Name: Archief van de Sint-Jacobsparochie van Leuven
Period: 1785-1984
Inventoried scope: 5 linear meters
Archive repository: State archives in Leuven
Heading : Parishes, church councils and Holy Spirit Tables
Authors: Eddy PUT
Year of publication: 2013
Code of the inventory: 664
De Sint-Jacobskerk behield na de Franse Revolutie niet de status die ze tijdens het ancien régime als parochie- en kapittelkerk genoten had. Toen in juli 1802 de andere Leuvense parochiekerken opnieuw geopend werden voor de katholieke eredienst, bleef Sint-Jacobs aanvankelijk gesloten omwille van de bouwvallige toestand van het gebouw (1). Er gingen zelfs stemmen op om de kerk af te breken. In november van datzelfde jaar volgde dan toch de openstelling. Toen in 1803 de nieuwe indeling van de parochies bekend werd, bleek dat Sint-Jacobs een hulpkerk zou worden van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Predikheren (2).
De geschiedenis van de parochie wordt in grote mate getekend door de perikelen met betrekking tot de stabiliteit en de veiligheid van het kerkgebouw (3). Nadat het door het K.B. van 25 maart 1938 grotendeels beschermd was, kwam deze discussie in een stroomversnelling terecht. In januari 1959 besliste de kerkfabriek om de kerk - op het koor na - af te sluiten. De vieringen zouden tijdelijk plaats vinden in de feestzaal van Mater Dei op het Sint-Jacobsplein en op andere plaatsen. Na stuttingswerken werden de zijbeuken en het hoogkoor opnieuw opengesteld. Op 11 april 1963 ging de kerk definitief dicht. In 1970 werd een noodkerk in de Goudbloemstraat in gebruik genomen. Ook na ingrijpende stabiliseringswerken in de jaren '70 bleef de kerk gesloten. Een koninklijk besluit van 12 januari 1987 beschermde niet alleen het koor van de kerk, maar ook het Sint-Jacobskerkhof (4).
Sint-Jacobs was een relatief arme parochie: vele inwoners waren gehuisvest in de talrijke gangen, waar de leefomstandigheden erg ongezond waren. Toen in 1849 de cholera uitbrak, stierven er op vier maanden tijd meer dan 500 parochianen. Vergeleken met de parochies binnen de eerste omwalling bestreek de Sint-Jacobsparochie een erg groot gebied. In 1898 kwam het tot een bitse discussie met de kerkraad van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Predikherenparochie, die een deel van het grondgebied van Sint-Jacobs wilde inpalmen. Naar aanleiding van de aanhechting van delen van de gemeenten Winksele en Herent aan de stad Leuven in 1959 werd het grondgebied van de Sint-Jacobsparochie uitgebreid (5).
Typisch voor de parochie waren de verering van het Sacrament van Mirakel en de Confrerie van Onze-Lieve-Vrouw van Herent. In 1803 werd de middeleeuwse relikwie van het bekende Sacrament van Mirakel, die sinds de 15de eeuw door de Leuvense augustijnen bewaard werd, overgedragen aan de Sint-Jacobsparochie (6). Het Broederschap van het Sacrament van Mirakel werd heropgericht. Diverse jubilea, niet alleen van het mirakel zelf (in 1874 bijvoorbeeld het 500-jarig jubileum), maar ook van de overbrenging van de relikwie, werden uitgebreid gevierd. Op het eind van de jaren '50 van de 20ste eeuw stierven de processies een stille dood.
Aan de basis van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Herent lag een vereniging van de werknemers van Brouwerij 'In den Witten Leeuw'. De bedevaart die ze vanaf 1825 naar Onze-Lieve-Vrouw van Herent inrichtten (in de volksmond 'de rapenprocessie' genoemd), leidde tot de oprichting van een echte broederschap (van de H. Rozenkrans). Die zou tot 1979 jaarlijks op de eerste zondag van oktober een processie naar Herent organiseren. De confrerie spande zich bijzonder in voor de herdenking van de gesneuvelden van het gevecht dat in augustus 1831 plaats vond op de Roeselberg, die op het parcours van de processie lag (7).
De Sint-Jacobs- en Sint-Hubertusbroederschap, die tijdens het ancien régime bestaan hadden, werden, respectievelijk in 1833 en 1871, heropgericht (8). Andere godvruchtige genootschappen uit de 19de eeuw waren: de Broederschap van de Goede dood (1835), de Sint-Jozefsbroederschap, opgericht "tot het uytroeyen van goddelooze boeken en schriften" (1844) en de Sint-Leonardusbroederschap (1862).
Op het vlak van onderwijs dient vooral gewezen op het belang van de - in 1794 door pastoor J.B. Van Cauwenberghe gestichte - congregatie van de Zusters van Liefde van de H. Vincentius a Paulo. Die begonnen een bescheiden weeshuis en een bewaarschool voor kleine kinderen. In de loop van de negentiende eeuw werden die initiatieven uitgebreid en overgebracht naar een ruimere huisvesting op het Sint-Jacobsplein. Vooral pastoor Terdie speelde een belangrijke rol in de uitbouw van de school en de congregatie. De zusters engageerden zich niet enkel in het onderwijs, maar ook in de zorg voor zieken en ouden van dagen. Rond 1900 telde de congregatie meer dan 100 leden (9).
Het archief van de Sint-Jacobsparochie, dat lange tijd in de pastorie bewaard werd, is in 2003 in bewaring gegeven in het Rijksarchief te Leuven. Het ancien régime gedeelte werd geïnventariseerd door CALLEWIER H., Inventaris van het oud archief van de Sint-Jacobskerk te Leuven (1273-1803), met inbegrip van het archief van de rentmeester van het Sint-Pieterskapittel te Leuven (1552-1797) (Rijksarchief te Leuven, Inventarissen, 42), Brussel, 2005. Een tweede overdracht (hoofdzakelijk archief tot 1940) vond plaats in 2008.
De bestanddelen met betrekking tot de instandhouding en de restauratie van de kerk en haar kunstschatten zijn in kunsthistorisch opzicht interessant. In dat verband kan vooral verwezen worden naar het dossier inzake de discussie met de Koninklijke Commissie voor Monumenten over de restauratie van de 16de-eeuwse sacramentstoren en zijn koperen afsluiting vervaardigd door Jan Veldener, en het schilderij De bekering van de H. Hubertus door Gaspar De Craeyer (inv. nr. 39).
Meer dan andere parochiearchieven laat het archief van Sint-Jacobs toe om de processies, kruiswegen en missies goed te documenteren. Er is niet alleen mooi fotomateriaal bewaard (inv. nrs. 282, 296 en 302), maar ook de collectie affiches is bijzonder interessant (inv. nrs. 279 en 304).
Belangrijke delen van dit archief zijn erg beschadigd ten gevolge van wateroverlast tijdens verbouwingswerken in de pastorie in het midden van de jaren '90 van de twintigste eeuw. Wat te erg beschimmeld was, werd toen vernietigd. Een aantal bestanddelen in het archief dat in deze inventaris beschreven wordt zijn om dezelfde reden aan de raadpleging onttrokken.
Het geïnventariseerde bestand is niet afgesloten. In de toekomst kunnen nog aanvullingen verwacht worden.
De oude orde was grondig verstoord. Bij de herordening van de - erg verspreide - briefwisseling stond een pragmatische benadering voorop. De meeste brieven werden in onderwerpsmappen en dossiers behouden c.q. geherintegreerd, wanneer dat verantwoord was. De andere ingekomen brieven, in het archief van zowel pastoor als kerkfabriek, zijn globaal beschreven. De ordening is geïnspireerd door het archiefschema van DE KEYZER W., MINKE A., VAN DER EYCKEN M. en VAN LAERE A., Richtlijnen en aanbevelingen voor het beheer van het archief van de kerkfabriek en van andere parochiearchieven (Miscellanea Archivistica, Studia, 96), Brussel, 1997, p. 91-98.
De openbaarheid en raadpleegbaarheid van het archief worden geregeld door de vigerende wetgeving. Voor de raadpleging van bestanddelen jonger dan 30 jaar is een schriftelijke machtiging vanwege de archiefvormer vereist. De modaliteiten inzake raadpleging en reproductie zijn vastgelegd in het leeszaalreglement van het Rijksarchief (K.B. van 16 september 2011 en M.B. van 19 september 2011).
Van de parochieregisters (inv. nrs. 243-267) bestaat een kopie op CD-rom, die in de leeszaal van Rijksarchief Leuven kan geraadpleegd worden (tot 1910).
Broederschap der zalige dood, nieuw ingerigt in Sint-Jacobskerk te Leuven, Leuven, 1835.
Broederschap onder den glorieryken eertitel van bystand der Christenen in ...Sint-Jacobus te Leuven, Leuven, 1846.
CALLEWIER H., Inventaris van het oud archief van de Sint-Jacobskerk te Leuven (1273-1803) met inbegrip van het archief van de rentmeester van het Sint-Pieterskapittel te Leuven (1552-1797) (Rijksarchief te Leuven, Inventarissen, 42), Brussel, 2005.
HALFLANTS J. en DE KEMPENEER J., La collégiale Saint-Jacques à Louvain. Un édifice en péril, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en Omgeving, 1963, 3, p. 129-141 en 151-172.
Historie ende mirakelen van de alderheyligste Hostie (...) naer Leuven overgebragt, alwaer zy in de kerk der EE. PP. Augustynen bewaerd wierd, en nu in Sint-Jacobs verplaetst, Leuven, 1804.
LAHAYE P.-J., Alles gaat voorbij ... maar de kerk blijft staan, Leuven, 2002.
MEEL E., Het afsluithekken rond de sacramentstoren van de Sint-Jacobskerk in Leuven, uitgevoerd door Jan II Veldener (1568): bijdrage tot de geschiedenis van het geelkopergieten te Leuven in de 16de eeuw, in Huldealbum Jan Crab, conservator 1960/2-1981 (Arca Lovaniensis, 9a), Leuven, 1980, p. 107-116.
MELLAERTS D., Een kerk in beweging. De stabiliteitsproblematiek van de Leuvense Sint-Jacobskerk, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en omgeving, 1990, 22, p. 27-37.
REEKMANS P., Over de rapenprocessie en haar geschiedenis, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en omgeving, 1961, 1, p. 61-65.
ROEGIERS J. (ed.), De Kerk in het midden: 750 jaar parochiaal leven te Leuven (Tentoonstellingscatalogus, Leuven, Stedelijk Museum, 14 juni-4 augustus 2002), Leuven, 2002.
UYTTERHOEVEN R., 750 jaar Leuvense parochies, Leuven, 2002.
UYTTERHOEVEN R. en VAN DEN HEUVEL H., Twee eeuwen Zusters van Liefde, 1794-1994, Leuven, 1994.
VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895.
VAN LIL M.F., L'ancien doyenné de Louvain et sa réorganisation en 1803, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en omgeving, 1964, 4, p. 149-180
VERVOORT W., Bijdrage tot de geschiedenis van de broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Herent, in Heembode, 1996, 12, p. 2-16.
VINTS L. e.a., Oude parochies in moderne tijden 1800-2000 : devoties en sociale werken in Leuven, Tentoonstellingscatalogus, Leuven, 2002.
WILS J., Le Sacrement de Miracle de Louvain (1374-1905), Leuven, 1905.
Eddy Put verzorgde de beschrijving en de ordening. De afzondering van het ancien régime en het 19de- en 20ste-eeuwse archief was reeds door Hendrik Callewier uitgevoerd.
Johannes-Baptista Bulens (1799-1815)
J. Hanoul (1804)
Adrianus Terdie (1815-1861)
Adolphe Van Gameren (1861-1871)
Jean Corneille Coremans (1871-1904)
Jacobus De Schutter (1904-1928)
Johannes Rochette (1928-1933)
Norbertus J. Laddijn (1933-1954)
Jozef Aertssens (1954-1957)
Frans Vanderborght (1957-1963)
Emiel De Roeck (1963-1990)
Lode Teugels (1990-)
1 - 3 | Notulen van de vergaderingen van de kerkraad. | ||||||||
1 | 1802-1864. | 1 deel | |||||||
Bevat ook afschriften van een aantal documenten in verband met het beheer van de kerk (1805-1826). | 2 | 1805-1812. | 1 deel | ||||||
3 | 1865-1928. | 1 deel | |||||||
4 | Afschriften van resoluties en uittreksels uit de notulen van de kerkraad. 1827-1923. | 1 omslag | |||||||
Hoofdzakelijk administratieve briefwisseling met stads- en provinciebestuur over goedkeuring rekeningen en begrotingen, beleggingen, giften en legaten e.d.m. | 5 | Briefwisseling. 1805-1984. | 1 pak | ||||||
6 | Afschriften van koninklijke besluiten in verband met de werking van de kerkfabrieken. 1821-1828. | 1 omslag |