Inventaris van de Verzameling oorlogsdocumentatie van Henri Obreen, 1914-1920

Archive

Name: WO I. Verzameling oorlogsdocumentatie van Henri Obreen

Period: 1914 - 1920

Inventoried scope: 1,5 linear meters

Archive repository: National Archives of Belgium

Heading : Collections

Inventory

Authors: H. Vanden Bosch

Year of publication: 2013

Code of the inventory: I 541

...

Archiefvormer

Naam

Henri Obreen.

Geschiedenis

Henri Obreen (1878-1937) was een historicus van Nederlandse afkomst die in België woonde. Hij promoveerde in 1905 onder leiding van Henri Pirenne tot doctor in de geschiedenis aan de Gentse universiteit met een proefschrift over Floris V, graaf van Holland en Zeeland. Obreen publiceerde tal van wetenschappelijke werken, vaak over de geschiedenis van het graafschap Zeeland. In 1931 gaf hij samen met zijn leermeester Pirenne en Henri Nowé de bekende Bibliographie de l'histoire de Belgique uit, een naslagwerk dat tot op de dag van vandaag nuttige diensten bewijst. Obreen was ook een vermaard genealoog. Tijdens de oorlog was hij de Belgische correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en secretaris van de Nederlandse Kamer van Koophandel te Brussel.

Archief

Geschiedenis

Vanuit zijn journalistieke functie volgde Obreen de gebeurtenissen in België op de voet via de pers. Hij legde dan ook een uitgebreide verzameling documentatie aan.

Verwerving

Op 11 maart 1921 schonk Obreen een fraai album met foto's van de verwoestingen in Leuven (E 117). Dit album berust momenteel in de fotocollectie van de Commissie voor de Oorlogsarchieven. In datzelfde jaar schonk Obreen nog tal van boeken, brochures en kranten aan de oorlogsbibliotheek (E 138, E 151, E 152, E 129 en E 124). Op 3 juli 1922 (E 643) verwierf de Commissie voor de Oorlogsachieven de verzameling Obreen.

Inhoud

Naast enkele sporadische archiefstukken, zijn vooral de knipsels uit de Belgische, Nederlandse en Duitse kranten interessant. Zowat elk belangrijk aspect van de Eerste Wereldoorlog in België is op deze manier gedocumenteerd (militair verloop, publieke opinie, politiek, kunst, bevoorrading, bezetting, gruweldaden, annexatieplannen, Vlaamse Beweging, deportaties, vluchtelingen, kerk, koning Albert I, enz). Vermeldenswaard zijn ook de foto's van de oorlogstonelen die Obreen uitknipte. Belangrijk is ook dat Obreen, als door de wol geverfde historicus, steeds de bron en datum vermeldde. Tenslotte wijzen we op de zeldzame pamfletten die verspreid werden door de Duitse soldatenraad in november 1918.

Ordening

De originele ordening en benamingen werden zoveel mogelijk behouden. De onderverdeling in archieven, gedrukte stukken, persartikels en iconografisch materiaal leek ons het meest gepast.

Voorwaarden voor de raadpleging

Alle stukken zijn vrij raadpleegbaar. Vooor reproductie gelden de voorwaarden en tarieven van toepassing in het Rijksarchief.

Documenten met een verwante inhoud

Krantenknipsels uit de periode van de Eerste Wereldoorlog treft men ook aan in de volgende bestanden van het Algemeen Rijksarchief:
- A. Goebbels-Copette.
- Alphonse Romus.
- Belgisch Documentatiebureau.
- Bureau voor Politieke Documentatie.
- Commissie voor de Oorlogsarchieven.
- Corneille Gram.
- Jan Paquay.
- Leo Van Puyvelde.
- Louis Varlez.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Office belge 'Patrie et liberté'.
- Théodore Heyse.

Beschrijvingsbeheer

De verouderde plaatsingslijst van de verzameling Obreen werd door Hans Vanden Bosch herwerkt in september 2008.


1Passierscheinen van Henri Obreen. 1914-1918.1 omslag
2Briefwisseling, documentatie, protestbrieven, uitnodigingen, krantenknipsels en concepten van artikels van Obreen. 1914-1918.1 pak
3Uitnodiging voor de garden party van markies de Villalobar ten voordele van de Belgische en Franse oorlogswezen in Hertoginnedal op 8 september 1917 en tekst van de toespraak van de markies. 1917.2 stukken
4Briefwisseling en documentatie in verband met de opeisingen. 1917-1918.1 omslag
5Omzendbrief tot storting voor de oprichting van een standbeeld ter ere van Edith Cavell. 1919.1 stuk