Archief van Onze-Lieve-Vrouwekapittel en -kathedraal te Antwerpen. Verzameling Kaarten.

Archive

Name: Kathedraalarchief Antwerpen. Kaarten

Period: 1629-1791

Inventoried scope: 1,2 linear meters

Archive repository: State archives in Antwerp

Heading : Chapters

Inventory

Authors: /

Year of publication: /

Code of the inventory: T13/026

...

Archiefvormers

Bisdom Antwerpen
Onze-Lieve-Vrouwekapittel Antwerpen
Begijnhof van Antwerpen

Archief

Geschiedenis

Robert Van Passen publiceerde in 1950 een inventaris van de oude kaarten en plattegronden in het archief van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het ging toen over 66 kaarten van de bezittingen van het kapittel, de kapelanieën en het bisdom. (1) De meeste ervan waren voordien al rudimentair opgelijst in een 19de-eeuwse alfabetische toegang; zij waren toen opgeborgen in de Capsa Episcopatus. (2) Later kwamen daar nog 22 nummers bij uit het archief van het bisdom Antwerpen, zowel betreffende het bisdom en het kapittel als het Antwerpse begijnhof. (3) Via het archief van het Aartsbisdom Mechelen werden nadien de oude nummers 23-34 overgedragen, en eind 2005 nog eens drie (oude nummers 35, 36 en 38). (4) Uit diverse deelbestanden van het kapittelarchief voegde J. Van den Nieuwenhuizen nog veertien kaarten toe, die in de voorliggende inventaris de nummers 107-119 kregen. In 2022-2023 ten slotte droeg het Archief van het Aartsbisdom een tiendenkaart van Wortel (nr. 120) over.

Inhoud

Gemeten naar het aantal kaarten per 'archiefvormer' - in deze heterogene verzameling hebben wij die bepaald aan de hand van de opdrachtgever en/of de eigenaar van de gekarteerde goederen - zijn de meeste kaarten afkomstig van het kapittel (30), de kleine kanunniken of kanunniken van de tweede stichting (16) en de vicarissen (15). Van de gemeenschap van de kapelanen zijn geen losse kaarten bewaard. Gezien de wijze waarop deze verzameling is tot stand gekomen, is de aanwezigheid van 32 kaarten van het bisdom en zes van het begijnhof niet opmerkelijk; ook de twee kaarten van goederen in Lier van resp. de Sint-Bernardsabdij (nr. 42) en de priorij van Korsendonk (nr. 82) zijn waarschijnlijk te linken aan het bisdom.
Vanzelfsprekend staan alle hier beschreven kaarten op de een of andere manier in verband met het goederenbeheer van de diverse archiefvormers die een landmeter opdracht gaven tot de opmeting van hun bezittingen en de vervaardiging van een kaart. Aangezien die bezittingen zeer verspreid lagen, bestrijken de kaarten uiteenlopende localiteiten, vooral binnen maar ook buiten de huidige provincie Antwerpen. Voor wat betreft het kapittel is in de meeste gevallen de band met andere deelbestanden van het kapittelarchief niet direct te bepalen; slechts een beperkt aantal kan bijvoorbeeld via een aantekening op de rug nog gelinkt worden aan één van de capsae van het archief. En van amper zes kaarten viel te achterhalen dat zij gediend hebben in een gerechtelijke procedure; dat vier kopieën of uittreksels dateren uit de periode van het proces, laat vermoeden dat zij speciaal daarvoor zijn opgemaakt.
Eén kaart kan op grond van het schrift worden toegewezen aan de 15de eeuw, 27 kaarten zijn te situeren in de 17de eeuw (1629-1700), 87 dateren uit de 18de eeuw (topjaren zijn 1710 en 1764 met telkens 8 kaarten, gevolgd door 1766 met 6), maar daarbij zitten natuurlijk ook kopieën of uittreksels van oudere kaarten.
Hoewel bisschop Hendrik Gabriël van Gameren (1759-1775) tijdens zijn episcopaat vijftien maal opdracht gaf om goederen van het bisdom in kaart te brengen - op één uitzondering na ging die opdracht steevast naar landmeter Petrus Stijnen - is er, voor zover bekend, geen kaartboek vervaardigd voor het bisdom. Voor het kapittel is evenmin iets dergelijks voorhanden. De meiers van de gemeenschap der kapelanen daarentegen achtten het in 1781 wél opportuun om landmeter Petrus Josephus Govaerts te belasten met het aanleggen van een kaartboek van de goederen der kapelanen. Dat fungeerde vervolgens als visuele ondersteuning bij twee registers van inkomsten van hoven en gronden buiten Antwerpen. (5) Ook de kleine kanunniken beschikten over een kaartboek, zij het als aanhangsel van een register van goederen, inkomsten en lasten. (6) Voor de vicarissen(-zangers), ten slotte, is het niet helemaal uit te sluiten dat zij ooit het plan hebben opgevat om een kaartboek te laten vervaardigen. De kaarten nr. 78, 80, 89, 90 en 95 hebben precies hetzelfde formaat en uitzicht, met een kenmerkende geel ingekleurde rand. Dat kan nog toe te schrijven zijn aan het feit dat minstens vier ervan in 1664 opgemaakt zijn door dezelfde landmeter, Antoon Claus. Een eigen 'huisstijl', zelfs inclusief de vouw in het midden, behoort natuurlijk altijd tot de mogelijkheden, maar bij nr. 78 zijn zowel op de voor- als op de achterzijde percelen getekend, wat toch kan uitgelegd worden als indicatie voor een kaartboek.

Taal en schrift van de documenten

De documenten zijn in het Nederlands.

Toekomstige aangroei/aanvullingen

In principe is deze verzameling kaarten afgesloten en zijn er geen aanvullingen meer te verwachten. Niettemin is het niet onmogelijk dat in de loop van de verdere inventarisatie nog een kaart of plattegrond opduikt of dat afgedwaalde stukken gereïntegreerd worden.

Ordening

Van Passen beschreef de eerste 66 kaarten in alfabetische orde volgens de plaatsnaam, met het evidente gevolg dat er telkens kruisverwijzingen nodig waren bij kaarten die op meerdere gemeenten betrekking hadden. Wij hebben ervoor gekozen om de beschrijvingen in numerieke volgorde te geven, met behoud van de bestaande nummering. De opgegeven afmetingen zijn altijd "breedte x hoogte". Voor het gebruiksgemak zijn als bijlage bij deze inventaris indices van de opdrachtgever(s) en/of de eigenaar(s) van de gekarteerde goederen, van de landmeters en van de plaatsnamen opgenomen, alsook een concordans tussen de huidige nummering en de vroegere nummering in het archief van het bisdom.
In totaal telt deze verzameling 120 nummers, maar daarmee stemmen slechts 115 kaarten overeen. Tot bij de overbrenging naar het Rijksarchief waren de kaarten niet individueel verpakt, maar werden zij volgens grootte bewaard in zes portefeuilles. (7) Misschien heeft net die 'formaatberging' ertoe geleid dat er vergissingen zijn geslopen in de nummering zodat enkele kaarten tweemaal zijn beschreven. (8) Een en ander is des te begrijpelijker wanneer men vaststelt dat van eenzelfde kaart drie exemplaren aanwezig zijn (bv. nrs. 28, 29 en 30), dat sommige kaarten slechts in detail van elkaar verschillen (bv. nrs. 70 en 85) en dat van sommige uittreksels of kopieën ook het origineel voorhanden is.

Voorwaarden voor de raadpleging

De documenten zijn vrij raadpleegbaar. Voor de raadpleging gelden de regels van toepassing in de leeszalen van het Rijksarchief. De kaarten waarbij in annotatie is aangegeven dat zij in slechte of zeer slechte staat verkeren, kunnen niet worden geraadpleegd in de leeszaal in afwachting van restauratie. Na digitalisering zullen de kaarten niet meer aangevraagd kunnen worden in de leeszaal.

Voorwaarden voor de reproductie

Voor de reproductie van archiefstukken gelden de voorwaarden en tarieven van toepassing in het Rijksarchief (zie Belgisch Staatsblad).

Toegangen

Deze inventaris vervangt de volgende bestaande toegangen:
VAN PASSEN R., Inventaris op de oude plans en kaarten in het archief van O.L.V.-kerk te Antwerpen, in: Tijdschrift voor Geschiedenis en Folklore, 1950, 13, p. 41-51.
VAN DEN NIEUWENHUIZEN J., De Archieven van het Bisdom Antwerpen (1559-1801) in het Diocesaan en Kathedraalarchief (Oud Antwerps Kerkarchief II - Kapittelschriften 10), Antwerpen, 1971, p. 47-49 en 94.
VAN DEN NIEUWENHUIZEN J., Archief van het Begijnhof van Antwerpen (Kathedraalarchief Antwerpen, Inventaris nr. 18), Antwerpen, z.d. [2014], p. 28.
VAN DEN NIEUWENHUIZEN J., Oude plans en kaarten, Antwerpen, z.d. [2014].

Bibliografie

Reproductie van 76 van de hierna beschreven kaarten in:
HOUTMAN E. en MARINUS M.-J., Op Geestelijke Gronden. Kaarten van het Bisdom Antwerpen en het Onze-Lieve-Vrouwekapittel en de kloosters van Terzieken en Falcon te Antwerpen 1550-1791 (VAN DER HAEGEN H., Cartografische en iconografische bronnen voor de geschiedenis van het landschap in België 10). (Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, Brussel, 2009).
Zie de concordans in Bijlage C.

Beschrijvingsbeheer

Inventaris herzien door Michel Oosterbosch, met aanvulling en correctie van bestaande toegangen. Verpakking en etikettering door Theo Van Geystelen.

Télécharger l'inventaire publié- Download de gepubliceerde inventaris

Kaartboek van de gemene kapelanen

Kaartboek van de gemene kapelanen

Kaartboek van de kanunniken van de tweede stichting

Kaartboek van de kanunniken van de tweede stichting

Concordans

Concordans

Index

Index

1Figuratieve kaart van de goederen van het bisdom Antwerpen, gelegen te Aartselaar, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1774.1 stuk
2Figuratieve kaart van de gronden en hoveniershoven van het bisdom Antwerpen, gelegen op het Sint-Willibrordsveld te Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1761.1 stuk
3Figuratieve kaart van de goederen van het bisdom Antwerpen, gelegen in de Polder van Bazel, opgemaakt door landmeter G. [Gillis, Egidius] van Goethem. 1730.1 stuk
4Figuratieve kaart van percelen land in Berchem, eigendom van de kanunniken van de tweede stichting, voordien de kapelanie van de Eerste Mis in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Franciscus Josephus vande Velde, kanunnik [van de tweede stichting]. 1764.1 stuk
5Verkleind uittreksel uit een kaart van percelen gelegen in Boechout, in het Sneppenbosscherveld, de Boschhoeck en het Sombekerveld, vervaardigd door landmeter Johannes Carolus van Lyere naar een ouder origineel. 1710.1 stuk
6Figuratieve kaart van percelen land, weide en bos in Boechout, eigendom van de kanunniken van de tweede stichting, voordien de Zielemiskapelanie (5de stichting) in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Franciscus Josephus vande Velde, kanunnik en rentmeester van de kanunniken van de tweede stichting. 1764.1 stuk
7Verkleind uittreksel door landmeter Joannes Carolus van Lyere uit een kaart van goederen van de vicarissen gelegen te Borgerhout, opgemaakt in 1664 door landmeter Antoon Claus. 1710.1 stuk
8Uittreksel uit de kaart van de hoeve Schoendonck in Borsbeek, oorspronkelijk opgemaakt in 1630 door landmeter Adriaan Vander Hagen, vervaardigd door landmeter Joannes Carolus van Lyere op verzoek van Zegerus van Oncen, beheerder van de goederen van de vicarissen. 1710.1 stuk
9Figuratieve kaart van twee stukken land te Borsbeek, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van J. Ch. Willemsens, rentmeester van de vacante kapelanieën. 1759.1 stuk
10Uittreksel door landmeter Petrus Stijnen uit een kaart van percelen land aan de Schotense beek in Brasschaat, gehucht van Ekeren, opgemaakt in 1715-1716 door landmeter C. [Cornelis] De Wolf. 1761.1 stuk
 11 /1Kaart van percelen, genummerd 1-47, rond het omwaterd hof bij het Kraaienbos.1 stuk
 11 /2Zelfde kaart als de voorgaande.1 stuk
 11 /3Kaart van percelen land en schaarbos, genummerd 48-73, aan de Heulse straat, de Gorsche straat, de Bosse straat, het Opperstraatje en de Bovenstraat, met afbeelding van een molen.1 stuk
 11 /4Zelfde kaart als de voorgaande.1 stuk
 11 /5Kaart van percelen poldergrond, genummerd 74-108, tussen de Brede Molenweg en de Voorste Oude Dijk.1 stuk
 11 /6Zelfde kaart als de voorgaande.1 stuk
 11 /7Kaart van percelen poldergrond, genummerd 109-118, aan de Oude Dijk.1 stuk
 11 /8Zelfde kaart als de voorgaande.1 stuk
 11 /9Kaart van percelen poldergrond, genummerd 119-127, aan de Laakse vaart en de Bredase rivier.1 stuk
 11 /10Zelfde kaart als de voorgaande.1 stuk
12Verkleind uittreksel uit een kaart van een hoeve en gronden in het Boterlaer in Deurne, eigendom van de vicarissen, oorspronkelijk opgemaakt in 1664 door landmeter Antoon Claus, vervaardigd door landmeter Joannes Carl van Lijere op verzoek van Guillelmus van Hamme, beheerder van de goederen van de vicarissen te Antwerpen. 1710.1 stuk
13Figuratieve kaart van een perceel land, geheten het Hermansblock op het Ruggeveld in Deurne, eigendom van de kanunniken van de tweede stichting, voordien de kapelanie van de Eerste Mis in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Franciscus Josephus vande Velde, kanunnik en rentmeester van de kanunniken van de tweede stichting. 1764.1 stuk
14Figuratieve kaart van drie percelen land op het Lanck veld in Deurne, eigendom van de kapelanie van Maria Magdalena (4de stichting), opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Franciscus Josephus vande Velde, kanunnik van de tweede stichting, en van Guillielmus Willemsens, rentmeester. 1766.1 stuk
15Figuratieve kaart van een pachthoeve te Deurne en land te Wijnegem, eigendom van de vacante kapelanieën, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Guillielmus Franciscus Willemsens, rentmeester van de vacante kapelanieën. 1761.1 stuk
16Figuratieve kaart van twee percelen land met huis te Deurne "ontrent den Duyts", eigendom van de Besnijdeniskapelanie (1ste stichting) in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van G.F. Willemsens, rentmeester van de verenigde kapelanieën. 1764.1 stuk
17Figuratieve kaart van percelen land gelegen op het Cleyn Molenveldt in Mortsel en aan de weg van (Mortsel -) Oude God naar Edegem, opgemaakt door landmeter [P.] Ricquier, met een eigentijdse kopie. 1740.2 stukken
18Figuratieve kaart van een hoeve en gronden in Edegem en Wilrijk, eigendom van de scholasterie van het kapittel, opgemaakt door landmeter G. [Guillelmus] Verheijden. 1791.1 stuk
19Figuratieve kaart van een hoeve en gronden in Edegem, eigendom van de kanunniken van de tweede stichting, voordien de kapelanie van de Eerste Mis in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Franciscus Josephus vande Velde, rentmeester van de kanunniken van de tweede stichting. 1767.1 stuk
20Figuratieve kaart van de tiendwijken Nijverdonck en Reephaege in Edegem, voor twee derden eigendom van de kanunniken van de tweede stichting, voordien de Zielemiskapelanie (1ste en 2de stichting) in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, en voor een derde van de pastorie van Edegem, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van [Franciscus Josephus] vande Velde. 1768.1 stuk
21Figuratieve kaart van twee stukken land in Edegem, eigendom van de kapelanie van Onze-Lieve-Vrouw (1ste stichting) in het begijnhof van Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Franciscus Josephus vande Velde, kanunnik en rentmeester van de kanunniken van de tweede stichting. 1763.1 stuk
22Figuratieve kaart van een hoeve in het gehucht de Schrieck te Ekeren, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1768.1 stuk
23Figuratieve kaart van percelen bos, heide en weide in de "Brasgaetsen bempt" in Brasschaat onder Ekeren aan de Schotense beek, eigendom van de kapelanie van Sint-Cecilia (2de stichting) in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Guillelmus Franciscus Willemsens en Franciscus vande Velde, kapelanen en rentmeesters van de vacante kapelanieën. 1770.1 stuk
24Figuratieve kaart van de hoeve Befferen te Emblem en gronden in Broechem, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1766.1 stuk
25Figuratieve kaart van de hoeve Ter Weerblocken in Emblem en gronden in Broechem, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1765.1 stuk
26Figuratieve kaart van de hoeve Ter Weerblocken in Emblem en gronden in Broechem, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1766.1 stuk
27Figuratieve kaart van de Verbrande Hoeve te Emblem en gronden in de Bijvang van Lier, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen. 1767.1 stuk
28Figuratieve kaart van twee pachthoeven te Geel, geheten de Grote en de Kleine Spijkel, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter C. Vanderlinden op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen, en van Andries De But, rentmeester. 1769.1 stuk
29Figuratieve kaart van twee pachthoeven te Geel, geheten de Grote en de Kleine Spijkel, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter C. Vanderlinden op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen, en van Andries De But, rentmeester. 1769.1 stuk
30Figuratieve kaart van twee pachthoeven te Geel, geheten de Grote en de Kleine Spijkel, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter C. Vanderlinden op verzoek van Andries De But, rentmeester. 1769.1 stuk
31Kaart van percelen weide te Geel, eigendom van het bisdom Antwerpen, verpacht aan de Grote en de Kleine Spijkelhoeve, opgemaakt door landmeter C. Vanderlinden op verzoek van Andreas De But, rentmeester. 1769.
32Figuratieve kaart van twee pachthoeven te Geel, geheten de Grote en de Kleine Spijkel, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter C. Vanderlinden op verzoek van Andreas De But, rentmeester. 1769.1 stuk
33Figuratieve kaart van de Zeggen te Geel, opgemaakt door landmeter Johannes van Oostenrijck op verzoek van Carel Stalpaert, schout van Itegem. 1720.1 stuk
34Figuratieve kaart van de hoeve aan de Molenheide [te Zandhoven] en gronden te Halle, Viersel, Putte en Pulderbos, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1771, 3 oktober.1 stuk
35Figuratieve kaart van de Nieuwbroekpolder te Kastel (Moerzeke-Hamme), opgemaakt door landmeter C. Vanderlinden. [18de eeuw].1 stuk
36Figuratieve kaart van de Nieuwbroekpolder te Kastel (Moerzeke-Hamme), opgemaakt door landmeter C. Vander Linden. [18de eeuw].1 stuk
37Figuratieve kaart van percelen bos en "roybosschen", genaamd "de Capittel bosschen" te Kontich en Aartselaar, eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van deken en kapittel. 1766.1 stuk
38Figuratieve kaart van de Keizershoeve te Kontich, eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van deken en kapittel. 1766.1 stuk
39Figuratieve kaart van twee hoeven te Kontich, genaamd de Nieuw hoeve en de Nieuwhove, en percelen grond, bos en beemd in het gehucht Lint, eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van deken en kapittel. 1766.1 stuk
40Figuratieve kaart van bossen te Lint onder Kontich en onder de "thente" van Lachenen in de Bijvang van Lier, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1774.1 stuk
41Figuratieve kaart van de hoeven in de Bijvang van Lier, Lachenen en Kontich, opgemaakt door landmeter Adam de Cnibbere. [1646 ?].1 stuk
42Figuratieve kaart van de Helderhoeve te Lachenen, eigendom van de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem, opgemaakt door landmeter en openbaar notaris Adam de Cnibbere op verzoek van de prior en de rentmeester van de abdij. 1646.1 stuk
43Figuratieve kaart van drie hoveniershoven in de wijk Haringrode (Markgravelei) te Antwerpen, eigendom van de kanunniken van de tweede stichting, opgemaakt door landmeter G. Loos. 1791.1 stuk
44Figuratieve kaart van twee pachthoeven in Massenhoven, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Dominicus de Gentis, bisschop van Antwerpen. 1750.1 stuk
45Figuratieve kaart van twee pachthoeven in Massenhoven, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Dominicus de Gentis, bisschop van Antwerpen. 1753.1 stuk
46Perceelkaart van Merksem en een gedeelte van Ekeren. [18de eeuw].1 stuk
47Figuratieve kaart van de hoeve Massevere te Oelegem, Ranst en Wommelgem, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1770.1 stuk
48Figuratieve kaart van de tienden van Ranst, eigendom van de bisschop van Antwerpen, de pastoor van Ranst en de heer Ulens, opgemaakt door landmeter Jan Weynen. 1739.1 stuk
49Figuratieve kaart van een perceel beemd en bos te Schilde aan de Schijnvoortbrug, eigendom van de kapelanie van Sint-Agatha (1ste stichting) in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van G.F. Willemsens, rentmeester van de kapelanie. 1764.1 stuk
50Figuratieve kaart van de goederen van het bisdom Antwerpen te Sint-Amands, Bornem en Mariekerke, opgemaakt door landmeter C. Vanderlinden op verzoek van Andreas De But, rentmeester van de bisschop. 1769.1 stuk
51Uittreksel uit de "generale polder caerte" van grond te Stabroek, vervaardigd door landmeter Petrus Stijnen. 1763.1 stuk
52Figuratieve kaart van een hoeve "ontrent de Molen heyde" te Viersel en percelen in Pulle, Pulderbos en Zandhoven, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1771, september.1 stuk
53Figuratieve kaart van een perceel land, geheten de Willeboorden, te Viersel, eigendom van de kapelanie van Sint-Barbara (1ste stichting) in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van G.F. Willemsens, rentmeester van de kapelanie. 1765.1 stuk
54Figuratieve kaart van drie percelen land te Viersel, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1773.1 stuk
55Figuratieve kaart van de pachthoeve in't Groenen Broeck te Vremde, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Guilielmus Philippus d'Herzelles, bisschop van Antwerpen. 1743.1 stuk
56Figuratieve kaart van de hoeve Ter Luijterseel en het Luijckx bosch te Vremde, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Guilielmus Philippus d'Herzelles, bisschop van Antwerpen. 1743.1 stuk
57Figuratieve kaart van de pachthoeve in't Groenen Broeck te Vremde, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Guilielmus Philippus d'Herzelles, bisschop van Antwerpen. 1743.1 stuk
58Figuratieve kaart van poldergronden in Austruweel en Wilmarsdonk, eigendom van de kanunniken van de tweede stichting. [18de eeuw].1 stuk
59Figuratieve kaart van de hoeve bij de molen te Wilrijk, eigendom van de kanunniken van de tweede stichting, opgemaakt door landmeter Adam de Cnibbere, aangevuld door landmeter Joannes Carolus van Lyere. 1648, 1718.1 stuk
60Figuratieve kaart van de hoeve Den Godts-Nagel te Wommelgem, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1763.1 stuk
61Figuratieve kaart van drie percelen land te Wommelgem, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1765.1 stuk
62Figuratieve kaart van percelen land, bos en beemd in Wommelgem, eigendom van de kanunniken van de tweede stichting, voordien de kapelanie van Maria Magdalena (2de stichting) en van de Zielemiskapelanie (1ste, 2de en 3de stichting), opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van rentmeester F.J. vande Velde. 1764.1 stuk.
63Figuratieve kaart van de hoeve Gudseghem te Wommelgem, eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter Adriaan vander Hagen. 1630.1 stuk
64Figuratieve kaart van de Cleyn Hoeve in Zandhoven, met percelen in Pulderbos en Viersel, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1771.1 stuk
65Figuratieve kaart van de hoeve Middelaer in Zandhoven, met percelen in Pulderbos en Viersel, eigendom van het bisdom Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Henricus Gabriël van Gameren, bisschop van Antwerpen. 1771.1 stuk
66Kaart van gronden in Zandvliet en Stabroek, gepacht door Jan de Keijser te Zandvliet, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen. 1764.1 stuk
67Figuratieve kaart van percelen land in Mortsel, Luithagen en Boechout, eigendom van de kapelanieën van Onze-Lieve-Vrouw in het Nieuwwerk (1ste stichting) en van Sint-Agatha (2de stichting), opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van G.F. Willemsens [voor de verenigde kapelanieën]. 1764.1 stuk
68Kopie door landmeter J.C. van Lyere van de kaart van de verlegging van de Kroonstraat in Borgerhout, opgemaakt door landmeter Cornelis de Wolf in 1716. 1718.1 stuk
69Uittreksel door landmeter J.C. van Lyere uit een kaart van verscheidene stukken land te Hove, eigendom van het kapittel, opgemaakt in 1664 door landmeter Antoon Claus op verzoek van Guillielmus van Hamme. 1710.1 stuk
70Figuratieve kaart van twee tiendwijken ("hoecken") van het gehucht Achtel te Rijkevorsel, kerkelijk behorend tot de parochie Wortel, eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter J.C. van Lyere op bevel van kanunnik De Cocq, meier van het kapittel. 1680.1 stuk
71Uittreksel door landmeter J.C. van Lyere uit de kaart van de hoeve te Wommelgem, voor de helft eigendom van de vicarissen en voor de andere helft van de Sint-Michielsabdij te Antwerpen, opgemaakt in 1664 door landmeter Antoon Claus. 1710.1 stuk
72Figuratieve kaart van de grote tiende van Wortel, eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter Joannes Carolus Van Lyere op verzoek van kanunnik De Cocq, meier. 1680.1 stuk
73Figuratieve kaart van een huis en land in de Groenenhoek te Wilrijk, eigendom van de kerk van het begijnhof van Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van Catharina Verachter, begijn en kerkmeesteres. 1770.1 stuk
74Figuratieve kaart van het hof van plaisantie van Passchier Le Faire aan de Markgravelei en op het Kiel te Antwerpen, palend aan de Sint-Laurentiuskerk, opgemaakt door landmeter Joannes Carolus van Liere. 1698.1 stuk
75Kaart van een stuk land en van een heide te Zandhoven, eigendom van het begijnhof van Antwerpen. [begin 17de eeuw].1 stuk
76Figuratieve kaart van de hoeve Schoendonck in Borsbeek, opgemaakt door landmeter Adriaan Vander Hagen op verzoek van Zegerus van Oncen, beheerder van de goederen van de vicarissen. 1630.1 stuk
77Verkleind uittreksel door landmeter Joannes Carolus Van Lyere uit de kaart van de Coraelle hoeve te Wommelgem, eigendom van de vicarissen, opgemaakt in 1664 door landmeter Antoon Claus. 1710.1 stuk
78Figuratieve kaart van percelen te Boechout in de Boshoek, op het Sombeeckerveld, het Sneppenbosscherveld en van niet nader gepreciseerde percelen (te Boechout), vermoedelijk opgemaakt door landmeter Antoon Claus. [1664?].1 stuk
79Figuratieve kaart van de achtste wijk in de polder van Lillo, opgemaakt door landmeter Joannes van Putte op verzoek van het kapittel. 1700.1 stuk
80Kaart van een hoeve te Wilrijk en van gronden te Edegem, opgemaakt door landmeter Antoon Claus op verzoek van Guillelmus van Hamme, beheerder van de goederen van de vicarissen. 1664 en 1666.1 stuk
81Nummer niet toegekend.
82Kaart van de goederen van priorij van Korsendonk te Oud-Turnhout in de stad en de Bijvang van Lier, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen. 1742.1 stuk
83Figuratieve kaart van de tienden in het Zuidland van Zandvliet en Berendrecht. [1775?].1 stuk
84Kaart van de hoeve en percelen te 's-Gravenwezel, eigendom van het kapittel, met afzonderlijke legende, opgemaakt door landmeter Adam de Cnibbere op verzoek van Henricus Walrave, landdeken en president van het seminarie van Antwerpen. 1642.2 stukken
85Figuratieve kaart van twee tiendenwijken ("hoecken") in het gehucht Achtel te Rijkevorsel, kerkelijk behorend tot de parochie Wortel, eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter Joannes Carolus van Lyere onder leiding van De Cock, meier. 1680.1 stuk
86Figuratieve kaart van de hoeve Het Peerdeken aan de Clootsestraat in Brecht, eigendom van de infirmerie van het begijnhof van Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van de meesteres van de infirmerie. 1773.1 stuk
87Figuratieve kaart van de Groote Hoeve aan de Clootsestraat in Brecht, eigendom van de infirmerie van het begijnhof van Antwerpen, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van de meesteres van het begijnhof. 1773.1 stuk
88Uittreksel, met nieuwe opmeting, uit de kaart van een hoeve en gronden in het Boterlaer in Deurne, eigendom van de vicarissen, oorspronkelijk opgemaakt in 1664 door landmeter Antoon Claus, vervaardigd door landmeter Joannes Carolus van Lyere op verzoek van Guillelmus van Hamme, beheerder van de goederen van de vicarissen. 1710.1 stuk
89Figuratieve kaart van de landen in het Stertinghenvelt te Borgerhout en op Sint-Willebrortsvelt, eigendom van de vicarissen, opgemaakt door landmeter Antoon Claus. 1664.1 stuk
90Kaart van de hoeve Schoendonck te Borsbeek, opgemaakt door landmeter Antoon Claus op verzoek van Guillielmus van Hamme, beheerder van de goederen van de vicarissen. 1664.1 stuk
91Kaart van de goederen in de wijk Te Lange Velde in Zele, eigendom van jonkvrouw Marie Trele de Ugalde, dochter van wijlen Catharina van Schooten, opgemaakt door landmeter Antonie Hendrix te Sint-Gillis-Dendermonde op verzoek van Daneel Gailiet, voogd. 1659.1 stuk
92Figuratieve kaart van gronden in de buurt van het Schijn te Borgerhout, [eigendom van de vicarissen?]. [17de eeuw?].1 stuk
93Figuratieve kaart van de tienden van het gehucht Achtel te Rijkevorsel, kerkelijk behorend tot de parochie Wortel, opgemaakt door landmeter Joannes Carolus Van Lyere. [17de eeuw].1 stuk
94Nummer niet toegekend.
95Figuratieve kaart van een hoeve en gronden op Exterlaer en Meningerlaer te Deurne, eigendom van de vicarissen, opgemaakt door landmeter Antoon Claus op verzoek van Guillelmus van Hamme, beheerder van de goederen van de vicarissen. 1664.1 stuk
96Nummer niet toegekend.
97Nummer niet toegekend.
98Kaart van de tienden van Millegem onder Ranst en Vremde, opgemaakt door landmeter Petrus Stijnen op verzoek van F. Engelgrave, kapitteldeken. 1775-1776.1 stuk
99Schematische kaart van in cijns gegeven percelen in het Kapittelveld, tussen de Boomgaardstraat, de Mechelsesteenweg en de Bosstraat in Berchem, eigendom van het kapittel. 1629.1 stuk
100Uittreksel door landmeter J.B. Willemsen uit de originele figuratieve kaart van Berendrecht, op verzoek van de provisor van de Sint-Michielsabdij te Antwerpen. 1784.1 stuk
101Figuratieve kaart van goederen op het Stertingerveld te Borgerhout, eigendom van de vicarissen en de koralen, opgemaakt door landmeter G. Loos op verzoek van kanunnik Hendericus Ignatius Bex. 1787.1 stuk
102Kaart van het Zuidland te Zandvliet, met de tienden te Zandvliet en Berendrecht (Magershoek). 1775.1 stuk
103Kaart van de polders in de omgeving van Hulst (Weeldenpolder, Schreijdijck, Copw[ijck], Rummersdijck). [18de eeuw].1 stuk
104Kaart van de polder van Wilmarsdonk. [18de eeuw].1 stuk
105Kaart van de polders van Wilmarsdonk en Austruweel. [17de eeuw].1 stuk
106Kaart van landen en weiden in de polder van Wilmarsdonk onder de dijkagie van Austruweel, opgemaakt door de landmeters [Cornelis Cornelissen] Henselmans en Decun (?) op verzoek van het kapittel. 1675.1 stuk
107Figuratieve kaart van het Kiel, de Markgravelei en Haringrode, opgemaakt door de landmeters Gilbertus Defere en Philips De [...]cht op verzoek van het kapittel. 1689.1 stuk
108Perceelkaart van Steenborgerweert, Merksem, het "Loock broeck" en Schijnbroek. [17de eeuw].6 stukken
109Figuratieve kaart van het Vogelschoor in het ambacht Axel in de buurt van Sas van Gent, opgemaakt door landmeter Adriaan vander Hagen op verzoek van het kapittel. 1633.1 stuk
110Figuratieve kaart van twee hoeven en landerijen te Boechout, eigendom van respectievelijk de vicarissen en de heer Van Colen de Bouchout, met het oog op een ruil op verzoek van laatstgenoemde voor de aanleg van een dreef. [18de eeuw].1 stuk
111Kopie van een uittreksel uit 1730 door landmeter F. van der Straeten uit een kaart van gronden onder Zandvliet en Berendrecht (Magershoek), opgemaakt in 1652 door landmeter M. van Gelre, en uit een authentieke kopie, vervaardigd in 1711 door landmeter Cornelis van Sittaert, beide berustend onder de griffier van de Polders van Lillo, Stabroek, Zandvliet en Berendrecht. [18de eeuw].1 stuk
112Kopie van de figuratieve kaart van de "Beirendrechtsche scheijbeke", opgemaakt in 1725 door landmeter P. [Peeter] Domus op verzoek van de provisor van de Sint-Michielsabdij te Antwerpen. [1744?].1 stuk
113Verkleind afschrift van een kopie uit 1750 door landmeter Petrus Stijnen van een kaart van de polders van Lillo, Stabroek, Zandvliet en Berendrecht, opgemaakt in 1652 door landmeter [M.] Van Gelre. [19de eeuw].1 stuk
114Gegraveerde kaart van de polders rond Antwerpen, met aanduiding van de forten en dijken, opgemeten in 1748 door landmeter Petrus Stijnen. 1749.4 stukken
115"Kaarte van het buyten gebleven deel van den Ferdinandus-Polder, A° 1716, herdyckt A° 1776 ...", uittreksel door landmeter D.W. Hattinga van de kaart van de Ferdinanduspolder in het Land van Hulst en het ambacht Axel, opgemaakt in 1779 door de landmeters Hattinga en De Bruyn, en volgens opmeting in 1779 door de landmeters Marcus Boeren en Cornelis van Veerdegem, met bijbehorende procesnota. 1780.2 stukken
116Plan van een stuk grond bij de pastorie van Stabroek, opgemaakt door landmeter J.B. Willemsen. 1788.1 stuk
117Schets van nieuw ingedijkt land onder Lillo, Zandvliet en Berendrecht. [15de eeuw].1 stuk
118Plan van een niet nader te preciseren weide "in de Westerse nietwegh", eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter J.B. Willemsen. [einde 18de eeuw].1 stuk
119Kopie van een uittreksel van 1725 door landmeter Fr. vander Straeten op verzoek van de provisor van Sint-Michielsabdij, uit de figuratieve kaart van de Magershoecken en Maeyershoeck te Berendrecht, opgemaakt in 1695 door landmeter Paulus Hasenbergh. [1730?].1 stuk
120Figuratieve kaart van de grote tiende van Wortel, eigendom van het kapittel, opgemaakt door landmeter Joannes Carolus Van Lyere op verzoek van kanunnik De Cocq, meier. 1680.1 stuk
---Figuratieve kaart van verscheidene percelen land te Hove, eigendom van de kapelanen, opgemaakt door landmeter Joannes Carolus van Lyere op verzoek van Joannes Franciscus vander Horst, priester en rentmeester van de kapelanen. 1690.