Inventaris van de Verzameling oorlogsdocumentatie van Jan Paquay, 1914-1924

Archive

Name: WO I. Verzameling oorlogsdocumentatie van Jan Paquay

Period: 1914 - 1924

Inventoried scope: 0,1 linear meters

Archive repository: National Archives of Belgium

Heading : Collections

Inventory

Authors: H. Vanden Bosch

Year of publication: 2013

Code of the inventory: I 542

...

Archiefvormer

Naam

Jan Paquay.

Geschiedenis

Jan Paquay (1878-1936) werd tot priester gewijd in Luik in 1901. In 1920 behaalde hij het doctoraat in de geschiedenis aan de KU Leuven. Paquay was achtereenvolgens leraar aan het Kleinseminarie in Sint-Truiden (vanaf 1899), onderpastoor te Tongeren en Elen (vanaf 1906), pastoor van de mijngemeente Heusden (van 1915 tot 1923) en deken van Bilzen (van 1 september 1923 tot 1936).
Deze zeer ijverige historicus en archivaris publiceerde meer dan 250 boeken en artikels, vooral over de geschiedenis van zijn geliefde Limburg. Hij stichtte tal van katholieke verenigingen en was een vurig flamingant. Paquay was lid van de Zuid-Nederlandse Maatschappij voor Taal, Letterkunde en Geschiedenis, van het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Limburg, van de Societé d'Art et d'Histoire te Luik en van de Provinciale Commissie voor de Studiebeurzen.
Tijdens de bezetting was hij voorzitter van het lokaal hulpcomité in Heusden. Toen er na de oorlog in Limburg een Provinciale Commissie voor de Oorlogsarchieven werd opgericht, was Paquay dan ook de geknipte persoon om er deel van uit te maken.
Tenslotte dienen we nog op te merken dat Jan Paquay niet verward mag worden met zijn oom Valentinus Paquay, bijgenaamd het Heilig Paterke van Hasselt, die in 2003 zalig verklaard werd.

Archief

Geschiedenis

Als gedegen historicus besefte Paquay het belang van de bewaring van bronnenmateriaal. Daarom begon hij reeds tijdens de oorlog allerhande materiaal te verzamelen met de bedoeling dit later in boekvorm te gieten.

Verwerving

De Commissie voor de Oorlogsarchieven verkreeg de verzameling Paquay op 3 september 1924 (E 1273). De overdracht omvatte nog twee boeken van de hand van Paquay. Zij werden in de oorlogsbibliotheek opgenomen (zie publicaties).

Inhoud

De verzameling Paquay bevat enkele publicaties van Paquay over de Eerste Wereldoorlog, aanplakbrieven met Belgische en Duitse bekendmakingen, patriottische liederen en vooral krantenknipsels inzake de Duitse inval en de bezetting van Limburg.

Ordening

Gezien de beperkte omvang van de verzameling volstond een eenvoudige opdeling in archief, publicaties en documentatie.

Voorwaarden voor de raadpleging

Alle stukken zijn vrij raadpleegbaar. Voor reproductie gelden de voorwaarden en tarieven van toepassing in het Rijksarchief.

Documenten met een verwante inhoud

Krantenknipsels uit de periode van de Eerste Wereldoorlog treft men ook aan in de volgende bestanden van het Algemeen Rijksarchief:
- A. Goebbels-Copette.
- Alphonse Romus.
- Belgisch Documentatiebureau.
- Bureau voor Politieke Documentatie.
- Commissie voor de Oorlogsarchieven.
- Corneille Gram.
- Henri Obreen.
- Leo Van Puyvelde.
- Louis Varlez.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Office belge 'Patrie et liberté'.
- Thédore Heyse.
Iconografisch materiaal over de Eerste Wereldoorlog treft men onder andere ook aan in de volgende bestanden van het Algemeen Rijksarchief:
- Lucien Crick.
- Henry De Jongh.
- Fernand Dubois.
- Corneille Gram.
- Charles Lefebure.
- Léon Mallinger.
- Commissie voor de Oorlogsarchieven.

Bibliografie

CLAES A., Heusden tijdens Wereldoorlog I. Uit het Liber Memorialis van E.H. Pastoor Jan Paquay.
MERTENS K., De Duitsche inval in Limburg - augustus-october 1914, Balen, 2007. (herdruk met uitvoerige bibliografie)
PAQUAY J., De Duitsche inval in Limburg augustus- oktober 1914, Hasselt, 1920.
PAQUAY J., Tongeren in de eerste dagen van de oorlog, Tongeren, 1920.

Beschrijvingsbeheer

Deze inventaris werd opgemaakt door Hans Vanden Bosch in september 2008.


1Brief van kannunik Paquay aan de Commissie voor de Oorlogsarchieven inzake de neerlegging van zijn documentatie. 17 juli 1924.2 stukken