Inventaris van het archief van de gevangenis van Brussel en Vorst, 1818-2001

Archive

Name: Gevangenis van Brussel en Vorst, 1818-2001

Period: 1818-2001

Archive repository: State archives in Brussels (Forest)

Heading : Justice

Inventory

Authors: Harald Deceulaer

Year of publication: 2024

Code of the inventory: I 97

...

Archiefvormer

Naam

Gevangenis van Brussel en Vorst.

Geschiedenis

Tussen de 15de en de late 18de eeuw functioneerden meerdere gebouwen in Brussel als gevangenis. (1) Deze gebouwen waren doorgaans in zeer slechte staat, en hadden vaak ook een heel andere functie dan de gevangenissen uit de 19de en 20ste eeuw. Gevangenissen werden tijdens het ancien régime gebruikt voor tijdelijke opsluiting, in afwachting van een proces, wegens schulden of op verzoek van familieleden, maar niet zozeer als straf na een veroordeling. De relatie tussen "binnen" en "buiten" lag ook anders in het ancien régime: gevangenissen leken soms bijna semi-publieke instellingen, ontsnappingen kwamen veelvuldig voor.
In 1521 kocht de centrale overheid een huis tegenover de Lakenhal, dat dienst zou gaan doen als Amigo of gevangenis. Het gebouw verdween tijdens het bombardement van Brussel in 1695. Henne en Wauters schrijven dat er een nieuwe Amigo werd gebouwd in 1791, maar hierover vonden we verder geen gegevens. (2)
Vanaf de 16de eeuw was ook de meer bekende Treurenberg gevangenis in gebruik. In de late 18de eeuw werd deze vooral gebruikt voor personen die opgesloten waren wegens schulden. Zowel mannen als vrouwen verbleven er. Het gebouw liet zeer te wensen over, verschillende gedetineerden slaagden er in om uit de Treurenberg gevangenis te ontsnappen. (3) Ze verdween in de vroege 19de eeuw.
Daarnaast werden gevangenen zeker vanaf de 15de eeuw ook opgesloten in de Steenpoort, die werd afgebroken in 1760. (4) Vanaf dan werd de Hallepoort gebruikt als een gevangenis, voor gedetineerden die hun proces afwachtten, en voor vagebonden die gearresteerd waren in Brabant. Tijdens de Franse periode werd de Hallepoort vooral gebruikt als militaire gevangenis. (5) Er was een grote overbevolking, de ruimten waren niet geschikt, en de Hallepoort werd opgegeven als gevangenis in 1824. (6) In de 18de eeuw werd blijkbaar ook de Anderlechtse poort (van de tweede stadsomwalling) gebruikt als gevangenis waar kleine delinkwenten voor heel korte periodes werden opgesloten, (7) maar deze werd afgebroken in 1784. In de Lakense poort waren er 13 cellen die fungeerden als gevangenis van de Officialiteit, maar deze stonden leeg in 1783. (8)
Tussen 1625 en 1779 bestond ook een stedelijk Tuchthuis. Hier werden bedelaars en vagebonden opgesloten, die waren gearresteerd door de amman en personen die werden opgesloten op vraag van hun familie. In de 17de eeuw fungeerde het tuchthuis ook als woning voor vondelingen, die er vanaf negen jaar werden ingezet in de textielindustrie. (9) In de 18de eeuw bestonden de populatie van het Tuchthuis vooral uit jongeren, die op vraag van hun familie werden opgesloten. Het Brusselse tuchthuis sloot zijn deuren toen dat van Vilvoorde werd opgericht in 1779.
Vanaf de late 18de en vroege 19de eeuw ontstond er meer behoefte aan gevangenissen, door een omslag in de strafuitvoering. Tijdens het ancien régime opteerden de schepenbanken vaak voor een dubbele aanpak: enerzijds probeerden ze de sociale vrede te herstellen door het opleggen van boeten, verzoeningen en "composities", anderzijds werden lijfstraffen, verbanningen en doodstraffen uitgesproken voor diegenen die men uit de lokale gemeenschap wou verwijderen. De autoriteiten waren erg afhankelijk van de aangiftebereidheid van de bevolking en maakten een scherp onderscheid tussen gevestigden en buitenstaanders met weinig sociaal kapitaal. (10) Al in de loop van de 18de eeuw, en zeker vanaf 1750, werden lijfstraffen en verbanningen steeds vaker omgezet in gevangenisstraffen door de magistraat van Brussel. (11) Ook de Raad van Vlaanderen en de Raad van Namen sprak gevangenisstraffen uit in de tweede helft van de 18de eeuw. (12) Verschillende hervormers pleitten voor het opsluiten als gevangenisstraf. De centrale overheid verkondigde bovendien in 1779 dat alle veroordelingen voor misdrijven in verband met jacht en visvangst of verricht in bossen en wouden moesten worden omgezet in een gevangenisstraf. De verschillende strafrechtelijke reorganisaties uit de Franse tijd (1791, 3de Brumaire jaar IV en 1810) schreven ook gevangenisstraffen voor. (13)
Al snel ontstond daarom een tekort aan gevangenissen, zeker toen het Tuchthuis van Vilvoorde als militair hospitaal werd ingericht tussen 1793 en 1798. In de Franse periode waren in Brussel kortstondig twee andere gebouwen in gebruik als gevangenis: het gebouw van de oude Rekenkamer (zeker tussen 1796 en 1799) en het oude 'Simpelhuis' ('maison des insensés'), dat dienst deed als burgerlijke gevangenis. (14) Dit laatste gebouw werd afgebroken in 1819. In 1815 werd begonnen aan de bouw van een nieuwe gevangenis in Brussel, in de rue des Petits Carmes, op de plek waar voordien het klooster stond. Dit werd de gevangenis van Brussel, eerst enkel voor burgers (zowel mannen als vrouwen), vanaf 1824 ook voor militairen. Deze droeg de naam 'Huis van Burgerlijke en Militaire Verzekering - Maison de Sûreté Civile et Militaire'. Het is deze gevangenis die de archiefvormer is van het eerste deel van deze inventaris.
In de jaren veertig werd naast deze gevangenis een andere nieuwe gevangenis gebouwd voor vrouwen. In 1892 ging ook de gevangenis van de Miniemen open, die het gebouw verving in de rue des Petits Carmes, dat werd afgebroken in 1895. Tot 1914 fungeerde deze ook voor vrouwen. (15) In 1885 opende ook de gevangenis van Sint-Gillis, waar alleen mannen opgesloten werden.
Vele gevangenissen uit de late 18de en vroege 19de eeuw waren overbevolkt, en alle categorieën gevangenen werden samen opgesloten: mannen, vrouwen, kinderen, verdachten en veroordeelden. Vanaf 1830 zal Edouard Ducpétiaux (1804-1868), inspecteur-generaal van de Belgische gevangenissen tussen 1830 en 1861, streven naar een strikte scheiding van de gevangen in een cellulair systeem. Tussen 1844 en 1895 werden tientallen gevangenissen gebouwd in België, allemaal geconceptualiseerd volgens deze nieuwe manier van denken. Gevangenen werden in principe individueel opgesloten en mochten geen contact hebben met anderen, moesten alleen werken, mochten niet met elkaar praten en moesten een kap dragen bij bewegingen in de gevangenis. (16)
Het cellulaire systeem reflecteert het klassiek-liberaal 19de-eeuws mensbeeld, waarbij een individu geïsoleerd werd bekeken en verantwoordelijk werd geacht voor zijn daden. Door eenzame opsluiting werden gevangenen geacht om tot inkeer te komen. Vanaf de late jaren tachtig van de 19de eeuw ontstond een nieuwe stroming in het penitentiair denken, onder invloed van economische, sociale, politieke en wetenschappelijke evoluties. In deze periode van economische crisis, de opkomst van de arbeidersbeweging (staking van 1886 en 1890-1893), de verstedelijking en stijgende misdaadcijfers, voelde de elites de behoefte om zichzelf en de maatschappelijke orde te beschermen.
Adolphe Prins (1845-1919), hoogleraar strafrecht aan de Université Libre de Belgique, en inspecteur-generaal van de Belgische gevangenissen van 1884 tot 1917, ontpopte zich tot één van de belangrijkste critici van het cellulair systeem. Hij wou het strafrecht ook minder op de misdaad, maar meer op de misdadiger richten, en op de sociale context waarin deze zich bevond. Hij lag aan de basis van een nieuwe manier van denken: de theorie van het Sociaal Verweer. De maatschappij moest zich niet alleen bezig houden met de repressie van "gevaarlijke elementen", maar ook met de bescherming van de "zwakken" en preventie. De verschillende categorieën moesten worden bestudeerd, geïdentificeerd en streng gescheiden. Hierdoor werd de misdadiger ge-deïndividualiseerd, en de maatschappij en de Staat ging een meer regulerende spelen. De ideeën van Prins botsten op verzet bij aanhangers van de klassieke cellulaire benadering.
Ook het feit dat de architectuur van de pas gebouwde Belgische gevangenissen was geconceptualiseerd volgens het cellulaire denken, bemoeilijkte de vernieuwing. (17)
Toch werden een aantal hervormingen doorgevoerd door Jules Lejeune, minister van Justitie tussen 1887 en 1894, zoals de wet op de voorwaardelijke veroordeling en de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Tussen 1888 en 1930 (de wet op het sociaal verweer) kende het Belgisch gevangeniswezen een aantal hervormingen. Vooral na de eerste wereldoorlog versoepelde het cellulaire systeem, door o.a. het afschaffen van het verplicht dragen van de kap, het afbouwen van de individuele hokjes in de klaslokalen, het in gebruik nemen van gemeenschappelijke wandelplaatsen en herinvoeren van gemeenschappelijke arbeid. Drijvende kracht achter deze hervormingen was Emile Vandervelde, socialistisch minister van Justitie van 1918 tot 1921. (18)
Vanaf de late 19de eeuw werd misdaad in toenemende mate beschouwd als een ziekte en een symptoom van een zieke maatschappij. Misdadigers werden volgens de nieuwe criminele antropologie gedetermineerd door hun 'ras', sekse (vrouwen werden als fysiek en geestelijk minderwaardig beschouwd), anatomische eigenschappen (grootte van de schedel enz.), erfelijkheid en sociale afkomst. (19) De criminele antropologie was nauw verwant aan de biologische antropologie uit de tijd, die mensen wou meten, ordenen en classificeren in "rassen" - met het "blanke ras" bovenaan de menselijke hiërarchie. Antropologen hadden grote belangstelling voor "de primitieve anderen" die tegenover de burgerlijke mannelijke maatschappij werden geplaatst, zoals criminelen, vrouwen, personen met afwijkende lichamelijke kenmerken en Afrikanen. In Congo en Rwanda werd bijvoorbeeld in dezelfde periode vele biologische en etnografische informatie verzameld, wat leidde tot indelen van de bevolking in "stammen". (20)
In de Belgische gevangenissen werd min of meer gelijkaardige informatie geregistreerd over gedetineerden. Dr. Louis Vervaeck (1872-1943) gaf hiervoor een grote impuls, vooral door de oprichting van de antropologische laboratoria in de gevangenissen. In 1902 werd hij benoemd tot geneesheer van de gevangenis van de Miniemen in Brussel. Tussen 1903 en 1905 maakte hij daar een studie over tatoeages bij gevangenen. In 1907 richtte hij een antropologisch laboratorium op in die gevangenis, en opnieuw in 1910 in de nieuwe gevangenis van Vorst.
Al van in de jaren zeventig van de 19de eeuw werd de bouw van de gevangenis van Vorst gepland, Ze werd rond 1910 gebouwd in het kader van het plan van aanleg van de Zuidwijk van Sint-Gillis. Het gebouw werd ontworpen en opgetrokken in Vlaamse neorenaissance stijl onder leiding van architect L. Bouckaert, algemeen inspecteur-ingenieur van de penitentiaire gebouwen in Brussel. De gevangenis van Vorst nam de bouwprincipes over van de gevangenis van Sint-Gillis en van andere 19de-eeuwse gevangenissen, met de stervormige plattegrond met vleugels die vertrekken uit een middelpunt. De gevangenis heeft in de loop van de 20e eeuw verscheidene aanpassingen, uitbreidingen en moderniseringen ondergaan. (21)
Soms wordt beweerd dat de gevangenis van Vorst enkel fungeerde als strafhuis, maar dat is niet correct. De in deze inventaris beschreven archieven bevatten ook opsluitingsregisters van het strafhuis, het provoosthuis en het huis van bewaring.
Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog werden bepaalde vleugels opgeëist door de Duitse bezetter, maar het grootste deel van de gevangenis bleef functioneren zoals in vredestijd. In 1922 werd de psychiatrische annex opgericht. Vanaf de jaren tachtig van de 20ste eeuw werd de gevangenis geconfronteerd met overbevolking.

Bevoegdheden en activiteiten

Zoals alle andere gevangenissen in België bestond de gevangenis van Brussel en Vorst uit verschillende administratieve afdelingen, naargelang de types gevangenen. Verdachten tegen wie een bevel tot aanhouding was uitgevaardigd werden geregistreerd in het arresthuis ("maison d'arrêt"). In het huis van bewaring ("maison de dépôt" of "maison de passage") werden vagebonden en vreemdelingen in afwachting van een uitwijzing geplaatst, net zoals passanten in afwachting van een transfert, en personen opgesloten op verzoek van de familie. Personen die beschuldigd waren, maar nog niet veroordeeld, werden geregistreerd in het justitiehuis ("maison de justice"). Veroordeelden tot een gevangenisstraf werden in het strafhuis ("maison de peines") geplaatst. Verdachte en beschuldigde militairen en personen veroordeeld door een militaire rechtbank werden geregistreerd in het provoosthuis ("maison prévôtale"). (22) Deze indeling was administratief, en vinden we terug in de grote onderdelen van het archief, maar kwam niet overeen met fysiek gescheiden vleugels van het gebouw. In de Pandectes Belges van 1909 werd gesteld dat er een "confusion absolue" bestond tussen veroordeelden en verdachten in voorhechtenis: "La maison d'arrêt proprement dite n'existe plus, elle est absorbée dans la maison pour peines". (23)

Organisatie

De gevangenis van Vorst kende dezelfde organisatie als andere penitentiaire instellingen. In het archief dat door deze inventaris wordt ontsloten bevinden zich geen stukken over de organisatie of het personeel. We kunnen verwijzen naar de diverse wetteksten over de reglementering van de strafinrichtingen. (24)

Archief

Geschiedenis

Het archief van de gevangenis van Brussel verhuisde wellicht in de vroege jaren negentig van de 19de eeuw van de gevangenis in de Rue des Petits Carmes naar de Miniemengevangenis. In 1910 werd het archief opnieuw verhuisd naar de gevangenis van Vorst. De opsluitingsregisters en -dossiers werden bewaard in een groot archieflokaal. Het archief van de psychiatrische annex, van het antropologisch laboratorium en van de Commissie voor de Bescherming van de Maatschappij werden in andere lokalen bewaard.

Verwerving

In 2012 werd gestart met een overdracht van het archief. Nadat 66 registers waren overgebracht, werd de operatie stop gezet nadat er schimmel was vastgesteld in het grootste archieflokaal. Tussen 2012 en 2021 werd herhaaldelijk aangedrongen op een behandeling tegen schimmel en een verderzetting van de overdracht. Deze vraag viel vooral wegens budgettaire problemen bij Justitie in dovenmansoren. Pas in 2021, toen de sluiting en de verhuis naar Haren zich aandiende, kwam er terug beweging in het dossier. Jammer genoeg was de toestand op het terrein ondertussen echter zeer ernstig verslechterd, vooral omdat tientallen duiven in het archieflokaal waren binnengedrongen. In 2022 werden de registers uit het archief uitgehaald door de firma Object Care, voor bestraling met gammastralen (om de schimmel te doden) en reiniging. Nadat deze werkzaamheden waren afgerond werd dit archief overgedragen naar het Rijksarchief Brussel (Vorst).

Inhoud

De opsluitingsregisters van de gevangenis van Vorst zijn identiek als diegene die in andere gevangenissen werden gebruikt. Het model van deze registers werd immers centraal voorgeschreven.

Taal en schrift van de documenten

Frans en Nederlands.

Selecties en vernietigingen

Enkel de opsluitingsregisters werden overgedragen. De opsluitingsdossiers waren te zwaar aangetast door schimmel en uitwerpselen om te worden behandeld. Daarnaast werden ter voorbereiding van de verhuis naar Haren in 2021-2022 toelatingen voor vernietiging gegeven van een groot deel archief, dat volgens de selectielijst niet moet worden bewaard.

Toekomstige aangroei/aanvullingen

Omdat de gevangenis van Vorst verhuisd is naar Haren, zijn toekomstige overdrachten te verwachten van die gevangenis, van archief van na 2001.

Ordening

De ordening van deze inventaris volgt het archiefschema van inventarissen van de gevangenissen dat gebruikelijk is in het Rijksarchief, en dat gebaseerd is op de selectielijst van Paul Drossens en de Gevangenisgids van Isabelle Rothier. (25)

Voorwaarden voor de raadpleging

Documenten ouder dan 100 jaar zijn vrij toegankelijk. Archief van gevangenissen dat ouder is dan 30 jaar, en niet privacygevoelig, is eveneens vrij toegankelijk. Deze inventaris bevat echter alleen pricacygevoelig gevangenisarchief. Het archief uit deze inventaris dat ouder is dan dertig jaar is raadpleegbaar mits de toelating van het diensthoofd van het Rijksarchief Brussel (Vorst), als gemachtigde van de Algemeen Rijksarchivaris, en de ondertekening van een onderzoeksverklaring. Deze inventaris bevat ook enkele archiefstukken jonger dan dertig jaar. Deze stukken kunnen pas worden geraadpleegd na toelating van de Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen van de FOD Justitie.

Voorwaarden voor de reproductie

De reproductie kan gebeuren volgens de vigerende regels binnen het Rijksarchief.

Aanwijzingen voor het gebruik

Wie op zoek is naar een persoon die in de gevangenis van Vorst heeft gezeten tussen ca. 1920 en 1960, kan de alfabetische fiches raadplegen. Er zijn twee reeksen fiches aangelegd: vóór en na 1939. Voor enkele letters uit het alfabet werden deze vermengd tot één reeks, voor de rest niet. Op de fiches staan vooral de inschrijvings- en uitschrijvingsdatum.
Vervolgens kan op basis van de inschrijvingsdatum gezocht worden in de verschillende reeksen registers. In de registers wordt het misdrijf vermeld waarvoor de persoon werd opgesloten, én de rechtbank die hem heeft veroordeeld, met de datum van het vonnis. Op basis van deze datum kan vervolgens verder worden gezocht in de archieven van de betreffende rechtbank. De vonnissen van de rechtbanken worden bewaard in het Rijksarchief, sommige dossiers van gevonniste zaken ook.
De verschillende reeksen opsluitingsregisters bevatten tot ca. 1940 vaak een "signalement": een gedetailleerde lichamelijke beschrijving van de gedetineerde.
Voor de periode vóór 1920 zijn geen alfabetische fiches beschikbaar, maar zijn er in de verschillende reeksen registers wel alfabetische klappers achteraan. Voor de periode na 1960 zijn er geen alfabetische toegangen.
Het bestaan van verschillende reeksen impliceert dat eenzelfde persoon in die verschillende reeksen geregistreerd kon worden (als hij bijvoorbeeld evolueerde van verdachte naar beschuldigde of veroordeelde).

Documenten met een verwante inhoud

Drie bestanden uit de gevangenis van Vorst werden al eerder overgedragen. De antropologische dossiers werden al overgedragen in 1996. Het archief van de Psychiatrische Annex van de gevangenis van Vorst en van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij van Vorst werden overgedragen naar het Rijksarchief Brussel in 2012 en werden sindsdien ook geïnventariseerd. (26) De Commissie tot Bescherming van de Maatschappij van Vorst was bevoegd voor de gerechtelijke arrondissementen Brussel-Halle-Vilvoorde en Nijvel.
In het Algemeen Rijksarchief wordt het archief van de administratie van welzijn en de gevangenissen bewaard, voor de periode tussen 1830 en de jaren dertig van de 20ste eeuw. (27) De archieven van het Directoraat-Generaal van de strafinstellingen, studiedienst en algemene zaken en dienst gratie bevindt zich eveneens in het Algemeen Rijksarchief, en heeft vooral betrekking op de eerste helft van de 20ste eeuw. (28)
In de 19de eeuw kreeg de provinciegouverneur een aantal controle- en inspectiebevoegdheden, maar deze raakten al snel in onbruik. (29) In het archief van de provincie Brabant vinden we dan ook enkele sporen van archief over gevangenissen in de 19de en vroege 20ste eeuw. (30)
Algemene bronnenoverzichten over gevangenissen worden gegeven door de gids van Isabelle Rotthier en het artikel van Nathalie Fally. (31) Een overzicht van de al met al vrij beperkte historiografie geeft Bert Vanhulle. (32)
In de voorbije jaren werden door het Rijksarchief vele inventarissen uitgegeven van de archieven van gevangenissen en interneringscentra, o.a. die van Aalst, Antwerpen, Breendonk, Brugge, Charleroi, Dendermonde, Dinant, Doornik, Gent, Hasselt, Hoei, Ieper, Kortrijk, Leuven, Luik, Marche-en-Famenne, Mechelen, Oudenaarde, Namen, Sint-Gillis, Tongeren, Turnhout, Verviers, Veurne, Vilvoorde. (33)

Bibliografie

ANTOINE F., Inventaire des archives du Gouvernement provincial de Brabant. Série B, 1810-1954, Brussel, 2014 (alleen digitaal beschikbaar op de website van het Rijksarchief).
ANTOINE F., Inventaire des archives du Gouvernement provincial de Brabant. Série A,1753-1873, Brussel, 2015 (alleen digitaal beschikbaar op de website van het Rijksarchief).
AUTENNE, A., KREUTZ, M., "Het penitentiaire erfgoed. De cellengevangenissen van Sint-Gillis en Vorst", Erfgoed Brussel, 10, 2014, pp. 92-107.
BAERT J., DROSSENS P., Inventaris van het archief van de gevangenis van Oudenaarde (1912-2019), Brussel, 2022.
BERVOETS T. en GLOGOWSKI I., Un bordel public'? De Brusselse Treurenberggevangenis op het einde van het Ancien Regime, in De Achttiende Eeuw: Documentatieblad Werkgroep Achttiende Eeuw, vol. 52, p. 99-111.
BRUNEEL C., Une épisode de la lutte contre la mendicité et le vagabondage. La maison de correction (tuchthuys) de Bruxelles, in Cahiers Bruxellois, XI, 1966, pp. 29-72.
BRUNEEL C., Le droit pénal et son application à Bruxelles dans la seconde moitié du XVIIIe siècle, in Cahiers Bruxellois, XIV, 1969, pp. 157-178.
BUYCK J., Het gevangenispersoneel (1830-2002), in HEIRBAUT D., ROUSSEAUX X. en VELLE K. (red.), Politieke en sociale geschiedenis van justitie in België van 1830 tot heden Histoire politique et sociale de la justice en Belgique de 1830 à nos jours, Brugge, 2004, pp. 319-321.
CATTRYSE M., MARTYN G. en VAN HULLE B., Een nieuwe gevangenis op grond van nieuwe ideeën, in MARTYN G., VELLE K. (red.), 150 jaar Nieuwewandeling Gevangenis Gent (1862-2012), Gent, 2012, pp. 38-68.
CHRISTIAENSEN S., Klassieke en hedendaagse beroepen en functies in de strafuitvoering, in HEIRBAUT D., ROUSSEAUX X. en VELLE K. (red.), Politieke en sociale geschiedenis van justitie in België van 1830 tot heden Histoire politique et sociale de la justice en Belgique de 1830 à nos jours, Brugge, 2004, pp. 323-342.
COUTENIER M., Congo tentoongesteld. Een geschiedenis van de Belgische antropologie en het museum van Tervuren (1882-1925), Leuven, 2005.
DE BOCK-DOEHAERD R., Ministère de la Justice - Administration de la Bienfaisance et des Prisons, Brussel, 1988.
DE BONT R., Louis Vervaeck en de Belgische criminele antropologie, circa 1900-1940, in Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis, 9, 2001, pp. 63-104.
DECEULAER H. en DECLERCQ D., Inventaris van het archief van de Raad van Brabant. Processen van Brussel en steden supplement, Brussel, 2019, nr. 942.
DECEULAER H., DE PRINS G. en TALLIER P-A., Inventaris van het archief van de gevangenis van Sint-Gillis, 1855-1991, Brussel, 2019.
DESMAELE B., HUBAUT P. en LOISELET C., Inventaire des archives de la Prison de Tournai (1821-1975), Brussel, 2004.
DESMET G. en MARTENS C., Inventaris van het archief van de commissie tot bescherming van de maatschappij in de gevangenis van Vorst, 1922-2006 (vnl. 1931-2006), Brussel, 2018, online beschikbaar op de website van het Rijksarchief.
DE WITTE A., Inventaris van het archief van de gevangenis van Vilvoorde, Brussel, 1995.
DROSSENS P., Archief van de buitendiensten van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen. Voorbereidend studiedossier van de archiefselectielijst, Brussel, 2009.
DROSSENS P., De archieven van de Belgische strafinrichtingen tijdens en na de tweede wereldoorlog, in: TALLIER P-A., "Sortir de la deuxième guerre mondiale?" Entre oubli, indemnisation, reconstruction et répression. Etat des sources et de la recherche. "In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog". Tussen vergeten, vergoeden, heropbouw en repressie. Beschikbare bronnen en stand van het onderzoek, Studia 131, Brussel, 2011, p. 119-133.
DROSSENS P., Inventaris van het archief van de gevangenis van Dendermonde : Overbrenging 2016 (1841-1999), Brussel, 2020
DROSSENS P., VAN HULLE B. en VELLE K., Het dagelijks leven in de gevangenis voor de Tweede Wereldoorlog, in MARTYN G., VELLE K. (red.), 150 jaar Nieuwewandeling Gevangenis Gent (1862-2012), Gent, 2012, pp. 70-113.
DUCHEYNE W., De gevangenis aan het Pandreitje te Brugge, 1689-1989, Brugge, 1989.
DUPONT-BOUCHAT M.S., Ducpétiaux ou le rêve cellulaire, in Déviance et Société, 1988, 12, pp. 1-27.
DUPONT-BOUCHAT M.S., Ces Lieux obscurs... Les prisons de Bruxelles vues par les visiteurs étrangers au XVIIIe et au XIXe siècle, in Les Cahiers de la Fonderie, 27, dec. 2002, pp. 9-16.
DUPONT-BOUCHAT M-S., La révolution pénale de la fin du XVIIIe siècle et ses prolongements en Belgique au XIXe siècle, in DUPONT-BOUCHAT M-S, ROUSEAUX X. en LE CLERCQ G., La Belgique criminelle. Droit, justice, société (XIVe-XXe siècles), Louvain-la-Neuve, 2006, p. 151-182.
DUPONT-BOUCHAT M-S., L'invention de la prison moderne in Idem, pp. 321-356 en La prison pénale. Modèles et pratiques "Révolution" ou "évolution"? (1775-1815), in DUPONT-BOUCHAT M-S, ROUSEAUX X. en LE CLERCQ G., La Belgique criminelle. Droit, justice, société (XIVe-XXe siècles), Louvain-la-Neuve, 2006, pp. 357-384.
DUPONT-BOUCHAT M-S., Stratégie du maintien de l'ordre en Belgique et en France au XIXe siècle: la doctrine de la défense sociale in DUPONT-BOUCHAT M-S, ROUSEAUX X. en LE CLERCQ G., La Belgique criminelle. Droit, justice, société (XIVe-XXe siècles), Louvain-la-Neuve, 2006, pp. 257-285.
FALLY N., Pour une histoire des prisons en Belgique: aperçu des sources disponibles pour la période 1870-1940, in De KOSTER M., ROUSSEAUX X., VELLE K. (eds.), Sources et perspectives pour l'histoire socio-politique de la justice en Belgique (1795-2005) Bronnen en perspectieven voor de sociaal-politieke geschiedenis van justitie in België (1795-2005), Brussel, 2010, p. 149-169.
Formules relatives au service des prisons, Brussel, 1906.
FOUCAULT M., Discipline, toezicht en straf. De geboorte van de gevangenis, Groningen, 2018 (Franse editie 1975).
GIELIS G., Verdoelde schaepkens, bytende wolven. Inquisitie in de Lage Landen, Leuven, 2009.
GLOGOWSKI I., Entre normes et pratiques. La surveillance des lieux d'enfermement de Bruxelles dans la seconde moitié du XVIIIe siècle, in Cahiers bruxellois, LII, 1, 2021, p. 229-269.
HENNE A. en WAUTERS A., Histoire de la ville de Bruxelles, III, Brussel, 1845.
HONNORÉ L., Inventaire des archives de la Prison de Charleroi (1805-1991), Brussel, 2011.
HONNORÉ L. en NGUYEN L., Inventaire des archives de la Prison de Mons (1791-1987), Brussel, 2009.
HORGE V., Inventaire des archives de la prison de Namur, 1816-2009, Brussel, 2018.
Instructions relatives au service des prisons, Brussel, 1906.
KETELAER E., Archival Temples, Archival Prisons: Modes of Power and Protection, in Archival Science, 2, 2002, pp. 221-238.
LIS C. en SOLY H., Jeugd, criminaliteit en sociale netwerken: veertiende tot twintigste eeuw, in Idem (eds.), Tussen dader en slachtoffer. Jongeren en criminaliteit in historisch perspectief, Brussel, 2001, pp. 11-49.
MAES E., Van gevangenisstraf naar vrijheidsstraf 200 jaar Belgisch gevangeniswezen, Antwerpen-Apeldoorn, 2009.
MARTENS C., Inventaris van het archief van de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Vorst, 1922-1976, Brussel, 2014.
Pandectes Belges. Inventaire général du droit Belge, 94, Brussel, 1909.
PETITJEAN B., Inventaire des archives de la Prison de Dinant (1827-1995), Brussel, 2011.
PICRON D., Inventaire des archives de la Prison de Huy (1815-1991), Brussel, 2015.
PICRON D., Inventaire des archives de la Prison de Verviers (1816-1988), Brussel, 2015.
PICRON D., Inventaire des archives de la prison deMarche-en-Famenne (1816-1947) et du Centre d'Internement de Marche-en-Famenne (1944), Brussel, 2018.
PICRON D., Inventaire des archives de la prison de Liège (Saint-Léonard puis Lantin), 1796-1802, Brussel, 2018.
PICRON D. en VAN EECKENRODE M., Gevangenisarchief geeft zijn geheimen prijs, in Science Connection, 51, juni-juli 2016, pp. 4-7.
Règlement général des prisons, Brussel, 1905.
ROTTHIER I., De gevangenisgids. Archiefgids betreffende de archieven van de Vlaamse penitentiaire inrichtingen, Miscellanea Archivistica Studia 142, Brussel, 2001.
TIHON C., Provinciaal bestuur Brabant Archief neergelegd in 1921-1923 "Tihon 2", Brussel, 1991.
VAN HAEGENDOORN M., Prisons de Bruxelles, Registres d'écrou, 1692-1847, Brussel, 1988 (online beschikbaar op de website van het Rijksarchief).
VANHULLE B., Geschiedenis achter slot en grendel? Bedenkingen over de Belgische en internationale gevangenishistoriografie, in DE KOSTER M., ROUSSEAUX X. en VELLE K., Sources et perspectives pour l'histoire socio-politique de la justice en Belgique (1795-2005) Bronnen en perspectieven voor de sociaal-politieke geschiedenis van justitie in België, pp. 171-190.
VELLE K., Inventaris van het interneringscentrum en de hulpgevangenis te Leuven (1808-1986), Brussel, 1998.
VELLE K., De misdaad als kwaal. Het succes van de criminele antropologie, in NYS L., DE SMAELE H., TOLLEBEEK J. en WILS K. (eds.), De zieke natie. Over de medicalisering van de samenleving, 1860-1914, Groningen, 2002, pp. 332-354.
VELLE K. en RZOSKA B., Inventaris van het archief van de gevangenis van Antwerpen (1798-1986), Brussel, 1997 .
WILLEMS B., Inventaris van het archief van de gevangenis van Mechelen, Overdracht 2017 (1845-2016), Brussel, 2018.

Beschrijvingsbeheer

Deze inventaris werd opgesteld door Harald Deceulaer in 2023.

Télécharger l'inventaire publié- Download de gepubliceerde inventaris

 7493 mei 1818 - 8 maart 1819.1 deel
 7508 maart 1819 - 22 december 1819.1 deel
 75322 december 1819 - 21 oktober 1820.1 deel
 75423 oktober 1820 - 19 september 1821.1 deel
 75521 september 1821 - 9 november 1822.1 deel
 75610 november 1822 - 7 oktober 1823.1 deel
 7578 oktober 1823 - 19 juni 1824.1 deel
 75822 juni 1824 - 28 april 1825.1 deel
 75928 april 1825 - 23 februari 1826.1 deel
 76023 februari 1826 - 2 december 1826.1 deel
 7612 december 1826 - 17 juli 1827.1 deel
 76218 juli 1827 - 11 februari 1828.1 deel
 76311 februari 1828 - 19 september 1828.1 deel
 76419 september 1828 - 21 maart 1829.1 deel
 76531 maart 1829 - 13 oktober 1829.1 deel
 76613 oktober 1829 - 24 april 1830.1 deel
 76724 april 1830 - 11 februari 1831.1 deel
 76811 februari 1831 - 6 oktober 1831.1 deel
 7696 oktober 1831 - 14 mei 1832.1 deel
 77014 mei 1832 - 26 december 1832.1 deel
 77126 december 1832 - 10 september 1833.1 deel
 77210 september 1833 - 10 oktober 1834.1 deel
 77311 oktober 1834 - 3 september 1835.1 deel
 7744 september 1835 - 19 november 1836.1 deel
 81519 november 1836 - 23 november 1837.1 deel
 81624 november 1837 - 29 september 1838.1 deel
 81729 september 1838 - 21 augustus 1839.1 deel
 81821 november 1839 - 30 april 1840.1 deel
 8192 mei 1840 - 25 februari 1841.1 deel
 82020 februari 1841- 29 december 1841.1 deel
 82130 december 1841 - 11 september 1842.1 deel
 82211 november 1842 - 12 juni 1843.1 deel
 82312 juni 1843 - 29 maart 1844.1 deel
 23129 maart 1844 - 20 januari 1845.1 deel
 23220 januari 1845 - 10 november 1845.1 deel
 23310 november 1845 - 22 april 1846.1 deel
 23422 april 1846 - 19 september 1846.1 deel
 78719 september 1846 - 16 januari 1847.1 deel
 78816 januari 1847 - 2 april 1847.1 deel
 7892 april 1847 - 22 juni 1847.1 deel
 79022 juni 1847 - 2 oktober 1847.1 deel
 7912 oktober 1847 - 26 februari 1848.1 deel
 79226 februari 1848 - 5 juli 1848.1 deel
 7935 juli 1848 - 3 november 1848.1 deel
 7944 november 1848 - 11 januari 1849.1 deel
 79511 januari 1849 - 29 maart 1849.1 deel
 79630 maart 1849 - 8 juni 1849.1 deel
 7978 juni 1849 - 7 september 1849.1 deel
 7987 september 1849- 31 december 1849.1 deel
 79931 december 1949 - 2 mei 1850.1 deel
 8002 mei 1850 - 2 oktober 1850.1 deel
 8012 oktober 1850 - 27 januari 1851.1 deel
 80229 januari 1851 - 28 mei 1851.1 deel
 80328 mei 1851 - 16 oktober 1851.1 deel
 80416 oktober 1851 - 4 februari 1852.1 deel
 8054 februari 1852 - 3 juni 1852.1 deel
 8063 juni 1852 - 14 oktober 1852.1 deel
 80714 oktober 1852 - 27 januari 1853.1 deel
 80827 januari 1853 - 9 juni 1853.1 deel
 8099 juni 1853 - 5 november 1853.1 deel
 2355 november 1853 - 12 februari 1854.1 deel
 23612 februari 1854 - 17 mei 1854.1 deel
 23717 mei 1854 - 26 augustus 1854.1 deel
 23826 augustus 1854 - 5 mei 1855.1 deel
 2399 mei 1855 - 17 december 1855.1 deel
 24017 december 1855 - 4 juli 1856.1 deel
 2414 juli 1856 - 18 februari 1857.1 deel
 24218 februari 1857 - 22 augustus 1857.1 deel
 24322 augustus 1857 - 2 april 1858.1 deel
 2442 april 1858 - 3 november 1858.1 deel
 2453 november 1858 - 21 juli 1859.1 deel
 2462 juli 1859 - 15 april 1860.1 deel
 24716 april 1860 - 27 december 1860.1 deel
 24827 december 1860 - 5 oktober 1861.1 deel
 2497 oktober 1861 - 30 juli 1862.1 deel
 25030 juli 1862 - 24 mei 1863.1 deel
 25126 mei 1863 - 7 mei 1864.1 deel
 2527 mei 1864 - 6 april 1865.1 deel
 2537 april 1865 - 26 maart 1866.1 deel
 25426 maart 1866 - 13 februari 1867.1 deel
 25513 februari 1867 - 14 december 1867.1 deel
 25614 december 1867 - 30 augustus 1868.1 deel
 25730 augustus 1868 - 20 maart 1869.1 deel
 25820 maart 1869 - 30 augustus 1869.1 deel
 25930 augustus 1869 - 2 januari 1870.1 deel
 2602 januari 1870 - 2 maart 1870.1 deel
 2612 maart 1870 - 3 mei 1870.1 deel
 2623 mei 1870 - 6 juli 1870.1 deel
 2636 juli 1870 - 12 oktober 1870.1 deel
 26412 oktober 1870 - 24 december 1870.1 deel
 26524 december 1870 - 20 maart 1871.1 deel
 26621 maart 1871 - 24 mei 1871.1 deel
 26724 mei 1871 - 16 augustus 1871.1 deel
 26816 augustus 1871 - 11 november 1871.1 deel
 26911 november 1871 - 8 januari 1872.1 deel
 2708 januari 1872 - 29 februari 1872.1 deel
 27129 februari 1872 - 14 april 1872.1 deel
 27214 april 1872 - 30 mei 1872.1 deel
 27330 mei 1872 - 25 september 1872.1 deel
 27425 september 1872 - 10 januari 1873.1 deel
 27510 januari 1873 - 21 april 1873.1 deel
 30821 april 1873 - 25 juli 1873.1 deel
 30925 juli 1873 - 4 oktober 1873.1 deel
 3104 oktober 1873 - 10 december 1873.1 deel
 31110 december 1873 - 13 februari 1874.1 deel
 31213 februari 1874 - 9 mei 1874.1 deel
 3139 mei 1874 - 3 augustus 1874.1 deel
 3143 augustus 1874 - 12 oktober 1874.1 deel
 31512 oktober 1874 - 15 december 1874.1 deel
 27616 december 1874 - 27 februari 1875.1 deel
 2771 maart 1875 - 2 juli 1875.1 deel
 2782 juli 1875 - 23 oktober 1875.1 deel
 27923 oktober 1875 - 11 februari 1876.1 deel
 28015 februari 1876 - 2 oktober 1876.1 deel
 2811 januari 1876 - 6 mei 1876.1 deel
 2976 mei 1876 - 11 augustus 1876.1 deel
 28211 augustus 1876 - 15 november 1876.1 deel
 28315 november 1876 - 30 december 1876.1 deel
 28430 december 1876 - 16 februari 1877.1 deel
 90716 februari 1877 - 14 april 1877.1 deel
 31614 april 1877 - 31 mei 1877.1 deel
 31731 mei 1877 - 6 juli 1877.1 deel
 3186 juli 1877 - 21 augustus 1877.1 deel
 31921 augustus 1877 - 1 oktober 1877.1 deel
 3201 oktober 1877 - 10 november 1877.1 deel
 32110 november 1877 - 18 december 1877.1 deel
 32218 december 1877 - 11 februari 1878.1 deel
 32311 februari 1878 - 3 april 1878.1 deel
 2853 april 1878 - 16 mei 1878.1 deel
 28616 mei 1878 - 8 juli 1878.1 deel
 3248 juli 1878 - 14 augustus 1878.1 deel
 28714 augustus 1878 - 24 oktober 1878.1 deel
 28824 oktober 1878 - 28 december 1878.1 deel
 28928 december 1878 - 4 maart 1879.1 deel
 2904 maart 1879 - 15 april 1879.1 deel
 29115 april 1879 - 29 mei 1879.1 deel
 29229 mei 1879 - 8 juli 1879.1 deel
 2939 juli 1879 - 18 augustus 1879.1 deel
 29418 augustus 1879 - 17 oktober 1879.1 deel
 29517 oktober 1879 - 29 november 1879.1 deel
 29629 november 1879 - 6 april 1880.1 deel
 82722 april 1880 - 27 november 1880.1 deel
 29827 november 1880 - 10 mei 1881.1 deel
 29912 mei 1881 - 7 september 1881.1 deel
 3009 september 1881 - 19 december 1881.1 deel
 3018 december 1881 - 23 mei 1882.1 deel
 30223 mei 1882 - 25 augustus 1882.1 deel
 30329 augustus 1882 - 18 december 1882.1 deel
 30418 december 1882 - 5 april 1883.1 deel
 3055 april 1883 - 30 juli 1883.1 deel
 30630 juli 1883 - 29 oktober 1883.1 deel
 30729 oktober 1883 - 25 januari 1884.1 deel
 82926 januari 1884 - 20 mei 1884.1 deel
 10421 mei 1884 - 7 oktober 1884.1 deel
 8308 oktober 1884 - 23 maart 1885.1 deel
 10623 maart 1885 - 13 augustus 1885.1 deel
 10913 augustus 1885 - 24 december 1885.1 deel
 11028 december 1885 - 27 oktober 1886.1 deel
 3252 oktober 1876 - 6 maart 1877.1 deel
 3266 maart 1877 - 24 juni 1877.1 deel
 32725 juni 1877 - 19 oktober 1877.1 deel
 32819 oktober 1877 - 31 januari 1878.1 deel
 32931 januari 1878 - 10 mei 1878.1 deel
 33010 mei 1878 - 18 augustus 1878.1 deel
 33119 augustus 1878 - 14 januari 1879.1 deel
 33214 januari 1879 - 22 april 1879.1 deel
 33322 april 1879 - 27 juli 1879.1 deel
 33428 juli 1879 - 24 november 1879.1 deel
 33524 november 1879 - 15 februari 1880.1 deel
 82815 februari 1880 - 28 april 1880.1 deel
 33629 april 1880 - 23 september 1880.1 deel
 33724 september 1880 - 16 april 1881.1 deel
 33817 april 1881 - 27 juli 1881.1 deel
 33927 juli 1881 - 24 september 1881.1 deel
 34024 september 1881 - 8 december 1881.1 deel
 3419 december 1881 - 15 april 1882.1 deel
 34215 april 1882 - 1 juli 1882.1 deel
 3431 juli 1882 - 7 september 1882.1 deel
 34428 augustus 1882 - 13 november 1882.1 deel
 34513 november 1882 - 27 december 1882.1 deel
 34627 december 1882 - 11 februari 1883.1 deel
 34711 februari 1883 - 1 april 1883.1 deel
 3482 april 1883 - 12 mei 1883.1 deel
 34912 mei 1883 - 7 juli 1883.1 deel
 3507 juli 1883 - 7 september 1883.1 deel
 3517 september 1883 - 30 november 1883.1 deel
 35230 november 1883 - 31 januari 1884.1 deel
 83131 januari 1884 - 22 maart 1884.1 deel
 83222 maart 1884 - 5 mei 1884.1 deel
 8335 mei 1884 - 3 augustus 1884.1 deel
 8343 augustus 1884 - 10 november 1884.1 deel
 83510 november 1884 - 22 januari 1885.1 deel
 10522 januari 1885 - 9 april 1885.1 deel
 1079 april 1885 - 15 juli 1885.1 deel
 10815 juli 1885 - 22 juni 1886.1 deel
 83620 juni 1887 - 3 november 1887.1 deel
 8373 november 1887 - 9 januari 1888.1 deel
 8389 januari 1888 - 29 maart 1888.1 deel
 83929 maart 1888 - 19 juli 1888.1 deel
 84019 juli 1888 - 25 oktober 1888).1 deel
 84125 oktober 1888 - 8 januari 1889.1 deel
 8428 januari 1889 - 28 maart 1889.1 deel
 84328 maart 1889 - 18 juli 1889.1 deel
 84418 juli 1889 - 9 november 1889.1 deel
 8459 november 1889 - 20 februari 1890.1 deel
 84620 februari 1890 - 10 juli 1890.1 deel
 84710 juli 1890 - 1 november 1890.1 deel
 8481 november 1890 - 17 januari 1891.1 deel
 84917 januari 1891 - 2 april 1891.1 deel
 8503 april 1891 - 9 augustus 1891.1 deel
 8519 augustus 1891 - 8 december 1891.1 deel
 8528 december 1891 - 16 maart 1892.1 deel
 85316 maart 1892 - 7 juli 1892.1 deel
 8547 juli 1892 - 3 november 1892.1 deel
 8553 november 1892 - 20 januari 1893.1 deel
 85620 januari 1893 - 21 mei 1893.1 deel
 85721 mei 1893 - 20 oktober 1893.1 deel
 85823 mei 1893 - 24 maart 1895 (ook mannen).1 deel
 85921 oktober 1893 - 6 maart 1894.1 deel
 8606 maart 1894 - 14 augustus 1894.1 deel
 86115 augustus 1894 - 20 januari 1895.1 deel
 86220 januari 1895 - 16 juli 1895 (mannen).1 deel
 86325 maart 1895 - 23 november 1896 (vrouwen).1 deel
 86416 juli 1895 - 20 december 1895 (mannen).1 deel
 86520 december 1895 - 22 mei 1896 (mannen).1 deel
 86622 mei 1896 - 15 september 1896 (mannen).1 deel
 86715 september 1896 - 18 december 1896 (mannen).1 deel
 86819 december 1896 - 17 april 1897 (mannen).1 deel
 86927 november 1896- 24 mei 1898 (vrouwen).1 deel
 87017 april 1897 - 24 augustus 1897 (mannen).1 deel
 87124 augustus 1897 - 13 december 1897 (mannen).1 deel
 87213 december 1897 - 29 maart 1898 (mannen).1 deel
 87329 maart 1898 - 18 januari 1899 (mannen).1 deel
 87418 januari 1899 - 23 oktober 1899 (mannen).1 deel
 87523 oktober 1899 - 10 juli 1900 (mannen).1 deel
 87610 juli 1900 - 11 juli 1901 (mannen).1 deel
 87710 juli 1901 - 3 april 1902 (mannen en vrouwen).1 deel
 8783 april 1902 - 13 oktober 1902 (mannen en vrouwen).1 deel
 87913 oktober 1902 - 19 maart 1903 (mannen en vrouwen).1 deel
 88019 maart 1903 - 26 augustus 1903 (mannen en vrouwen).1 deel
 88126 augustus 1903 - 6 februari 1904 (mannen en vrouwen).1 deel
 8826 februari 1904 - 29 augustus 1904 (mannen en vrouwen).1 deel
 88329 augustus 1904 - 14 maart 1905 (mannen en vrouwen).1 deel
 88414 maart 1905 - 26 februari 1906 (mannen en vrouwen).1 deel
 88527 februari 1906 - 18 september 1906 (mannen en vrouwen).1 deel
 88618 september 1906 - 30 augustus 1907 (mannen en vrouwen).1 deel
 45211 september 1833 - 7 oktober 1834 (oud nummer 1).1 deel
 45310 oktober 1834 - 21 augustus 1835 (oud nummer 2).1 deel
 45421 augustus 1835 - 19 april 1836 (oud nummer 24 en 3).1 deel
 45519 april 1836 - 14 december 1836 (oud nummer 25 en 4).1 deel
 45614 december 1836 - 7 augustus 1837 (oud nummer 5).1 deel
 4577 augustus 1837 - 30 maart 1838 (oud nummer 6).1 deel
 45830 maart 1838 - 26 oktober1838 (oud nummer 7).1 deel
 45928 oktober 1838 - 2 september 1839 (oud nummer 29 en 8).1 deel
 4602 september 1839 - 16 juli 1840 (oud nummer 30 en 9).1 deel
 46116 juli 1840 - 12 januari 1841 (oud nummer 31 en 10).1 deel
 46213 januari 1841 - 18 januari 1842 (oud nummer 32 en 11).1 deel
 46319 januari 1842 - 11 maart 1843 (oud nummer 33 en 12).1 deel
 46411 maart 1843 - 31 maart 1844 (oud nummer 34 en 13).1 deel
 4651 april 1844 - 11 augustus 1845 (oud nummer 35 en 14).1 deel
 46611 augustus 1845 - 25 maart 1846 (oud nummer 36 en 15).1 deel
 46725 maart 1846 - 4 september 1846 (oud nummer 37 en 16).1 deel
 4684 september 1846 - 13 januari 1847 (oud nummer 17).1 deel
 46913 januari 1847 - 17 april 1847 (oud nummer 18).1 deel
 47117 april 1847 - 17 juni 1847 (oud nummer 20).1 deel
 47218 juni 1847 - 16 oktober 1847 (oud nummer 21).1 deel
 47318 oktober 1847 - 21 april 1848 (oud nummer 42 en 22).1 deel
 47421 april 1848 - 21 augustus 1848 (oud 43 en 23).1 deel
 47529 augustus 1848 - 10 december 1848 (oud nummer 44 en 24).1 deel
 47610 december 1848 - 5 maart 1849 (oud nummer 45 en 25).1 deel
 4775 maart 1849 - 23 mei 1849 (oud nummer 46 en 26).1 deel
 47825 mei 1849 - 18 mei 1850 (oud nummer 47 en 27).1 deel
 47919 mei 1850 - 29 september 1851 (oud nummer 48 en 28).1 deel
 48020 september 1851 - 14 januari 1854 (oud nummer 49 en 29).1 deel
 48114 januari 1854 - 12 augustus 1855 (oud nummer 50 en 30).1 deel
 48212 augustus 1855 - 30 mei 1857 (oud nummer 51 en 31).1 deel
 48330 mei 1857 - 31 maart 1859 (oud nummer 52 en 32).1 deel
 48431 maart 1859 - 23 februari 1861 (oud nummer 53 en 33).1 deel
 48528 februari 1861 - 8 december 1862 (oud nummer 54 en 34).1 deel
 4869 december 1862 - 25 september 1864 (oud nummer 55 en 35).1 deel
 48727 september 1864 - 9 juli 1866 (oud nummer 56 en 36).1 deel
 4889 juli 1866 - 31 januari 1868 (oud nummer 57 en 37).1 deel
 4891 februari 1868 - 16 augustus 1869 (oud nummer 58 en 38).1 deel
 49017 augustus 1869 - 29 september 1870 (oud nummer 59 en 39).1 deel
 49129 september 1870 - 7 januari 1872 (oud nummer 60 en 40).1 deel
 4928 januari 1872 - 27 maart 1873 (oud nummer 61 en 41).1 deel
 4932 juli 1874 - 19 september 1877 (oud nummer 63 en 43).1 deel
 49426 september 1877 - 8 januari 1879 (oud nummer 64 en 44).1 deel
 49510 januari 1879 - 16 januari 1880 (oud nummer 65 en 45).1 deel
 49618 januari 1880 - 19 november 1880 (oud nummer 46).1 deel
 49719 november 1880 - 7 augustus 1881 (oud nummer 47).1 deel
 4989 augustus 1881 - 6 maart 1882 (oud nummer 48).1 deel
 4997 maart 1882 - 13 september 1882 (oud nummer 49).1 deel
 50013 september 1882 - 10 maart 1883 (oud nummer 50).1 deel
 50113 maart 1883 - 3 november 1883 (oud nummer 51).1 deel
 5023 november 1883 - 3 april 1884 (oud nummer 52).1 deel
 5033 april 1884 - 3 september 1884 (oud nummer 53).1 deel
 5043 september 1884 - 6 februari 1885 (oud nummer 54).1 deel
 5056 februari 1885 - 18 maart 1886 (oud nummer 55).1 deel
 50618 maart 1886 - 3 april 1889 (oud nummer 76 en 56).1 deel
 5076 april 1889 - 26 oktober 1891 (oud nummer 57).1 deel
 50828 oktober 1891 - 12 augustus 1892 (oud nummer 58).1 deel
 50912 augustus 1892 - 4 februari 1895 (oud nummer 79 en 59).1 deel
 5106 februari 1895 - 26 december 1898 (oud nummer 80 en 60).1 deel
 5113 januari 1899 - 2 december 1901 (oud nummer 81 en 61).1 deel
 51220 januari 1902 - 18 april 1905 (oud nummer 62).1 deel
 51319 april 1905 - 2 januari 1907 (oud nummer 63).1 deel
 5142 januari 1907 - 1 juli 1908 (oud nummer 64).1 deel
 5151 juli 1908 - 29 juli 1910 (oud nummer 65).1 deel
 51614 augustus 1910 - 27 december 1910.1 deel
 7516 april 1842 - 2 april 1845 (oud nummer 2).1 deel
 7262 april 1845 - 22 maart 1847 (oud nummer 3).1 deel
 72722 maart 1847 - 20 januari 1849 (oud nummer 4).1 deel
 72820 januari 1849 - 22 november 1850 (oud nummer 5).1 deel
 72922 november 1850 - 18 december 1852 (oud nummer 6 en 66).1 deel
 73018 december 1852 - 19 augustus 1854 (oud nummer 67).1 deel
 73122 augustus 1854 - 30 januari 1858 (oud nummer 8 en 68).1 deel
 73230 januari 1858 - 25 maart 1860 (oud nummer 9 en 69).1 deel
 73329 maart 1860 - 11 maart 1862 (oud nummer 20 en 70).1 deel
 73411 maart 1862 - 2 juli 1863 (oud nummer 21 en 71).1 deel
 7352 juli 1863 - 14 januari 1865 (oud nummer 22 en 72).1 deel
 73614 januari 1865 - 9 augustus 1866 (oud nummer 23 en 73).1 deel
 7379 augustus 1866 - 17 oktober 1867 (oud nummer 74).1 deel
 73817 oktober 1867 - 23 augustus 1868 (oud nummer 75).1 deel
 73924 augustus 1868 - 30 december 1869 (oud nummer 26 en 76).1 deel
 74026 september 1854 - 24 april 1856 (oud nummer 1 en 52).1 deel
 74124 april 1856 - 2 augustus 1858 (oud nummer 2).1 deel
 7425 augustus 1858 - 31 augustus 1861 (oud nummer 3 en 54).1 deel
 74331 augustus 1861 - 23 januari 1863 (oud nummer 4).1 deel
 74421 januari 1863 - 9 september 1864 (oud nummer 5 en 55).1 deel
 74510 september 1864 - 4 juni 1866 (oud nummer 6 en 56).1 deel
 7466 juni 1866 - 3 december 1867 (oud nummer 7 en 58).1 deel
 7479 december 1867 - 7 mei 1869 (oud nummer 8).1 deel
 74827 mei 1869 - 31 december 1869 (oud nummer 9 en 60).1 deel
470Opsluitingsregister van het Justitiehuis. 3 november 1846 - 5 december 1869.1 deel
825Register met vonnissen, arresten en andere stukken waarin de opdracht werd gegeven om vreemdelingen op te sluiten waarvan de uitlevering werd gevraagd. 1842-1860.1 deel
91Opsluitingsregister voor het 'maison de dettes', individuen gearresteerd wegens schulden. 26 april 1844 - 20 september 1844.1 deel