Inventaris van de verzameling losse aanwinsten

Archive

Name: Verzameling losse aanwinsten

Period: 1400-1994

Inventoried scope: 11,5 linear meters

Archive repository: State archives in Antwerp

Heading : Collections of manuscripts and other heterogeneous collections

Inventory

Authors: Heerwegh, Luc — Van Geystelen, Theo — Verheeke, Frank

Year of publication: 2015

Code of the inventory: Z0/012

...

Archief

In navolging van de verzameling 'Diverse Handschriften' van het Algemeen Rijksarchief te Brussel werd vanaf 1950 in het Rijksarchief Antwerpen een vergelijkbare verzameling gevormd. Hierin kwam een grote verscheidenheid aan handschriften, historische notities, afschriften en zelfs originele archiefstukken.
Belangrijke aantekeningen van geschiedkundige vorsers zoals onder meer Z.E.H. Goetschalckx, J.B. Stockmans (nrs. 22-59), Z.E.H. Bus (nrs. 56-64) en J.S. Willems (nrs. 65-103) vonden hier een plaats. Ook enkele stukken die rond 1970 werden verkregen in een ruiloperatie met het Handschriftenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek te Brussel werden in deze verzameling ondergebracht, evenals een aantal documenten die in 1997 van de Handschriftenverzameling van het Algemeen Rijksarchief werd overgenomen.
De aantekeningen van Jan Baptist Stockmans zijn afkomstig uit diens verzameling. Deze verzameling werd omstreeks 1960 door Gustave Janssens aan het Rijksarchief Antwerpen geschonken. De genealogische en heraldische notities van J.S. Willems werden op 2 juli 1958 aan het Rijksarchief Antwerpen afgestaan door de NV Standaard Boekhandel en antiquariaat Overdiep te Antwerpen.
Een deel van de verzameling werd gevormd middels aankopen op veilingen, nalatenschappen en schenkingen.
Anderzijds werd dan weer een aantal stukken uit de verzameling in 1972 overgebracht naar het Handschriftenkabinet van de Koninklijk Bibliotheek te Brussel.

Inhoud

Zoals per definitie van een 'verzameling' in een archiefinstelling kan worden verwacht, is ook de 'Verzameling losse aanwinsten' bijzonder heterogeen van samenstelling. Zij bevat naast historische stukken, waarvan een aantal zelfs dateert uit de 15de eeuw, tal van getypte en handgeschreven notities en aantekeningen, al dan niet afgewerkte indexen en inventarissen, affiches, foto's en prentbriefkaarten, publicaties, brieven, tot zelfs snijblokken voor etsen.
De ouderdom van deze bonte verzameling stukken loopt van ca. 1400 tot het einde van de 20ste eeuw. Hoewel de inhoud dermate divers is dat deze niet in enkele woorden valt samen te vatten, kunnen we toch stellen dat het grootste deel bestaat uit aantekeningen en notities van verzamelaars en (amateur)historici met een levendige belangstelling voor heemkunde en genealogie.

Taal en schrift van de documenten

Zoals hierboven reeds werd gesteld is een grote mate van heterogeniteit inherent aan de aard van een 'Verzameling losse aanwinsten'. Daarom ook laten de taal, het schrift, de uiterlijke kenmerken en dies meer, van de diverse bescheiden weinig onderlinge samenhang zien.
Alleen al de leeftijd van de stukken loopt van de late middeleeuwen (15de eeuw), over de vroegmoderne tijd en de negentiende eeuw tot de jongste decennia. Sommige stukken zijn drukwerken, andere handschriften, nog andere typoscripten.
De aard van en de redenen waarom de (originele) documenten werden opgesteld vertonen evenmin veel overeenkomst. Een belangrijk deel van de verzameling bestaat uit beschrijvingen of overzichten van (deel)archiefbestanden, andere zijn afschriften en zelfs originelen van ambtelijke stukken of van rekeningen, enzovoort.
Daarom is in taal en schrift van de documenten nauwelijks enige onderlinge gelijkenis te bespeuren.
Veruit het grootste aantal documenten is opgesteld in het Nederlands of het Frans, maar men stuit evengoed op Latijnse en zelfs Spaanse teksten. Men treft drukwerken aan, getypte teksten en ettelijke handschriften.
De kenmerken van taal en schrift van de verzameling kunnen bijgevolg moeilijk onder één gemeenschappelijke noemer worden ondergebracht.

Selecties en vernietigingen

Een aantal stukken uit de verzameling werd in 1972 overgebracht naar het Handschriftenkabinet van de Koninklijk Bibliotheek te Brussel.
Enkele andere stukken kregen een nieuwe bestemming in het 'Archief van het archief'. Ten slotte stelden we jammer genoeg vast dat een aantal nummers in de loop van de jaren spoorloos uit de verzameling verdwenen is.

Toekomstige aangroei/aanvullingen

Er mag van worden uitgegaan dat ook in de toekomst diverse losse aanwinsten die niet thuishoren in enig bestaand archiefbestand en die evenmin een bestand op zich kunnen vormen, in deze verzameling zullen worden ondergebracht. Ook een grondige selectie van archiefbestanden die reeds hun plaats hebben in het Rijksarchief Antwerpen, maar tot op heden nog niet werden onderworpen aan een uitgebreide inventarisatie, kunnen een aangroei van de 'Verzameling losse aanwinsten' met zich meebrengen. Zo verwachten we dat een bewerking van het 'Archief van het Rijksarchief Antwerpen' diverse nieuwe stukken aan de 'Verzameling losse aanwinsten' zal toevoegen.

Ordening

Naarmate de 'Verzameling losse aanwinsten' in de loop van de jaren verder aangroeide, werden de nieuwe aanwinsten in volgorde van hun binnenkomst genummerd. We kozen ervoor om deze oorspronkelijke nummering te respecteren. De nummers toegekend aan die stukken die bij ruiloperaties e.d. uit de verzameling werden verwijderd, blijven dus ongebruikt, met verwijzing naar de bijlage achter in de eigenlijke inventaris alwaar deze uitgenomen nummers alsnog een beschrijving kregen.
Enkele nummers die om niet te achterhalen redenen in de loop der jaren niet werden toegekend, gebruikten we om nieuwe stukken een bestemming te geven.

Voorwaarden voor de raadpleging

Algemeen gelden hier de voorwaarden zoals beschreven in het leeszaalreglement. Waar nodig wordt in de secundaire beschrijving nadere toelichting verschaft omtrent raadpleegbaarheid.

Voorwaarden voor de reproductie

Algemeen gelden hier de voorwaarden zoals beschreven in het leeszaalreglement. Waar nodig wordt in de secundaire beschrijving nadere toelichting verschaft omtrent raadpleegbaarheid.

Fysieke kenmerken en technische vereisten

Idem dito als punt C. En verder:
Omdat de beschreven verzameling is samengesteld uit foto's, prentbriefkaarten, documenten, is het zonder meer duidelijk dat ook de fysieke kenmerken weinig overeenkomst met elkaar vertonen. We troffen naast uiteraard vele soorten papier evengoed perkament en zelfs etssnijblokken aan. Talrijke formaatgrootten zijn vertegenwoordigd, en de gebruikte methoden om de documenten samen te houden tonen op zijn zachtst gezegd 'een pluriform karakter'. Mooie leren banden met metalen sloten worden afgewisseld met losbladige pakken die hooguit met papierklemmetjes bij elkaar werden gehouden. Fraai ingebonden drukwerken staan zij aan zij met slordig opgetaste en aaneen gelijmde katernen.
Verder moet hieraan toegevoegd worden dat naast de verschillen in materiële samenstelling, ook de herkomst en de geschiedenis van de stukken enorm variëren. En grote variatie in de geschiedenis van archiefstukken impliceert grote verschillen inzake bewaaromstandigheden in de voorgaande jaren en zelfs eeuwen.
De materiële conditie van de onderscheiden stukken laat dan ook alle mogelijke gradaties zien. Hoewel het grootste deel van de verzameling in betrekkelijk goede staat verkeert, hebben sommige stukken de tand des tijds minder goed doorstaan.
Waar nodig worden de fysieke kenmerken evenals de materiële condities nauwkeurig toegelicht in de secundaire beschrijving. Daar vindt men ook de nodige aanwijzingen inzake toegankelijkheid.

Toegangen

De beschrijvingen zijn gemaakt op basis van oude steekkaarten. Er werden nog geen nadere toegangen op afzonderlijke archiefbestanddelen gemaakt.

Aanwijzingen voor het gebruik

Algemeen gelden hier de voorwaarden zoals beschreven in het leeszaalreglement. Waar nodig wordt in de secundaire beschrijving nadere toelichting verschaft omtrent raadpleegbaarheid.

Bestaan en bewaarplaats van originelen

Indien van bepaalde stukken originelen bestaan wordt dit vermeld in de secundaire beschrijving.

Bestaan en bewaarplaats van kopieën

Indien van bepaalde stukken kopieën bestaan wordt dit vermeld in de secundaire beschrijving.

Documenten met een verwante inhoud

Indien van bepaalde stukken originelen of kopieën bestaan wordt dit vermeld in de secundaire beschrijving.

Bibliografie

HOUTMAN E., Het Rijksarchief te Antwerpen. Collectievorming en bouw van een nieuw archief (1896-1914), in Bibliotheek- & Archiefgids, LXX, 1994, p. 17-24.
HOUTMAN E., Camera obscura: een kleine geschiedenis van een archiefdienst. Het personeel van het Antwerps Rijksarchief 1896-1918, in Een kompas met vele streken. Studies over Antwerpen, scheepvaart en archivistiek aangeboden aan dr. Gustaaf Asaert ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag, Antwerpen, 1994, p. 91-99.
HOUTMAN E., Overzicht van de archieven en de verzamelingen van het Rijksarchief te Antwerpen, Brussel, 2006, p. 15-18.
PRIMS F., P.J. Goetschalckx 70 jaar geleden overleden, in Jaarboek Heemkring Ekeren, XIII, 1995, p. 59-83.
ROMBAUTS W., Een rijksarchivaris in de provincie. Enkele nieuwe gegevens betreffende het ontstaan van het Rijksarchief te Antwerpen, o.c., p. 152.

Beschrijvingsbeheer

Frank Verheeke heeft de inleiding en de eerste beschrijvingen op basis van de oude steekkaarten geschreven (2012). Verdere aanvullingen van de inventaris en de zuurvrije verpakking zijn door Luc Heerwegh en Theo Van Geystelen gebeurd (2014). De retroconversie in het nieuwe model is verricht door Ingrid Beullens (2014) en gecorrigeerd en nagelezen door Michel Oosterbosch en Bart Willems (2015).

Bijlage

Bijlage

2Handgeschreven partituren. 14de -16de eeuw.1 pak
3Handgeschreven nota's van pastoor Goetschalckx, transcripties betreffende de geschiedenis van Ekeren. 19de -20ste eeuw.1 pak
4Nota's van pastoor Goetschalckx betreffende de geschiedenis van Zandvliet, Berendrecht, Lillo en de Antwerpse Noorderpolders. 20ste eeuw.1 pak
7Pauselijke breve in verband met privé-oratorium en kapel in het bisdom Pola. 1784.1 stuk
8Handschrift met beknopte geschiedenis van de jezuïeten te Antwerpen, met daarin onder meer opgenomen een ledenlijst en nota's over de Acta Sanctorum. [Begin 19de eeuw].1 deel
11Schrift met Latijnse oefeningen. 18de eeuw.1 omslag
12Afschriften van edicten en verordeningen, uit de periode van Jozef II. 1789.1 omslag
13Fragment betreffende logies van militairen op het platteland. 17de eeuw.1 stuk
14Kopieboek van uitgaande brieven van een Antwerpse handelsfirma in koloniale waren. 1799-1803.1 deel
15Losse stukken perkament die gedienstig waren als onder andere boekruggen en kaften. [13de-15de eeuw].1 pak
16Papieren met folklorica, curiosa, volksboeken, bidprentjes, assignaten van de Nationale Domeinen, toneelaffiches uit Hoogstraten, Lippelo en diverse andere gemeenten. 17de-18de eeuw.1 pak
18Kopie van een inventaris van de archieven van de abdij van Nazareth, geschreven in 1754, typoscript. 1946.1 pak
20Handgeschreven nota's van J. Vannérus, Rijksarchivaris, betreffende het Rijksarchief Antwerpen. 1903-1904.1 pak
21Inventarissen van gemeente- en kerkarchieven in het Rijksarchief Antwerpen (Cuypers). 17de -18de eeuw.1 pak
 23"Notice historique sur Deurne", afschrift van De Ridder. 20ste eeuw.1 omslag
 24Nota's over de geschiedenis van Wijnegem. 19de-20ste eeuw.1 pak
 25De Antwerpsche Ommegang ten jare 1564, reproductie op een kalender van het jaar 1896 van Assurantie Cie De Schelde. [1896?].1 omslag
 26Nota's betreffende geschiedenis van de kerk, kapel, pastoor, van de gemeente Emblem. Begin 20ste eeuw.1 pak
 27Nota's uit de rolrekeningen van het Algemeen Rijksarchief te Brussel betreffende de omgeving van Antwerpen en de deelnemers aan de slag van Bäsweiler 1371(artikel van J. Th. De Raadt). 20ste eeuw.1 pak
 28Nota's betreffende het schependom te Lier en de zegels van de schepenen van Lier. 1357-1416.1 pak
 29Nota's betreffende de geschiedenis van de Sint-Gummaruskerk te Lier. 1377-1599.1 omslag
 30Handschrift van J. H. Michielsen betreffende de grafschriften van de gemeente Brecht. 1883.1 omslag
 31"Quelques mots sur le lieu de naissance de Ste Reinelde", handschrift van C.B. De Ridder, gepubliceerd in AHEB, IX, p. 33 - Acad. Archéologie De Bleg., 2° série 9, p. 704, betreft brief van Thijs in verband met vondst te Hove van een vaas. 14de eeuw.1 omslag
 32Klapper op de giften en legaten in de H. Geesttafelrekeningen van Lier. 1427-1447.1 deel
 33Inventaris van de archieven van de gemeente Wijnegem. Eerste deel, oude archieven. 17de-19de eeuw.1 omslag
 34Inventaris van de kerkarchieven van Wijnegem. 1755.1 omslag
 35Tafel op het privilegieboeck van Lier. 1236-1560.1 omslag
 36"Notice Historique sur l'Antique Seigneurie et Commune de Heyst, dit Op-Den-Berg", handschrift. 1841.1 omslag
 37Aantekeningen en afschriften uit 13de -15de-eeuwse charters van de Sint-Bernardsabdij. 19de eeuw.1 omslag
 38Aflaatbrieven uit de 18de en de 19de eeuw (Sint-Lucia te Edegem, Salv. Mundi te Kessel, en verslagen over de verbouwing van de kerk te Boom, 1846-1848. 18de-19de eeuw.1 omslag
 39Stukken betreffende Jan Paul Stockmans, ontvanger der belastingen te Mortsel. 1798-1805.1 omslag
 40Specimina van perkamenten oude omslagen van registers en charter van heerlijkheid van Broechem. 17de eeuw.1 omslag
 41Lijst van testamenten afkomstig uit de parochiekerk van Lier uit de jaren 1400-1520. 19de eeuw.1 omslag
 42Nota's en transcripties betreffende 15de-eeuwse oorkonden van de abdij van Nazareth. 20ste eeuw.1 pak
 43Index van overledenen uit Lier 1435-1733.1 deel
 44Nota's en documenten betreffende de geschiedenis van Boom. 20ste eeuw.1 pak
 45Beschrijving van het oud kasteel van Cantecroy in Mortsel, uittreksel uit LE ROY, Notitia Marchionatus S.R.T. 20ste eeuw.1 omslag
 46Nota's van betreffende de geschiedenis van Wijngem, Edegem, de Sint-Bernardsabdij, de familie Stockmans. 20ste eeuw.1 omslag
 47Nota's betreffende de geschiedenis Sint-Michielsabdij te Antwerpen. 20ste eeuw.1 pak
 48Nota's betreffende de geschiedenis van huizen van Deurne-Borgerhout. 20ste eeuw.1 pak
 49Nota's betreffende de geschiedenis van Brecht. 19de-20ste eeuw.1 pak
 50Stukken betreffende de topografie van Deurne-Borgerhout in de periode 1555-1794. 20ste eeuw.1 omslag
 51Nota's betreffende de geschiedenis van Merksem en enkele oude documenten. 19de-20ste eeuw.1 pak
 52Nota's betreffende de archieven en de geschiedenis van de stad Lier. 14de-20ste eeuw.1 omslag
 53Indices op archieven van Lier: de schepenprotocollen, oorkonden van de Heilige Geesttafel, oorkonden van het begijnhof, van de Sint-Antonius infirmerije, van het Sint-Jacobshuis en van het Gasthuis. 20ste eeuw.1 pak
 54Genealogische nota's betreffende de families de Caters, van Cuyck, le Paige, Pittoors, Steenackers. 19de-20ste eeuw.1 pak
 55Lierse schepenzegels 13de-18de eeuw in J. Th. De Raadt. 20ste eeuw.1 omslag
 56Deel 1.1 pak
 57Deel 2.1 pak
 58Deel 3.1 pak
 59Deel 4.1 pak
 60Deel 5.1 pak
 61Deel 6.1 pak
 62Deel 7.1 pak
 63Deel 8.1 pak
 64Deel 9.1 pak
 65Genealogisch dossier 'Mazas de Grammont', deel 1.1 pak
 66Genealogisch dossier 'Mazas de Grammont', deel 2.1 pak
 67Genealogisch dossier 'Mazas de Grammont', deel 3.1 pak
 68Genealogisch dossier 'Muller' uit Hamburg, deel 1.1 pak
 69Genealogisch dossier 'Muller' uit Hamburg, deel 2.1 pak
 70Genealogisch dossier 'Muller' uit Hamburg, deel 3.1 pak
 71Genealogisch dossier 'Muller' uit Hamburg, deel 4.1 pak
 72Genealogisch dossier 'Muller' uit Hamburg, deel 5.1 pak
 73Genealogisch dossier 'Lenglez', deel 1.1 pak
 74Genealogisch dossier 'Lenglez', deel 2.1 pak
 75Genealogisch dossier 'Lenglez', deel 3.1 pak
 76Genealogisch dossier 'Lenglez', deel 4.1 pak
 77Genealogische bundel 'Campo', deel 1.1 pak
 78Genealogische bundel 'Campo', deel 2.1 pak
 79Dossier 'Bijsterfeld' (ook 'Bisterfelt').1 pak
 80Genealogisch dossier 'de Champ'.1 pak
 81Genealogisch dossier 'Madinier'.1 pak
 82Genealogisch dossier 'du Smet', deel 1.1 pak
 83Genealogisch dossier 'du Smet', deel 2.1 pak
 84Genealogisch dossier 'du Smet', deel 3.1 pak
 85Genealogisch dossier 'du Smet', deel 4.1 pak
 86Genealogisch dossier 'du Smet', deel 5.1 pak
 87Genealogisch dossier 'du Smet', deel 6.1 pak
 88Genealogisch dossier 'du Smet', deel 7.1 pak
 89Genealogisch dossier 'du Smet', deel 8.1 pak
 90Genealogisch dossier 'du Smet', deel 9.1 pak
 91Genealogisch dossier 'du Smet', deel 10.1 pak
 92Genealogisch dossier 'du Smet', deel 11.1 pak
 93Nota's betreffende de burgerlijke Stand.1 pak
 94Bundel met allerhande genealogische en heraldische notities. 19de-20ste eeuw.1 pak
 95Genealogisch dossier 'Dossmann'.1 pak
 96Bundel betreffende decoraties en ridderlijke Orden.1 pak
 97Bundel van artikels, nota's, etc. betreffende de adel en heraldiek.1 pak
 98Biografische notities betreffende Andrew Carnegie, Cot (varia), Maison de la Belgique (varia betreffende de Koninklijke Familie van België), de Castillon (Evêque de Ruremonde et de Bruges), de Hanleville (Nonciatures en Belgique), Kardinaal Mercier, Maison Mullere & Son (varia), Marée. Musée scolaire Nationale, Paus Pius XI en XII (varia), Poincaré, Revue des Ambassades, Kardinaal Van Roey.1 pak
 99Genealogische varia, A-D: Arenberg (kwartierstaat op linnen), Bogaerde-Terbrugge, Bosquillon, Bray (de), Bonnefay (de), Casamajor, Cuylists, Marcieu (De), Magny (De), Forest (de la), Gautelmi D'ille (de), Grasourdy de Saint-Pierre (de), De Lajoni, De Bretagne Le Roux, De Mansuarie (La Maison), D' Unienville-Marrier, Du Mesnil, De Morant, De Moij, De Mython, De Planet, Du Pont de Ligonnes,, De Porquier de Lagarrigue, De Rochas D'Aiglun, De Rohan-Chabot, De Sainte-Marie D'Agneaux, De Seyssel, De Virieu.1 pak
 100Genealogische varia, E-L: Eduards, Emery, Engels, Escudier,Fagan, Fassin, Favre-Bulle, Fermery, Feran, Fleming, Forcemille, Fere, Forta, Franssens,Froutzer, Gaye, Gaillard, Gaittet, Galabert, Gayge, Genoels, Gérard, Gerstenberg, Gheeraerdts, Ghilain, Gildenmeister, Gilles, Gilsen, Giraud, Girandon, Gloudin, Goday, Goeseels, Gaetghebuer, Görgen, Garner, Goulot, Gourgan, Govaert, Goyon, Grafferied, Granger, Grec, Gégoire, Grenouillet, Grisez, Grossmeilert, Guerard, Guichard, Guillard, Guitton, Gunter, Guijnel, Hagaers, Hagnré, Hahn, Ham, Hardman, Hartgreeff, Hasse, Hayoit de Termicourt, Hendrickx, Hennequin, Hertmans, Hervieu, Heylinck, Heyman, Hoch, Houdetot, Huygels, Huylebroeck, Hunyady, Jacobé, Jamar, Jansegers, Jennes, Jonkheer Glenisson, Joosten, Jorissen, Jousset, Kämmerer, Kantorowicz, Keersmaecker, Kelly, Kempeneers, Kespler, Keulemans, Klerens, Krameyer, Krasauer, Kregersman, Krug, Kupers, Lafere, Leferon, Lafourt, Lahaije, Lambrechts, Lambrée, Lamotte, Lancellotti, Lanciet, Laporte, Lavalade, Laydeker, Leclainche, Le Clercq, Lecouflet, Lefebre, Legon, Legrand, Leite de Carvalho, Lepere, Lequeux, Leroux, Le Roy, Lesage, Lestienne, Lesueur, Lovinfosse, Létang, Liepin, Lowe, Lutz.1 pak
 101Genealogische varia, Madynier-Madignier.1 pak
 102Genealogische varia, N-U: Nanquette, Narzymski, Neuenschwander, Neuwinckel, Nicaise, Nitzsche, Odijk, Oordenbagh, Opdorp, Oste, Overbeeck, Pangaert, Papenhoven, Patoud, Pauwels, Pays, Peeters, Pellapra, Pelsener, Perin, Petrin, Picko, Pieters, Pifferoen, Pignol, Pillaen, Pipino, Piret, Plisson, Polak, Post, Poutrain, Pruymboom, Pucke, Quathamer, Quavre (du), Quemet, Quentin, Quinet, Reyntiens, Rietbroek, Riga, Rigole, Riquet, Rivière, Rivoire, Robyns, Röllinghoff, Ronsmans, Rosseel, Rossignol, Rougemont, Rougy, Roux d' Escombrera, Sachsen-Coburg en Gotha, Saigne, Salon, Sanlaville, Santelli, Sauvenau, Schepens, Scagliola, Schmittmamm, Schoenmakers, Schuermans, Schweikart, Sczepanski, Segers, Seguin, Simonart, Sinner, Siny, Seillier, Slegge, Slootmaker, Smet, Snagels, Sotteau, Sparron, Speltz, Stas, Steig, Sterckx, Stevenart, Strate, Strenger, Strens, Strincx, Strivay, Struelens, Stubbe, Sturtz, Swartenbroekx, Swerts, Taelemans, Tallien, Tapfer, Tardieu, Tassaert, Tassyns, Ten Broeck, Ten Hove, Terlinden, Theeuws, Therot, Tholey, Thommes, Thys, T'Kint, Tobback, Toell, Touselle, Triest, Ungricht, Ursel, Uyttendaele, Uytterhaegen.1 pak
 103Genealogische varia, V-Z: Valin, Van Anraet, Van Arensbergen, Van Avont, Van Bellinghen, Van Boxsome, Van Buyten, Vandenberghe, Van den Bogaerde, Van den Bossche, Van den Branden, Van den Broeck, Van den Bussche, Van den Eede, Van den Elshoudt, Van den Hauten, Van den Pantgaede, Van den Steen, Van der Beets, Van der Cappellen, Van der Elst, Vanderheggen,Vanderheyden, Vanderhulst, Van der Linden, Van der Maesen, Van der Meulen, Van der Steger, Vander Wijck, Van Eeckhoudt, Van Eesbeek, Van Egmont, Vanel, Van Embden, Van Gelder, Vanhaelen, Van Hamme, Van Heuckelom, Van Hoegaerden, Van Kempen, Van Krikingen, Van Lakhorst, Van Malderen, Van Meurs, Van Noppen, Van Ours, Van Overstraeten, Van Poeteren, Van Pottelsberghe, Van Rothem, Van Ruyteghem, Van Son, Van Turenhout, Van Tuyll, Van Waerbeke, Van Wemmel, Varanguieu, Vasserat, Vanthier, Verbaere, Verbestel, Verbruggen, Verburgh, Vercammen, Verdoncq, Vergote, Verhaegen, Verheyden, Verlinden, Vermaesen, Vertongen, Vervynck,, Villars (de), Villepin (de), Villetard, Vlamynck, Vleys, Voigt, Vulpilliet, Waegenaer, Waerbecke, Walle, Walschaerts, Walszak, Waterschoot, Wattecamps, Wauters, Weber, Weise, Weisert, Wéry, Wesmael, Wester, Weymeersch, Wibaux, Willem, Willmar, Wittert, Woeste, Wolf, Wuylendham, Wuytack, Zimmermann, Zwaenepoel.1 pak
112"De Droochscheerders Kapel in de Keizerstraat, gemeenelijk onder de benaming van Sint-Anna Kapel gekend". 19de eeuw.1 deel
114"Beschrijving van de Capelle van den Heyligen Nicolaus gelegen onder het gehugt van de Pennepoel bij de Koy-poort buyten Mechelen en onder de parochie van de Heyligen Baptist en Evangelist, vervattende haer begin, voortgang en ondergang, alles tsaemen gesteld, opgezogt en getrokken uijt oude handschriften, memorien, rekeningen, brieven, enz. en met echte bewijsstukken bevestigt. Door een liefhebber der oudheijd.", aantekeningen over de geschiedenis van de kapel in het gehucht Pennepoel. 1799.1 omslag
115Handgeschreven notities betreffende Antwerpen. 16de -19de eeuw.1 deel
 116Deel 1.1 omslag
 117Deel 2.1 pak
118Papieren van Victor de la Montagne, directeur bij het Ministerie van Justitie bestaande uit (1) rekeningen, (2) briefwisseling gericht aan V. de la Montagne, (3) persknipsels van de oorlog van 1914, (4) spreuken van rederijkers opgetekend door V. de la Montagne. 1911-1920.1 pak
119Nota's uit de registers van de O.L.V.-parochie te Antwerpen (dopen 1560-1578, 1585-1615, 1592-1609). 16de-17de eeuw.1 deel
120Nota's uit de registers van de Sint-Carolusparochie te Antwerpen (huwelijken 1862-1876). 19de eeuw.1 deel
121Nota's uit de parochieregisters van de Sint-Joriskerk te Antwerpen (dopen 1567-1634, huwelijken 1602-1757, overlijden 1746-1796) en van de Sint-Andrieskerk te Antwerpen (huwelijken 1570-1794). 19de eeuw.1 deel
 122Deel 1.1 pak
 123Deel 2.1 pak
124Kopieën aantekeningen van Oscar Verschroeven betreffende de huizen van Borgerhout (Turnhoutse Baan, Noord en Zuid). 16de-20ste eeuw.1 pak
125Aantekeningen van Oscar Verschroeven betreffende de huizen van Borgerhout, Sterlingerveld, Boelaer, Vliegenstal, Muggenstal, Vorssensanek, Beenakker, Huisbekelaar, Drossaardstraat, Wildemanstraat, Erven- Huizen zonder benaming of niet geïdentificeerd. 17de-20ste eeuw.1 pak
126Bundel theologische traktaten. [1610].1 deel
127Document met fictieve rekening voor herstellingswerken in het Sint-Catharinaklooster te Laarhoven. 1795.1 stuk
128"Mémoire descriptif de la Place d'Anvers et ses environs", duplicaat, deel 2, pagina 250-504. Begin 19de eeuw.1 deel
129"Affaires concernant la ville d'Anvers". Begin 17de eeuw1 stuk
130Commentaren op de Costumen van Antwerpen. 18de eeuw.1 deel
131"L'origine de la ruine et pauvreté des Pays-bas Espagnols, comme aussy les instructions sur les moyens de remettre ces Pays et d'y faire revivre les Commerce, Navigation, Agriculture, Manufacture, et toute sorte de Fabrique à l'Utilité et bien Commun des mesmes Pays, deduits par un dialogue entre un Gentilhomme de Brabant et un Marchand de flandres dont la lecture est curieuse, divertissante et utile", bundel documenten betreffende de kerkelijke geschiedenis, hoofdzakelijk van Antwerpen. 17de eeuw.1 deel
132"Mémoire sur l'administration actuelle des Polders et sur la nouvelle proposée", bundel documenten van 28 februari 1764, alsook andere documenten betreffende de Polders. 18de eeuw.1 deel
133"Antwerpsch Chronykje in het welk zeer veel en elders vergeefsch gezogte geschiedenissen, sedert den jare 1500 tot het jaar 1574 zoo in die toen zoo zeer vermarde koopstad als de andere steden van Nederland, en wel byzonderlyk op het stuk der geloofshervorminge voorgevallen, omstandig zijn beschreven door F.G.V. en thans naar deszelfs aldaar ontdekte handschrift, voor de eerste maal in 't licht gebracht", drukwerk te Leiden uitgegeven door Pieter vander Eyk. 1743.1 deel
134Handgeschreven notities betreffende abdijen in het aartsbisdom Mechelen. 18de eeuw.1 deel
139Accijnstabellen in Antwerpen en omgeving voor de verkoop van drank. 18de eeuw.1 deel
140Vonnissen in processen voor de Raad van Brabant. 1650-1730.1 deel
142Kopie van handgeschreven aantekeningen met beschrijving van de parochie en de gemeente Wommelgem door C. Van de Weert. [1900].1 deel
143Statuten van de Cellebroeders en de Regel van Augustinus, gegeven door de bisschop van Doornik. [1700].1 deel
144Rekeningen van de R.K. kerkfabriek van Groot-Zundert in Noord-Brabant. 1792-1793.1 deel
146Kopieën van grafschriften in de vrouwenkloosters van de stad Antwerpen, Begijnhofkerk en Bogaarden, verzameld door Jan Baptist van der Straelen. 1770.1 deel
147Fragmentarische aantekeningen uit de Spiegel Historiael. 20ste eeuw.2 stukken
148Stukken betreffende de verwoesting van Brecht in de 16 en 17de eeuw. Fotokopieën van originele stukken, genomen door dhr. Michielsen (Brecht) en dhr. Weyns (Lier), van 1-163. 1975.1 pak
149Foto's betreffende gemeentelijke regelgeving, militaire kaarten van Antwerpen berustend in het Rijksarchieven van Den Haag en Brussel, oude charters en stukken uit het kloosterarchief van het Heilig Graf te Turnhout. 20ste eeuw.1 pak
150Stukken betreffende de Koninklijke Oude Edele Kruisbooggilde te Mechelen, gevestigd in het Brouwershuis op de Korenmarkt nr. 17. 20ste eeuw.1 deel
151"Incendium Mechliniensa sive luna ardens authore Livino de Meyer s.j; contigit comedia", kopie van Latijnse tekst van 27 januari 1687, handelend over de spotnaam van de Mechelaars als Maneblussers. 18de eeuw.1 stuk
152Partituren van de liederen "Opsignoorken" en "matrozenlied". [1900].1 stuk
153Overzicht van persoonlijke zegels in het cartarium van de kommanderij van Pitzenburg te Mechelen van de hand van A. Jamees. 20ste eeuw.1 pak
155"Costume van de stad Lier". 15de eeuw.1 pak
156"Justification exhibée à son Excellence par le magistrat de la ville d'Anvers". handgeschreven kopie van een verslag van de gebeurtenissen te Antwerpen tussen september 1565 en april 1567, met onder meer de 'Beeldenstorm', opgesteld door de magistraat van de stad Antwerpen ter verantwoording van houding en dit op verzoek van de door de Hertog van Alva aangestelde commissarissen van de raad V-van Brabant. 1568.1 deel
157"Relation du Sac d'Anvers en 1576, présentée aux Etats généraux le 13/04/1577 par F. Perrenot, seigneur de Champagny", gedrukte kopie van een verslag van de plundering van Antwerpen, 'De Spaanse Furie', opgesteld door F. Perrenot, gouverneur van Antwerpen, voor de Staten-Generaal te Brussel. [1860].1 deel
158Authentiek afschrift van een uittreksel uit 'Attestatien en Procuratien' van 15 oktober 1603 waarin verschillende personen voor kanunniken van het Sint-Gummaruskapittel te Lier en voor schepenen van de Hoofdbank van Befferen attesteren dat de archieven van de stad, opgeborgen in een geheime bewaarplaats in de kerk van Sint-Gummarus, in 1580 grotendeels werden vernietigd. 19de eeuw.1 omslag
159Handgeschreven notities van P.J. Avondroodt, secretaris van Lier, ten behoeve van de familie de Marnix over het Land van Mechelen en het Kwartier Arkel, de Hoofdbank van Befferen en het kasteel Anderstadt. 1857.1 omslag
160Vertoog door de magistraat van de stad Antwerpen ingediend bij een onbekende instantie over het octrooi tot verdieping van de Vlaamse kanalen, te financieren met een invoertaks. Ondertekend door Van Kessel. 1729.1 omslag
161"Korte Aanhalingen van de gebeurtenissen gedurende het Bombardement der Citadel van Antwerpen alsmede een verslag van onze reis als Krijgsgevangen na Sint-Omaar in Frankrijk", handgeschreven verslag van het beleg van de citadel te Antwerpen door Franse troepen en van de reis als krijgsgevangene naar Sint-Omaar, van de hand van een anonieme Nederlandse soldaat. 17/11/1832-26/05/1833.1 deel
162"Inventaire général de l'Etat civil de la ville de Malines", inventaris van de parochieregisters en registers van de burgerlijke stand berustende op de Secretarie van de stad Mechelen. 1842.1 deel
163"Inventaris van de Privilegien der stad Mechelen", Register met chronologische lijst van akten van 1242 tot 1706, opgemaakt door Mechels stadarchivaris P.J. Van Doren. 1855.1 deel
164Supplement bij de inventaris van het archief van de stad Mechelen, opgemaakt door Mechels stadarchivaris P.J. Van Doren. 1854.1 deel
165"Inventaire des papiers", inventaris van de verzameling 'papiers' van het stadsarchief van Mechelen, opgemaakt door Mechelse stadsarchivaris P.J. Van Doren. 1854.1 deel
166Afschriften van akten. Een legaat van 50.000 gulden van François Franco y Feo, heer van Helmont en Kontich en van zijn vrouw Maria Anna Franqua, in uitvoering van hun testament gepasseerd voor notaris Guillaume Le Rousseau te Antwerpen op 18 augustus 1659, ten gunste van de orde van San Juan de Dios te Madrid voor de stichting van een hospitaal voor Spaanse soldaten in het kasteel te Antwerpen. Een legaat door Joseph De Decker, advocaat-fiscaal van de Militaire Justitie, en zijn vrouw Maria Anna de Farya, enige erfgenaam van de stichters. 1671-1701.1 deel
167Verhandeling van Prosper Cuypers van Velthoven van Ginneken over een bronzen voorwerp gevonden in Baarle-Nassau en aangeboden ter publicatie aan L. Gadesloot. 1845.1 katern
168"Coup d'oeil pittoresque, agricole et industriel sur la Campine", en "Chemins de fer industriels et agricols de la Campine", twee verhandelingen van Henri Dandelin, ingenieur van Bruggen en Wegen. 1840, 1853.2 stukken
169"Rechten ende Costumen der stadt Antwerpen in het cort geschreven met eenige ordonnantien ende additien der selve", costumen van de stad Antwerpen. 1712.1 deel
170"Recueil des lois, arrêtés et règlements de police d'Anvers", handgeschreven overzicht van de wetten, besluiten en politiereglementen die in de stad Antwerpen van kracht zijn en alfabetisch geklasseerd op trefwoord. [1790-1835].1 deel
171Typoscript van de inventaris van het archief Neeffs bewaard op het kasteel Zellaar te Bonheiden, in 1935 opgemaakt door Octave de Maire uit Brussel, met begeleidende brief van de auteur aan Nelis, conservator in het Algemeen Rijksarchief op 20 maart 1935. 1935.1 omslag
172Uittreksels uit een boek over de geschiedenis van Mechelen en een journaal van gebeurtenissen te Mechelen. 1797-1798.1 stuk
173"Les moiens de remédier en Anvers", rapport uit 1566 met aanbevelingen omtrent de opstand in Antwerpen in 1566, vermoedelijk van Philippe d'Auxy. 1914.1 katern
174"Cort verhalt ende waarchtighe beschrijvinghe van den oorspronck ende oudheid der stadt ende jurisdictien van Mechelen", kopie van een kroniek van de stad Mechelen. 1659.1 deel
175"Cronijcke van Mechelen, waer van het originele berust bij de Canoniken regulieren tot Tongeren", handgeschreven kopie van een kroniek van de stad Mechelen, tot 1507. Tweede helft 18de eeuw.1 stuk
176Documenten van de Brede Raad van Antwerpen, met commentaar van Alfons Gielens. [1935].1 pak
177Studie over Marnix van Sint-Aldegonde, burgemeester van Antwerpen van 1583 tot 1584, door Alfons Gielens, met ingesloten een publicatie van A. Gielens over de Brede Raad van Antwerpen. 20ste eeuw.1 pak
178Verkiezingspropaganda voor de gemeenteraadsverkiezing van Grobbendonk van 9 oktober 1994. 1994.1 omslag
179Statistieken van de burgerlijke stand van Zandvliet uit de 17de tot de 19de eeuw, door Victor Meeussen, Rotterdam. [1980].1omslag
180Costumen en municipale rechten van Breda. 1570.1 deel
181Vonnis van de Raad van Brabant betreffende de goederen van Anthonis bastaard van Brabant. 3 april 1513.1 charter
182Rekeningen van de blekerij aan de Herentalse vaart in Borgerhout. 25 augustus 1699-1727.1 deel
183Manuaal van inkomsten uit goederen en renten van Petrus Martinus Soeten, secretaris van Olen en notaris aldaar, en zijn vrouw Anna Maria Aldegondis Heylen, met genealogische aantekeningen en lijst van de aanwinsten. [begin 19de eeuw] (ca. 1815, bijgehouden tot 1830).1 deel
184Eigentijdse kopie van het reglement van keizer Karel VI voor de vrijheid en het Land van Heist-op-den-Berg van 31 oktober 1715. [18de eeuw].1 deel
185Kopie van de costumen van de vrijheid en het Land van Geel. [17de eeuw].1 deel
186Inventaris van het archief van het Leenhof van het Land van Mechelen. [1879].1 deel
187Brieven van J.M. de Moor, pastoor van Sint-Jacobs te Antwerpen, aan kardinaal Cesare Brancadoro. 1802-1821.1 omslag
188Brief van J.H. von Frankenberg, aartsbisschop van Mechelen, aan kardinaal Brancadoro, 1800.1 stuk
189Stukken betreffende David Haecx, priester te Rome, zoon van David, handelaar in Antwerpen, en van Elisabeth de Schott, en brieven aan zijn schoonbroer Louis de Roomer te Antwerpen. 1620-1651.1 omslag
190Uittreksel uit de costumen van het Leenhof van het Land van Mechelen van 21 juli 1609. [1636].1 katern
191Alfabetische tafel van drie delen costumen van Antwerpen. [18de eeuw].1 deel
192Kopie van de costumen van de stad en bijvang van Lier. [ca. 1560].1 deel
193Afschrift van de "Chronycke ofte beschryvinge der besonderste geschiedenissen sedert het eerste der derthiende eeuwe raeckende het clooster van O.L.V. van Hanswyck ...", kroniek van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk te Mechelen, door Gaspar Van Veltom, voortgezet door J.G. van Caster, 1746-1761. 1881.1 deel
194Afschrift van memorie over het duizendjarige jubileum van de Heilige Rumoldus, te Mechelen op 24 juni 1775. [19de eeuw].1 deel
195Gekalligrafeerde spreuk met tekeningen van P.C. Valentijn, schoolmeester te Lier. 1714.1 stuk