Inventaris van de oorkonden van de Sint-Niklaasabdij te Veurne, 1153-1561

Archive

Name: Oorkonden Sint-Niklaasabdij Veurne

Period: 1153-1561

Archive repository: State archives in Bruges

Heading : Abbeys, monasteries and commanderies

Inventory

Authors: Callewier, Hendrik

Year of publication: 2020

Code of the inventory: INV 375

...
1Maria, abdis van Etrun, maakt bekend dat zij aan Willem, abt van Sint-Niklaas te Veurne, 12 gemeten van het land van de Keidijk en Wormdijk, die Theodericus Rufus aan haar abdij had geschonken, heeft verkocht tegen de prijs van 26 mark (lat.). 1153.
2Bekrachtiging van voorgaande verkoop door Godescalcus, bisschop van Atrecht (lat.). 1153.
3Voor Th., deken van Sint-Walburga, en voor de deken van de christenheid van Veurne, verkopen Lotinus Storem en zijn vrouw Margareta aan de abdij van Sint-Niklaas te Veurne een eeuwige jaarlijkse rente van 10 schellingen tegen de prijs van 6 pond art., welke rente bezet wordt op een half gemet gelegen te Avekapelle (lat.). 1265, november 25.
4Voor vijf keurheren van het land van Veurne verkopen Michiel Eye en zijn vrouw Margareta aan Nichole Herlin, kapelaan van Sint-Walburga te Veurne, vijf gemeten vrij erf gelegen in Eggewaartskapelle en geheten het Wlpstic. Daarna vercijnst de koper die grond aan de verkopers tegen een jaarlijkse rente van 4 pond par. (fr.). 1312, mei 3.
5Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht verkopen Johannes van jonkvrouw Agnes, zijn vrouw, aan Roegekin van Ansinghem, zoon van Boudin, drie gemeten land in Eggewaartskapelle, tegen de prijs van 36 pond par. (Vl.). 1328, november 19.
6Voor schepenen en keurheren van Veurne ambacht draagt Roen Scape aan Pieter Snagghard vijf lijnen land op in Wulveringem, naast de hofstede van Roen Scape, en geheten het Adeilienstic, welk land Pieter Snagghard vercijnst aan genoemde Roen tegen 20 s. par. 's jaars (Vl.). 1324, juni 30.
7Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht dragen Marie, de weduwe van Lammin Veis, Jehan de Zoutere en Paeskine, zijn vrouw, aan Roegier van Ansdengheem, tien lijnen land op in Eggewaartskapelle, met de huizingen die er op staan, en zij nemen het terug in eeuwigdurende cijns voor 20 s. par. 's jaars (Vl.). 1329, maart 22.
8Testament van Jacob van Ieper uit Veurne, waarin een legaat voor de kerk van Sint-Niklaas voorkomt (Vl.). 1358, augustus 19.
9Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht dragen Jehan Blonde, en Carstina, zijn vrouw, aan Vedast de Ram een gemet en twaalf roeden land op in Vinkem, en zij nemen het terug in eeuwigdurende cijns van 20 s. par. 's jaars (Vl.). 1367, juni 2.
10Voor schepenen en keurheren van Veurneambacht verkopen Vedast de Ram en Kateline, zijn vrouw, aan Maroye, weduwe van Clais Masins, een eeuwigdurende rente van 20 s. par. 's jaars (Vl.). 1369, mei 2.
11Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht draagt Clais Roene, zoon van Jan, aan Wydden Cranen, vijf lijnen en veertig roeden land op in Bulskamp, welke eerstgenoemde terug in cijns neemt mits een eeuwige jaarlijkse rente van 50 s. par. (Vl.). 1370, juni 25.
12Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht schenkt Zegher de Crane de oude aan Zegher de Crane de jonge en Jan Daveline, optredend als voogden van de bastaardkinderen van Zegher de oude, voornoemde eeuwigdurende rente van 50 s. (Vl.). 1394, april 1.
13Gelijkaardige overdracht van diezelfde rente door Jan Pierin en Willemine, zijn vrouw, aan Wouter van Qualebourch (Vl.). 1410, januari 22.
14Gelijkaardige overdracht van diezelfde rente door Wouter van Qualebourch en Jane, zijn vrouw, aan Tristram van der Bourch (Vl.). 1410, februari 26.
15Gelijkaardige overdracht van dezelfde rente door tristram van der Burch, poorter van Veurne, aan Noe de Moor, poorter van Veurne, hoofd van de gilde van het H. Kruis in de Sint-Walburgakerk te Veurne, ten behoeve van die gilde (Vl.). 1422, juli 29.
17Voor schepenen van Veurne verkopen Hendrik van Parijs en ver Griele, zijn vrouw, aan Pieter van Steenkerke, een eeuwige jaarlijkse rente van 3 s. 9 d. par., bezet op een huis gelegen aan de Paardemarkt te Veurne (Vl.). 1372, september 15.
17 BISVoor schepenen en keurheren van Veurne ambacht draagt Robin Lamminszone aan Jhan Hazarde een gemet land met huizingen op, in Steenkerke "boster Logracht", welk goed eerstgenoemde terugneemt in cijns tegen een eeuwige jaarlijkse rente van 20 s. par. (Vl.). 1299, december.
18Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht dragen Clais Meindae en Marie, zijn vrouw, aan het Sint-Jansgasthuis te Veurne, twintig gemeten land met alle cateilen die er op staan op, gelegen te Koksijde en op het ammanschap van Sint- Walburga, welk goed eerstgenoemde in cijns terugneemt tegen een eeuwigdurende jaarlijkse rente van 11 pond par. (Vl.). 1432, juni 5.
19Voor burgemeester en schepenen van Veurne dragen Reinbout de Maets en Janne, zijn vrouw, aan het Sint- Jansgasthuis te Veurne, een huis op, gelegen in de Noordstraat te Veurne en geheten "De Drie Teghelkins", welk huis eerstgenoemden in cijns zullen houden tegen een jaarlijkse rente van 3 s. par. (Vl.). 1503, oktober 5.
20 AVoor twee schepenen en keurheren van Veurne-ambacht, vergaderd in gebannen vierschaar in de burcht te Veurne, bekomt Jan van den Hove, als regent van het Sint-Jansgasthuis van Veurne, assignement voor de achterstallige betalingen van de rente van 11 pond groten. (zie nr. 18) (Vl.). 1461, september 18.
20 BGelijkaardige akte verleden voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht. (Vl.). 1536, september 22.
21Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht dragen Jan de Buschure en Lysbette, zijn vrouw, aan het Sint-Jansgasthuis van Veurne, twintig gemeten een lijn en zestien roeden land op, gelegen te Oostduinkerke en Wulpen, welk land eerstgenoemden terug nemen in cijns voor een jaarlijkse eeuwige rente van twintig ponden Vl. (Vl.). 1459, oktober 17.
22Regeling getroffen voor schepenen van het Vrije tussen de erfgenamen van een Brugs poorter voor de verdeling van een erfelijke jaarlijkse rente van elf schellingen en elf deniers groten, bezet op verschillende goederen in het Brugse Vrije. (Vl.). 1475, april 22.
23Bekrachtiging door de vicarissen-generaal van het bisdom Terwaan van het akkoord gemaakt tussen de broeders van het klooster in de parochie van Sint-Denijs en Walterus, abt van Sint-Niklaas te Veurne, patronatus van Sint-Denijs, betreffende de rechten van de pastoor van Sint-Denijs en de broeders in verband met de fundaties, het kerkhof, de bediening van de sacramenten, het houden van sermoenen in het klooster, enz., en vastgelegd in een door notaris Petrus Butseel op 27 januari 1488 geredigeerde akte. (Lat.). 1488, mei 8.
24Contract waarvan sprake in nr. 23. (Lat.). 1488, januari 27.
25Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht verkopen Pieter Steen en zijn vrouw, Laurentia, aan ridder Pieter de Visch, een half gemet en vijftien roeden land, gelegen te Adinkerke. (Vl.). 1426, juli 3.
26Voor schepenen en keurheren van Veurne ambacht dragen Robrecht Hornewedere en Maykin, zijn vrouw aan Anthuenis Weyts de helft van dertig gemeten te Sint-Rijkers en de helft van vijfentwintig gemeten en half en 19 roeden land te Wulveringem op, welke goederen door eerstgenoemden teruggenomen worden in eeuwigdurende cijns van 18 ponden par. (Vl.). 1530, februari 3.
27Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht verkopen Pieter Wydts en zijn vrouw Magdalena aan Jan de Mol de rente vermeld in nr. 26. (Vl.). 1539, oktober 23.
28Voor schepenen en keurheren van Veurne ambacht verkopen Jan de Mol fs. Francois ten voordele van Omaer Coopman fs. Pieter de rente voornoemd. (Vl.). 1542, juni 7.
29Voor schepenen van de stad Veurne verkoopt Omaer Coopman fs. Pieter aan Jan de Blocq voornoemde rente. (Vl.). 1555, februari 16.
30Voor burgemeester en schepenen van Veurne verkoopt Jan de Blocq voornoemde rente aan Caerle Heyne. (Vl.). 1556, augustus 12.
31Voor schepenen en keurheren van Veurne-ambacht verkoopt Pieter Rondeel voornoemde rente aan het gasthuis van Veurne. (Vl.). 1561, juli 23.
31 BISVoor schepenen en keurheren van Veurne ambacht verkopen Pauwels Weyn en zijn vrouw, Coline, aan Jan van den Hove drie gemeten, twee lijnen en negentien roeden in Adinkerke. (Vl.). 1470, juli 11.
31 TERMandement van Karel de Stoute aan zijn eerste deurwaarder om, na de nodige verificaties te hebben verricht, de wet van Veurne-ambacht bevel te geven om de abdij van Sint-Niklaas te Veurne te erven in 30 gemeten en 240 roeden land in Avekapelle, welk goed de abdij 22 jaar geleden gekocht heeft van meester Denis Grieten, officiaal van Terwaan, zonder er evenwel ooit in geërfd te zijn geweest (Fr.). 1470, juli 18.
31 QUATERRapport van uitvoering van voorgaand mandement door Jacques Baert, poortbaljuw van Veurne. (Fr.). 1470, juli 18.