Inventaris van het archief van de gemeente Adegem, 1795-1925

Archive

Name: Gemeente Adegem

Period: 1795-1925

Inventoried scope: 18,79 linear meters

Archive repository: State archives in Ghent

Heading : Municipalities

Inventory

Authors: Ceûppens, Lien

Year of publication: 2008

Code of the inventory: GEM4

...

Archiefvormer

Naam

Gemeente Adegem

Ontstaan en ontwikkeling

Adegem werd een zelfstandige gemeente door het decreet van 14 december 1789 en het besluit van 10 december 1795 (19 Frimaire IV). De gemeente behoorde tot het municipaal kanton Maldegem (tot 1800) en het gerechtelijk arrondissement Gent. In de periodes 1798-1800 en 1803-1814 hoorde Adegem tot het gerechtelijk arrondissement Eeklo. In 1804 verloor de gemeente delen van Balgerhoeke en Raverschoot aan de stad Eeklo. De gemeente Adegem bevond zich in het Scheldedepartement en later in de provincie Oost-Vlaanderen. Ten gevolge van de wet van 30 december 1975 werd Adegem in 1977 een deelgemeente van de fusiegemeente Maldegem en verloor de gemeente zo haar bestuurlijke functie. (1)

Bevoegdheden en activiteiten

De bevoegdheden van de gemeente Adegem waren tweeledig. Enerzijds diende zij de gemeentelijke belangen te behartigen. Deze gemeentelijke belangen dienden een lokaal karakter te hebben en konden niet tot de bevoegdheid van een (door de wetgever aangewezen) andere instantie behoren. Anderzijds diende de gemeente taken uit te voeren die door de bevoogdende overheden werden opgedragen. Tot het takenpakket van de gemeente hoorden het beheer van de gemeentelijke goederen en instellingen, de gemeentelijke inkomsten en uitgaven, behoud van orde, netheid, gezondheid en veiligheid in openbare plaatsen. In 1797 werden aan gemeenten politionele bevoegdheden toegekend. (2) De uitvoering van de gemeentelijke taken gebeurde onder toezicht van de hogere overheid. (3)

Organisatie

De organisatie van het gemeentelijke bestuur werd geregeld door de gemeentewet van 30 maart 1836. Het bestuur van de gemeente Adegem werd door een gemeenteraad en een college van burgemeester en schepenen waargenomen. De gemeenteraad werd samengesteld door een - in verhouding tot het bevolkingsaantal - aantal rechtstreeks door de gemeenteraadskiezers verkozen raadsleden. In Adegem telde de gemeenteraad in de 19de eeuw 13 gemeenteraadsleden. In de 20ste eeuw verhoogde dat aantal tot 17 in 1964. (4) De gemeenteraad heeft een reglementair en beslissend karakter betreffende zaken van gemeentelijk belang, beraadslaagt over elk onderwerp dat door de hogere overheid wordt opgelegd en heeft op gemeentelijk niveau de volheid van bevoegdheid. (5) Het college van burgemeester en schepenen voert de besluiten van de gemeenteraad en de wetgeving van de hogere overheden op gemeentelijk vlak uit en maakt deze van de gemeenteraad bekend. Het college van burgemeester en schepenen heeft een toegewezen bevoegdheid en is daarom slechts bevoegd om op te treden wanneer de wet het daartoe uitdrukkelijk bevoegd stelt, maar is evenwel in belangrijke mate het beleidsbepalend orgaan van de gemeente. (6) Het aantal schepenen staat eveneens in verhouding tot het bevolkingsaantal. Gedurende de hele 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw telde het college te Adegem 3 schepenen. (7) De burgemeester is voorzitter van zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en schepenen. Hij vertegenwoordigt de regering en moet beslissingen, genomen in het kader van deze functie, niet verantwoorden aan de gemeenteraad noch aan het schepencollege. De burgemeester ondertekent de besluiten van de gemeenteraad en maakt ze ook bekend. Hij is tevens ambtenaar van de burgerlijke stand. (8)

Archief

Verwerving

Het grootste deel van de archiefbescheiden werd door de gemeente Adegem in het Rijksarchief gedeponeerd op 15 november 1921 (Aanwinstnummer 1921/36). De gemeente schonk 53 "grands paquets" archiefbescheiden. Zij werden geklasseerd en een inventaris werd opgemaakt. Deze overdracht bevatte zowel archief van de parochie als van de gemeente. In 1965 (Aanwinstnummer 1965/4) werden 50 nummers door het gemeentebestuur van Adegem aan het Rijksarchief overgemaakt. Deze archiefbescheiden werden in de reeds bestaande inventaris ingepast.

Inhoud

Het archief heeft betrekking op de gemeente Adegem tijdens de periode 1795-1925. De gemeente Adegem is te situeren in het Meetjesland. In het noorden grenst Adegem aan de gemeente Sint-Laureins. De grens met de stad Eeklo werd grotendeels gevormd door de Lieve, nu het afleidingskanaal van de Leie (Schipdonkkanaal). De zuidelijke grens met Oostwinkel werd gevormd door de Jabbeke, nu de Wagemakersstroom. In het zuiden grenst Adegem aan de gemeente Ursel. In het oosten vinden we de grens met de gemeente Maldegem. (9) De gemeente heeft een vlak landschap met enkel in het zuidwesten een hoogte van 28 meter. (10) Het grootste deel van het archief heeft betrekking op de 19de eeuw en illustreert de verschillende taken van het gemeentebestuur. Een aantal taakgebieden komt meer aan bod dan andere. Zo handelen een groot aantal archiefbescheiden over de gemeentefinanciën, militaire zaken, verkiezingen, openbare werken en ruimtelijke ordening en bevolking. Stukken met betrekking tot de begroting en boekhouding maar ook archiefbescheiden betreffende fiscaliteit geven een beeld van de gemeentefinanciën. Bij de militaire zaken zijn voornamelijk de lijsten van dienstplichtigen en de aanvragen tot het bekomen van uitstel of vrijstelling interessante bronnen. Bij het onderdeel 'verkiezingen' springen de bescheiden betreffende kiezers en de verkiezingsdossiers in het oog. Deze dossiers bevatten vaak de samenstelling van de kiesbureaus en het aantal stemmen per kandidaat, processen-verbaal van de verkiezingen, uitslagen, betwistingen, geldig verklaringen. Binnen het taakgebied 'openbare werken en ruimtelijke ordening' dragen de dossiers met betrekking tot de aanleg van buurtwegen en hinderlijke inrichtingen bij tot de reconstructie van de evolutie van de gemeente Adegem. Men treft er bouwaanvragen en schetsen aan. De studie van migratie is mogelijk door de aanwezigheid van een groot aantal bescheiden die over de beweging van de Adegemse bevolking iets vertellen.

Selecties en vernietigingen

In het archiefbestand komen hiaten voornamelijk voor in reeksen als de briefwisseling, bevolkingsstatistieken en bescheiden met betrekking tot financiën en fiscaliteit. Op het niveau van de verschillende afdelingen zijn in het bestand weinig tot geen bescheiden met betrekking tot het beheer van het patrimonium en cultuur, sport en recreatie te vinden.

Ordening

De oude toegang voldeed niet meer aan de huidige beschrijvingsnormen en ordeningscriteria. Het bestand werd oorspronkelijk in vijf - ruim ingevulde - delen opgedeeld:

A. Secretariaat
B. Bevolking en Burgerlijke Stand
C. Wegentoezicht, openbare werken en gemeentelijke eigendommen
D. Gemeentelijke boekhouding en belastingen
E. Bureel van Weldadigheid, Burgerlijke Godshuizen en Kerkfabriek

Onder de noemer 'Secretariaat' werden naast de briefwisseling ook stukken met betrekking tot onderwijs, gemeentepersoneel, openbare gezondheid en opeisingen geplaatst. Bij het deel 'Bevolking en Burgerlijke Stand' werden bescheiden betreffende openbare orde, militie en verkiezingen ondergebracht. Bij het doornemen van het bestand bleek dat in vele gevallen de beschrijving van de stukken niet correct was. Veelal werden enkel de eerste bescheiden bekeken en de rest van het bestanddeel onder dezelfde beschrijving geplaatst. Het resultaat van de huidige archiefbewerking is dan ook een verhoging van het aantal nummers. Waar deze laatste slechts 342 nummers telde, zijn er door de herinventarisatie bijna 600 nummers toegekend. Voor de bewerking van het bestand werd een beroep gedaan op G. GADEYNE, Archiefschema voor de ordening van een ongestructureerd statisch gemeentearchief (1795-ca. 1977). (11) Met de inlijving van onze streken op 1 oktober 1795 bij de Franse Republiek, zien we onze kans om hier de grens te trekken tussen oud en nieuw. (12) Een uitzondering werd gemaakt voor dossiers en series die zowel de jaren 1794 als 1795 bevatten en documenten van het jaar III (1794-1795). Zij werden niet opgesplitst, aangezien deze bewerking in het geval van dossiers het structuurbeginsel met de voeten zou treden. (13) Series die zowel de jaren 1794 en verder bevatten, werden evenmin uiteengehaald, aangezien zij een geheel vormen. Documenten uit het jaar III (1794-1795) werden bij het gemeentearchief geplaatst, aangezien zij deze republikeinse datum dragen en daardoor minder aansluiten bij het Ancien Régime.

De vervulling van functies resulteert in een archiefvorming die een weerspiegeling kent in de archiefstructuur. (14) Het schema is daarom geordend naar functies. Sommige stukken werden evenwel door de archiefvormer naar onderwerp geordend. Het gaat om een deel van de ingekomen brieven. Doordat de onderwerpsordening van minieme omvang is, werd geopteerd om de onderwerpen onder te brengen onder de betreffende afdeling binnen het archiefschema van Gadeyne. Er werden stukken aangetroffen die nergens konden worden geplaatst wegens hun bijzonderheid. Daarom werd gekozen om een afdeling 'stukken zonder merkbaar verband' aan te maken. De omvang van deze afdeling werd zo klein mogelijk gehouden.

Het nieuwe archiefschema bevat zeventien afdelingen:

I. Algemeen
II. Organisatie en personeel
III. Financiën en fiscaliteit
IV. Burgerlijke Stand
V. Bevolking
VI. Verkiezingen
VII. Militaire zaken
VIII. Openbare orde en veiligheid
IX. Openbare gezondheid
X. Openbare werken, openbare nutsvoorzieningen, ruimtelijke ordening en stedenbouw
XI. Onderwijs
XII. Cultuur
XIII. Bevordering van het economisch leven
XIV. Sociale voorzieningen en arbeidsreglementering
XV. Voogdij over het OCMW en rechtsvoorgangers
XVI. Betrekkingen met de erkende erediensten
XVII. Stukken zonder merkbaar verband

In het bestand werden bescheiden aangetroffen die door andere archiefvormers werden gevormd of ontvangen. Zo werden stukken, gevormd of ontvangen voor 1795, - uitgezonderd eerder aangehaalde stukken - bij het archief van het dorpsbestuur ['parochie'] van Adegem ondergebracht. (15) Een aantal stukken die uit het nummer 342 van de oude inventaris komen, werden toegevoegd aan het reeds bestaande bestand 'Kerkarchief Adegem' en zijn nu te vinden onder de nummers 8, 9 en 10 in de toegang van de Oost-Vlaamse Kerkfabrieken. (16) Een klein aantal stukken, gevormd door het bestuur van het bureel van weldadigheid en het burgerlijk godshuis te Adegem, werd in een nieuw bestand ondergebracht; namelijk 'Archief bureel van weldadigheid en burgerlijk godshuis Adegem'. (17)

Voorwaarden voor de raadpleging

Archiefbescheiden ouder dan 100 jaar zijn openbaar en kunnen vrij worden geraadpleegd. Voor raadpleging van archiefbescheiden jonger dan 100 jaar is de schriftelijke toestemming van de gemeentesecretaris van Maldegem nodig. (18)

Voorwaarden voor de reproductie

Voor de reproductie van archiefstukken gelden de voorwaarden en tarieven van toepassing in het Rijksarchief. Indien een stuk niet mag worden gereproduceerd, wordt dit meegedeeld bij het aanvragen van het archiefnummer.

Fysieke kenmerken en technische vereisten

Een aantal stukken bevinden zich in een slechte staat waardoor raadpleging niet mogelijk is. Deze beperking wordt vermeld in de toegang bij het archiefstuk.

Toegangen

Deze toegang vervangt de oude toegang Inventaris van de archieven van de parochie en de gemeente van Adegem, in: Inventaris van de archieven van de parochie en de gemeente van Adegem - Inventaris van Maldegem ambacht, p. 4-20 / H. DE SAGHER, Gent, 1925. In bijlage vindt men de concordantie met de oude nummers terug.

Aanwijzingen voor het gebruik

Het archief van de gemeente Adegem bevindt zich gedeeltelijk in het gemeentearchief te Maldegem. Het gaat hoofdzakelijk over archief uit de periode 1900-1977. Enkele archiefbescheiden dateren uit de 19de eeuw. Zij werden in deze toegang opgenomen. Het gaat voornamelijk om bescheiden die een reeks, die zich in het Rijksarchief Gent bevindt, of het archiefschema aanvullen. De beschrijving van de stukken in kwestie wordt in de inventaris op haar logische plaats gezet en het nummer wordt vervangen door een conventioneel teken, namelijk ***. In een secundair beschrijvingselement wordt telkens verwezen naar het nummer in de toegang te Maldegem waar het desbetreffende stuk te vinden is met 'Zie MAL nr.'. De beschrijvingen van deze archiefbescheiden komen uit de Inventaris van het archief van de gemeente Adegem (1766-1976) / E. BLOMME en C. VAN LANDSCHOOT, Maldegem, 1986. Het grootste deel van het kerkarchief van de parochie Adegem bevindt zich in de pastorij te Adegem. In 2005 werd door H. NOTTEBOOM een inventaris van dit bestand gemaakt. (19) In dit bestand werd een begrotingsstaat van het bureel van weldadigheid van Adegem aangetroffen. Dit stuk werd aan de hand van een pro memoriebeschrijving op zijn logische plaats in deze inventaris gezet. In een secundair beschrijvingselement wordt verwezen naar het nummer van het stuk in de inventaris van H. NOTTEBOOM met "Zie KERK nr.".

De stukken die geen of een onnauwkeurige datering bevatten, werden zo goed mogelijk gedateerd. Zij werden tussen rechte haken geplaatst.

In de afdeling 'algemeen' werden de bescheiden van algemene aard geplaatst. De notulen van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen alsook de ingekomen en de minuten van uitgaande briefwisseling, aanplakbrieven en algemene staten handelen over een brede waaier aan onderwerpen. In de afdeling 'financiën en fiscaliteit' zijn de begrotingen, rekeningen, boekhoudingregisters en de vele soorten belastingen uit de 19de eeuw terug te vinden. Men maakt een onderscheid tussen rijks-, provinciale en lokale belastingen. In dit bestand komen enkel gemeentelijke en rijksbelastingen voor. De eersten zijn onderverdeeld in een aantal categorieën, namelijk de directe, indirecte, omslag- en aandeelbelastingen. Zij verschillen door de wijze waarop de belasting werd ingevorderd. De lokale directe belastingen werden geheven op inkomsten en goederen met een duurzaam karakter. Het omgekeerde geldt voor de indirecte lokale belastingen, die op zaken van voorbijgaande aard werden geheven of occasioneel waren. (20) Een voorbeeld van een lokale directe belasting is onder meer de belasting op tewerkgesteld personeel. De belasting op honden is dan weer een aandeelbelasting omdat de opbrengst niet op voorhand vastgesteld werd. De omslagbelasting was een personele heffing. Dit betekent dat een vooraf - volgens de gemeentebegroting - bepaald bedrag onder de inwoners werd verdeeld volgens een zelf bepaalde omslag, op basis van vermogen, consumptie, personele belasting of huurwaarde. (21) Een typisch voorbeeld van lokale indirecte belastingen zijn de gemeentelijke octrooien, waarmee men goederen die bestemd waren voor de lokale consumptie wilde belasten. (22) Onder de afdeling 'verkiezingen' vinden we informatie over kiezers en verkiesbare personen. Deze bronnen zijn belangrijk voor de studie van macht en sociale verhoudingen binnen de gemeente. Tot in 1893 mochten namelijk personen alleen deelnemen aan de verkiezingen wanneer zij minimum het door de wet vastgelegde bedrag aan belastingen betaalden. Het zijn vooral de verkiezingsdossiers die onze speciale aandacht krijgen. Zij bevatten in de meeste gevallen processen-verbaal van de verkiezingen, informatie over de stembureaus, het aantal stemmen per kandidaat, stukken betreffende de betwisting van de uitslag etc. In de afdeling 'militaire zaken' bevinden zich een groot aantal bescheiden met betrekking tot vrijstellingen, uitstellingen of ontslagen. Interessant hierbij is de reden van het verzoek tot vrijstelling, uitstel of ontslag. Ook de inschrijvingsregisters en alfabetische lijsten van ingeschrevenen bieden interessante informatie. Naast de gewoonlijke data (naam, voornaam, geboorteplaats en -datum) werden ook biometrische gegevens en eventuele misdaden, de gekregen straf en de strafduur vermeld. (23) Vanaf 1873 werd informatie verstrekt over de alfabetiseringsgraad van de jongeling. In de afdeling 'openbare werken, ruimtelijke ordening en stedenbouw' zijn een aantal dossiers betreffende bouwvergunningen te vinden. Deze vloeien voort uit de gemeentewet van 1836 die het goedkeuren van bouwplannen langs de grote en kleine wegenis aan de gemeentebesturen opdroeg. Vanaf 1841 was het gemeenten ook toegestaan buurtwegen aan te leggen en te bewerken (rechttrekken, versmallen, verbreden, verwijderen). Hiervan zijn sporen terug te vinden in het bestand. (24)

Documenten met een verwante inhoud

Het gemeentearchief van Maldegem bewaart het archief van de gemeente Adegem voor de periode 1900-1977. Een aantal archiefbescheiden dateert uit de 19de eeuw. Zij werden onder de vorm van pro memoriebeschrijvingen aan deze toegang toegevoegd. Het bestand dat te Maldegem wordt bewaard, is ontsloten in de toegang Inventaris van het archief van de gemeente Adegem (1766-1976) / E. BLOMME en C. VAN LANDSCHOOT, Maldegem, 1986. De registers van burgerlijke stand van de gemeente Adegem kunnen op microfilm in het Rijksarchief te Beveren worden geraadpleegd.

Bibliografie

BUNTINX, W. Gemeente Adegem, in: Archiefvormers in het gerechtelijk arrondissement Gent, Deel II Archieven van overheidsinstellingen vanaf 1795. Brussel, 2008.
DE KEYSER, J. Adegem. Fragmenten uit het verleden. Adegem, 1984.
DE SAGHER, H. Inventaris van de archieven van de parochie en de gemeente van Adegem, in : Inventaris van de archieven van de parochie en de gemeente van Adegem - Inventaris van Maldegem ambacht, Gent, 1925.
GERITS, J. Gids voor Vlaanderen. Toeristische en cultuurhistorische encyclopedie van de Vlaamse gemeenten. Antwerpen, 1978.
NOTTEBOOM, H. Adegem tussen twee wereldoorlogen: een impressie, in: Appeltjes van het Meetjesland. Eeklo, 1984.
NOTTEBOOM, H. De burgemeester van Adegem, in: 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg. Maldegem, 1986.
NOTTEBOOM, H., In Flanders Fields. Canadese herdenkingen 1945-1994 Adegem-Maldegem, in: In onze tijd... . Maldegem, 1994.
Omtrent Adegem. Catalogus uitgegeven ter gelegenheid van de historische tentoonstelling van 7 tot 11 juli 1978.
Adegem, 1978.
VAN DE CASTEELE, J. Microstudie over sociaal-economische mutaties in een plattelandsgemeente Adegem (1830-1860). UGent Licentiaatsverhandeling. Gent, 1978.

Beschrijvingsbeheer

Deze inventaris werd tot stand gebracht in het kader van een stage binnen de opleiding 'Master in de Archivistiek en hedendaags documenten- en erfgoedbeheer' (VUB). De inventaris was de eigenlijke masterproef. De ordening gebeurde op basis van de richtlijnen uit H. COPPENS, De ontsluiting van archieven. Richtlijnen en aanbevelingen voor de ordening en beschrijving van archieven in het Rijksarchief, Brussel, 1997 (Miscellanea Archivistica. Manuale 21), H. COPPENS, Richtlijnen voor de inhoud en vormgeving van een archiefinventaris, Brussel, juni 2008, G. GADEYNE, Archiefschema voor de ordening van een ongestructureerd statisch gemeentearchief (1795-ca. 1977), Miscellanea Archivistica Manuale (13), Brussel, 1993 en de International Council on Archives (ISAD(G)). Voor de algemene beschrijving van het archief werd gebruik gemaakt van verscheidene naslagwerken, hierboven vermeld. In eerste instantie werd het bestand volledig doorgenomen, een eerste maal beschreven en werd institutionele literatuur doorgenomen. Nadien volgde de toetsing aan het archiefschema voor gemeenten van Gadeyne. Vervolgens werd het bestand een tweede maal volledig doorgenomen en werden onduidelijkheden opgehelderd. De bescheiden bleven evenwel in hun omslag. In een voorlaatste stap werden de bescheiden nogmaals virtueel geordend en werd een inventaris opgemaakt. Het opnieuw inpakken en ook fysiek herordenen van het archief was de laatste stap in de bewerking van het archief.


Lijst van burgemeesters van de gemeente Adegem

(25)
1800-1808 Joannes Potvliege
1808-1816 Charles Domers
1816-1818 Bernardus De Pauw en Fransiscus Tytgat
1818 Charles Domers
1818-1823 Joannes Vermeersch
1823-1830 Ferdinand Potvliege
1830-1860 Johannes De Weert
1861-1888 Desiré De Weert
1889-1919 Leopold Van Waetermeulen
1921-1938 August De Kesel
1938-1941 Leopold Van Waetermeulen
1941-1944 Jozef De Prest
1944-1946 Leopold Van Waetermeulen
1947-1952 Jozef De Prest
1953-1970 Albert De Kesel
1971-1976 Jozef De Prest

Concordans

Concordans

 ***1803/1804 (jaar XII)-1827.8 delen
 ***1827-1976.7 delen
1Agenda van een zitting van de gemeenteraad. [Tweede helft van de 19de eeuw].1 stuk