Name: Krijgshof. Strafdossiers van gevonniste zaken. - Cour militaire, dossiers des arrêts.
Period: 1955
Inventoried scope: 4,05 linear meters
Archive repository: National Archives 2 - Joseph Cuvelier repository
Heading : Military courts and tribunals (Auditorate-General and Military Auditorates)
Authors: Alexander Heymans
Year of publication: 2015
Code of the inventory: I028
Krijgshof.
Het Krijgshof werd in 1815 in België opgericht, bij de inwerkingtreding van de Nederlandse militaire codes in de zuidelijke provincies van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Krijgshof, tot 1849 Hoog Militair Gerechtshof geheten, bezat voor wat de gerechtelijke jurisdictie betreft twee competenties ratione personae. Voor sommige justitiabelen spreekt het Krijgshof in eerste en laatste aanleg recht. Het Krijgshof is ook het beroepshof voor vonnissen gewezen door de krijgsraden. Het territoriaal ressort omvat het gehele land, net als de krijgsraden te velde (art. 49 van de Instruction provisoire pour la Haute Cour militaire, art. 1 van de wet van 29 januari 1849 tot oprichting van het Krijgshof, art. 102 van de Code van de militaire strafprocedure van 1899). Vanaf 1831 was de zetel te Brussel gevestigd, maar de Koning kan, in oorlogstijd, een andere zetel toewijzen, wat ook in de Eerste Wereldoorlog (Antwerpen, Oostende, Groot Hoofdkwartier van het Leger) en de Tweede Wereldoorlog (Londen) gebeurd is.
Tijdens het Koninkrijk der Nederlanden bestond het Hoog Militair Gerechtshof uit negen leden, de voorzitter inbegrepen: drie juristen, drie officieren van de zeemacht en drie officieren van de landmacht, allen 30 jaar of meer. De juristen, met een graad behaald in een binnenlandse universiteit, werden door de Koning voor het leven benoemd. De voorzitter was één van deze juristen (art. 1-9 van de Instructie). Na de Belgische revolutie in 1830, wordt de samenstelling herleid tot zes man, want de plaatsen van de officieren van de zeemacht werden niet meer ingevuld. De proportie van professionele magistraten werd dus verhoogd en hun onafzetbaarheid verhoogde het prestige van het Hof. Een griffier werd permanent aan deze instelling toegevoegd.
De hervorming van 1849 verminderde het aantal leden en vooral het gewicht van de burgerlijke magistratuur. Van de vijf leden van het Hof, was enkel de voorzitter een professioneel rechter, een raadslid van het hof van beroep te Brussel, voor één jaar gedelegeerd aan dit Hof. Dit korte mandaat is vergeleken met de mandaten van de vier hogere officieren of generaals die hem bijstonden nog redelijk lang. De militairen werden elke maand vernieuwd, dit door middel van publieke lottrekking van de namen die op een lijst stonden die door de minister van Oorlog was samengesteld (art. 1 en 2 van de wet van 29 januari 1849).
Indien de zaak in eerste en laatste aanleg door het Hof uitgesproken wordt, zijn de militaire leden twee generaals en twee kolonels gekozen uit de territoriale divisie, en vier generaals indien de beschuldigde een generaal is (art. 3). Het principe is dat een officier enkel beoordeeld mag worden door een officier met een hogere graad of gelijke graad. Voor de procedures in beroep, zijn de officieren een luitenant-generaal of een generaal-majoor, een kolonel of luitenant-kolonel en twee majoors (art. 2). De griffier is een adjunct-griffier van het hof van beroep te Brussel, tijdelijk gedetacheerd. (1)
In 1899 is de samenstelling van het Krijgshof niet wezenlijk veranderd. In vredestijd bestaat ze uit vijf leden, een burgerlijke magistraat als voorzitter en vier hogere officieren of generaals, meestal een luitenant-generaal of generaal-majoor, een kolonel of luitenant-kolonel en twee majoors, maar de lagere leden in graad worden vervangen door plaatsvervangers van een hogere graad wanneer men een hogere officier of generaal moet oordelen. De voorzitter wordt gekozen uit de raadsleden van de hoven van beroep van het land, die reeds gedurende minstens tien jaar juridische functies hebben uitgeoefend en de twee landstalen machtig zijn. Benoemd door de Koning, is de voorzitter onafzetbaar en onderworpen aan de wettelijke beschikkingen over het pensioen van de magistraten. Dit is de enige belangrijke verandering in vergelijking met de voorgaande periode: het voorzitterschap krijgt opnieuw permanentie die ze in 1849 verloren had. (2) In geval dat de voorzitter niet kan zetelen, wordt hij vervangen door een ander raadslid van een hof van beroep die aan dezelfde voorwaarden voldoet om tot de functie toegelaten te worden en die door de minister van Justitie wordt aangewezen. De militaire leden en hun plaatsvervangers worden maandelijks bij lottrekking aangewezen op lijsten (art. 103, 105-114 van de Code van het militair strafrecht van 1899).
De griffier van het Krijgshof is voortaan een volwaardig hoofdgriffier, en niet meer gedetacheerd van de griffie van het hof van beroep te Brussel. Nu het Krijgshof een permanent karakter heeft, moet de instelling volwaardige en onafhankelijke diensten krijgen. De Koning kan adjuncten aanstellen. Tot voor de afschaffing van de instelling werd de hoofdgriffier van het Krijgshof omringd door een griffier hoofd van dienst, drie griffiers, een plaatsvervangend griffier, opstellers, bedienden, boden en militaire bedienden. (3)
In oorlogstijd bestaat het Krijgshof uit een burgerlijke voorzitter en vier hogere officieren zonder onderscheid in graad aangeduid bij lottrekking op lijsten opgesteld door de generaal commandant op de zetel van het Krijgshof, rekening houdend met degenen die gelet op de omstandigheden niet aan hun dienst kunnen worden onttrokken (art. 1 van het KB van 18 augustus 1914). (4)
Het Krijgshof kan uit verschillende kamers bestaan, volgens de omvang van de zaken waarvan ze kennis moet nemen. Vanaf 1946 telt het Krijgshof vier kamers en wordt de voorzitter eerste voorzitter genoemd (Besluitwet van 7 februari 1946). Ten tijde van de repressie van het incivisme, tussen 1944 en 1952 telde ze 24 kamers zetelend te Brussel, Luik, Gent en Antwerpen, evenals meerdere kamers zetelend in Duitsland en Groot-Brittannië.
In 1944, toen de regering de wetgeving opstelde voor de bestraffing van daden van incivisme, et zij de vervolging en veroordeling van de beschuldigden aan de militaire rechtbanken toevertrouwde, wijzigde zij tijdelijk de samenstelling van het Krijgshof en de krijgsraden. Deze wijziging had enkel betrekking op de kamers van deze rechtbanken die oordeelden over de misdaden en wanbedrijven tegen de staatsveiligheid en oorlogsmisdaden begaan tijdens de oorlog van 1940-1945. De art. 6 en 7 van de Besluitwet van 26 mei 1944, gewijzigd en aangevuld door de Besluitwetten van 4 mei 1945, van 18 december 1945 en van 30 januari 1946, versterkten de vertegenwoordiging van de burgerlijke magistratuur binnen het Krijgshof: de voorzitter en een tweede professionele rechter zetelen naast drie hogere officieren en generaals, een generaal, een kolonel of luitenant-kolonel en een majoor. Deze Besluitwet werd afgeschaft in 1990 (wet van 26 juli, in werking getreden op 12 augustus).
De voorzitter van het Krijgshof is het middelpunt van de rechtspleging vermits hij het enige permanent lid is.
Op disciplinair gebied is hij onderworpen aan de voorzitter van het hof van beroep die hem gedelegeerd heeft. De voorzitter later eerste voorzitter van het Krijgshof gaat elke maand, voor de 20e, over tot de publieke lottrekking van de militaire leden van het Krijgshof op basis van de lijsten hem toegestuurd door de minister van Oorlog, later van Landsverdediging (art. 2 van de wet van 29 januari 1849 en art. 106-109 van de Code van het militair strafrecht van 1899). Op het requisitoir van de auditeur-generaal, gaat hij ook over tot de lottrekking van hogere officieren die de juridische commissie bij het Krijgshof vormen (art. 42 van de code van 1899). Hij hoort de eedafleggingen van de militaire leden van het Krijgshof, van de officieren van het openbaar ministerie bij het hof en van de krijgsraden met uitzondering van de auditeur-generaal zelf, die de eed aflegt in handen van de Koning, en de griffiers van het hof en de krijgsraden (art. 114 en 131 van de Code van 1899).
De voorzitter bepaalt de volgorde van de zaken, zet ze op de zittingsrol (art. 14 en 15 van de Instruction tot de afschaffing nog in voege). De correspondentie en de rekesten aan het Krijgshof worden hem overhandigd en hij deelt ze mee aan de andere leden (art. 16 van de Instruction). Tijdens de deliberaties van elke zaak gaat de voorzitter over tot de naamafroeping van de leden en hij geeft als laatste zijn advies. Voor elke zaak aan het Krijgshof overgemaakt, benoemt de voorzitter onder de militaire leden een verslaggever die belast is met de studie ten gronde van het dossier (art. 33 en 34 van de Instruction). Tenslotte regelt de voorzitter ook de politie van de zittingen. Hij waakt erover dat de stilte, de orde en het respect voor de rechtbank gehandhaafd blijft. Hij kan ordeverstoorders uit de zaal zetten of hen laten arresteren (art. 44 van de Instruction).
Deze strafdossiers werden bewaard in het Justitiepaleis te Brussel.
Voor de beschrijving van hoe een strafdossier er bij het Krijgshof uitzag, wordt verwezen naar de uitstekende inleiding in de studie van R. Depoortere. (5) De lezer vindt de beschrijving in de inleiding tot deze inventaris terug in punt 'IV.E. Aanwijzingen voor het gebruik'.
In de hiernavolgende inventaris werd de naam van de in beschuldiging gestelde persoon weggelaten, dit omwille van de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Wel werd een beknopte technische beschrijving van het misdrijf (weerspannigheid, diefstal, zware diefstal, aanranding der eerbaarheid, ...) die aansluit bij de technische beschrijving die de parketten in die tijd maakten en een verwijzing naar het strafwetsartikel of de strafwetsartikels op grond waarvan vervolgd werd, of de deelneming aan die misdrijven, waarvoor de beschuldigde meestal maar in ondergeschikte orde werd vervolgd.
Het Krijgshof heeft gedeeltelijk tot tweemaal toe, in 1985 en in 1990, in het Rijksarchief strafdossiers gevonniste zaken voor de periode 1915 tot 1963 neergelegd. De dossiers met betrekking tot de collaboratie met de vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn op de griffie van het Hof achtergebleven. Daarenboven zijn de dossiers tussen 1935 en 1939 grotendeels in niet opgehelderde omstandigheden verdwenen. Men denkt hierbij aan het transport van de archieven in het begin van de oorlog, wanneer de zetel van het Krijgshof naar Londen verhuisde, of dat ze vernietigd zijn tijdens de brand van het Justitiepaleis te Brussel in september 1944.
Dit archief werd in het Algemeen Rijksarchief neergelegd op 5 juni 1990. Bij de opstart van het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht), werd het archief naar de Demetskaai 7 overgebracht.
Naar aanleiding van de verhuis van de archieven van de militaire rechtbanken uit de kazerne Michotte te Leuven en uit het Justitiepaleis te Brussel naar het Algemeen Rijksarchief 2, Depot Joseph Cuvelier in de Hopstraat 28 te 1000 Brussel, werden de reeds aan het Rijksarchief overgedragen archieven van het militair gerecht, dus ook de hier beschreven strafdossiers, aldaar overgedragen.
Deze strafdossiers hebben betrekking op processen gevoerd voor het Krijgshof in het jaar 1955. Anno 2010 zijn er in het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht) dossiers aanwezig voor de periode 1915-1954 en de periode 1955-1963.
De strafdossiers van het Krijgshof uit 1955 geven een mooi tijdsbeeld, waarin bijv. overtredingen betreffende de goede zeden, die anno 2010 al lang niet meer bestraft worden, nog door deze eerbiedwaardige rechtbank werden geoordeeld. De beschrijvingsmethode geeft de onderzoeker nu reeds inzicht in de aard van de strafdossiers. Dit verhindert in hoge mate overbodige manipulaties door het personeel om archief aan te halen naar de leeszaal. Binnen de afdeling is er ook een inventaris met de namen van de beschuldigden opgemaakt.
Taal en schrift van de documenten
De stukken zijn in het Frans en het Nederlands gesteld.
Ingevolge directieven van het Algemeen Rijksarchief (nota nr. 3 van 28 augustus 1996) werd aan het Krijgshof toegestaan om de dossiers van de hieronder vermelde overtredingen, (misdrijven van gemeen strafrecht) integraal te vernietigen: inbreuk op wegcode, verkeersongevallen (behalve in geval van onopzettelijke doding), winkeldiefstal, zakkenrollerij, gewone diefstal, uitgifte van cheque zonder dekking, afzetterij, heling, bedrieglijke verberging, onopzettelijke slagen en verwondingen (in het algemeen), onopzettelijke brandstichting, vernieling, beschadigingen van goederen, beledigingen, laster, eerroof, woonstschennis. De andere dossiers dienden integraal te worden bewaard.
De procesdossiers zijn chronologisch geordend volgens de datum van het rolnummer.
Voor de raadpleging van het archief van het Krijgshof, jonger dan 100 jaar, is een schriftelijke machtiging van het college van procureurs-generaal vereist, invullen van een identificatiefiche (zie model bijlage 1) en ondertekenen van een onderzoeksverklaring (zie model bijlage 2).
Voor de reproductie van archiefstukken gelden de voorwaarden en tarieven van toepassing in het Rijksarchief.
Deze inventaris vervangt de overdrachtslijst bewaard op de afdeling.
Het betreft hier dossiers die zowel tot vrijspraken als tot veroordelingen leidden. Hoewel het volume van de dossiers soms zeer verschillend is naargelang de aard van de zaak, de duur van het onderzoek, het aantal verhoorde getuigen, het aantal ondervragingen van de verdachte en de staat waarin het dossier werd bewaard, bevatten de meeste dossiers de volgende stukken:
- het dossier in eerste aanleg, samengesteld uit de kaft bevattende de informatiestukken, een kaft met de stukken van het gerechtelijk onderzoek (bevelschriften van de magistraten, proces-verbalen van het verhoor van getuigen, van huiszoekingen of van plaatsbezoeken, ) of, in het geval van meerdere beklaagden, meerdere kaften, de overtuigingsstukken die niet werden vernietigd of niet werden teruggegeven aan hun eigenaars (brieven, boekhoudkundige stukken, foto's, drukwerken), het uittreksel van het disciplinair strafregister van het leger, de vormstukken, de stukken betreffende de zitting, een kopie van de betekening van het vonnis en, wat bijzonder is aan het Militair auditoraat, de kaft van het parket of administratieve kaft
- een uittreksel van het vonnis van de krijgsraad
- een expeditie van de akte of de akte in beroep geregistreerd door de griffier van de krijgsraad
- de conclusies gevoegd bij de dagvaarding in hoger beroep (of "mémoire aux fins d'appel")
- de betekening van het beroep aan de partijen
- de brief van de auditeur-generaal die het dossier, in naam van de hoofdgriffier van de krijgsraad, aan de griffier van het krijgshof stuurt
- de dagvaarding ter zitting van het hof
- een kopie van het proces-verbaal van de lottrekking van de militaire leden van het hof
- een kopie van het proces-verbaal van de eedaflegging van de leden van het hof
- het zittingsblad
- de betekening van het arrest als dit wordt uitgesproken bij verstek
- de staat van invorderbare kosten
- een administratieve kaft bevattende kopie van uittreksels, en kopies van het arrest van het krijgshof
- in geval van cassatieberoep, een kopie van het proces-verbaal van het depot van het verzoek op de griffie van het Krijgshof
- eventueel een kaft met de stukken van het cassatieberoep waarop de datum van het arrest door het hoogste rechtscollege van het land is vermeld, evenals de vermelding van de weigering of aanvaarding van het beroep.
Op de kaft van elk dossier van het Krijgshof zijn een geheel van gegevens genoteerd die de zaak samenvatten:
- de naam en eerste voornaam, domicilie en eenheid van de beklaagde
- de betichting
- de data en de beschikking van het vonnis in eerste aanleg
- de krijgsraad die bevoegd was in eerste aanleg
- degene die beroep aantekent tegen dit vonnis (kan beklaagde en/of krijgsauditeur zijn)
- de data van het beroep van de beschuldigde
- de data van het beroep van de auditeur-generaal
- de data van het arrest van het Krijgshof
- de beschikking van het arrest van het Krijgshof.
Tevens worden er gegevens vermeld die wijzen op het klassement van de griffie van het Krijgshof:
- de datum van ontvangst van het dossier op de griffie van het Krijgshof
- het nummer toegekend aan dit dossier in de algemene rol van het Krijgshof
- het nummer van de beklaagde toegekend aan iedere beschuldigde op het moment dat de zaak ingeschreven wordt op de zittingsrol van het Krijgshof. Dit nummer correspondeert dus met de chronologische orde van de arresten die het Krijgshof uitspreekt. Dit nummer van de beklaagde figureert niet altijd op de kaften van de dossiers. Tussen 1950 en 1954 verdwijnt dit volledig.
Vanaf 1951 verschijnt een dubbel klassement: een reeks dossiers geordend op de datum van de zitting en een reeks geklasseerd op nummer van de algemene rol. Vanaf 1960 zal de griffie nog enkel het klassement op nummer van de algemene rol hanteren.
De beschrijving van elk dossier volgt het volgende schema:
Nr. in de inventaris Beschuldiging of betichting (beschrijving betichting) 1 omslag
Rolnummer
Datum van het arrest / nummer van het arrest
ANSPACH P., Justice militaire, in Répertoire pratique du droit belge, VII, 1935, p. 365-482.
Codex militaris. Militair straf- en tuchtrecht. Droit pénal et droit disciplinaire militaires, uitg. D'HAENENS H., GORLE F. en VAN WINSEN N., Brussel, 1987.
DANSE M., Esquisse de la compétence, de l'organisation et de la procédure des juridictions militaires en droit belge, in Revue internationale de droit pénal, 1958, p. 261-311.
DE GROOTE A., Code de procédure pénale militaire, titres I et II. Commentaire législatif, Gent, 1899.
DEPOORTERE R., La juridiction militaire en Belgique 1796-1998. Compétences et organisation, production et conservation des archives (Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief der provinciën. Miscellanea archivistica. Studia, 115), Brussel, 1999.
GANTY J., Précis de procédure pénale militaire, 2e uitg., Louvain-la-Neuve, 1985.
IDEM, Kort begrip van de militaire strafrechtspleging, 3e uitg., Heule, 1993.
GERARD P.A.F., Code pénal militaire mis en rapport avec le code pénal commun, suivi du règlement de discipline militaire expliqué, Brussel, 1e uitg., 1870 en 2e uitg., 1877.
GÉRARD P.A.F., Manuel de procédure militaire; guide des conseils de guerre, des conseils d'enquête et des conseils de discipline, Bruxelles, 1872.
GILISSEN J., Historische schets van de militaire strafwetgeving in België sedert 1814, in Militair-rechterlijk Tijdschrift, Den Haag, 1957, L, afd. 1, p. 1-31.
IDEM, La juridiction militaire belge de 1830 à nos jours, in Actes du colloque d'histoire militaire belge (1830-1980), Brussel, 1981, p. 467-489.
IDEM, CASSIERS P. en DEBROUX F., Crimes et délits contre la sûreté de l'État, in Les Novelles. Droit pénal, II, Brussel, 1967, p. 113-364.
GOEDSEELS J., Manuel de procedure pénale militaire, De Panne, 1916.
GORLE F., VAN GERVEN G., PEERAER M. en DE RUYCK F., Militair strafrecht, Brussel, 1993.
LEGAVRE J., Code de procédure pénale militaire expliqué par les rapports et les discussions des deux chambres législatives, la comparaison avec les dispositions correspondantes du Code de 1814 et la jurisprudence, Bruxelles, 1899.
IDEM, La procédure pénale militaire en Belgique, in Revue de droit pénal et de criminologie, 1910, p. 113-127.
NIJPELS J., Législation criminelle, IV, Brussel, 1870.
VANDEN BROECK R. et VAN DER MOSEN R., (introduction par) DEPOORTERE R., Inventaire des archives de la cour militaire. Dossiers de procédure d'affaires jugées entre 1915 et 1954 ([Rijksarchief te Brussel (Anderlecht)], Inventarissen, 36), Brussel, 2001.
VAN DER SMISSEN E., La réorganisation des tribunaux militaires en Belgique, in La Revue générale, 1899, LXX, p. 533-541.
VAN WINSEN N., Het militair gerecht: historiek, bestaansredenen, organisatie, in Panopticon, 1984, 5, p. 376-382.
De beschrijvingen in deze inventaris werden opgesteld door Alexander Heymans in augustus 2007 en door hem herwerkt in april 2009. De dossiers werden ook door hem ingepakt in zuurvrije omslagen en dozen.
Sinds de invoering van het nieuwe model van de inventarissen gaat een systematische inleiding de inventaris vooraf.
De inleiding werd geschreven op basis van en vertaald uit de studie van R. DEPOORTERE, La juridiction militaire en Belgique 1796-1998. Compétences et organisation, production et conservation des archives (Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief der provinciën. Miscellanea archivistica. Studia, 115), Brussel, 1999, overgenomen in de inventaris VANDEN BROECK R. et VAN DER MOSEN R., (introduction par) DEPOORTERE R., Inventaire des archives de la cour militaire. Dossiers de procédure d'affaires jugées entre 1915 et 1954 ([Rijksarchief te Brussel (Anderlecht)], Inventarissen, 36), Brussel, 2001.
15, , 26/01/1955 / 81 | 1 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
21, 09/03/1955 / 171 | 2 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
27, 16/02/1955 / 135-138 | 3 | Officier in actieve dienst, 1) Onvrijwillige doding (artikels 418-419 Strafwetboek); 2) Onvrijwillige slagen en verwondingen (artikels 418-420 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
29, 09/02/1955 / 115 | 4 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
37, 18/02/1955 / 141-142 | 5 | A) Verkrachting, door middel van geweld of erge bedreigingen, door middel van list, of gepleegd op een persoon die ingevolge zwangerschap, een ziekte dan wel een lichamelijk of een geestelijk gebrek of onvolwaardigheid bijzonder kwetsbaar is, of die door toeval of door misleiden zijn zinnen heeft verloren of is ontnomen (artikel 375 Strafwetboek); B) Openbare zedenschennis in het bijzijn van een minderjarige. (artikel 379 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
39, 09/02/1955 / 118 | 6 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
41, 18/02/1955 / 143 | 7 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B-F) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
44, 06/04/1955 / 283-284 | 8 | De twee: A) Als dader of mededader: geweld tegenover overste (artikel 34 Militair Strafwetboek); B) Als dader of mededader: diefstal met geweld of bedreigingen op de openbare weg, tijdens de nacht door twee of meerdere personen (artikel 468 Strafwetboek); C) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); De tweede: D) Verkwisting van voorwerpen van de grote uitrusting (artikels 56 en 57 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
45, 23/03/1955 / 152 | 9 | Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen in het bijzijn van een kind van minder dan zestien (artikel 379 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
47, 23/03/1955 / 224-225 | 10 | Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen (artikel 379 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
52, 22/02/1955 / 149 | 11 | A) Desertie bij herhaling (artikels 45 - 47 Militair Strafwetboek); B) Desertie bij herhaling (artikels 45 - 47 Militair Strafwetboek); C) Diefstal (artikel 463 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
55, 23/03/1954 / 234 | 12 | A) Desertie in vredestijd met verzwarende omstandigheden (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) vrijwillige vernieling van huis- of veldafsluitingen (artikel 545 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
56, 08/03/1955 / 167 | 13 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek), B) niet voorbrengen van voorwerpen van de grote uitrusting (artikels 45 - 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
57, 23/03/1955 / 228 | 14 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
62, 18/03/1955 / 206 | 15 | a) Onvrijwillige slagen en verwondingen (art 418-420 Strafwetboek); b) Onvrijwillige doding (art 418-419 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
66, 09/03/1955 / 173 | 16 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
17, 09/03/1955 / 177-178 | 17 | De eerste: desertie in vredestijd 1) in overleg met een makker, 2) met herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); De tweede: desertie in vredestijd in overleg met een makker (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
72, 18/04/1955 / 292 | 18 | Militair met onbepaald verlof, als dader of mededader, I A) Zware diefstal, B) Diefstal (artikel 463 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
74, 09/03/1955 / 174 | 19 | Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
75, 18/03/1955 / 203 | 20 | Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
76, 18/05/1955 / 353 (+ 18/03/1955 / 204) | 21 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering art 28 Militair Strafwetboek); C) Vervalsing en gebruik ervan (art 200, 213 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
82, 16/03/1955 / 193 | 22 | Militair in actieve dienst. Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
92, 16/03/1955 / 192 | 23 | Desertie bij herhaling en in het buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
96, 30/03/1955 / 263-264 | 24 | Militair in actieve dienst. A) Openbare dronkenschap (artikel 1 besluitwet 14 november 1939); B) Aanranding op de eerbaarheid met geweld of bedreigingen op minderjarigen die de volle leeftijd van 16 jaar hadden bereikt (artikels 373 - 375 strafwetboek) + openbare zedenschennis tegenover minderjarigen (artikel 385 Strafwetboek); C) Aanranding op de eerbaarheid met geweld of bedreigingen op minderjarigen die de volle leeftijd van 16 jaar hadden bereikt (artikels 373 - 375 strafwetboek) + openbare zedenschennis tegenover minderjarigen (artikel 385 Strafwetboek); D) Aanranding op de eerbaarheid met geweld of bedreigingen op minderjarigen die de volle leeftijd van 16 jaar hadden bereikt (artikels 373 - 375 strafwetboek) E) Openbare zedenschennis op verscheidene reizen (artikel 385 Strafwetboek); F) 1) 2) 3) Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen (artikel 385 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
99, 31/03/1955 / 273 | 25 | A) Desertie in vredestijd 1) bij herhaling, 2) bezit van vuurwapen, 3) in buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
100 + 212 (samengevoegd), 19/08/1955 / 561 + 5/07/1955 / 480 + 19/08/1955 / 561 | 26 | Militair in actieve dienst. Desertie in vredestijd met herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
117, 19/04/1955 / 297-298 | 27 | Herhaalde aanrandingen der eerbaarheid zonder geweld noch bedreigingen van een kind minder dan 16 jaar oud (artikel 372 strafwetboek, artikel 48 wet van 15/05/1912). | 1 omslag | ||||||
118, 06/04/1955 / - | 28 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling, de desertie heeft meer dan zes maanden geduurd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) niet voorbrengen van voorwerpen van de grote uitrusting (artikel 56 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
121, 31/03/1955 / 274 | 29 | Desertie in overleg (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
123, 18/05/1955 / 349-350 | 30 | I. II. III a) Aanranding der eerbaarheid zonder geweld of bedreigingen op de persoon of met behulp van de persoon van een kind van minder dan 16 jaar (artikel 372 Strafwetboek); b) Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen in het bijzijn van een kind van minder dan 16 (artikel 383 strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
124, 15/04/1955 / 289 | 31 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
128, 18/05/1955 / 346-348 | 32 | De twee: (1) Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen (artikels 383 - 385 strafwetboek); (2) Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen (artikels 383 - 385 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
130, 15/04/1955 / 291 | 33 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
133, 25/05/1955 / 373-379 | 34 | Alle vier. Militair in actieve dienst: A) Onvrijwillige slagen en verwondingen (art 418-420 Strafwetboek); B) Onvrijwillige doding (art 418-419 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
135, 26/04/1955 / 309 | 35 | Desertie in vredestijd met de omstandigheden dat hij het Belgisch grondgebied is overgestoken en dat de desertie langer dan zes maand heeft geduurd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
137, 27/05/1955 / 392 | 36 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Vervalsing van een reisorder en gebruik ervan (artikels 200, 213 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
140, 27/04/1955 / 311 | 37 | Desertie in vredestijd met de omstandigheden 1) dat hij het Belgisch grondgebied is overgestoken en 2) dat de desertie langer dan zes maand heeft geduurd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
142, 11/05/1955 / 326-327 | 38 | A) Openbare zedenschennis (artikel 385 Strafwetboek); B) Verkrachting bij middel van gewelddaden of erge bedreigingen (artikels 375 §1 en 378 Strafwetboek); C) Openbare zedenschennis (artikel 385 Strafwetboek); D) Zware diefstal (artikels 135, 461, 468, 471, 472, 482 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
147, 07/06/1955 / 401 | 39 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
148, 10/06/1955 / 417 | 40 | Desertie in vredestijd met de omstandigheid 1) dat hij het Belgisch grondgebied is overgestoken, 2) dat de desertie langer dan zes maand heeft geduurd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
149, 22/04/1955 / 302 | 41 | A) B) C) Zware diefstal ten nadele van de staat en van militairen; (artikel 54 Militair Strafwetboek en artikels 461-467 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
154, 13/05/1955 / 334-336 | 42 | De twee: A) a-f) Poging tot doodslag (artikels 51, 66, 392, 393, 394 Strafwetboek); B) Vernieling van 4 straaljagers "Thunderjet F84" door middel van een explosie (artikels 66, 510, 520 Strafwetboek); C) Poging tot vernieling van 2 straaljagers "Thunderjet F84" door middel van een explosie (artikels 51, 66, 510, 520 strafwetboek); D) In brand steken van 2 straaljagers "Thunderjet F84" (artikels 66, 510, 520 strafwetboek). | 1 pak | ||||||
158, 17/05/1955 / 343 | 43 | A) Desertie in vredestijd in het buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek; art 1 wet 24/07/1923); B) Onvrijwillige slagen of verwondingen (artikels 418, 420 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
163, 05/07/1955 / 475-476 | 44 | I. 1-3) Misbruik van vertouwen ten nadele van militairen (artikel 54 Militair Strafwetboek; artikel 240 Strafwetboek); II. Diefstal ten nadele van militairen (artikel 54 Militair Strafwetboek; artikels 461 - 463 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
165, 17/05/1955 / 340-341 | 45 | 1) Aanranding der eerbaarheid zonder geweld of bedreigingen op een kind van minder dan 16 jaar (artikel 372 Strafwetboek; artikel 48 wet van 15/05/1912); 2) Openbare zedenschennis in tegenwoordigheid van een kind van minder dan 16 jaar (artikel 385 Strafwetboek, artikel 53 wet van 15/05/1912). | 1 omslag | ||||||
166, 17/05/1955 / 338-339 | 46 | A) Aanranding der eerbaarheid zonder geweld of bedreigingen op een kind van minder dan 16 jaar (artikel 372 Strafwetboek; artikel 48 wet van 15/05/1912); B) Openbare zedenschennis in tegenwoordigheid van een kind van minder dan 16 jaar (artikel 385 Strafwetboek, Artikel 53 wet van 15/05/1912). | 1 omslag | ||||||
173, 20/05/1955 / 364 | 47 | A) 1-5) Inbreuk op verordening nummer 2 van 09/06/1953 van de opperbevelhebber van de Belgische Luchtmacht (artikel 36, 1°,2°,4°; artikel 41-42 KB van 1/02/1934); B) Onvrijwillige doding (artikels 418-419 Strafwetboek); C) Onvrijwillige slagen en verwondingen (artikels 418-420 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
179, 27/05/1955 / 387 | 48 | Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
180, 27/05/1955 / 389 | 49 | I. A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) 1-2) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); II. A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Vervalsing en gebruik ervan (artikels 200, 213, 214 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
183, 31/05/1955 / 393 | 50 | A) Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); D) dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); E) diefstal (artikels 461, 463 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
185, 22/06/1955 / 451-452 | 51 | De eerste: A) Diefstal ten nadele van de staat als dader of mededader (artikels 67, 69, 461, 471 Strafwetboek); B) Als medeplichtige, diefstal met behulp van geweld of bedreigingen in een bewoond huis of in zijn aanhorigheden, met de omstandigheden dat deze gepleegd werd bij nacht door twee of meer personen en dat wapens werden gebruikt of getoond (artikels 67, 69, 461, 471 Strafwetboek); C) Verkoop op afstand van oorlogswapen; D) Verkoop of afstand van munitie voor oorlogswapen. De tweede: als dader of mededader diefstal ten nadele van de staat (artikels 67, 69, 461, 471 Strafwetboek) | 1 pak | ||||||
188, 22/06/1955 / 453-454 | 52 | A) Meermaals aanranding der eerbaarheid met geweld of bedreigingen op een kind van meer dan 16 jaar over dewelke hij gezag heeft (artikels 373, 374, 377 Strafwetboek); B) Meermaals openbare zedenschennis in tegenwoordigheid van een kind van meer dan 16 jaar (artikels 383, 385 Strafwetboek); C) desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); D) Openbare dronkenschap (artikel 1 besluitwet 14 november 1939). | 1 omslag | ||||||
194, 28/06/1955 / 470 | 53 | Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
198, 14/06/1955 / 422 | 54 | Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
200, 17/06/1955 / 441 | 55 | Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
202, 17/06/1955 / 442 | 56 | A) Desertie in het buitenland en in overleg met een makker (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Verduistering ten nadele van militairen; C) Vervalsing (artikel 505 Strafwetboek; artikel 8 wet van 15 maart 1874; artikel 7 wet van 17 april 1878). | 1 pak | ||||||
203, 17/06/1955 / 443 | 57 | I. Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); II. Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
210, 21/06/1955 / 447-448 | 58 | A) Desertie in vredestijd in het buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Minderjarig zijnde, schaking van een minderjarige (artikel 370 Strafwetboek); C) Openbare zedenschennis tegenover minderjarige (artikels 385, 386 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
211, 21/06/1955 / 449 | 59 | A) Gewelddaden tegen overste (artikel 34 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
215, 21/06/1955 / 450 | 60 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
216, 26/07/1955 / 537 | 61 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
217, 26/07/1955 / 538 | 62 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
222, 04/07/1955 / 471 | 63 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Valse naamsdracht in het openbaar (artikel 231 Strafwetboek); C) afzetterij (artikel 508 bis Strafwetboek); D) Smaad ten aanzien van militaire politie (artikel 276 Strafwetboek); E) Weerstand zonder wapens en met geweld en bedreigingen (artikels 269 et 271 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
224, 26/07/1955 / 539 | 64 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
225, 26/07/1955 / 541 | 65 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
226, 26/07/1955 / 540 | 66 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
227, 26/07/1955 / 542 | 67 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
228, 26/07/1955 / 543 | 68 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
229, 26/07/1955 / 544 | 69 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
230, 26/07/1955 / 545 | 70 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
231, 26/07/1955 / 546 | 71 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
232, 26/07/1955 / 547 | 72 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
237, 11/07/1955 / 493-494 | 73 | A) Woonstschennis met behulp van braak; B) Woonstschennis tijdens de nacht (artikels 439 en 442 Strafwetboek); C) Onwettige aanhouding met lichamelijke folteringen en bestendige werkonbekwaamheid (artikels 434 en 438 al 1 en 2 Strafwetboek); D) Vrijwillige slagen en verwondingen met 1) in hoofdorde bestendige werkonbekwaamheid en 2) in ondergeschikte orde werkonbekwaamheid (artikel 392 Strafwetboek); E) Aanranding der eerbaarheid met geweld of bedreigingen (artikel 373 al 1 Strafwetboek); F) Openbare zedenschennis (artikel 385 Strafwetboek); G) Beschadiging van een anders roerende eigendom met geweld of bedreiging (artikel 528 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
240, 06/07/1955 / 482-484 | 74 | A) B) Vrijwillige brandstichting bij nacht (artikels 510 en 513Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
245, 04/07/1955 / 474 | 75 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
248, 13/07/1955 / 499 | 76 | Militair in actieve dienst. A) 1-2) Inbreuk op de wegcode (artikels 41 en 42 wegcode verordening nummer 2 OBBSD 09/06/1953); B) Onvrijwillige doding (artikels 418-419 Strafwetboek); C) Vluchtmisdrijf (artikel 2bis Wet 1/08/1899 - artikel 3 Wet 01/08/1924). | 1 omslag | ||||||
254, Dossier werd in 2000 aangevuld. | 178 | I. A) 1) Moord (artikels 392, 393 en 394 Strafwetboek; 2) Poging tot diefstal met omstandigheid dat de moord gebeurde om de diefstal te vergemakkelijken, of om ongestraft te blijven (artikels 51, 461 en 475 Strafwetboek; B) 1) Vervalsing, 2) en gebruik ervan (artikels 193, 196 en 197 Strafwetboek); II. A) Smaad tegen dragers van het openbaar gezag of van de openbare macht, in de uitoefening van hun functie (artikel 276 Strafwetboek); B) Geweld tegen dragers van het openbaar gezag of van de openbare macht, in de uitoefening van hun functie (artikel 280 Strafwetboek); III. Oplichting (artikel 496 Strafwetboek). Voorziening in verbreking door veroordeelde. | 1 pak | ||||||
256, 11/07/1955 / 492 | 77 | Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
258, 15/07/1955 / 506 | 78 | A) Desertie in vredestijd in het buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Verkoop van voorwerpen van de grote uitrusting (artikels 56 en 57 Militair Strafwetboek); C) Verkwisting van voorwerpen van de grote uitrusting (artikel 57 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
259, 11/07/1955 / 491 | 79 | I. Desertie bij herhaling in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); II. Als dader of mededader vervalsing van reiswijzer en gebruik ervan (artikels 66, 193, 200 en 213 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
267, 27/09/1955 / 608 | 80 | Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
268, 20/07/1955 / 522 | 81 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
274, 26/07/1955 / 533 | 82 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
276, 26/07/1955 / 554-555 | 83 | Aanranding der eerbaarheid met geweld of bedreigingen (artikels 373 al 1, 374 en 378 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
279, 26/08/1955 / 562 | 84 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
280, 02/02/1955 / 121-123 | 85 | Moord (artikels 392, 393, 394 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
282, 18/10/1955 / 669 | 86 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
283, 21/09/1955 / 597 | 87 | Desertie in het buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
285, 08/09/1955 / 568-569 | 88 | I. Driemaal verkrachting door middel van gewelddaden, op de persoon van een kind minder dan 10 jaar oud (artikels 375 al 4 en 5, 378 Strafwetboek); II. Driemaal aanranding der eerbaarheid met geweld of bedreigingen, op de persoon van een kind minder dan 10 jaar oud (artikel 373 al 1 en 3, 378 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
286, 19/08/1955 / 559 | 89 | Desertie bij herhaling (artikel 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
287, 19/08/1955 / 560 | 90 | A) Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
289, 23/09/1955 / 602 | 91 | Desertie bij herhaling en in het buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
295, 08/09/1955 / 570 | 92 | Desertie in oorlogstijd in overleg met een makker met de omstandigheden dat hij naar de vijand overgelopen is (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
299, 16/09/1955 / 586-587 | 93 | De eerste en tweede: A. Militair in actieve dienst, als dader of mededader, diefstal door geweld of bedreigingen in een woning of bijgebouw tijdens de nacht, door twee of meerdere personen en door gebruik van of het tonen van wapens (artikels 66, 461, 471 Strafwetboek); B) De eerste: Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); C) De tweede: Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
301, 16/09/1955 / 588 | 94 | Militair in actieve dienst. A) Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); D) Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
304, 05/10/1955 / 635-639 (+ 29/02/1956 / 218) | 95 | A) Inbreuk op de wegcode (artikel 26 van de wegcode); B) Onvrijwillige doding (artikels 418-419 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
309, 14/10/1955 / 563 (+ 26/08/1955 / 565) | 96 | Desertie in vredestijd bij herhaling en in het buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
311, 09/09/1955 / 577 | 97 | A) Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Vervalsing van een reisorder (artikels 193 et 200 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
313, 08/09/1955 / 572 | 98 | I. Openbare dronkenschap (artikel 1 besluitwet 14 november 1939); II. 1-2) Dienstweigeringen (artikel 28 Militair Strafwetboek); III. a-b) Beledigingen jegens oversten (artikel 42 Militair Strafwetboek); IV. Gewelddaden jegens oversten (artikel 34 Militair Strafwetboek); V. Braak van afsluiting (artikel 545 Strafwetboek); VI. Diefstal (artikel 466 Strafwetboek); VII. Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); VIII. Poging tot diefstal (artikels 51, 55, 461, 466 Strafwetboek); IX. Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
316, 26/08/1955 / - | 99 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
327, 08/09/1955 / 574 | 100 | A) Desertie in vredestijd met herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Desertie in vredestijd met herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); C) Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek); D) Desertie in vredestijd met herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); E) Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
329, 09/09/1955 / 583 | 101 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
102 | Dossier van de Krijgsraad van Luik, nr. 330, overgemaakt aan de auditeur-generaal van het Krijgshof op 12/07/1955 (kaft Krijgshof ontbreekt). Moord (artikels 392, 393, 394 Strafwetboek). | 1 pak | |||||||
331, 27/09/1955 / 612 | 103 | A) Zware diefstal; B) Zware diefstal; C) Zware diefstal (artikels 461, 463, 467 Strafwetboek); D) Poging tot zware diefstal (artikels 51, 461, 463, 467 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
332, 27/09/1955 / 611 | 104 | Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
333, 23/09/1955 / 599 | 105 | A) Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
334, 23/09/1955 / 600 | 106 | Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
335, 23/09/1955 / 601 | 107 | Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
337, 21/09/1955 / 589 | 108 | Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
338, 26/10/1955 / 683 | 109 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
340, 14/10/1955 / 655 | 110 | A) Onvrijwillige doding (art 418-419 Strafwetboek); B) Inbreuk op de wegcode (artikel 42 van de wegcode). | 1 omslag | ||||||
342, 28/09/1955 / 619-622 | 111 | De eerste en derde: A) Verkrachting van minderjarige met de omstandigheden dat de schuldige in de uitvoering van de misdaad door één of meerdere personen werd geholpen; B) Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen; C) De derde, te meer vrijwillige slagen of verwondingen (artikels 375§2, 377, 378, 385, 386 Strafwetboek); De tweede: A) Aanranding der eerbaarheid met geweld of bedreigingen tegenover minderjarige; B) Als dader of mededader: verkrachting van minderjarige met de omstandigheid dat de schuldige in de uitvoering van de misdaad door één of meerdere personen werd geholpen; B) Openbare zedenschennis tegenover minderjarige. | 1 omslag | ||||||
343, 09/11/1955 / 709 | 112 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
344, 21/09/1955 / 591 | 113 | Desertie in vredestijd en in overleg met een makker (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
345, 23/09/1955 / 607 | 114 | A) Desertie in vredestijd en in overleg met een makker (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
351, 20/12/1955 / 796 | 115 | 1) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); 2) 3) Dienstweigeringen (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
355, 09/11/1955 / 708 | 116 | Desertie in vredestijd met herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). Voorziening in verbreking door veroordeelde. | 1 omslag | ||||||
359, 18/11/1955 / 717 | 117 | A) 1-6) Verduistering ten nadele van de staat (artikel 240 Strafwetboek); B) Onwettig wapenbezit; C) Bedreiging door gebaren of onderscheidingstekens (artikel 329 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
363, 28/10/1955 / 688 | 118 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
367, 26/10/1955 / 685 | 119 | Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
368, 28/10/1955 / 689 | 120 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); D) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
374, 30/11/1955 / 753-754 | 121 | Onvrijwillige doding (art 418-419 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
376, 12/12/1955 / 770 | 122 | Militair in actieve dienst. I. In hoofdorde: Ontvreemding met de omstandigheid dat hij betrapt is geworden en om zijn vlucht te verzekeren onvrijwillig de dood heeft veroorzaakt (artikels 418, 419 Strafwetboek); In ondergeschikte orde: Ontvreemding met de omstandigheid om de vlucht te vergemakkelijken of om ongestraft te blijven hij vrijwillig de dood heeft veroorzaakt (artikels 468 en 474, par. 1 Strafwetboek); II. Diefstal ten nadele van de staat (artikels 461, 467 Strafwetboek); III. Verboden wapendracht (artikels 67,69 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
377, 07/11/1955 / 697 | 123 | Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
384, 30/11/1955 / 759 | 124 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) C) Dienstweigeringen (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
387, 07/11/1955 / 698 | 125 | I. Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); II. A) Weerstand tegen een politieagent (artikels 269, 271 en 274 Strafwetboek); B) Belediging van een politieagent (artikel 276 Strafwetboek); C) Diefstal (artikels 461 en 463 Strafwetboek); D) niet dragen van de identiteitskaart (artikels 1 tot 9 KB 1 maart 1950); E) Openbare dronkenschap (artikel 1 besluitwet 14 november 1939). | 1 pak | ||||||
389, 09/11/1955 / 710 | 126 | A) Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek); C) Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
392, 07/11/1955 / 700-701 | 127 | Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen in het bijzijn van een kind van minder dan 16 (artikel 385 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
393, 07/11/1955 / 702 | 128 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
394, 25/11/1955 / 740 | 129 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
395, 25/11/1955 / 741 | 130 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Vervalsing en gebruik ervan (artikels 200, 213, 214 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
396, 09/12/1955 / 767-768 | 131 | A) 1-3) Verkrachting van een minderjarige van 16 jaar of ouder (artikels 373, 377, 378 Strafwetboek); B) 1-3) Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen (artikels 385, 386 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
400, 07/11/1955 / 703 | 132 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
404, 16/11/1955 / 716 | 133 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
406, 21/11/1955 / 725 | 134 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
409, 30/11/1955 / 736-737 | 135 | 1) Verkrachting door middel van gewelddaden of erge bedreigingen (artikel 375 Strafwetboek, artikel 50 wet van 15 mei 1912); 2) 1-2) Openbare zedenschennis (artikels 383, 385 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
410, 30/11/1955 / 758 | 136 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
411, 21/11/1955 / 726 | 137 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
414, 14/12/1955 / 771-772 | 138 | A) Als dader of als mededader openbare zedenschennis tegenover minderjarigen (artikel 379 Strafwetboek); B) 1) Aanranding der eerbaarheid op een minderjarig persoon (artikel 372 Strafwetboek); 2) Openbare zedenschennis tegenover minderjarigen(artikel 379 Strafwetboek); C) Openbare zedenschennis (artikel 379 Strafwetboek); D) Als dader of mededader 1) aanranding der eerbaarheid met geweld of bedreigingen op de persoon van minderjarige (artikel 372 Strafwetboek); 2) openbare zedenschennis tegenover minderjarige (artikel 379 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
416, 18/01/1956 / 42 | 139 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
417, 21/12/1955 / 799-800 | 140 | Militair zijnde in actieve dienst: onvrijwillige doding (art 418-419 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
422, 07/12/1955 / 762 | 141 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek); C) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
426, 21/12/1955 / - | 142 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) misbruik van vertrouwen (artikel 491 Strafwetboek); C) desertie in vredestijd, bij herhaling en in het buitenland (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
429, 18/01/1955 / 47-53 | 143 | A) Militair zijnde in bevolen dienst: inbreuk op Artikel 17 wegcode; B) Onvrijwillige doding (art 418-419 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
430, 18/01/1955 / 42 | 144 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
434, 09/12/1955 / 765 | 145 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
435, 16/12/1955 / 779 (20/02/1956 / 174) | 146 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Vervalsing van een reispas (artikels 200, 193, 214 Strafwetboek); C) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
436, 16/12/1955 / 780 | 147 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); D) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
437, 09/12/1955 / 766 | 148 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
438, 16/12/1955 / 781 | 149 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) C) D) E) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
439, 20/02/1956 / 170 | 150 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
441, 14/03/1956 / 259-264 | 151 | De twee: Onvrijwillige doding (art 418-419 Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
442, 21/12/1955 / 797 | 152 | Weerspannigheid (artikel 269 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
443, 16/12/1955 / 783 | 153 | A) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
446, 23/12/1955 / 819 | 154 | A) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Desertie (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
452, 16/01/1956 / 24-26 | 155 | Allen: (1) Openbare dronkenschap (artikel 1 besluitwet 14 november 1939); (2)Als dader of als mededader: vernieling van roerende goederen door middel van geweld of bedreigingen (artikels 66 en 528 Strafwetboek); (3) Als dader of als mededader: verbreken van afsluiting (artikels 66 et 545 Strafwetboek); De tweede te meer: vernieling van een religieus voorwerp (artikel 526 Strafwetboek); De derde te meer: diefstal (artikels 461 en 463 Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
459, 16/12/1955 / 784 | 156 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) 1) Openbare dronkenschap (artikel 1 besluitwet 14 november 1939); 2) Weerstand en 3) Smaad tegenover een veldwachter (artikels 269, 271, 274, 276 Strafwetboek); 4) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
460, 10/01/1956 / 5-6 | 157 | 1) Aanranding der eerbaarheid zonder geweld of bedreigingen op een kind van minder dan 16 jaar (artikel 372 Strafwetboek; artikel 48 wet van 15/05/1912); 2) Openbare zedenschennis in tegenwoordigheid van een kind van minder dan 16 jaar (artikel 385 Strafwetboek, artikel 53 wet van 15/05/1912); 3) Vertoon van schunnige foto's aan een kind van minder dan 16 jaar (artikel 383 Strafwetboek); 4) Openbare zedenschennis in tegenwoordigheid van een kind van minder dan 16 jaar (artikel 385 Strafwetboek, artikel 53 wet van 15/05/1912); 5) Openbare zedenschennis in tegenwoordigheid van een kind van minder dan 16 jaar (artikel 385 Strafwetboek, artikel 53 wet van 15/05/1912); 6) Vertoon van schunnige foto's aan een kind van minder dan 16 jaar (artikel 383 Strafwetboek); 7) Openbare zedenschennis in tegenwoordigheid van een kind van minder dan 16 jaar (artikel 385 Strafwetboek, artikel 53 wet van 15/05/1912). | 1 pak | ||||||
469, 23/01/1956 / 72 | 158 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
470, 23/11/1956 / 71 | 159 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
474, 17/01/1956 / 34 | 160 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); C) Opzettelijke dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
477, 10/01/1956 / 7 | 161 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
478, 23/12/1955 / 821 | 162 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
487, 13/01/1956 / 15 | 163 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
490, 08/02/1956 / 141 | 164 | Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
494, 23/01/1956 / 76 | 165 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
495, 06/02/1956 / 130 | 166 | A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
496, 13/01/1956 / 19 | 167 | Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
497, 13/01/1956 / 20 | 168 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
505, 20/01/1956 / 66 + 06/02/1956 / 135 | 169 | Militair in actieve dienst. A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) 1-2) Dienstweigering reeds een strafblad hebbende (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
506, 06/12/1956 / 131 | 170 | Militair in actieve dienst. A) Desertie in vredestijd bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) 1) ontduiking (artikel 508 Strafwetboek); 2) a) valsheid in geschrifte, b) vervalsing van een attest (artikels 193, 206 et 214 Strafwetboek); c) niet dragen van de identiteitskaart (besluit van de regent van 1 maart 1950, artikel 1). | 1 omslag | ||||||
507, 20/01/1956 / 67 | 171 | (A) Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); (B) dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
508, 06/02/1956 / 134 | 172 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek); C) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); D) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 pak | ||||||
511, 06/02/1956 / 126 | 173 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
512, 27/01/1956 / 113 | 174 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
513, 06/02/1956 / 128 | 175 | Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
514, 06/02/1956 / 127 | 176 | A) Desertie in vredestijd (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek); B) Dienstweigering (artikel 28 Militair Strafwetboek). | 1 omslag | ||||||
520, 20/01/1956 / 68 | 177 | Desertie bij herhaling (artikels 45, 46, 47 Militair Strafwetboek). | 1 omslag |