen in deze categorie.
De stukken zijn hoofdzakelijk opgesteld in het Frans en Nederlands, en in mindere mate in het Duits en Engels.
Naar aanleiding van de inventarisering van de verzameling is een grondige selectie gebeurd. Vooreerst werden in het kader van de gebruikelijke schoning dubbels en stukken waarvan al een identiek exemplaar in de CegeSoma-bibliotheekcollecties te vinden is, systematisch vernietigd. (74)Het is inderdaad weinig zinvol om vier gelijke exemplaren van een uitgegeven tekst te bewaren, zoals het geval was met "Mémoires d'un prisonnier politique de 17 ans" door Guillaume Van Bilzen (nr. 1991). Afdrukken van stukken waarvan het digital born 'origineel' nog is bewaard, werden eveneens verwijderd. Het gaat meestal om stukken opgemaakt met tekstverwerkers, daterend van de late jaren 1990 tot 2018.
In de collectie zijn een aantal voorwerpen aangetroffen. Omdat het niet om archiefstukken gaat en omwille van redenen van materiële conservatie, werden ze overgebracht naar de 'Verzameling voorwerpen afkomstig uit archiefbestanden' (ref. 03165) van het CegeSoma. Dit staat telkens uitdrukkelijk aangegeven in een opmerking bij de beschrijving.
In nogal wat gevallen bevonden zich in de vroegere omslagen administratieve documenten die betrekking hadden op de verwerving, verzending en/of integratie van stukken in de collectie. Het gaat daarbij niet alleen om kattebelletjes en losse aantekeningen van de CegeSoma-collectiebeheerders, maar ook ingekomen brieven van de schenker, postomslagen waarin de stukken zijn toegekomen, enzoverder. Dergelijke documenten werden verwijderd aangezien ze behoren tot het archief van het CegeSoma. Ze werden geklasseerd in het Centraal Dossier van deze verzameling. (75)
Fotokopies of (afdrukken van) digitale kopieën, waarvan de originelen in andere binnen- of buitenlandse archiefinstellingen worden bewaard, zijn eveneens vernietigd. Deze kopies zijn indertijd op basis van specifieke voorwaarden gemaakt of aangekocht, doorgaans uitdrukkelijk voor eigen gebruik in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Dergelijke persoonlijke kopies waren niet bedoeld voor hergebruik door derden. De raadplegingsvoorwaarden van de originelen blijven gelden, en het CegeSoma kan evenmin de toestemming tot reproductie geven. (76) In deze categorie vallen ook de van het internet afgedrukte webpagina's: het betreft afdrukken van digital born documenten, waarvan het CegeSoma de 'originelen' dus niet zelf bewaart.
Doorheen de jaren zijn in deze collectie stukken ondergebracht die uit persoonsarchieven of verzamelingen gelicht werden. De voormalige ref. AB23, AB25 en AB26 waren bijvoorbeeld afkomstig uit het archief van Léo Lejeune (ref. 2677 AA756), overgemaakt in 1969 door het Rijksarchief aan het toenmalige NSGWOII. Wanneer met zekerheid kon vastgesteld worden waaruit dergelijke archiefstukken afkomstig waren (vb. op basis van hun voormalige beschrijving in de Pallas-catalogus) hebben we ze teruggebracht naar hun bestand van oorsprong. De herkomst van sommige stukken is echter vaak enkel te achterhalen door raadpleging van de toegangen van de archiefbestanden waar ze uit verwijderd werden, omdat na herbestemming in de collectie 'Dagboeken en manuscripten' niet systematisch kruisverwijzingen werden aangelegd in de Pallas-catalogus. De exhaustieve raadpleging van vele honderden toegangen (voor een relatief beperkt aantal stukken) zou een disproportioneel beslag hebben gelegd op de inventarisering; de lezer houdt er daarom best rekening mee dat voorliggende collectie nog stukken bevat die in principe thuishoren in een persoonsarchief of particuliere verzameling bewaard door het CegeSoma.
In de loop der jaren blijken ten slotte een aantal stukken te zijn verdwenen uit de collectie. Het gaat om de voormalige ref. AB17, AB35, AB367, AB461, AB498, AB757, AB1271, AB1636, AB2232, AB2457 en AB2598. Het is op moment van schrijven niet duidelijk of het gaat om definitieve verliezen, dan wel stukken die elders 'geklasseerd' zijn.
De collectie is afgesloten. In de toekomst zullen afzonderlijke dagboeken, manuscripten van memoires, losse archiefstukken e.d. worden opgenomen in de 'Verzameling archiefstukken van particulieren' van het CegeSoma (ref. 02749). Al dan niet in eigen beheer uitgegeven publicaties zullen terechtkomen in de bibliotheekcollectie.
De hier beschreven collectie vertoonde geen bijzondere ordening. De bestanddelen kenden indertijd een eenvoudige, doorlopende nummering, toegekend op moment van beschrijving en klassering. Bijgevolg correleerde de toenmalige volgorde van de stukken min of meer met de datum van verwerving: hoe hoger het JP- (en later AB-)nummer, des te later het stuk bij het CegeSoma was binnengekomen.
Gezien het om een afgesloten collectie gaat, is naar aanleiding van de inventarisering gekozen voor een ordeningsstructuur op basis van achtereenvolgens (1) de aard van de stukken (archief, documentatie, publicaties), (2) de archiefvormer (particulieren of het CegeSoma) en (3) de redactionele vorm. Op het allerlaagste niveau zijn de stukken alfabetisch gerangschikt op naam van de auteur (en dus niet de eventuele redacteur, vertaler of transcribent) of in het geval van onderdeel I.D. (Stukken van uiteenlopende aard), op naam van de archiefvormer. Een uitzondering op deze regel is onderdeel II (Archief gevormd door het NSGWOII): een ordening op auteur was hier zinloos geweest omdat het gaat om een fragment van een instellingsarchief, en geen (deel)verzameling van losse stukken.
Omwille van de bijzonder heterogene aard van de verzameling is bij de ordening pragmatisch tewerk gegaan. Oorspronkelijk bij elkaar gegroepeerde stukken zijn zoveel mogelijk samen beschreven en niet verdeeld onder de verschillende onderdelen. De nrs. 78-87 (voormalige ref. AB2199), beschreven onder de subcategorie 'Dagboeken', bevatten bijvoorbeeld naast de dagboeken van journalist Hervé Delforge ook een aantal andere losse archiefstukken die op hetzelfde moment zijn overgemaakt en indertijd onder eenzelfde 'AB'-nummer werden geregistreerd. Het was eveneens een pragmatische beslissing om niet-uitgegeven, al dan niet bewerkte afschriften, transcripties, vertalingen, reproducties ... van dagboeken, memoires en andere stukken toch onder de respectievelijke rubrieken te klasseren, ook al gaat het hier uitdrukkelijk niet om de originele manuscripten of typoscripten.
Wat betreft de beschrijving zijn een aantal bijkomende preciseringen vereist. De volledige vroegere 'AB'-collectie (weliswaar rekening houdend met gemaakte selecties, cfr. supra) is in voorliggende inventaris beschreven. De vroegere beschrijvingen uit het Pallas-systeemzijn daarbij herzien. Want hoewel de stukken inhoudelijk vaak erg gedetailleerd ontsloten waren - bijvoorbeeld door het toekennen van meerdere trefwoorden (77) - kende de ontsluiting via Pallas een aantal cruciale tekortkomingen. Vooreerst waren de beschrijvingen erg inconsequent inzake diepte, methode, aantal elementen, datering, enzoverder. Een aanzienlijk aantal beschrijvingen was misleidend of zelfs ronduit onjuist. (78) Ten tweede was niet de volledige collectie in deze catalogus terug te vinden: sommige nummers hadden immers geen Pallas-beschrijving gekregen en er was bovendien een kleine achterstand voor de verwervingen van de jaren 2016-2018.
We hebben geprobeerd om op een consequente manier te (her)beschrijven, met zin voor pragmatiek en rekening houdend met de heterogeniteit van de verzameling. Vooreerst wordt systematisch vermeld wanneer het niet om originelen gaat maar wel om afschriften (79) (vb. transcripties) en afdrukken (vb. doorslagen), (80)reproducties (81) (foto- of digitale kopies), vertalingen (82) enzoverder. Waar mogelijk is eveneens het ontwikkelingsstadium (83) vermeld (vb. of het gaat om een manuscriptof een typoscript). De redactionele vorm, auteur (alsook gebeurlijke redacteur, transcribent, vertaler) en eventuele titel zijn uiteraard standaard beschrijvingselementen. De functie en andere biografische elementen van de auteurs zijn slechts op pragmatische basis aangegeven, bijvoorbeeld wanneer dat door de titel kon achterhaald worden. Exhaustieve beschrijvingen van alle auteurs zou de inventarisering van de collectie drastisch maar nodeloos verlengd hebben. De (vaak bij benadering bepaalde) datering van de stukken slaat uiteraard op de datum van vorming van het stuk en niet, bijvoorbeeld, op het jaar waarin de beschreven feiten zich voordeden. Deze precisering is vooral bij allerhande afschriften en reproducties van belang. Een digitale of fotokopie van een stuk is gedateerd zoals het origineel. Afschriften of transcripties daarentegen dragen logischerwijs de datum van hun redactie.
De oorspronkelijke 'AB'-referenties zijn steeds in een opmerking bij de beschrijving opgenomen. Indien van een bepaald dagboek of geschrift een uitgegeven versie is teruggevonden (o.a. door controle in de bibliotheekcatalogus van het CegeSoma), is in opmerking eveneens een bibliografische verwijzing te vinden. Belangrijk te vermelden is dat om bewaartechnische redenen enkel originele foto's als dusdanig zijn aangegeven in een opmerking. Het is dus mogelijk dat gefotokopieerde stukken ook afbeeldingen bevatten.
Ten slotte noteren we dat nogal wat inventarisnummers, afgezien van de eigenlijke beschreven geschriften, ook nog allerlei andere documenten (waaronder soms originele archiefstukken) bevatten die verband houden met de auteur, het onderwerp, de verwerving, eventuele bewerkingen, transcriptie, enzoverder. Enkel wanneer het om vormelijk of inhoudelijk uitzonderlijke stukken gaat, zijn ze uitdrukkelijk vermeld in een opmerking bij de beschrijving.
Een laatste opmerking over de gebruikte terminologie. In de literatuurwetenschap dekken termen als 'manuscript' en 'typoscript' een welbepaalde lading. (84) Ze verwijzen immers naar concrete redactionele en materiële vormen in specifieke stadia van het redactie- en uitgaveproces. Voor de overzichtelijkheid zijn dergelijke gespecialiseerde definities hier echter niet gehanteerd. We wilden vooral een onderscheid maken tussen handgeschreven en mechanisch/digitaal gecreëerde stukken. Onder 'manuscript' begrijpen we dus eenvoudigweg een handgeschreven stuk, vaak een voorlopige of nog uit te werken tekst. Met 'typoscript' wordt dan weer een met de schrijfmachine of computer opgestelde tekst bedoeld, die een definitieve (soms uitgegeven) versie voorafgaat. In de praktijk is het immers vaak quasi onmogelijk om jaren na datum nog na te gaan of een bepaald stuk een voorlopige, dan wel een definitieve versie is, een origineel dan wel een afschrift. Bij getypte teksten en zeker in geval van fotokopies is het onderscheid nog moeilijker te maken.
Afhankelijk van hun herkomst en statuut zijn op de stukken verschillende raadplegingsvoorwaarden van toepassing. (85)
Stukken van privaatrechtelijke herkomst (onderdelen I, III en IV):
In het verleden werd soms besloten om de raadpleging van privaatrechtelijke stukken voor een bepaalde termijn te beperken of zelfs te weigeren. Doorgaans gebeurde dit uit privacyoverwegingen (bijvoorbeeld omdat een dagboek bepaalde informatie of meningen over derden bevatte) of auteursrechtelijke redenen (bijvoorbeeld omdat de auteur een studie zelf eerst wilde publiceren). Het leek ons disproportioneel om deze vroegere beperkingen en uitzonderingen, die trouwens voor het overgrote deel louter informeel waren afgesproken, eeuwig te blijven handhaven. Elke gebruiker heeft immers de verantwoordelijkheid om de vigerende wetgeving inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, het (her)gebruik van persoonsgegevens, het auteursrecht, ... te respecteren. Daarom hebben we voor een pragmatische oplossing gekozen die toch de nodige garanties biedt: de onderzoeksverklaring.
Als algemene regel geldt dus dat de stukken van privaatrechtelijke herkomst vrij raadpleegbaar zijn. Indien er echter wettelijke beperkingen gelden, bijvoorbeeld inzake persoonsgegevens of de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, is de schriftelijke toestemming van de Algemeen Rijksarchivaris of diens gemachtigde vereist, alsook het ondertekenen van een onderzoeksverklaring.
Stukken van publiekrechtelijke herkomst (onderdeel II):
Archiefstukken gevormd door federale overheidsdiensten (en hun rechtsvoorgangers), ouder dan 30 jaar en waarvoor geen specifieke beperkingen gelden, zijn vrij raadpleegbaar.
Overeenkomstig de richtlijnen van kracht in het Rijksarchief is voor de raadpleging van stukken jonger dan 30 jaar, of waarvoor wettelijke beperkingen gelden, bijvoorbeeld inzake persoonsgegevens of de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de toestemming van de Algemeen Rijksarchivaris of zijn gemachtigde vereist. In dat geval moet eveneens een onderzoeksverklaring ondertekend worden.
De door het CegeSoma bewaarde originelen van gedigitaliseerde stukken kunnen niet meer geraadpleegd worden.
Voor de reproductie van archiefstukken gelden de voorwaarden en tarieven van toepassing in het Rijksarchief. (86)
De gebruiker wordt er uitdrukkelijk op gewezen dat op sommige stukken nog auteurs- en/of naburige rechten kunnen gelden. Het Rijksarchief is, in regel en tenzij anders vermeld, geen houder van eventueel nog op de stukken berustende auteurs- en/of naburige rechten. Het is aan de gebruiker om zelf de nodige stappen te ondernemen om eventuele rechthebbenden te contacteren en hun toestemming te verkrijgen.
De gebruiker houdt best rekening met de soms beperkte leesbaarheid van bepaalde fotokopieën, faxberichten en afdrukken van digitale stukken.
Voorliggende inventaris vervangt de beschrijvingen die tot 2022 via de online Pallas-catalogus ter beschikking werden gesteld.
De concordans achteraan deze inventaris maakt het mogelijk om op basis van de vroegere 'AB'-referenties stukken terug te vinden onder hun huidige nummering.
De erg heterogene aard van de stukken in deze collectie heeft als gevolg dat er een zekere overlapping is tussen de redactionele vormen. Zo bevatten nogal wat dagboeken niet alleen een titel maar ook een inleiding of nawoord (onderdelen die uiteraard na de feiten zijn opgesteld). Omgekeerd leunen sommige autobiografische teksten heel dicht aan bij de dagboekvorm, bijvoorbeeld wanneer eigentijdse beknopte notities door de auteur achteraf werden verwerkt tot een meer coherent narratief. Een goed voorbeeld zijn bespiegelingen over de campagne van mei 1940, geschreven door krijgsgevangen soldaten, waarin de gebeurtenissen vaak per dag worden behandeld. Ten slotte zijn ook in de categorie 'Stukken van uiteenlopende aard' (I.D.) hybride vormen aan te treffen - denken we maar aan zakagenda's die ook werden gebruikt voor het neerschrijven van dagboekaantekeningen, adressen, citaten en dergelijke. De gebruiker houdt hier bij het zoeken best rekening mee.
Ten slotte raden we aan om de stukken beschreven in onderdeel IV (Publicaties) niet links te laten liggen. De in eigen beheer 'uitgegeven' publicaties zijn in het bijzonder nuttig, vermits dit soort in zeer beperkte oplage circulerende werken vaak niet in bibliotheken zullen terug te vinden zijn.
Het bestaan en de bewaarplaats van stukken die enkel onder de vorm van een fotokopie, afdruk, of digitale kopie in deze collectie worden bewaard, is in regel niet gekend.
Bepaalde stukken uit deze collectie zijn in het verleden reeds gedigitaliseerd, of zullen dat in de nabije toekomst worden. De prioriteit ligt in eerste instantie op het inscannen van originele of kwetsbare stukken, en dan vooral dagboeken, memoires en een selectie van manuscripten en losse archiefstukken. De digitale kopieën zullen ter beschikking gesteld worden via de digitale versie van deze inventaris, opgeladen in de zoekrobot van het Rijksarchief (Search). (87)
s.n., Algemeen Letterkundig Lexicon, digitale uitgave op https://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/ (laatst geraadpleegd op 27 februari 2024)
DE WEVER B. en ROMIJN P., Een gesprek met Rudi Van Doorslaer: over een halve eeuw oorlogshistoriografie en het CegeSoma in Journal of Belgian History, XLIX, 2019, 2/3, p. 210-221.
KESTELOOT C. en VAN DOORSLAER R., Le Centre de recherches et d'études historiques de la Seconde Guerre Mondiale (Bruxelles) in Bulletin de l'Institut d'Histoire du Temps Présent, 63, 1996, p. 39-48.
LAGROU P. en CONWAY M., José Gotovitch, 50 ans au coeur et aux marges de l'historiographie de la Belgique contemporaine in Journal of Belgian History, XLIX, 2019, 2/3, p. 222-248.
MARTIN D., Geschiedenis in het Centrum. 35 Jaar Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, Brussel, 2004.
MARTIN D., Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij in DENECKERE G. en DE WEVER B., Geschiedenis maken. Liber amicorum Herman Balthazar, Gent, 2003, p. 211-226.
MEYERS W., Het Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te Brussel in AALDERS G. et al. (red.), Oorlogsdocumentatie '40-'45. Zesde jaarboek van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Zutphen, 1995, p. 260-271.
MICHIELS K., Archivarissen en egodocumenten: wie de schoen past, trekt hem aan?; het uitwerken van een gids van de egodocumenten in het CegeSoma, masterproef, Brussel, 2017.
Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, Mededelingen, 1969-1991.
Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, '30-'50. Berichten van het Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, 1992-1997.
Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, SOMA Berichtenblad, 1997-2012.
Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, Cegesoma Berichtenblad, 2013-2014.
Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, CegeSoma Info. Berichtenblad van het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, 2015.
VAN DEN BERGHE G., Getuigen, een case-study over ego-documenten: bibliografie van ego-documenten over de nationaal-socialistische kampen en gevangenissen, geschreven of getekend door 'Belgische' (ex-)gevangenen: Belgen, personen die in België gedomicilieerd waren of verbleven, en andere uit België gedeporteerde personen, Brussel, 1995.
VAN DEN HEUVEL P., Geschiedenis van een Federale Wetenschappelijke Instelling: Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA), masterproef, Gent, 2010.
WOUTERS N., The Second World War in Belgium: 75 years of history (1944-2019) in Journal of Belgian History, XLIX, 2019, 2/3, p. 12-81.
De ordening, beschrijving (incl. algemene beschrijving van het archief) en verpakking van deze verzameling werd uitgevoerd door Gertjan Desmet in de loop van de periode juni 2022 - december 2023.
Deze inventaris is conform de ISAD(G)-beschrijvingsstandaard.
Télécharger l'inventaire publié- Download de gepubliceerde inventaris
Ministerieel besluit van 13 december 1967 tot oprichting bij het Algemeen Rijksarchief van een Navorsings- en Studiecentrum voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (B.S. 10 februari 1968)
Ministerieel besluit van 25 september 1968 tot wijziging van het ministerieel besluit van 13 december 1967 houdende oprichting bij het Algemeen Rijksarchief van een Navorsings- en Studiecentrum voor de geschiedenis van de tweede wereldoorlog (B.S. 28 januari 1969)
Koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders (B.S. 5 december 1969)
Ministerieel besluit van 3 november 1971 tot wijziging van de ministeriële besluiten van 13 december 1967 en 25 september 1968. - Navorsings- en Studiecentrum voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (B.S. 26 januari 1972)
Ministerieel besluit van 6 november 1972 betreffende de samenstelling van het wetenschappelijk comité van het Navorsings- en Studiecentrum voor de geschiedenis van de tweede wereldoorlog (B.S. 8 maart 1973)
Koninklijk Besluit nr. 504 van 31 december 1986 waarbij de onder de voor het Wetenschappelijke bevoegde minister ressorterende wetenschappelijke instellingen van de Staat opgericht worden als staatsdiensten met afzonderlijk beheer (B.S. 23 januari 1987)
Ministerieel besluit van 24 april 1989 tot wijziging van de ministeriële besluiten van 13 december 1967, 25 september 1968, 3 november 1971 en 21 juni 1978 houdende oprichting bij het Algemeen Rijksarchief van een Navorsings- en Studiecentrum voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (B.S. 2 juni 1989)
Ministeriel besluit van 4 april 1991 tot wijziging van de ministeriële besluiten van 13 december 1967, 25 september 1968, 3 november 1971, 21 juni 1978 en 24 april 1989 houdende oprichting bij het Algemeen Rijksarchief van een Navorsings- en Studiecentrum van de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (B.S. 31 juli 1991)
Ministerieel besluit van 21 maart 1993 betrekking hebbend op het Navorsings- en Studiecentrum voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (B.S. 1 juli 1993)
Wet van 24 december 1993 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 1994 (B.S. 10 februari 1994)
Koninklijk besluit van 9 december 1994 tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 1987 betreffende de groepering van de wetenschappelijke inrichtingen van de Staat, die ressorteren onder de beide Ministers van Onderwijs, en hun nadere organisatie als staatsdiensten met afzonderlijk beheer (B.S. 20 januari 1995)
Wet van 23 december 1994 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 1995 (B.S. 16 januari 1995)
Koninklijk besluit van 12 april 1995 tot erkenning van culturele instellingen voor de toepassing van artikel 104, 3°, d, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (B.S. 17 mei 1995)
Wet van 24 november 1995 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 1996 (B.S. 30 december 1995)
Koninklijk besluit van 5 juli 1996 tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders (B.S. 29 augustus 1996)
Wet van 16 december 1996 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 1997 (B.S. 12 maart 1997)
Ministerieel besluit van 10 januari 1997 tot omvorming van het Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in "Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (B.S. 1 maart 1997)
Koninklijk besluit van 27 juli 1997 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 februari 1993 tot bepaling van de bijkomende of specifieke opdrachten in de besturen en andere diensten van de ministeries en in sommige instellingen van openbaar nut (B.S. 23 augustus 1997)
Wet van 19 december 1997 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 1998 (B.S. 12 maart 1998)
Koninklijk besluit van 10 juni 1998 tot erkenning van culturele instellingen voor de toepassing van artikel 104, 3°, d, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (B.S. 5 augustus 1998)
Wet van 23 december 1998 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 1999 (B.S. 3 juni 1999)
Wet van 24 december 1999 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2000 (B.S. 16 maart 2000)
Ministerieel besluit van 3 maart 2000 tot vaststelling van het statuut, de opdrachten en de wijze van beheer van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (S.O.M.A.) (B.S. 4 april 2000)
Wet van 22 december 2000 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2001 (B.S. 22 maart 2001)
Ministerieel besluit van 6 februari 2001 houdende oprichting van een basisoverlegcomité voor het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (S.O.M.A.) (B.S. 17 februari 2001)
Koninklijk besluit van 22 maart 2001 tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 oktober 1996 tot oprichting van een college der hoofden van de federale wetenschappelijke instellingen die onderworpen zijn aan het gezag van de Minister tot wiens bevoegdheid het Wetenschapsbeleid behoort (B.S. 3 april 2001)
Wet van 24 december 2001 houdende de Algemene Uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2002 (B.S. 17 juli 2002)
Wet van 24 december 2001 houdende de Algemene Uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2002 (B.S. 29 januari 2002)
Programmawet (I) van 24 december 2002 (B.S. 31 december 2002)
Wet van 24 december 2001 houdende de Algemene Uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2002 (B.S. 31 januari 2003)
Wet van 8 mei 2003 betreffende de uitvoering van een wetenschappelijk onderzoek naar de vervolging en de deportatie van de joden in België tijdens de Tweede Wereldoorlog (B.S. 2 juni 2003)
Koninklijk besluit van 11 juli 2003 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 februari 1993 tot bepaling van de bijkomende of specifieke opdrachten in de besturen en andere diensten van de ministeries en in sommige instellingen van openbaar nut (B.S. 26 augustus 2003)
Koninklijk besluit van 30 juli 2003 tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel (B.S. 29 september 2003)
Wet van 22 december 2003 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2004 (B.S. 12 februari 2004)
Koninklijk besluit van 7 juni 2004 tot instelling van een erediploma "Stad of Gemeente slachtoffer van oorlogsfeiten 1940-1945" met een bijpassend herinneringslint (B.S. 2 juli 2004)
Ministerieel besluit van 13 september 2004 tot wijziging van het ministerieel besluit van 17 mei 2000 tot benoeming van de leden van het beheerscomité van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 30 september 2004)
Wet van 27 december 2004 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2005 (B.S. 4 maart 2005)
Ministerieel besluit van 15 maart 2005 tot wijziging van het ministerieel besluit van 3 maart 2000 tot vaststelling van het statuut, de opdrachten en de wijze van beheer van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 4 april 2005)
Ministerieel besluit van 23 maart 2005 tot vaststelling van de tarieven voor prestaties geleverd door het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 15 april 2005)
Ministerieel besluit van 10 mei 2005 tot verlenging van het mandaat van de leden van de Wetenschappelijke Commissie van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 23 mei 2005)
Ministerieel besluit van 18 mei 2005 tot wijziging van het ministerieel besluit van 3 maart 2000 tot vaststelling van het statuut, de opdrachten en de wijze van beheer van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 3 juni 2005)
Koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot bepaling van het voorlopige verdelingsplan van de subsidies van de Nationale Loterij van het dienstjaar 2006 (B.S. 14 juli 2006)
Koninklijk besluit van 22 augustus 2006 tot wijziging van het KB/WIB 92 op het stuk van de aangifte in de bedrijfsvoorheffing (B.S. 28 augustus 2006)
Wet van 28 december 2006 houdende de Algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2007 (B.S. 9 maart 2007)
Wet van 2 februari 2007 houdende eindregeling van de begrotingen van de diensten van algemeen bestuur van de Staat van het jaar 2005 en van Staatsdiensten met afzonderlijk beheer van voorgaande jaren (B.S. 14 maart 2007)
Koninklijk besluit van 12 september 2007 tot bepaling van het definitieve verdelingsplan van de subsidies van het dienstjaar 2006 van de Nationale Loterij (B.S. 12 oktober 2007)
Huishoudelijk reglement van 7 april 2008 van het beheerscomité van het SOMA (B.S. 4 juli 2008)
Wet van 1 juni 2008 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2008 (B.S. 7 juli 2008)
Wet van 13 januari 2009 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2009 (B.S. 13 februari 2009)
Ministerieel besluit van 10 maart 2009 tot verlenging van het mandaat van de leden van het Beheerscomité van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 20 maart 2009)
Wet van 10 november 2009 houdende eindregeling van de begrotingen van de diensten van algemeen bestuur van de Staat van het jaar 2007 en van Staatsdiensten met afzonderlijk beheer van voorgaande jaren (B.S. 5 februari 2015)
Wet van 23 december 2008 houdende de Algemene Uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2010 (B.S. 3 februari 2010)
Ministerieel besluit van 10 januari 2010 tot wijziging van het ministerieel besluit van 10 maart 2009 tot verlenging van het mandaat van de leden van het Beheerscomité van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 22 januari 2010)
Ministerieel besluit van 13 december 2010 tot wijziging van het ministerieel besluit van 10 maart 2009 tot verlenging van het mandaat van de leden van het Beheerscomité van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 21 december 2010)
Wet van 30 mei 2011 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2011 (B.S. 16 juni 2011)
Ministerieel besluit van 2 december 2011 tot wijziging van het ministerieel besluit van 10 maart 2009 tot verlenging van het mandaat van de leden van het Beheerscomité van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" (SOMA) (B.S. 14 december 2011)
Wet van 16 februari 2012 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2012 (B.S. 9 maart 2012)
Wet van 4 maart 2013 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2013 (B.S. 15 maart 2013)
Wet van 19 december 2013 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2014 (B.S. 27 december 2013)
Wet van 19 december 2014 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2015 (B.S. 29 december 2014)
Ministerieel besluit van 14 september 2015 houdende toekenning van een uitzonderlijke dotatie voor bepaalde federale wetenschappelijke instellingen en het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij" voor eenmalige investeringen (B.S. 5 oktober 2015)
Wet van 25 november 2015 houdende eindregeling van de begrotingen van de diensten van algemeen bestuur van de Staat van het jaar 2010 en van Staatsdiensten met afzonderlijk beheer van voorgaande jaren (B.S. 17 december 2015)
Wet van 18 december 2015 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2016 (B.S. 30 december 2015)
Programmawet (II) van 26 december 2015 (B.S. 30 december 2015)
Koninklijk besluit van 23 mei 2016 tot bepaling van de nadere regels voor de integratie van het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CEGESOMA) in het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën (B.S. 8 juni 2016)
Ministerieel besluit van 19 augustus 2016 tot wijziging van het ministerieel besluit van 9 juni 2011 tot vaststelling van het organogram van het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën (B.S. 29 augustus 2016)
Voormalige ref. AB1961. | 1 | Fotokopie van "Journal de nos impressions pendant la guerre", dagboek van een anonieme auteur voor de periode 26 juni 1914 - 31 oktober 1915. 1914-1915. | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB167. De auteur was de echtgenote van Auguste Vergeyle. | 2 | Fotokopie van een transcriptie door een zekere mevrouw Vielz van "Notre exode en France du 17 mai au 29 juillet 1940. Carnet de route d'une réfugiée", haar dagboek voor de periode 10 mei - 29 juli 1940. [jaren 1940?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB178. Het gaat wellicht om een door het Laboratorium van het Auditoraat-generaal bij het Militair Gerechtshof vervaardigde reproductie. | 3 | Fotokopie van "België in de oorlog 1940/45. Oorlogsdagboek. De goei of de slechte", dagboek in kroniekvorm van een anonieme auteur voor de periode ca. 5 mei 1940 - 20 augustus 1944. [1940-1944?]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB65. | 4 | Afschrift van "7/III/4 A. Journal de campagne", velddagboek door een anonieme militair, voor de periode 10-28 mei 1940. [1940?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2306. Bevat astrologische aantekeningen. | 5 | Dagboek van een anonieme vrouw voor de periode 10 mei - 6 augustus 1940. 1940. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1261. | 6 | Fotokopie van het dagboek van een zekere dokter Bernaerts voor de periode 14 mei - 1 juli 1940. Met bijlagen. 1940. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB1711. | 7 | Dagboek van een anonieme seminarist voor de periode 15 mei - 14 augustus 1940. 1940. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB334. De auteur was de echtgenote van Louis Richard. | 8 | Fotokopie van het dagboek van een anonieme vrouw voor de periode 10 mei - 18 juni 1940. 1940 (1981). | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB254. Waarschijnlijk gaat het om het vierde deel van een grotere reeks dagboeken. | 9 | Dagboek van een anonieme auteur voor de periode 9 september 1941 - 11 augustus 1943. Met bijlagen. 1941-1943. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB262. Bevat een foto. | 10 | Dagboek van een anonieme auteur (mogelijk Jean Jaune) voor de periode 10 april - september 1944. [1944]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB654. Het betreft enkel de bladzijden 52-100 van dit dagboek. | 11 | Gedeeltelijk dagboek van een anonieme auteur voor de periode 13-26 augustus 1944. 1944. | 1 omslag | ||||||
12 - 14 | Dagboek van een zekere heer Pirotte, voor de periode 28 augustus 1944 - 22 augustus 1947. Met bijlagen. 1944-1947. | ||||||||
Voormalige ref. AB651. | 12 | 28 augustus 1944 - 17 augustus 1945. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB651. | 13 | 18 augustus 1945 - 17 augustus 1946. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB651. | 14 | 18 augustus 1946 - 22 augustus 1947. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2059. | 15 | Afschrift van "Dagboek geschreven in Duitschland vanaf 1942", dagboek van een anonieme auteur voor de periode 9 februari - 28 juni 1943. [jaren 1960-1990?]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2322. | 16 | Dagboek, voor de periode 9 september - 1 oktober 1962, van een anonieme man (mogelijk J. Nuyts) gearresteerd naar aanleiding van een protestactie tegen het gebruik van het Frans bij katholieke diensten te Antwerpen. 1962. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB741. | 17 | Transcriptie, door een anonieme redacteur, van het dagboek van een anonieme Vlaamse Oostfronter, voor de periode 28 december 1944 - 22 september 1945. [jaren 1970-1980?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB449. | 18 | Transcriptie, door een anonieme redacteur, van "Fuite et retour pendant la guerre 1940" (alsook de bijlage "Voyage: Paris - Bruxelles. Dommages de guerre"), dagboek van een zekere juffrouw Cruysmans voor de periode 10 mei - 23 juli 1940. [1974?]. | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB241. | 19 | Transcriptie, door Jacques Wynants, van het dagboek van een zekere soldaat Depouhon voor de periode 9-22 mei 1940. (1939) [1978?]. | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB227. | 20 | Transcriptie, door Robert Abs, van zijn dagboek voor de periode 15 mei - 23 juli 1940. [jaren 1970?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB236. | 21 | Fotokopie van het dagboek van Joseph Adam voor de periode 10 mei - 4 juli 1940. 1940. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB7. Een versie van de tekst is verschenen in het heemkundig tijdschrift Rond de Poldertorens, jaargang 36, nr. 1. | 22 | "Storm over het Noorden", door Karel Aernoudts bewerkte transcriptie van zijn dagboek voor de periode 1 september 1944 - 3 november 1944. [1969?]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1304. | 23 | Fotokopie van een transcriptie, wellicht door R. Anciaux, 58ste Linieregiment, van zijn velddagboek "Carnet de campagne et de captivité" voor de periode 10 mei - 14 juli 1940. [1991?]. | 1 omslag | ||||||
24 - 34 | Dagboeken en andere archiefstukken van Hans Barthel, Duits militair. 1936-1945 (1985-1999). | ||||||||
24 - 33 | Dagboek voor de periode 26 september 1936 - 21 maart 1945. 1936-1945 (1990-1994). | ||||||||
Voormalige ref. AB2508. | 24 | 26 september 1936 - 19 februari 1937. 1936-1937. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2508. | 25 | 7 april - 6 juli 1937. 1937. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2508. | 26 | 6 juli 1937 - 4 september 1938. 1937-1938. | 1 deel | ||||||
Bevat enkele losse stukken.Voormalige ref. AB2508. | 27 | 12 september 1938 - [7 oktober?] 1940. 1940 [jaren 1990?]. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2508. | 28 | [8 oktober?] 1940 - 13 mei 1942. 1940-1942. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2508. | 29 | 13 mei 1942 - [14 februari?] 1943. 1942-1943. | 1 katern | ||||||
Bevat enkele losse stukken.Voormalige ref. AB2508. | 30 | 6 juli - 28 oktober 1944. 1944 (1994). | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2508. | 31 | 20 december - 23 december 1944. 1944 (1990). | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2508. | 32 | 23-26 december 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Bevat een foto.Voormalige ref. AB2508. | 33 | 8 januari - 21 maart 1945. 1945 (1994). | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2508. | 34 | Transcripties, aantekeningen en andere stukken betreffende in de dagboeken beschreven gebeurtenissen en plaatsen. 1985-1999. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB398. | 35 | "Evacuation d'un petit village en France. Les Deux Villes par Carignan", door Robert Aiguille handgeschreven uittreksel, betreffende de periode 10-24 mei 1940, uit het dagboek van zijn echtgenote Hélène Bachelart. 1974. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1313. | 312 | Fotokopie van "De la détention..vers la liberté!", een door haar dochter Huguette bewerkte en van een inleiding voorziene transcriptie van het dagboek van Alice Baetslé voor de periode 13 april - 12 mei 1945. [1975]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2618. | 36 | Afdrukken van door een anonieme redacteur bewerkte transcripties van het "Carnet d'évacuation" (voor de periode 10 mei - 21 augustus 1940) en het "Carnet de guerre" (voor de periode 6 januari - 21 juli 1945) van Jacques Bertrand, 1ste Bataljon Genie, 2de compagnie. [jaren 2000]. | 2 stukken | ||||||
37 - 38 | Fotokopies van de dagboeken van diplomaat Antoine Beyens voor de periode 16 november 1939 - 8 mei 1940. 1939-1940. | ||||||||
Voormalige ref. AB656. | 37 | 16 november 1939 - 29 februari 1940. 1939-1940. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB656. | 38 | 1 maart - 8 mei 1940. 1940. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1269. | 39 | Fotokopie van een transcriptie door A. Biets, 3de Regiment Lansiers, van zijn velddagboek "Journal de route d'un soldat du 3ème Lanciers", voor de periode 10-28 mei 1940. [1940?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2308 en AB2332. Het gaat om twee licht verschillende versies. Het betreft dezelfde auteur als de memoires beschreven onder nrs. 332-333. | 40 | Transcriptie (vermoedelijk door de auteur zelf) van het velddagboek van Armand Blanche, 3de Legerdivisie, Compagnie Getrokken C47, voor de periode 10-28 mei 1940. [jaren 1960-2000?]. | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB1268. | 41 | Afschrift door August Bogaert van zijn dagboek voor de periode 15 mei - 9 juli 1940. [jaren 1970-1980?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1509. | 42 | Afdruk van een transcriptie, door Vincent Bourgois, Henri Neybergh en een anonieme derde redacteur, van "Journal d'un Pekin refugié en France, 14 mai 1940 - 29 Août 1940", dagboek van Emmanuel Bourgois voor de periode 10-29 mei 1940. 1995. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1175. Het gaat mogelijk om een later gemaakt afschrift. | 43 | Fotokopie van "Récit des évenements de guerre par un témoin, du 10 mai 1940 jour de l'invasion de la Belgique", dagboek van P[aul?] Bribosia voor de periode ca. 10 mei 1940 - 31 mei 1944. 1940-1944. | 1 pak | ||||||
44 - 49 | "La Petite Histoire. Verviers pendant la guerre 1940-194 [sic]. Notes journalières d'un journaliste en disponibilité", journalistiek dagboek van Joseph Bronckart, directeur van het dagblad Le Courrier du Soir, voor de periode 10 mei 1940 - 26 juli 1945. 1940-1945. | ||||||||
Voormalige ref. AB48. Uitgegeven in 1946 als "Cinq ans d'occupation: Verviers pendant la guerre 1940-45" (Verviers, Presses du Courrier du Soir). | 44 | Deel I. 10 mei - 31 december 1940. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB48. Uitgegeven in 1946 als "Cinq ans d'occupation: Verviers pendant la guerre 1940-45" (Verviers, Presses du Courrier du Soir). | 45 | Deel II. 1 januari- 31 december 1941. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB48. Uitgegeven in 1946 als "Cinq ans d'occupation: Verviers pendant la guerre 1940-45" (Verviers, Presses du Courrier du Soir). | 46 | Deel III. 1 januari - 31 december 1942. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB48. Uitgegeven in 1946 als "Cinq ans d'occupation: Verviers pendant la guerre 1940-45" (Verviers, Presses du Courrier du Soir). | 47 | Deel IV. 1 januari - 31 december 1943. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB48. Uitgegeven in 1946 als "Cinq ans d'occupation: Verviers pendant la guerre 1940-45" (Verviers, Presses du Courrier du Soir). | 48 | Deel V. 1 januari - 31 december 1944. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB48. Uitgegeven in 1946 als "Cinq ans d'occupation: Verviers pendant la guerre 1940-45" (Verviers, Presses du Courrier du Soir). | 49 | Deel VI. 1 januari - 26 juli 1945. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2487. Bevat eveneens een fotokopie van het door Burette geschreven artikel "Souvenirs du passé". Een door hem gedragen tricolore armband werd overgebracht naar de 'Verzameling voorwerpen afkomstig uit archiefbestanden' (ref. 547-3165) van het CegeSoma. | 50 | "Journal de campagne", dagboek van Eugène Burette, toenmalig ambtenaar bij het Ministerie van Openbare Werken en Werkverschaffing, voor de periode 24 september 1938 - 12 juli 1940. 1938-1940 [jaren 1950-1980?]. | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB280. | 51 | Fotokopie van "L'exode d'une famille belge en mai 1940..", door leraar Jean-Charles Burkel (alias 'Jean-Charles Yenic') bewerkte transcriptie van zijn dagboek voor de periode 11 mei - 29 juni 1940. 1974. | 2 stukken | ||||||
Bevond zich in voormalige ref. AB2310. Bevat ook aantekeningen, mogelijk door Carlos Van Louwe. | 52 | Afdruk van een digitale kopie van het dagboek van Bernard Cambien voor de periode 17 mei - 14 oktober 1940. [jaren 1990-2000]. | 1 omslag | ||||||
2048 - 2056 | Digitale kopie van het dagboek en van andere archiefstukken van Louis Chantrenne, 2de en 8ste Linieregiment, en 10de Artillerieregiment. 1914-1918. | ||||||||
2048 - 2051 | Dagboeken voor de periode 9 oktober 1914 - 6 oktober 1916 en 24 september - 15 november 1918. 1914-1916, 1918. | ||||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2573. | 2048 | 9 oktober 1914 - 9 mei 1915. | 869 MB | ||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2573. | 2049 | 1 januari - 30 april 1916. | 393 MB | ||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2573. | 2050 | 12 mei - 6 oktober 1916. | 471 MB | ||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2573. | 2051 | 24 september 1918 - 15 november 1918. | 550 MB | ||||||
Bevond zich in voormalige ref. AB2573. | 2052 | Militair logboek van het 10de Artillerieregiment voor de periode 14 september - 16 december 1918. 1918. | 131 MB | ||||||
2053 - 2054 | Aantekeningen voornamelijk inzake het berekenen van ballistische trajecten en het opvolgen van beschietingen. [1914-1918?]. | ||||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2573. | 2053 | [1914-1918?]. | 201 MB | ||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2573. | 2054 | [1914-1918?]. | 353 MB | ||||||
Bevond zich in voormalige ref. AB2573. Bevat eveneens een brochure met schiettabellen bedoeld voor het gebruik van de Obusier de 120 S. | 2055 | Briefwisseling. 1915, 1918. | 127 MB | ||||||
In totaal 64 beelden. Voormalige ref. CA DIG 638. | 2056 | Portretten en groepsfoto's, alsook foto's van scènes aan en achter het front, voornamelijk rond De Panne, Ramskapelle (Nieuwpoort), Booitshoeke en Bray-Dunes. 1916. | 80 MB | ||||||
Voormalige ref. AB230. | 53 | Fotokopie van het dagboek van Joseph Closset voor de periode 10 mei 1940 - 3 oktober 1942. 1940-1942. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB1692. Bevat eveneens een door het CegeSoma opgestelde nota betreffende ontbrekende passages in dit dagboek. | 54 | Fotokopie van "De notre mieux. Journal de Guerre. Pour les personnes de ma famille qui pendant cette guerre sont restée en Belgique", dagboek van Anne-Marie Collard voor de periode 10 mei 1940 - 11 april 1941. 1940-1941 [1999]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB1204. | 55 | Transcriptie door een anonieme redacteur van "Trente-neuf-quarante", velddagboek van Emile Collart, vermoedelijk 7de Infanteriedivisie, voor de periode 1 september 1939 - 23 augustus 1940. Met bijlagen. (1940) [1988?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2628. Bevat foto's. | 56 | "Journal de campagne", dagboek van Georges Colman voor de periode 9 mei - 20 augustus 1940. 1940. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB68. Bevat ook enkele losse archiefstukken. | 57 | "Carnet de campagne, 1940. Prévôté III C.A.", velddagboek van majoor Ferdinand Coppenolle, provoost van het IIIde Legerkorps, voor de periode 10 mei - 3 juni 1940. 1940 (1945-1946). | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2033. Het origineel wordt bewaard door de Société d'Histoire de Mouscron et de la Région. | 58 | Fotokopie van een door een anonieme redacteur bewerkte transcriptie van het dagboek van abbé Gérard Coulon, voor de periode 28 december 1942 - 10 mei 1945. 1996. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2002. | 59 | Fotokopie van passages uit het dagboek van Jean Dal, toenmalig medewerker van advocaat Jacques Veldekens, voor de periode 28-30 september 1940. 1940. | 1 omslag | ||||||
60 - 61 | Velddagboek en andere archiefstukken van Paul De Baeck, 13de Regiment Artillerie. 1933-1944. | ||||||||
Bevat foto's.Voormalige ref. AB2525. | 60 | "Journal de Campagne", velddagboek voor de periode 9-29 mei 1940. (1937-1939) 1940. | 1 deel | ||||||
Bevat foto's en fotonegatieven.Voormalige ref. AB2525. | 61 | Losse archiefstukken voornamelijk betreffende zijn dienst in het Belgisch leger en zijn latere krijgsgevangenschap. 1933-1944. | 1 omslag | ||||||
62 - 67 | Dagboeken van Albert de Bassompierre, directeur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, voor de periode 5 augustus 1914 - 24 december 1919 en 1 januari 1940 - 7 augustus 1941. 1914- 1941 [1919-1922?]. | ||||||||
Voormalige ref. AB2515. Bevatten ook aantekeningen en andere losse archiefstukken. | 62 | 5 augustus - 31 december 1914. 1914 (1921). | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2515. Bevatten ook aantekeningen en andere losse archiefstukken. | 63 | 15 maart 1915 - 25 april 1916. 1915-1916 [1919?]. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2515. Bevatten ook aantekeningen en andere losse archiefstukken. | 64 | 26 april 1916 - 22 november 1917. 1916-1917. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2515. Bevatten ook aantekeningen en andere losse archiefstukken. | 65 | 23 november 1917 - 30 augustus 1919. 1917-1919. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2515. Bevatten ook aantekeningen en andere losse archiefstukken. | 66 | 18 september - 24 december 1919. 1919 [1922?]. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2515. Bevatten ook aantekeningen en andere losse archiefstukken. | 67 | 1 januari 1940 - 7 augustus 1941. 1940-1941. | 1 deel | ||||||
2057 - 2064 | Digitale kopie van het dagboek alsook van aantekeningen van René de Brouchoven de Bergeyck, 24ste Linieregiment, 10de Compagnie. 1917-1918. | ||||||||
2057 - 2063 | Dagboek voor de periode 1 januari 1917 - 30 oktober 1918. 1917-1918. | ||||||||
Voormalige ref. AB2350/1. | 2057 | 1 januari - 31 maart 1917. | 29 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2350/2. | 2058 | 1 april - 30 juni 1917. | 33 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2350/3. | 2059 | 1 juli - 30 september 1917. | 38 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2350/4. | 2060 | 1 oktober - 31 december 1917. | 39 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2350/5. | 2061 | 1 januari - 31 maart 1918. | 39 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2350/6. | 2062 | 1 april - 30 juni 1918. | 31 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2350/7. | 2063 | 1 oktober - 30 oktober 1918. | 10 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2350/8. | 2064 | Aantekeningen van adressen van personen, van contacten binnen legereenheden en inzake belangrijke gebeurtenissen tijdens zijn dienst aan het front. [1918]. | 11 MB | ||||||
68 | Afdruk van een digitale kopie van een transcriptie door Pierre de Duve, krijgsgevangene, van zijn dagboek voor de periode 18 september 1944 - 5 mei 1945. [jaren 1990-2010]. | 1 omslag | |||||||
Voormalige ref. AB305. | 69 | Transcriptie door een anonieme redacteur van "Mon journal. 10 mai - 6 septembre 1940", dagboek van Louis de Ghellinck voor de periode 10 mei - 6 september 1940. [jaren 1970-1974?]. | 1 stuk | ||||||
70 - 71 | "Werken in Duitschland", dagboek van Jos De Groof voor de periode 19 augustus - 29 november 1940. 1940. | ||||||||
Voormalige ref. AB2593. | 70 | 19 augustus - 4 oktober 1940. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2593. | 71 | 5 oktober - 29 november 1940. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2607. | 72 | Fotokopie van een afdruk van "Oorlog 1940", door Jaak Witters bewerkte en uitgebreide transcriptie van het dagboek van Guillaume Dessers, voor de periode 10 mei - 13 december 1940. 2007. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB89. Bevat eveneens een door het CegeSoma opgestelde transcriptie alsook fotokopies van losse archiefstukken. | 73 | Fotokopie van het dagboek van Georges Dejardin, schoolhoofd te Felenne-Beaurain, voor de periode ca. september 1938 - 9 mei 1945. 1938-1945 [jaren 1970-1990?]. | 1 omslag | ||||||
74 - 75 | Door Frans De Koninck bewerkte transcripties van zijn dagboek voor de periode 1 september 1943 - 31 augustus 1945. (1943-1944) 1977-1987. | ||||||||
Bevat ook bij het CegeSoma ingekomen brieven van De Koninck.Voormalige ref. AB259. Zie ook de typoscripten van de memoires van De Koninck beschreven onder nrs. 427-431. | 74 | 1 september 1943 - 16 september 1944 (bladzijden 1-185). 1977-1987. | 1 omslag | ||||||
Bevat eveneens enkele archiefstukken alsook een klasfoto.Voormalige ref. AB259. Zie ook de typoscripten van de memoires van De Koninck beschreven onder nrs. 427-431. | 75 | 16 september 1944 - 31 augustus 1945 (bladzijden 186-388). (1943-1944) [1977-1987?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2161. Bevat eveneens aantekeningen en losse archiefstukken van Dekoninck en van een zekere André Swaelens, die de stukken zou hebben teruggevonden in een lade in het voormalige kantoor van Dekoninck. | 76 | "La Guerre contres les Dictatures. Agenda des années 1939, 1940, 1941 et 1942", aantekeningen door Robert Dekoninck, ambtenaar bij de Dienst Bevolking van de gemeente Elsene, waaronder een dagboek voor de periode 14 januari 1939 - 31 juli 1942. 1939-1942 (1950). | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB337. Bevat eveneens een bij het CegeSoma ingekomen brief alsook een fotokopie van een andere transcriptie van dit dagboek, mogelijk door Delaunois zelf opgesteld, afkomstig uit de archieven van het voormalige Ministerie van Oorlogsslachtoffers (referentie Tr.: 1803 Rap.: 241). Deze fotokopie was aanvankelijk beschreven onder ref. AB201, maar werd later met AB337 samengevoegd. | 77 | Transcriptie door een anonieme redacteur van het dagboek van Emile Delaunois, gevangene in het Lager Ellrich, voor de periode 3-19 april 1944. [jaren 1970-1981?] (1981). | 1 omslag | ||||||
78 - 87 | Dagboeken en andere archiefstukken van Hervé Delforge, journalist voor het dagblad Vers l'Avenir. 1940-1950. | ||||||||
78 - 82 | Dagboeken voor de periode 22 juni 1943 - 6 september 1944. 1943-1944. | ||||||||
Voormalige ref. AB2199. | 78 | 22 juni - 13 augustus 1943. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2199. | 79 | 21 augustus 1943 - 2 februari 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2199. | 80 | 4 februari - 21 mei 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2199. | 81 | 21 mei - 1 juli 1944. | 1 katern | ||||||
Bevat ook enkele losse stukken.Voormalige ref. AB2199. | 82 | 4 juli 1944 - 6 september 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2199. | 83 | Paspoort. 1948-1950. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2199. | 84 | Typoscripten van vlugschriften geschreven onder het pseudoniem 'BELGA'. [1941-1943?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2199. | 85 | Typoscripten van vlugschriften betreffende reacties van het episcopaat in Nederland en België. 1943. | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB2199. | 86 | Omzendbrieven en vlugschriften inzake de houding van Leopold III gedurende de oorlog. 1940-1944. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2199. | 87 | Verzamelde clandestiene periodieken. [1942-1945]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB173. Bevat eveneens fotokopies van briefwisseling van het CegeSoma alsook van een aantal losse archiefstukken. | 88 | Fotokopie van "La Campagne des 25 jours 10 mai - 4 juin 1940 accomplie par les Frères Étudiants & Novices de La Sarte", (gedeeltelijk getranscribeerd?) dagboek van Albert-M. Denis voor de periode 10 mei - 15 juni 1940. (1934- 1940) 1975. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB1560. | 89 | Fotokopie van een (vermoedelijke) transcriptie door Jacques-Robert Derkenne, reservegarnizoen van het Fort van Barchon, van "Campagne 1940. Fort de Barchon. Équipe de Réserve", zijn velddagboek voor de periode 10 mei - 20 augustus 1940. [jaren 1950-1990?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB763. | 90 | Fotokopie van het dagboek van Pierre Derriks, ere-arrondissementscommissaris te Tongeren, voor de periode 9 mei - 12 oktober 1940. 1940 (1958). | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB271. Dit stuk moet een foto bevat hebben, maar deze ontbreekt. | 91 | "Odyssée d'officiers de l'Oflag IIA à la fin d'avril 1945", transcriptie door Robert Desmet, ere-generaal-majoor vlieger, van (onderdelen van?) zijn dagboek voor de periode 24-29 april 1945. [jaren 1940-1970?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2160. Bevat eveneens een afdruk van een digitale kopie van een kaart waarop wellicht het terugkeertraject van Deschuyteneer staat aangeduid. | 92 | Dagboek van Richard Deschuyteneer, politieagent uit Elsene en voormalig gevangene van het concentratiekamp te Sachsenhausen, voor de periode 24 april - 26 mei 1945. 1945 [jaren 2000-2010?]. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB3. Bevat eveneens een fotokopie van een bij het CegeSoma ingekomen brief, alsook enkele afschriften van archiefstukken van Dethier. | 93 | Transcriptie door zijn dochter van "Promenade en uniforme", velddagboek van René Dethier, 2de peloton, 5de eskadron van het 7de Gemotoriseerd Regiment, voor de periode 10 mei - 19 augustus 1940. (1940) 1969. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2031. | 94 | "Met N.S.J. Vlaanderen naar Duitschland", dagboek van Lambert Detroz voor de periode 13 augustus - 18 september 1941. 1941. | 1 deel | ||||||
95 - 96 | "Mon journal de prisonnier en Allemagne", dagboek van Maurice Deveux voor de periode 28 mei 1940 - 14 augustus 1945. 1940-1945. | ||||||||
Voormalige ref. AB1962. | 95 | 28 mei 1940 - begin juni 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1962. | 96 | Begin juni 1944 - 14 augustus 1945. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2527. Bevat eveneens een door een anonieme redacteur opgestelde transcriptie. | 97 | Fotokopie van het dagboek van Marcel Devienne voor de periode 10 oktober - 1 december 1942. 1940 [jaren 2000?]. | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB44. | 98 | Fotokopie van het dagboek van Simonne Devillers voor de periode eind november 1941 - 28 oktober 1942, alsook van andere archiefstukken betreffende haar inzet voor ontsnappingslijnen via Frankrijk. 1941-1946. | 1 omslag | ||||||
Bevond zich in voormalige ref. AB2310. | 99 | Fotokopie van een transcriptie van het dagboek van Marcel Dewaele voor de periode 30 mei 1940 - 7 mei 1945, bewerkt en van een inleiding voorzien door Roger Vanhecke. [na 1988]. | 1 katern | ||||||
100 - 141 | Dagboeken en andere archiefstukken van Brunhilde de Wit Van der Hoop, echtgenote van Jacques Lagrange, verzetsstrijder werkzaam bij het consulaat-generaal van de Verenigde Staten van Amerika te Lyon. 1934-1960 [jaren 1970-1990]. | ||||||||
100 - 104 | Dagboek met betrekking tot de eerste levensjaren van Jean Lagrange, zoontje van de auteur, voor de periode 21 januari 1934 - april 1941. 1934-1941. | ||||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 100 | 21 januari - 21 augustus 1934. 1934 (1940-1941). | 1 deel | ||||||
Bevat een foto.Voormalige ref. AB2003. | 101 | 26 augustus 1934 - 29 augustus 1935. 1934-1935. | 1 deel | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 102 | 4 september 1935 - 18 januari 1937. 1935-1937. | 1 deel | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 103 | 4 februari 1937 - midden augustus 1939. 1937-1939 (1940). | 1 deel | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 104 | Mei 1939 - april 1941. 1939-1941. | 1 deel | ||||||
105 - 115 | Dagboek voor de periode 9 oktober 1940 - 30 september 1942. 1940-1942. | ||||||||
Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 105 | 9 oktober - begin november 1940. 1940. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 106 | 5 november - 18 december 1940. 1940. | 1 katern | ||||||
Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 107 | 23 december 1940 - 2 februari 1941. 1940-1941. | 1 katern | ||||||
Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 108 | 9 februari - 26 maart 1941. 1941. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 109 | 28 maart - midden september 1941. 1941. | 1 deel | ||||||
Bevat losse stukken.Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 110 | 24 september 1941 - eind maart 1942. 1941-1942. | 1 deel | ||||||
Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 111 | Eind maart - begin mei 1942. 1942. | 1 katern | ||||||
Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 112 | 10 mei - 24 juni 1942. 1942. | 1 katern | ||||||
Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 113 | 25 juni - 17 juli 1942. 1942. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 114 | 24 juli - 25 augustus 1942. 1942. | 1 katern | ||||||
Het dagboek lijkt te zijn gericht aan de vader van de auteur. Voormalige ref. AB2003. | 115 | 26 augustus - 30 september 1942. 1942. | 1 katern | ||||||
116 - 132 | Dagboek gehouden tijdens het verblijf in Zwitserland van het gezin, voor de periode 23 november 1942 - 21 september 1945. 1942-1945. | ||||||||
Voormalige ref. AB2003. | 116 | Deel I. 23 november 1942 - 3 januari 1943. 1942-1943. | 1 katern | ||||||
Bevat een los stuk.Voormalige ref. AB2003. | 117 | Deel II. [Januari 1943?]. (1941) [1943?]. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 118 | Deel III. 17 januari - 13 november 1943. 1943. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 119 | Deel IV. 30 januari - 1 april 1943. 1943. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 120 | Deel V. 3-25 april 1943. 1943. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 121 | Deel VI. 25 april - 27 juni 1943. 1943. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 122 | Deel VII. 1 juli - 5 september 1943. 1943. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 123 | Deel VIII. 7 september - 26 oktober 1943. 1943. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 124 | Deel IX. 28 oktober 1943 - begin januari 1944. 1943-1944. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 125 | Deel X. 10 januari - 27 maart 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 126 | Deel XI. 29 maart - 21 mei 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 127 | Deel XII. 27 mei - 8 juli 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 128 | Deel XIII. 8 juli - 7 augustus 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 129 | Deel XIV. 7 augustus - 12 september 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 130 | Deel XV. 13 september - 24 oktober 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 131 | Deel XVI. 24 oktober - 16 december 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 132 | Deel XVII. 16 december 1944 - 21 september 1945. 1944-1945. | 1 katern | ||||||
133 - 134 | Dagboek voor de periode 28 januari - 29 februari 1944. 1944. | ||||||||
Het gaat om tijdelijke schriftjes gebruikt na de inbeslagname van de reeks lopende dagboeken bij de arrestatie van Jacques Lagrange. Voormalige ref. AB2003. | 133 | 28 januari - 5 februari 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
Het gaat om tijdelijke schriftjes gebruikt na de inbeslagname van de reeks lopende dagboeken bij de arrestatie van Jacques Lagrange. Voormalige ref. AB2003. | 134 | 7-29 februari 1944. 1944. | 1 katern | ||||||
135 - 139 | Dagboeken voor de periode 25 september 1945 - begin maart 1960. 1945-1960 (1962). | ||||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 135 | Deel XVIII. 25 september 1945 - 21 februari 1946. 1945-1946. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 136 | Deel XIX. 25 februari 1946 - juni 1946 en 10-12 juli 1948. 1946, 1948 (1949). | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 137 | Deel XX. 4 augustus 1946 - oktober 1951. 1946-1950. | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 138 | Deel XXII. 28 september 1957 - 23 mei 1959. 1957-1959 (1962). | 1 katern | ||||||
Bevat losse stukken.Voormalige ref. AB2003. | 139 | [Deel XXIII?]. 20 oktober 1959 - begin mei 1962. (1929) 1959-1960 (1962-1972). | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2003. | 140 | Typoscript van het relaas "Exode 1940". [jaren 1970?]. | 1 stuk | ||||||
Zie de nrs. 107-115.Voormalige ref. AB2003. | 141 | Transcripties, door een onbekende redacteur, van (onderdelen van) de dagboeken geschreven in Lyon in de jaren 1940-1942. [jaren 1990]. | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB2513. | 142 | Afdruk van een digitale kopie van het velddagboek van adjudant Gustave Engels voor de periode 9 mei - 13 juni 1940. [jaren 1990-2000]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1695. Bevat eveneens foto's en een aantal losse archiefstukken. | 143 | "Journal de Guerre", velddagboek van Raymond Fielz, 1ste Wielrijderseskadron van de 17de Infanteriedivisie en 1ste Regiment Gidsen, voor de periode 10 mei - 4 juni 1940. (1934-1939) 1940 (1941-1947). | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2137. | 144 | Fotokopie van "Retour d'exil", (mogelijk een later afschrift van het) dagboek van Camille François voor de periode 15 april - 21 mei 1945. [1945?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2136. | 145 | Fotokopie van "Trois mois de captivité en France", wellicht een later afschrift van het dagboek van Jean-Baptiste François voor de periode 16 april - 18 juli 1917. [jaren 1917-1973?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2273. | 146 | Afdruk van een transcriptie van het dagboek van Georges Gay voor de periode 25 september 1938 - 10 juli 1942, bewerkt en van een inleiding voorzien door zijn dochter Marie-Jeanne. 2005. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB175. | 147 | Fotokopie van "Panique en Occident ou Mon évacuation", door L[ouis?] Genty bewerkte transcriptie van zijn dagboek voor de periode 14 mei - 16 augustus 1940. [jaren 1940?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1283. | 148 | Fotokopie van transcripties van onderdelen betreffende de Eerste en Tweede Wereldoorlog, geselecteerd door Janine Labé-Dupont uit de dagboeken van haar moeder Adèle Gérard. 1990. | 1 omslag | ||||||
149 - 152 | Fotokopies van een transcriptie door een anonieme redacteur van het "Journal d'un bourgeois d'Anvers", dagboek van wisselagent Max Gevers voor de periode 10 mei 1940 - 31 december 1943. 1940-1943. | ||||||||
Voormalige ref. AB734. Het origineel in vijf delen wordt bewaard door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. | 149 | 10 mei - 31 december 1940 (bladzijden 1-192). | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB734. Het origineel in vijf delen wordt bewaard door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. | 150 | 1 januari - 31 december 1941 (bladzijden 193-428). | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB734. Het origineel in vijf delen wordt bewaard door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. | 151 | 1 januari - 31 december 1942 (bladzijden 429-657). | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB734. Het origineel in vijf delen wordt bewaard door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. | 152 | 1 januari - 31 december 1943 (bladzijden 1-273). | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB2070. Bevat eveneens fotokopies van losse archiefstukken. | 153 | Fotokopie van het velddagboek van Raoul Ghion, werkzaam bij het bureau du Trésorier van de Rijkswacht, voor de periode 10 mei - 7 oktober 1940. 1940 [jaren 1940-1950]. | 1 omslag | ||||||
154 - 155 | Dagboeken voor de periode 16 mei 1941 - 3 juni 1942 van Nicolas Gobiet, voornamelijk gehouden tijdens zijn gevangenschap in (vermoedelijk) de Duitse afdeling van de gevangenis van Sint- Gillis. 1941-1942. | ||||||||
Voormalige ref. AB1676. | 154 | 16 mei 1941 - 6 januari 1942. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1676. | 155 | 1 januari - 3 juni 1942. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB747. Verschenen in verschillende afleveringen in Eisden. Van Scheetskoel tot Zandberg. Driemaandelijks tijdschrift van de V.Z.W. Geschied- en Heemkundige Kring Eisden, vanaf jaargang 3, nr. 3 (november 1986). | 156 | Fotokopie van een transcriptie, door een anonieme redacteur, van het dagboek van Jean Gorissen voor de periode 10 mei - 13 augustus 1940. [1986?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1714. | 157 | Fotokopie van het dagboek van Gérard Greindil voor de periode 18 juli 1942 - 10 november 1944. 1942-1944. | 1 omslag | ||||||
158 - 164 | Dagboek en andere archiefstukken van Pierre Henri Gulpen, politiek gevangene in de Kriegswehrmachtgefängnis te Sint-Gillis. 1942-1944 [1945]. | ||||||||
158 - 161 | "Journal "en captivité" 1942-1943", dagboek voor de periode 2 juli 1942 - 16 mei 1944. 1942-1944. | ||||||||
Voormalige ref. AB560. | 158 | 2 juli 1942 - 9 februari 1943. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB560. | 159 | 24 februari - 18 maart 1943. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB560. | 160 | 21 maart - 13 juni 1943. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB560. | 161 | 14 juni 1943 - 16 mei 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB560. | 162 | Aantekeningen. [1942-1945]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB560. | 163 | Kladversies van uitgaande brieven alsook aantekeningen betreffende ontvangen brieven en pakjes. [1943]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB560. | 164 | Aantekeningen gemaakt bij het spelen van het gezelschapsspel 'zeeslag'. [1943]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1173. | 1610 | Fotokopie van een transcriptie, door zijn niet nader geïdentificeerde dochter of zoon, van het velddagboek van reserve-onderluitenant Marc Hannotte voor de periode 10-31 mei 1940. [jaren 1941-1988?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1615. | 165 | Fotokopie van "Les premiers jours de guerre 1940 à Dolembreux", dagboek van pastoor Joseph Hanssen voor de periode 10 mei - 26 augustus 1940. Met bijlage. 1940. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB47. Uitgegeven in 1987 als "J'ai voulu vivre. Dachau 1943-45 / journal de camp" (Bruxelles, Vie Ouvrière). | 166 | Afdruk van een transcriptie (met inleiding) door Arthur Haulot van zijn "Journal de camp. Dachau. Janvier 1943 - Juin 1945", voor de periode 13 januari 1943 - 20 december 1945. 1970. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2626. | 2067 | Digitale kopie van "Ma campagne de 1914-15", dagboek van onderwijzer Jean Laruelle voor de periode 31 juli 1914 - 5 februari 1917. 1915-1917. | 3,1 GB | ||||||
168 - 169 | Fotokopies van afschriften, door Ward Hermans, van zijn "Berlijns Dagboek" voor de periode 24 april 1945 - 28 februari 1946. [jaren 1980-1990?] (1991). | ||||||||
Twee exemplaren.Het gaat om afschriften uit 1946 van Hermans' oorspronkelijke dagboek. Ze zijn wellicht gebundeld in de jaren 1980-1990; het is niet duidelijk of het hier eerder om een soort 'uitgave' betreft. Bevonden zich in voormalige ref. AB2310 en onder voormalige ref. AB1937. | 168 | "Berlijns Dagboek 1945. Deel 1". [jaren 1980-1990?] (1991). | 1 katern | ||||||
Twee exemplaren.Het gaat om afschriften uit 1946 van Hermans' oorspronkelijke dagboek. Ze zijn wellicht gebundeld in de jaren 1980-1990; het is niet duidelijk of het hier eerder om een soort 'uitgave' betreft. Bevonden zich in voormalige ref. AB2310 en onder voormalige ref. AB1937. | 169 | "Berlijns Dagboek 1946. Deel 2". [jaren 1980-1990?]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2159. Bevat eveneens een aantal losse archiefstukken (waaronder valse identiteitsbewijzen). | 170 | Dagboek van Benjamin Hermelin, voormalig gevangene van de concentratiekampen te Gurs en Buchenwald, voor de periode 9 augustus 1942 - 15 augustus 1943. 1942-1943 (1944). | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2209. Het betreft zowel originelen als fotokopies. | 171 | Dagboek van militair Adolphe Houba voor de periode 24 juli - 30 december 1917 en ca. 18 november 1918 - 28 september 1919. (1916) 1917-1919. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2316. | 172 | Fotokopie van het dagboek van Gerard Ingelbeen, VNV-oorlogsburgemeester van Dadizele, voor de periode 10 september 1944 - 11 juli 1947. 1944-1947. | 1 pak | ||||||
2068 - 2078 | Digitale kopie van het dagboek getiteld "La Guerre" alsook van aantekeningen van Henri Jamin. 1914-1918 [2012?]. | ||||||||
2068 - 2076 | Dagboek voor de periode juli 1914 - december 1918. 1914-1918. | ||||||||
Voormalige ref. AB2608/2.Voormalige ref. AB2608. | 2068 | Juli-augustus 1914. | 29 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/3.Voormalige ref. AB2608. | 2069 | Augustus 1914 - 6 januari 1915. | 49 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/4.Voormalige ref. AB2608. | 2070 | December 1914 - juni 1915. | 39 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/5.Voormalige ref. AB2608. | 2071 | Juli 1915 - januari 1916. | 36 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/6.Voormalige ref. AB2608. | 2072 | Februari-juni 1916. | 34 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/7.Voormalige ref. AB2608. | 2073 | Juni 1916 - oktober 1917. | 94 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/8.Voormalige ref. AB2608. | 2074 | November 1917 - maart 1918. | 30 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/9.Voormalige ref. AB2608. | 2075 | Maart-juli 1918. | 30 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/10.Voormalige ref. AB2608. | 2076 | Juli-december 1918. | 56 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/11.Voormalige ref. AB2608. | 2077 | Afschriften van Duitse affiches met berichten over het verloop van de oorlog. [1914-1915?]. | 9 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2608/1.Voormalige ref. AB2608. | 2078 | Nota, door een anonieme auteur, met biografische en genealogische informatie inzake Henri Jamin en de familie Jamin-Winandy. [2012?]. | 2 MB | ||||||
173 | Afdruk van een transcriptie, door een anonieme redacteur, van het dagboek van Hadelin Kervyn de Meerendré voor de periode 10 mei - 24 juni 1940. 2016. | 1 stuk | |||||||
174 - 186 | Dagboeken en andere archiefstukken van Jean Koenig, hoofdzakelijk gevormd tijdens zijn krijgsgevangenschap in Oflag II-A en Oflag III-B. 1938-1953. | ||||||||
174 - 180 | Dagboeken voor de periode 1 januari - 31 december 1938 en 1 januari 1940 - 29 december 1945. 1938-1945. | ||||||||
Voormalige ref. AB1303. | 174 | 1 januari - 31 december 1938. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 175 | 1 januari 1940 - 31 januari 1941. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 176 | 1 januari - 31 december 1941. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 177 | 1 januari - 31 december 1942. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 178 | 1 januari - 31 december 1943. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 179 | 1 januari - 31 december 1944. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 180 | 1 januari - 29 december 1945. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 181 | Lijst van (vermoedelijke) textielbedrijven, met index. [1939?]. | 1 deel | ||||||
182 - 184 | Aantekeningen. [1940-1945?]. | ||||||||
Voormalige ref. AB1303. | 182 | Betreffende de medesoldaten in zijn eenheid en in zijn onmiddellijke omgeving in de krijgsgevangenenkampen. [1940-1945?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 183 | Betreffende liedjesteksten, schematische overzichten van de kamerindeling en een historiek van de campagne van mei 1940. [1940-1941]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 184 | Betreffende liedjesteksten en zelfgemaakte benodigdheden voor het gezelschapsspel Monopoly. [1940-1941?]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 185 | Staat betreffende in krijgsgevangenschap opgevoerde theaterstukken. [1944?]. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1303. | 186 | Ingekomen brieven van R. Dandois, directeur van de bibliotheek van het Ministerie van Landsverdediging. 1948, 1953. | 1 omslag | ||||||
187 - 188 | Versies van het oorlogsdagboek van Albert Laforce. 1943-1944 [jaren 1990?]. | ||||||||
Voormalige ref. AB2105. | 187 | "In het land van sosialistise [sic] kapitalist", dagboek voor de periode 4 mei 1943 - 30 december 1944. 1943-1944. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2090. Bevat een aantal (originele) tekeningen en enkele losse archiefstukken van Laforce. | 188 | Fotokopie van "Dagboek van een gedeporteerde. Berlijn gedurende de oorlogsjaren", door zijn kinderen en kleinkinderen samengevatte en bewerkte transcriptie. Met bijlagen. [1943?] [jaren 1990?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. ABDIG2683. | 2079 | Digitale kopie van het dagboek van Dieudonné Lambrecht voor de periode 12 maart - 30 juni 1899. 1899. | 150 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2263. Bevat eveneens fotokopies van losse archiefstukken van Lecocq. | 189 | Fotokopie van een transcriptie, door een anonieme redacteur, van het velddagboek van korporaal Emile Lecocq, 3de Regiment Jagers te Voet, voor de periode 2 juni 1915 - 19 februari 1919. (1891-1921) [jaren 1950-1990?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2280. | 190 | Afdruk van een digitale kopie van (een deel van?) het dagboek van Maurice Lecocq voor de periode 7 augustus 1915 - 18 april 1916. [jaren 1990-2000]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB361. Bevat eveneens een door het CegeSoma opgestelde transcriptie. | 191 | Fotokopie van het dagboek van J. Leens voor de periode 14 juli 1942 - 4 mei 1943. 1942-1943 (1992). | 2 stukken | ||||||
192 - 199 | Dagboeken en andere archiefstukken van lijn- en RAF-piloot Olivier Lejeune. 1917-1947. | ||||||||
192 - 193 | "Mon journal de guerre. Journal détaillé", dagboek voor de periode 10 mei 1940 - 18 december 1941. 1940-1941. | ||||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2639. Bevatten eveneens ingekleefde archiefstukken, aantekeningen en krantenknipsels. | 192 | 10 mei - 31 december 1940. | 1 deel | ||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2639. Bevatten eveneens ingekleefde archiefstukken, aantekeningen en krantenknipsels. | 193 | 1 januari - 18 december 1941. | 1 deel | ||||||
Bevond zich in voormalige ref. AB2639. Bevat eveneens losse archiefstukken en tekeningen. | 194 | "Journal de guerre. 1940. 41. 42. Considérations personnelles.", memoires. [ca. 1942-1947?]. | 1 deel | ||||||
195 - 198 | Archiefstukken van persoonlijke aard gevormd door Olivier Lejeune. 1939-1947. | ||||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2639. | 195 | Ingekomen brieven en andere stukken. 1941-1946. | 1 omslag | ||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2639. | 196 | Stukken betreffende zijn civiele pilotencarrière en dienst bij de Belgische luchtmacht. 1939-1943. | 1 omslag | ||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2639. | 197 | Losse stukken, voornamelijk gevormd of verzameld tijdens zijn carrière voor de RAF. 1943-1946. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. CA722/0. Bevat ook drie bidprentjes. | 198 | Portretten en andere foto's van Lejeune, voornamelijk betreffende zijn opleiding aan de Vliegschool te Wevelgem. 1940-1947. | 1 omslag | ||||||
Bevonden zich in voormalige ref. AB2639. De archiefvormers zijn de ouders van Lejeune en wellicht ook zijn niet nader geïdentificeerde echtgenote. | 199 | Archiefstukken van de familie Lejeune, voornamelijk betreffende het overlijden van Olivier Lejeune bij een vliegtuigongeval. 1917-1947. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB1964. | 200 | Fotokopie van "Charleroi pendant le grand blocus (26 juin 1917 - 21 nov. 1917) II", dagboek van Alfred Lemaire, jezuïet en leerkracht aan het Collège de Charleroi, voor de periode 24 september - 21 november 1917. 1917. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2024. Bevat eveneens fotokopies van losse archiefstukken van Basile Marchal. | 201 | Dagboek van Victor Marchal voor de periode 20 maart 1943 - 6 juni 1944. 1943-1944 (1975). | 1 omslag | ||||||
202 - 204 | Dagboeken en andere archiefstukken van Armand Marchoul. 1937-1949. | ||||||||
202 - 203 | Dagboeken voor de periode 1 januari 1942 - 29 november 1944. 1942-1944. | ||||||||
Voormalige ref. AB1639. | 202 | 1 januari 1942 - 21 juli 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1639. | 203 | 21 juli - 29 november 1944. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1639. | 204 | Stukken betreffende zijn militaire dienst, alsook zijn verzetsactiviteit bij het Onafhankelijkheidsfront. 1937-1949. | 1 omslag | ||||||
Bevond zich in voormalige ref. AB755. Bevat een foto. | 205 | "Journal de Captivité", dagboek van Albert Maurice, krijgsgevangene, voor de periode 18 juni 1940 - 3 februari 1943. Met bijlagen. 1940-1943 (1983). | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB275. Bevat eveneens een bij Meyers ingekomen brief, alsook een door het CegeSoma opgestelde nota. | 206 | "België in de oorlog 1940-1945", (vermoedelijk een transcriptie van een) dagboek in kroniekvorm voor de periode 22 mei 1940 - 2 september 1944 door Frans Meyers, tijdens de oorlog aangesloten bij het Geheim Leger. 1939-1944 (1967, 1979). | 1 omslag | ||||||
207 - 218 | Aantekeningen betreffende de oorlogsgebeurtenissen, opgesteld door Flory Michaux, voornamelijk op basis van radio-uitzendingen van de BBC. 1941-1945 (1966-1969). | ||||||||
207 - 216 | Aantekeningen gehouden in schriftjes genummerd met Romeinse cijfers. 1941-1945 (1966-1969). | ||||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 207 | Deel II. 27 maart - 29 april 1941. 1941. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 208 | Deel III. 30 april - 30 juni 1941. 1941. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 209 | Deel IV. 1 juli - 1 oktober 1941. 1941. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 210 | Deel V. 2 oktober - 26 december 1941. 1941. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 211 | Deel VI. 27 december 1941 - 21 maart 1942. 1941-1942. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 212 | Deel VII. 22 maart - 30 april 1942. 1942. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 213 | Deel VIII. 1 mei - 31 december 1942. 1942. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 214 | Deel IX. 1 januari - 30 september 1943. 1943. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 215 | Deel XI. 1 augustus 1944 - 30 april 1945. 1944-1945. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 216 | Deel XII. 1 mei - 14 augustus 1945. 1945 (1966-1969). | 1 deel | ||||||
*** - *** | Aantekeningen gemaakt op basis van Amerikaanse uitzendingen en communiqués uitgezonden op de BBC. 1942-1945. | ||||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 217 | 1 februari - 3 april 1942. 1942. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | 218 | 7 december 1942 - 11 oktober 1944. 1942-1944. | 1 katern | ||||||
Bevindt zich achteraan het deel beschreven onder nr. 216.Voormalige ref. AB1382. Deze schriftjes bevatten eveneens tekeningen, foto's, krantenknipsels e.d. | --- | 25 oktober 1944 - 11 mei 1945. 1944-1945. | |||||||
Voormalige ref. AB1688. Bevat eveneens een aantal losse archiefstukken. | 219 | "Journal de mon temps de soldat", dagboek van André Miquel voor de periode 13 januari 1945 - 16 maart 1946. 1945-1946 (1986-1987). | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB288. Bevat eveneens een door Moonens ontvangen brief. | 220 | Fotokopie van het dagboek van (vermoedelijk) H.V. Moonens, voor de periode 12-24 mei 1940. 1940. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2356. Bevat eveneens losse archiefstukken betreffende zijn krijgsgevangenschap in Stalag XIII-A. Een metalen identificatieplaatje van Muschs uit Stalag XIII-A werd overgebracht naar de 'Verzameling voorwerpen afkomstig uit archiefbestanden' (ref. 547-3165) van het CegeSoma. | 221 | Dagboek van Joseph-Jean Muschs voor de periode 28 mei - 24 juli 1940. [1939?] 1940. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB191. Bevat eveneens fotokopies van enkele losse archiefstukken. | 222 | Fotokopie van "Journal de guerre", dagboek voor de periode 10 mei - 11 juli 1940, wellicht van Marcel Navez, adjunct-politiecommissaris te Charleroi. 1940 [1974?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2519. | 2084 | Digitale kopie van het dagboek van Maria Opdebeeck voor de periode 12 oktober 1944 - 26 mei 1946, geschreven onder de vorm van brieven aan haar echtgenoot Robert Mussche, verzetsstrijder opgesloten in het concentratiekamp van Neuengamme en omgekomen op de Cap Arcona. 1944-1946. | 811 MB | ||||||
Voormalige ref. AB379. | 223 | Dagboek van abbé Julien Pardonge voor de periode 10 mei - 26 augustus 1940. 1940. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2065. | 224 | Afdruk van een transcriptie, door Marianne Parmantier, van het dagboek voor de periode 8-23 september 1944 van de familie Parmantier (voornamelijk Emile Parmantier en zijn niet nader geïdentificeerde echtgenote Loulou). 2003. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2443. | 225 | Afdruk van een door Roger Milewski bewerkte transcriptie van het dagboek van Théophile Piette, 6de Regiment Ardense Jagers, voornamelijk voor de periode 10-28 mei 1940. [2009?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2319. Bevat eveneens een door Prickartz bewerkte transcriptie. | 226 | "Mon Journal de Campagne 1940. 9/5-7/6", velddagboek van Fernand Prickartz, voor de periode 9 mei - 7 juni 1940. Met bijlagen. 1940 [1977?]. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2460. | 227 | Afdruk van een transcriptie, door een anonieme redacteur, van het dagboek van Abel Raemdonck, voor de periode 10 mei 1940 - 22 september 1944. [jaren 2000]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1578. | 228 | Transcriptie, door een anonieme redacteur, van het velddagboek van Roger Renard voor de periode 10-28 mei 1940. [jaren 1940-1950?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB298. | 229 | "Mon journal de l'exode", transcriptie door Victor Renier van zijn dagboek voor de periode 10 mei - 28 juli 1940. [1974?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2207. | 230 | Typoscript van een wellicht voor uitgave bewerkte en onvolledige transcriptie van het dagboek van (vermoedelijk) de auteur Georges Rens, voor de periode 1 augustus 1914 - 1 maart 1915. [na 1918]. | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB297. Bevat eveneens een fotokopie van een door de auteur ingevulde vragenlijst, bezorgd aan het CegeSoma. | 231 | Fotokopies van (onderdelen van) het dagboek van Charles-Georges Roberti de Winghe, scholier uit Leuven, voornamelijk voor de periode 15 mei - 21 juni 1940. 1940-1942 (1974). | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. ABDIG2659. Bevat eveneens enkele losse archiefstukken. | 2086 | Digitale kopie van het dagboek voor de periode ca. begin maart - 24 mei 1915 van André Rolin, 1ste Regiment Lansiers, alsook van zijn memoires over de eerste oorlogsweken in 1914. 1915-1947 (1960). | 2,3 GB | ||||||
Voormalige ref. AB1299. | 232 | Transcriptie, door een anonieme redacteur, van het velddagboek van Paul Rombouts, hoofd van een beschermingspeloton van het Cavaleriekorps en verbindings- en verkenningsofficier bij dit korps, voor de periode 10-28 mei 1940. [1940-1945]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1539. | 233 | "Journal de guerre", dagboek van Georges Schuermans voor de periode 9 mei - eind augustus 1940. 1940. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2291. | 234 | Fotokopie van een handgeschreven Engelse vertaling van het dagboek van René Schuyten voor de periode 9-30 mei 1940. [jaren 1940-2000?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2541. | 235 | "20 jours aux Olympiades de Berlin 1936. Reportage", dagboek van Raymond Screvens voor de periode 30 juli - 18 augustus 1936. 1936. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB165. Bevat eveneens twee bij het CegeSoma ingekomen brieven, alsook typoscripten van de door Sleurs geschreven verhalen "De vrome thuisvaart. Kerstnovelle" en "De knecht en het wonder". | 236 | "Uit het dagboek van een huisvader tweede wereldoorlog en wat er aan voorafging", transcriptie door Jozef Seurs van (vermoedelijk onderdelen van) zijn dagboek voor de periode 3 september 1939 - 22 januari 1945. [1974?]. | 1 omslag | ||||||
237 - 239 | Dagboeken alsook een poesiealbum van Josepha Siret, (vermoedelijk) politiek gevangene. 1918-1922. | ||||||||
237 - 238 | Dagboeken voor de periode 1 september - 20 december 1918. 1918. | ||||||||
Bevat een foto en een losse aantekening.Voormalige ref. AB2656. | 237 | "Prison I". 1 september - 17 oktober 1918. 1918. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2656. | 238 | "Prison II". 17 oktober - 20 december 1918. 1918. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2656. | 239 | Poesiealbum met boodschappen van medegedetineerden. [1918-1922?]. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB226. | 240 | Fotokopie van het dagboek van Emile Smits, militair en krijgsgevangene, voor de periode 16 mei - 22 juli 1940. 1940. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2723. Bevat een inleidende nota door Ghislain Thonon alsook afdrukken van digitale kopies van enkele brieven ontvangen door de familie Soupart. | 241 | Afdruk van een digitale kopie van "Carnet de Souvenirs. Notre existence d'exilés volontaires pendant la grande guerre", dagboek van Alphonse Soupart, advocaat te Brussel, voor de periode 1 augustus 1914 - september 1919. 2015. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2298. | 242 | Afdruk van een transcriptie van het dagboek van Louis Steenackers voor de periode 10 mei - 26 november 1940, bewerkt en van een inleiding voorzien door zijn zoon Armand. [2004]. | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB1935. | 243 | Fotokopie van het dagboek van Olivier Stimart voor de periode ca. 1 januari - 25 november 1940. 1940. | 1 omslag | ||||||
244 - 245 | "Journal de guerre", dagboek van Pierre-Paul Struye, zoon van advocaat bij het Hof van Cassatie en La Libre Belgique-journalist Paul Struye, voor de periode 21 maart 1941 - 4 september 1944. 1941-1944. | ||||||||
Voormalige ref. AB233. | 244 | 21 maart - 25 mei 1941. | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB233. | 245 | 7 april 1943, 25 februari - 4 september 1944. | 1 katern | ||||||
*** - *** | Transcriptie, door Pierre Thomas, van het dagboek van Jean-Marie Thomas voor de periode 27 december 1914 - 9 december 1918. 2013. | ||||||||
Voormalige ref. AB2645. | 2037 | "Mémoires de guerre 1914-1918 de Jean-Marie Thomas", integrale transcriptie. 2013. | 1 MB | ||||||
Voormalige ref. AB2645. | 246 | Afdruk van (bewerkte) onderdelen van de transcriptie, met betrekking tot het verblijf van de auteur in Gaurain-Ramecroix, in de periode 6 november 1916 - 9 december 1918. [2013?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2646. Bevat eveneens fotokopies van een aantal losse stukken. | 247 | Fotokopies van de "Carnets de guerre", dagboeken van oorlogsvrijwilliger Jean Timmermans voor de periode 20 september 1915 - 26 november 1918. 1915-1918 (1919-1968). | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB41. Bevat eveneens een vermoedelijk door het CegeSoma opgestelde transcriptie. | 248 | Fotokopie van "Prophétie de Sainte Odile", dagboek van een zekere heer Todt, journalist bij de Courrier du Soir en bediende bij de Service du Ravitaillement te Verviers, voor de periode 18 februari 1941 - 31 maart 1943. 1941-1943 [jaren 1970-1990?]. | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB1641. Gebaseerd op de dagboeken van Van Acker uit de periode 1944-1972, die in 1997 nog werden bewaard door zijn zoon Hans. | 249 | Door Karel De Clerck bewerkte en van een inleiding voorziene transcriptie van onderdelen van het dagboek van Achille Van Acker, voor de periode 15 juni 1944 - 4 december 1946. [1997?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2341. | 250 | Transcriptie van "Oorlogsdagboek. Augustus 1940 - juli 1941" door Jozef Van Bilsen (alias 'Jef' Van Bilsen), met annotaties door een niet nader geïdentificeerde auteur. [jaren 1940-1977?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB300. | 251 | Fotokopie van "Mon journal", dagboek van Claire Van De Capelle voor de periode 15 mei - 13 augustus 1940. 1940 (1967-1970). | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB207 en AB2387. Het betreft twee licht verschillende versies. | 252 | Fotokopie van een wellicht door een anonieme redacteur na de oorlog bewerkte transcriptie van het "Journal de guerre de M. S. Van Den Berg, Bruxelles", dagboek van Salomon Van Den Berg, voorzitter van het plaatselijk comité van Brussel van de Vereniging der Joden in België, voor de periode 10 mei 1940 - 7 mei 1945. [1945-1977?]. | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB336. Bevat een foto. | 253 | Fotokopie van het dagboek van Karel Van Den Broeck, militair en krijgsgevangene in Stalag XVII-A, voor de periode 9 mei 1940 - 15 februari 1941. 1940-1941 (1980). | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2025. Zie nr. 1994 voor een in kleine oplage uitgegeven versie. | 254 | "Straf-Lager Kalker Duitschland. Mijn acht maanden gevangenschap", dagboek van Marcel Van den Steen voor de periode 8 augustus 1944 - 31 juli 1945. 1944-1945 (1977). | 1 deel | ||||||
Voormalige ref. AB2182. | 167 | Fotokopie van het "Dagboek van Duitschland" van Jan Van Der Avoort, tewerkgestelde in een Gemeinschaftslager in Spandau, voor de periode 16 maart 1943 - 24 juli 1944. 1943-1944. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB2195. Bevat ook een soldijboekje. | 255 | "Campagne 1914/1918", vermoedelijk afschrift van het velddagboek van Georges Emile Vanderbeke, muzikant tweede klasse bij de Generale Staf van het 2de Regiment Grenadiers, voor de periode 1 augustus 1914 - 26 juli 1919. (1917- 1919) [1930?]. | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB289. Bevat eveneens een bij Vanderborght ingekomen brief. | 256 | Dagboek van Marcel Vanderborght voor de periode 14 mei - 27 juli 1940. 1940 (1974). | 2 stukken | ||||||
Voormalige ref. AB2068. | 257 | Transcriptie, door een anonieme redacteur, van het velddagboek van abbé Pierre Vandergoten, aalmoezenier bij het 1ste Bataljon van het 1ste Regiment Karabiniers, voor de periode 9 mei - 11 juni 1940. [jaren 1970-1990?]. | 1 stuk | ||||||
2040 - 2047 | Digitale kopie van een afschrift van het dagboek alsook van andere archiefstukken van André Vanderheyden, militair en krijgsgevangene in Stalag II-B. [1940 - jaren 1990?]. | ||||||||
2040 - 2046 | Afschriften van het dagboek voor de periode 10 mei - 27 oktober 1940 en 8 december 1941 - 2 februari 1942. [1940 - jaren 1990?]. | ||||||||
Voormalige ref. ABDIG2642. | 2040 | 10-19 mei 1940 (bladzijden 1-28). [jaren 1990?]. | 37 MB | ||||||
Voormalige ref. ABDIG2642. | 2041 | 20-26 mei 1940 (bladzijden 30-60). [jaren 1990?]. | 38 MB | ||||||
Voormalige ref. ABDIG2642. | 2042 | 27 mei - 24 juni 1940 (bladzijden 61-101). [jaren 1990?]. | 35 MB | ||||||
Voormalige ref. ABDIG2642. | 2043 | 25 juni - 24 juli 1940 (bladzijden 102-133). [1940, jaren 1990?]. | 28 MB | ||||||
Voormalige ref. ABDIG2642. | 2044 | 25 juli - 3 september 1940 (bladzijden 134-175). (1940) [jaren 1990?]. | 27 MB | ||||||
Bevat eveneens bij de familie Vanderheyden ingekomen brieven.Voormalige ref. ABDIG2642. | 2045 | 4 september - 27 oktober 1940 (bladzijden 176-208). (1940) [jaren 1990?]. | 32 MB | ||||||
Bevat eveneens een aantal losse archiefstukken, vermoedelijk van André Vanderheyden.Voormalige ref. ABDIG2642. | 2046 | 8 december 1941 - 2 februari 1942 (bladzijden 2-32). [1942 - jaren 1990?]. | 42 MB | ||||||
Het gaat om een aantal bladzijden uit één van de originele schriftjes gehouden door Vanderheyden als dagboek.Voormalige ref. ABDIG2642. | 2047 | Afschrift van een verslag over de campagne van mei 1940 door generaal-majoor Michiels. 1940. | 9 MB | ||||||
Voormalige ref. AB1248. | 258 | "Carnet de route d'un territorial. Mai-juillet 1940", door zijn dochter Elisabeth bewerkte en van een inleiding voorziene transcriptie van het dagboek van Gustave Van Grunderbeek, 1ste Compagnie van het 5de Territoriaal Bataljon, voor de periode 10 mei - 28 juli 1940. Met bijlage. [1989?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1486. | 259 | Transcriptie van het dagboek van Willy Van Lierde, bewerkt en van een inleiding voorzien door zijn nicht Angèle Van Lierde. Met bijlagen. (1946) 1995. | 1 omslag | ||||||
Voormalige ref. AB290. Met inleidende nota door Jacques Van Vlaenderen. | 260 | Afschrift van onderdelen van het dagboek van het gezin Van Vlaenderen, voor de periode 20 mei - 1 juni 1940. [1974?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB2162. | 262 | Fotokopie van "1940 - Repli de l'I.N.R. Journal de bord de G. Verbeeck, sous-chef technicien", een wellicht onvolledig afschrift door G. Verbeeck van zijn dagboek voor de periode 12 mei - 20 juni 1940. [jaren 1940-2000?]. | 1 stuk | ||||||
Voormalige ref. AB1316. Bevat eveneens fotokopies van de oorspronkelijke dagboeken. | 263 | Door Jean Verhaeghe bewerkte en van een inleiding voorziene transcriptie van "Journal de guerre (1940-1944)", dagboek van zijn vader Joseph Verhaeghe voor de periode 10 mei 1940 - 9 september 1944. Met bijlagen. (1940-1944) 1991. | 1 pak | ||||||
Voormalige ref. AB1505. | 264 | Velddagboek van Victor Verstreken, 2de Bataljon van het 1ste Regiment Grenadiers, voor de periode 3 augustus 1914 - 24 november 1918. 1914-1918. | 1 katern | ||||||
Voormalige ref. AB2471. | 265 | Vermoedelijk onvolledige transcriptie, door een anonieme redacteur, van het velddagboek van luitenant-kolonel SBH Emile Wanty, stafchef van het VIde Legerkorps, voor de periode 13 januari - eind mei 1940. [jaren 1940?]. | 1 stuk |